Situatia Balantei de Plati a Romaniei

Proiect / Statistica
Informatii Proiect:
Numar pagini: 15 pagini
Marime arhiva: 93.69 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  7 Situatia Balantei de Plati a Romaniei , 7 out of 10based on 3 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

Balanta de plati externe este alaturi de balanta creantelor si angajamentelor, cea care reflecta pozitia unei economii nationale in raport cu restul lumii. Balanta de plati externe se bazeaza pe cuprinderea fluxurilor (tranzactiilor) dintre rezidenti si nerezidenti de-a lungul unei perioade de referinta, de obicei , anul calendaristic.

Balanta de plati externe cuprinde toate tranzactile de natura financiara sau comerciala, fiind un bilant anual al acelor schimburi care comporta un activ ( credit ) si un pasiv ( debit ). In principiu, tranzactiile internationale se efectueaza cu titlu oneros, generand plati , de obicei in valuta ( o parte a comertului international se deruleaza sub forma de operatiuni speciale, exportul fiind compensat prin importuri de marfa, fie la nivel de tranzactie, fie la nivel de relatie ). Fiecare operatie care da nastere unei intrari de devize este inscrisa in activul balantei;fiecare operatiune care genereaza o iesire de devize-in pasivul balantei. Totusi, unele operatiuni se fac fara contraprestatie , nici in devize, nici in natura, fiind considerate transferuri unilaterale ( donatii, ajutoare, remiterea in tara de origine a sumelor economisite de catre muncitorii straini, burse, premii, etc. ).

Balanta de plati externe inregistreaza la activ ( in credit ) aporturi de resurse rezultate din exportul de bunuri, prestarea de servicii, incasarea de venituri aferente factorilor de productie care au parasit tara, precum si pozitii financiare reprezentand reduceri ale activelor externe sau cresteri ale pasivelor externe ale economiei,iar la pasiv (in debit ) scaderea de resurse ca urmare a importului de bunuri, achizitionarii de servicii, platii de venituri aferente factorilor de productie adusi spre valorificare din strainatate, precum si pozitii financiare reprezentand cresteri ale activelor externe ale tarii sau reduceri ale pasivelor sale externe.

Balanta de plati externe se elaboreaza :

- Global- pentru a evidentia totalitatea tranzactiilor economice si financiare ale unei tari cu restul lumii

- Bilateral- pentru a cunoaste particularitatile tranzactiilor comerciale si financiare cu fiecare tara partenera

- Regional- pentru a urmari dinamica si structura schimburilor cu grupari de state care adopta si respecta reguli comune in tranzactiile cu Romania .

2. STRUCTURA BALANTEI DE PLATI EXTERNE

Conform”Manualului balantei de plati” realizat de Fondul

Monetar International sa repartizeze in doua conturi totalitatea tranzactiilor lor

cu restul lumii:

- Contul curent sau balanta de plati externe curente;

- Contul de capital si financiar sau balanta miscarilor de capital.

Contul curent sau balanta de plati externe curente cuprinde trei capitole distincte:

A. Bunuri si servicii, ce cuprinde, la randul sau: balanta comerciala, respectiv importul si exportul de bunuri corporale (tangibile sau vizibile, evaluate lapreturi franco frontiera vamala a tarii exportatoare sau preturi fob port de imbarcare); si balata serviciilor, care cuprinde incasari si plati rezultate din prestarea de servicii intre rezidenti si nerezidenti.

B. Venituri,cu incasari si plati cauzate de faptul ca factorii de productie trec frontiera tarii pentru a se valorifica iar veniturile rezultate din acest proces sunt repatriate. Astfel aici se inregistreaza veniturile din munca, veniturile din investitiile directe si de portofoliu, precum si dobanzile.

C. Transferurile curente-se refera la intrarile si/sau iesirile de resurse reale(bunuri si/sau servicii) si financiare( cotizatii, burse, premii, ajutoare financiare nerambursabile) fara vreo compesare din partea beneficiarului. Astfel de transferuri sunt facute fie de institutiile administratiei publice9 contibutii la bugetele administrative ale organizatiilor internationale, cheltuieli pentru intretinerea reprezentantelor diplomatice, consulare, militare, culturale,etc., burse de stat, premii internationale,ajutoare nerambursabile etc. acordate strainatatii si, respectiv, primite din strainatate), fie de persoane fizice sau organizatii private, in conformitate cu legislatia in vigoare si potrivit intereselor pe care le promoveaza( chirii, mosteniri, premii, burse, donatii,ajutoare nerambursabile etc. operate intre rezidenti si nerezidenti).

Contul financiar si de capital sau balanta miscarilor de capital se imparte in doua categorii principale de tranzactii:

A. Contul de capital cuprinde toate operatiunile de incasari sau palti in vederea transferului international al capitalului, precum achizitionarea sau vanzarea de active ( nefinanciare), care nu sunt rezultatul activitatii umane ( de exemplu: pamantul sau bogatiile subsolului) si active intangibile ( brevete, drepturi de autor, marci, inchirieri sau alte contacte transferabile,etc.) tranzactionate intre rezidenti si nerezidenti.

B. Contul financiar grupeaza toate tranzactiile determinate de schimbarea proprietatii activelor financiare straine, inclusiv crearea sau lichidarea de creante fata de restul lumii in cadrul activelor si pasivelor financiare externe ale unei economii.Aceste operatiuni sunt structurate pe


Fisiere in arhiva: (1)

 • Situatia Balantei de Plati a Romaniei .doc

Previzualizare pagini (15):


  Documente similare:

  Preview Statistica Financiar - Bancara
  Statistica Financiar - Bancara
  Cursul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 25.56 KB.
  Preview Econometrie
  Econometrie
  Proiectul contine 20 pagini in format doc cu o marime totala de 116.54 KB.
  Preview Indicii Statistici ai Balantei de Plati Externe
  Indicii Statistici ai Balantei de Plati Externe
  Referatul contine 4 pagini in format doc cu o marime totala de 7.96 KB.
  Preview Valorificarea Informatiei Indicilor Raportului de Schimb la Nivelul Firmei
  Valorificarea Informatiei Indicilor Raportului de...
  Referatul contine 4 pagini in format doc cu o marime totala de 9.11 KB.
  Preview Analiza Procesului de Privatizare a Comertului Romanesc in Perioada 1995-2004
  Analiza Procesului de Privatizare a Comertului...
  Proiectul contine 145 pagini in format doc, ppt cu o marime totala de 2.02 MB.
  Preview Balanta Comerciala UE in Perioada 2000-2008
  Balanta Comerciala UE in Perioada 2000-2008
  Proiectul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 64.72 KB.