Analiza Sistemica a unei Institutii Publice la Nivel Central

Proiect / Stiinta Administratiei
Informatii Proiect:
Numar pagini: 20 pagini
Marime arhiva: 78.58 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  7 Analiza Sistemica a unei Institutii Publice la Nivel Central , 7 out of 10based on 1 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

Introducere

În incercarea definirii administratiei publice , profesorul Antonie Iorgovan , pleacă de la ideea ca administratia publica este o specie a fenomenului administrativ , cuprinzand fapte administrative ce au ca scop realizarea valorilor politice.

Conform doctrinei franceze , fenomenul administrativ are urmatoarele trasaturi:

• este un fenomen social alcatuit din totatlitatea faptelor administrative

• aceste fapte presupun organizarea unor mijloace pentru atingerea unui obiectiv

• obiectivul este stabilit de o autoritate superioara

Administratia publica , reprezinta in sens material , o activitate de organizare a executarii si de executare in concret a legii , realizata prin actiuni cu caracter de dispozitie , prin care se stabilesc reguli de conduita pentru terti , sub forma de acte juridice, operatiuni administrative , fapte materiale infaptuite de titularii functiilor publice din sistemul organelor administratiei publice , si actiuni cu caracter de prestatie , realizate pe baza si in executarea legii , pentru implinirea interesului general , prin asigurarea de sercivii publice.

In sens formal , administratia publica poate fi inteleasa ca un sistem de organe, de institutii , cuprinzand diverse structuri administrative care realizeaza activitatea de organizare a executarii si de executare in concret a legii.

Teoria sistemelor este un domeniu interdisciplinar , care studiaza sistemele ca intregi. Aceasta stiinta a fost introdusa de catre Ludwing von Bertalanffy , William Ross Ashby si altii intre anii 1940 si 1970 , pe baza principiilor din fizica , biologie si inginerie. Teoria sistemelor se dezvolta in numeroase domenii , precum filosofia , sociologia , managementul sau economia.

Asftel , un ansamblu de entitati reunite prin interactiune si interdependenta , formand un intreg , se numeste sistem.

Sistemul se realizeaza printr-un ansamblu de parti componente ce confera un caracter structuralist sistemului. Componentele din care este realizat un sistem se numesc entitati , avand un caracter real si abstract. Interactiunea si interdependenta entitatilor confera sistemului o functionalitate prin conexiuni intre entitati.

Din punct de vedere functional , un sistem este un intreg in care se transmit si se prelucreaza informatii.

Un sistem presupune existenta a mai multor parti aflate in interactiune , contribuind la unitatea si functionalitatea intregului.

In definitia data de Ludwing von Bertalanffy , intemeietor al Teoriei Generala a Sistemelor , regasim ideea de atingere a unui anumit scop prin utilizarea unui ansamblu de resurse materiale , umane si energetice: „ sistemul este format dintr-o multime de elemente aflate intr-o interdependenta neintamplatoare”

Profesorul Liviu Comand-Kund precizeaza faptul ca mecanismul de guvernare dintr-un stat, este un sistem de autoritati si institutii , mai mult sau mai putin complexe , conceptul de sistem avand intelesul general de ansamblu de elemente interconectate.

Abordarea sistemica permite realizarea unei paralele interesante intre notiunea de sistem si conceptul de organizatie.Daca se accepta premisa ca organizatia este un sistem , se accepta in mod automat ca organizatiei sa i se aplice caracteristicile sistemului.

Abordarea sistemica a cadrului organizational este general aplicabila si impune o atentie sportita fata de complexitatea organizatiei , traseaza legaturi intre cauze si efecte ale ineficientei si permite predictia unei evolutii viitoare. Activitatea administratiei publice , abordata sistemic , se desfasoara cu ajutorul unei multitudini de forme institutionale , constituind un angrenaj institutional , ale carui principii de organizare variaza in functie

de problemele puse , de presiunile exterioare si de preocuparile proprii , dar care presupune si integritatea sa in mediul social , politic si economic.

In mediul social , sistemul administrativ actioneaza ca un subsistem aflat in interactiune cu alte subsisteme , precum cel cultural , politic , economic , etc.

De asemenea , serviciile publice sunt subisteme ale administratiei publice : „ Totodata , perspectiva abordarii sistemice a serviciilor publice ne conduce la considerarea acestora ca subisteme ale administratiei publice ale caror obiective, cuantificate in iesirile sistemului, se definesc in raport cu satisfacerea unor nevoi sociale, nevoi determinate pe baza interesului public.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Analiza Sistemica a unei Institutii Publice la Nivel Central.doc

Previzualizare pagini (20):


  Alte informatii:

  ȘCOALA NAȚIONALĂ DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE MASTER PUTEREA EXECUTIVĂ SI ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ


  Altii au mai downloadat:

  Preview Mic Dictionar de Termeni pentru Integrare UE
  Mic Dictionar de Termeni pentru Integrare UE
  Fituica contine 9 pagini in format doc cu o marime totala de 17.71 KB.
  Preview Deontologia Functiei Publice
  Deontologia Functiei Publice
  Cursul contine 0 pagini in format pdf cu o marime totala de 2.26 MB.
  Preview Presedintele Romaniei
  Presedintele Romaniei
  Cursul contine 5 pagini in format doc cu o marime totala de 12.24 KB.
  Preview Angajarea, Lichidarea, Ordonantarea si Plata Cheltuielilor Institutiilor Publice
  Angajarea, Lichidarea, Ordonantarea si Plata...
  Cursul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 28.04 KB.
  Preview Auditul Public Intern
  Auditul Public Intern
  Cursul contine 10 pagini in format doc cu o marime totala de 16.13 KB.
  Preview Criza Economica in Romania
  Criza Economica in Romania
  Proiectul contine 30 pagini in format doc cu o marime totala de 122.49 KB.