Studiu de caz - Statele Unite ale Americii

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 19303
Mărime: 75.47KB (arhivat)
Publicat de: Betina Marian
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. Caracterizare generală a economiei SUA
  2. 2. Evoluţia economiei în 2007
  3. 3. Evoluţia economiei în 2008
  4. 4. Evoluţia economiei americane în 2009
  5. 5. Estimări ale evoluţiei economiei americane în 2010

Extras din proiect

1. Caracterizare generală a economiei SUA

Formarea şi evoluţia statului

Coloniile britanice din America şi-au proclamat independenţa în 1776 şi noua naţiune, Statele Unite ale Americii, a fost recunoscută în anul 1783 prin Tratatul de la Paris. În secolele XIX si XX, încă 37 de state s-au alăturat celor 13 state formatoare, aşezate pe teritorii întinse din continentul american si cu numeroase ieşiri la mare. Între anii 1861 – 1965, are loc Războiul Civil în care o Uniune nordică de state a învins o Confederaţie de 11 state sclavagiste. Un alt eveniment important a fost Criza economică din anii 1929 – 1933, în urma căreia un sfert dintre americanii apţi de muncă şi-au pierdut slujbele.

În prezent se apreciază, pe bună dreptate că Statele Unite nu au fost niciodată aşa de puternice. „Statele Unite ale Americii nu au fost niciodată aşa de puternice ca la începutul acestui secol“, se apreciază în Atlasul geopolitic şi cultural Adevăr indiscutabil care ar trebui completat cu remarca că aceeaşi situaţie a fost şi după cel de-al Doilea Război Mondial ca şi după înche¬ierea Războiului Rece. De fiecare dată, Statele Unite au fost puternice şi dominatoare prin puterea lor, putere care s-a exprimat într-un context particular şi a îmbrăcat forme diferite.

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite erau puternice mai întâi prin economia lor, care asigura aproape 50% din PIB-ul mondial (această dominaţie covârşitoare avea loc şi pe fondul ravagiilor produse de conflagraţie, al prăbuşirii sau epuizării puterilor acelui moment).

Perioada Războiului Rece a fost mar¬cată de competiţia între cele două superputeri ale vremii SUA şi URSS. Când URSS-ul s-a prăbuşit, prin forţa lucrurilor puterea SUA a ieşit mai bine în evidenţă şi s-a impus domi¬nator. Celelalte forţe economice erau cele care se afirmaseră sub umbrela de securitate oferită de SUA, erau aliatele de până atunci.

Situaţia în '90 nu mai semăna cu cea de după cel de-al Doilea Război Mondial. SUA aveau o poziţie de frunte în anumite domenii - mi¬litar şi cultural, la care ar trebui adăugat cel al prestigiului -, iar în cel economic, deca¬lajul exista, dar era departe de a fi foarte clar. Japonia făcuse salturi imense şi în anu¬mite domenii egalase SUA. La fel Uniunea Europeană (dar aceasta are dezavantajul că nu este o ţară ci o grupare de state). Meritul SUA în perioada care a urmat Războiului Rece este că a consemnat 107 luni de creştere economică neîntre¬ruptă, un adevărat record, care a făcut ca partea acestei ţări în PNB-ul mondial să se ridice de la 25% în 1990 la aproape 30%. Din punct de vedere economic în prezent SUA sunt mai puternice acum decât Japonia, Germania şi Franţa luate la un loc Japonia nu a mai înregistrat creşterea cu care ne obişnuise, iar UE, chiar dacă nu a traversat o criză, a consemnat ritmuri de dezvoltare sub cele ale SUA. Ca urmare, poziţia economică a SUA s-a consolidat, iar decalajele în domeniul militar, deja foarte mari, au devenit, practic, de nerecuperat. Situaţia este similară în plan cultural.

Coordonate fizico-teritoriale

Statele Unite ale Americii se afla în America de Nord, între cele două oceane, Atlantic şi Pacific, Canada în Nord şi Mexic în partea de sud.

Este o republică federală, cu capitala la Washington, D.C Teritoriul Statelor Unite este de aproximativ 40 de ori mai mare decât suprafaţa României măsurând peste 4.800 de km2 de la Oceanul Atlantic (la est) până la Oceanul Pacific (la vest) şi se întinde pe aproape 2.000 de km de la graniţa canadiană (la nord) până la cea mexicană (la sud). Federaţia este alcătuită din 50 de state federale, dintre care 48 sunt state continentale învecinate (formează un teritoriu continuu), iar două state, Alaska şi Hawaii, sunt despărţite de teritoriul celor 48, primul de Canada, al doilea de Oceanul Pacific. La aceste state se adaugă districtul federal Columbia (D.C.), teritoriu federal obţinut prin donaţii egale de la statele Maryland şi Virginia. După Rusia şi Canada, SUA este al treilea sau al patrulea stat ca suprafaţă, disputând locul 3 cu China, care încă pretinde anumite teritorii, pe care dacă le-ar obţine, s-ar afla pe locul trei ca suprafaţă în lume. Suprafaţa SUA este de 9,826,630 km2.

Clima Statelor Unite include mai multe tipuri datorită suprafeţei întinse şi a reliefului variat. În partea de est a meridianului 100°, climatul este de la continental umed în partea de nord, până la subtropical umed în partea de sud. Partea sudică a Floridei este sub-tropicală. Marile câmpii din vestul meridianului 100° sunt semi-aride. Cea mai mare parte a Munţilor Stâncoşi şi a Sierrei Nevada prezintă un climat alpin. Climatul este arid în Marele Bazin, în deşertul din Sud-Vest, mediteraneean pe coastele Californiei şi oceanic pe coastele statelor Oregon şi Washington. Statul Alaska, ce se află în partea de Nord-Vest a continentului american, are o climă în mare parte sub-arctica, dar şi oceanică în extremitatea sudică şi polară în nord. Arhipelagul Hawaii, aflat în mijlocul Oceanului Pacific are o climă tropicală. Vremea extremă nu este o necunoscută mai ales pentru statele cu ieşire la Golful Mexic, care sunt expuse uraganelor sau tornadelor. SUA are mai multe tornade într-un an, decât sunt pe tot restul globului.

Infrastructura existentă

Infrastructura în SUA este facilitată de transportul rutier, feroviar, aerian şi naval. Marea majoritate a pasagerilor folosesc automobilul pe distanţe mici şi avionul pe distanţe mari. SUA deţine 6.465.799 km de drumuri, din care 4.209.835 km sunt pavaţi, aici intrând şi 75.040 km de autostradă.

În ceea ce priveşte infrastructura feroviară, un total de 226.612 km de cale ferată deservesc transportul feroviar. Până la mijlocul secolului al XX-lea, transportul pe calea ferată era folosit cu precădere de către călători, dar dezvoltarea transportului aerian şi construcţia de autostrăzi a dus la o scădere drastică a utilizării transportului feroviar pentru călători. În prezent, trenul este folosit mai mult în partea de Est a SUA, între marile oraşe. În ceea ce priveşte transportul de mărfuri pe calea ferată, conform Asociaţiei Americane de Căi Ferate: „Transportul de mărfuri pe calea ferată din SUA este cel mai aglomerat din lume ca volum, transportând mai multă marfă pe calea ferată, decât orice altă ţară. De altfel, pe căile ferate din SUA se transportă de până la 4 ori mai multă marfă decât în toata Europa Occidentală.

Infrastructura aeriană s-a dezvoltat foarte mult, SUA ajungând să dispună de 14.947 de aeroporturi şi un total de 5.143 km de piste pavate. În ceea ce priveşte pasagerii, 17 dintre cele mai aglomerate 30 de aeroporturi din lume se găsesc în Statele Unite, inclusiv cel mai aglomerat, Aeroportul Internaţional Hartsfield-Jackson din Atlanta. De asemenea, 12 dintre cele mai aglomerate 30 de aeroporturi pentru transportul aerian de mărfuri se află în SUA, inclusiv cel mai aglomerat, Aeroportul Internaţional Memphis.

Preview document

Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 1
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 2
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 3
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 4
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 5
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 6
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 7
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 8
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 9
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 10
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 11
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 12
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 13
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 14
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 15
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 16
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 17
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 18
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 19
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 20
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 21
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 22
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 23
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 24
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 25
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 26
Studiu de caz - Statele Unite ale Americii - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - Statele Unite ale Americii.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

China - putere mondială

Capitoulul 1 CHINA ÎN ECONOMIA GLOBALĂ 1.1 Începuturile erei Chinei. Economiştii şi editorialiştii deseori descriu ascensiunea Chinei ca pe un...

Reglementări și raportări financiare potrivit IAS-IFRS, în România și Statele Unite ale Americii

Capitolul I. Noţiuni privind convergenţa şi normalizarea contabilă Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (cunoscute sub acronimul...

Sistemul informațional privind contabilitatea impozitelor și taxelor SC Psihocontrol SRL

CAP. I: SISTEMUL FISCAL Impozitele, taxele, contribuţiile reprezintă fundamental si motivaţia pe care este construită fiscalitatea. Sistemul...

Analiza Activitătii de Comerț Electronic în România

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate Apariţia comerţului prin Internet a creat oportunităţi, dar şi perspective comerciale imense....

eCommerce - fraudă prin licitații online pe Ebay

1.1. Provocãri în Noua Economie. Traziţia la Noile Tehnologii Informaţionale, o necesitate De-a lungul istoriei omenirii, schimbul de produse şi...

Prezidențialism versus parlamentarism. Studiu de caz - Statele Unite ale Americii și Marea Britanie

Argument Pentru a întreprinde analize comparative cu adevărat valoroase este nevoie de o structură care să ajute la detectarea asemănărilor şi...

Prezentarea generală a serviciilor de consultanță financiară - studiu de caz PWC

I. Prezentarea generală a serviciilor de consultanţă financiară 1. Date generale despre consultant şi serviciile de consultanţă Vă gândiţi cum să...

The Dynamics of US Military Spendings

Military budget: of an entity, most often a nation or a state, is the budget and financial resources dedicated to raising and maintaining armed...

Ai nevoie de altceva?