Biblioteca

Proces Tehnologic de Realizare a unei Piese din Clasa Arbori

Proiect / Stiinta Materialelor
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 10
Marime arhiva: 243.97Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Nota pe site: 9 Proces Tehnologic de Realizare a unei Piese din Clasa Arbori, 9 out of 10 based on 5 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Proces Tehnologic de Realizare a unei Piese din Clasa Arbori .doc

Extras din document:

Sa se proiecteze procesul tehnologic optim de realizarea a piesei :AX CU TREI TREPTE , in conditiile unui numar necesar de bucati n=5000 buc/an.
Desenul de executie cu conditiile tehnice impuse se prezinta in figura 1.
Etapele de rezolvare se prezinta sintetic in continuare :
1. Stabilirea si/ sau analiza rolului functional al piesei folosind
analiza morfofunctionala a suprafetelor
Cunoasterea rolului functional este prima etapa in proiectarea oricarui proces tehnologic de realizare a piesei respective, deoarece se face in primul rand o proiectare functionala care trebuie sa se coreleze cu proiectarea tehnologica a piesei.
Rolul functional al piesei este dat de rolul functional al fiecarei suprafete ce delimiteaza piesa in spatiu de aceea, in primul rand se stabileste rolul functional al fiecarei suprafete folosind metoda de analiza morfofunctionala a suprafetelor, ce presupune parcurgerea urmatoarelor etape :
1.1.Descompunerea piesei in suprafete cat mai simple (vezi figura 2.)
1.2.Notarea tuturor suprafetelor ce delimiteaza piesa in spatiu (vezi figura 2.)
1.3.Analiza fiecarei suprafete in parte
S-a analizat fiecare suprafata in parte din urmatoarele puncte de vedere : forma geometrica a suprafetei , dimensiunile de gabarit , precizia dimensionala, precizia de forma, precizia de pozitie, rugozitatea si duriatatea . Rezultatele analizei sunt trecute in tabelul 1.1.
1.4.Intocmirea unui graf suprafete-caracteristici
Intocmirea grafului suprafete- caracteristici in cazul arborelului studiat, care reprezinta o sinteza a tuturor conditiilor tehnice de generare a fiecarei suprafete a arborelui , este prezentata in tabelul 1.1.
1.5.Stabilirea tipului si a rolului fuctional posibil al fiecarei suprafete
Analizand suprafetele se observa ca suprafetele S4 si S10 au precizie dimensionala ridicata ( ) , au rugozitate mica 1,6 , iar suprafata S10 are abateri de forma si de pozitie , deci ele pot indeplini rolul de de suprafete functionale . Suprafetele S1 si S12 au o precizie dimensionala ( ) deci pot fi suprafete de asamblare . Suprafetele S3 si S9 au o precizie dimensionala ridicata ( ) deci pot indeplini rolul de suprafete de legatura.Suprafetele S2,S5,S6,S7,S8,S11,S13 neavand precizie dimensionala , de forma sau de pozitie nu pot fi decat suprafete auxiliare.
1.6.Stabilirea rolului functional al piesei
In urma analizei de corelatie a diferitelor tipuri de suprafete continute in graful suprafete- caracteristici s-a stabilt rolul functional al piesei studiate .Arborele studiat este un organ de masina avand o configuratie simpla si un rol functional complex, asigura transmiterea miscarii de rotatie , motiv pentru care, pentru asigurarea unor conditii tehnice indispensabile,are o tehnologie pretentioasa. In plus arborele fiind supus unor solicitari dinamice variabile si complexe ,trebuie bine echilibrat si confectionat dintr-un material capabil sa suporte aceste solicitari . Piese de tipul celei studiate se intalnesc curent in industria de automobile , masini agricole,etc, avand diferite forme si dimensiuni.
2.Alegerea materialului optim pentru confectionarea piesei
Alegerea materialului optim pentru o anumita piesa este o problema deosebit de complexa ce trebuie rezolvata de proiectant.
Pentru alegerea materialului optim pentru confectionarea piesei Ax cu trei trepte s-a utilizat o metoda deosebit de eficienta denumita metoda de analiza a valorilor optime, care propune alegerea acelui material care indeplineste cerintele minime de rezistenta si de durabilitate ale piesei in conditiile unui pret de cost minim si a unei fiabilitati sporite.
In tabelul 2.2. sunt prezentate posibile materiale din care ar putea fi efectuata piesa., dar in urma analizei va rezulta materialul optim.
In urma parcurgerii etapelor necesare alegerii materialului optim a rezultat pentru arborele studiat otelul de uz general OL 60 (STAS 500-88), otel recomandat pentru confectionarea pieselor pentru mecanisme de transmisie supuse unor solicitari ridicate (axe,pistoane,piulite,arbori cotiti), de asemenea pentru piese cu presiune de contact ridicata ca roti dintate , suruburi melcate, pene, stifturi de ghidaj, bande, etc .
3.Stabilirea si analiza procedeelor tehnologice
posibile de realizare a piesei-semifabricat
Pentru a putea alege procedeele tehnologice acceptabile de realizare a piesei-semifabricat este necesara o anliza a procedeelor tehnologice posibile, avandu-se in vedere clasa din care face parte piesa, tehnologicitatea constructiei, greutatea si dimensiunile de gabarit si tipul productiei . Stabilirea procesului tehnologic depinde de procedeul de elaborare si alegere a semifabricatului. In functie de acesta se stabilesc apoi felul si numarul operatiilor si fazelor, succesiunea lor si masinile pe care se va realiza piesa finita.


Previzualizare pagini: (10)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Tehnologia Turnarii
  Cursul contine 136 pagini in format pdf cu o marime totala de 4.42 MB.
  Preview document similar
  Inel de Ridicare
  Proiectul contine 35 pagini in format doc cu o marime totala de 126.43 KB.
  Preview document similar
  Elemente de Inginerie Tehnologica - Implementarea...
  Proiectul contine 95 pagini in format doc cu o marime totala de 139.67 KB.
  Preview document similar
  Stiinta si Utilizarea Materialelor - Arbore Cotit...
  Proiectul contine 48 pagini in format doc cu o marime totala de 1.48 MB.
  Preview document similar
  Tehnologiei de Fabricatie si Tehnologia de Montaj
  Proiectul contine 51 pagini in format doc cu o marime totala de 534.55 KB.
  Preview document similar
  Tehnologia prin Turnare - Roata de Curea Dp 180
  Proiectul contine 24 pagini in format doc, dwg, bak cu o marime totala de 1.36 MB.
  Carti recomandate:
  Lidia Sabau
  In procesul transformarilor care au loc in societatea contemporana, un rol aparte ii revine culturii organizationale. Fiind un factor ce determina succesul activitatii organizatiei, cultura reprezinta un element esential, indispensabil pentru progresul social. Domeniul de studiu al culturii organizationale are o istorie relativ recenta, termenul... citeste tot
  Richard Newton
  In lumea afacerilor de astazi, caracterizata de modificari din ce in ce mai dese la nivelul tehnologiei si al mediului concurential, shimbarea incepe sa devina un element permanent in viata companiilor. In aceste conditii, un management performant al schimbarii poate aduce companiilor beneficii semnificative. Cartea de fata reprezinta un ghid... citeste tot
  Constantin Buzatu
  Partea I notiuni teoretice si practice de proiectare tehnologica in constructia de masini 1. Elemente de baza ale proceselor tehnologice de prelucrare a pieselor in constructia de masini 2. Elemente generale de proiectare a proceselor tehnologice de prelucrare mecanica 3. Precizia de prelucrare (dimensional-geometrica) Partea a II-a... citeste tot