Analiza unei Candidaturi Prezidențiale

Proiect
8/10 (3 voturi)
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 30788
Mărime: 102.17KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Cuprins:
  2. Introducere
  3. INTRODUCERE 4
  4. CAPITOLUL I: ANALIZA DISCURSULUI POLITIC 7
  5. 1.1. Prezentarea caracteristicilor discursului politic 7
  6. 1.1.1. Comunicarea politică 7
  7. 1.1.2. Comunicarea electorală 9
  8. 1.2. Analiza de discurs politic 15
  9. 1.3. Comunicarea politică în dezbaterea electorală televizată 21
  10. 3.1.1. Retorica politică modernă 22
  11. 3.1.2. Dezbaterea televizată – tipuri şi strategii 24
  12. 1.3.3. Construirea imaginii mediatice 27
  13. 1.4. Analiza semantică a discursului politic 31
  14. CAPITOLUL II: ANALIZA DISCURSULUI POLITIC AL LUI ADRIAN NĂSTASE ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ DIN 2004 37
  15. 2.1. Poziţionarea discursivă a lui Adrian Năstase în contextul socio-politic Românesc 37
  16. 2.2. Momentul adevărului – Confruntarea televizată Adrian Năstase- Traian Băsescu, analiza televizuală a discursului 48
  17. 2.3. Analiza semantică a discursului politic al lui Adrian Năstase 65
  18. CONCLUZII 75
  19. Bibliografie: 79

Extras din proiect

Introducere

Lucrarea „Analiza unei candidaturi prezidenţiale – Adrian Năstase în campania electorală din 2004” îşi propune să descopere modalităţile prin care este construită imaginea unui politician în timpul campaniilor electorale, şi a fostului prim-ministru, Adrian Năstase, în particular. Definirea şi delimitarea termenilor de bază din sfera politică se impunea de la sine, lucrarea de faţă încercând să ofere o viziune de ansamblu asupra comunicării politice moderne. Studierea unui caz particular trebuie să ţină cont de contextul căruia îi aparţine, imaginea politicianului fiind construită întotdeauna în funcţie de tipul de societate în care acesta acţionează.

Lucrarea de faţă se vrea un cadru de analiză a acţiunii politice în situaţia electorală, pornind de la un caz concret: campania electorală pentru alegerile prezidenţiale 2004. M-am axat pe personalitatea politică a fostului prim-ministru din Guvernul 2000-2004, punctând evoluţia sa pe scena politică post-decembristă.

În societatea secolului XXI, forţa armelor, privită ca modalitate de câştigare a puterii în secolele anterioare, a fost înlocuită cu eficacitate de forţa subtilă a imaginii şi a cuvântului. Câmpul de luptă este astăzi mass-media. Pentru a câştiga, omul politic trebuie să se lupte şi să câştige războiul comunicării. Voi analiza din această perspectivă modul în care Adrian Năstase a încercat să-şi convingă electoratul pentru a obţine voturile unui nou mandat.

Ipoteza de lucru pe care o am în vedere este evidenţierea mecanismelor de persuasiune a discursului politic al lui Adrian Năstase şi de structurare ideologică a mesajelor utilizate, putând astfel explica modificarea intenţiilor de vot.

În prima parte a lucrării voi lua în discuţie procesele care extind dimensiunea publică a acţiunii politice: transformarea comunicării politice în domeniu de interes public, legitimitatea discursului, medierea acţiunii politice, tehnicile de acţiune politică tributare mediatizării. Voi urmări intenţionalitatea şi contextualitatea actelor de comunicare din timpul campaniei electorale şi modul în care candidatul generează schimbul discursiv pentru a scoate în evidenţă punctele forte ale imaginii sale.

Dezvoltarea rapidă a mass-media în ultimii 50 de ani nu este un proces care a rămas fără urmări la nivelul vieţii politice, strategiile şi metodele care funcţionează în interiorul ei fiind astăzi adaptate la modul în care se realizează mediatizarea realităţii. “Statul spectacol”, termen creat de Schwartzenberg, este zona în care se află plasate toate aspectele unei societăţi, indiferent dacă este vorba de politic, social, cultural, etc. Folosirea presei ca modalitate principală de difuzare a informaţiilor de orice tip influenţează vizibil conţinutul şi aspectul acestora.

Eroul modern, pentru a fi cunoscut de public, trebuie să ştie cum să se comunice prin presă şi pentru aceasta trebuie să controleze caracteristicile de bază ale mass-media: atracţia pentru inedit, pentru spectacol şi surpriză. Politicianul modern este un actor care îşi asumă rolul potrivit şi-l joacă apoi în faţa audienţei. Începând cu J.F Kennedy şi până la George W.Bush, scena politică internaţională a cunoscut o întreagă pleiadă de conducători al căror fizic amintea de Hollywood, dar al căror comportament aducea pe undeva cu cel al personajelor pozitive din basmele umanităţii. Frumuseţe, stil, seducţie, putere, curaj - ingredientele de bază ale imaginii unui lider de succes. Lucrarea va analiza, printre altele, şi rolurile principale asumate de actorii politici în încercarea de a obţine mediatizarea.

În cea de-a doua parte a lucrării mele, pentru deconstruirea semnificaţiilor discursului electoral al lui Adrian Năstase, am ales două momente semnificative ale campaniei sale electorale, respectiv momentul iniţial, îndelung aşteptat de lansare a candidaturii, şi momentul final al campaniei electorale, dezbaterea televizată de postul public de televiziune în data de 8 decembrie, cu patru zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. La fel ca toată campania politică a lui Năstase, atât discursul iniţial, cât şi participarea la dezbaterea TVR1 au fost momente aşteptate care au stat sub semnul refuzului fostului prim-ministru de a se implica în cursa pentru Cotroceni. Analiza discursului politic de lansare a candidaturii identifică punctele program ale platformei electorale susţinute de Năstase pe tot parcursul campaniei, poziţionarea acestuia în raport cu principalele probleme sociale de la acel moment şi raportul cu principalii săi opozanţi. Pornind de la întrebarea „ce a determinat modificarea comportamentul electoratului în timpul alegerilor prezidenţiale din 2004”, am încercat o caracterizare a candidatului Adrian Năstase în contextul singurei sale participări la o dezbatere televizată cu Traian Băsescu. Am evidenţiat în această conjunctură strategiile locuţionare pe care Năstase le foloseşte, modul în care se raportează la contracandidat şi strategiile de propagandă pe care mizează pentru obţinerea adeziunii electoratului. Mediul televizat, atât verbal cât şi televiza, asociat cu specificul unei emisiuni de dezbateri politice, a furnizat amănunte cu atât mai interesante.

Lucrarea îşi propune să descopere cauzele şi efectele pe care erorile şi reuşitele lui Adrian Năstase le-au avut în planul societăţii şi imaginea pe care acesta a dorit să o impună electoratului despre sine. Analizată ca metodă democratică, eveniment convenţional, practică şi ritual politic, dar nu în ultimul rând acţiune teatrală, campania electorală susţinută de candidatul PSD+PUR scoate la lumină viziunea acestuia asupra acţiunilor politice viitoare.

Folosind ca tehnică de cercetare analiza discursului politic, pot spune că lucrarea este o încercare de obiectivare a analizei construcţiei discursive a acţiunii politice în situaţie electorală. Marcat de subiectivitate, de intenţionalitatea locutorului şi de spectaculozitate, de dorinţa de a persuada electoratul în scopul determinării unei acţiuni favorabile, discursul politic al lui Adrian Năstase este tratat din perspectiva lingvistică şi morfologică, dar şi argumentativă.

În final, scopul lucrării este acela de a descifra, cel puţin parţial, mecanismele care guvernează discursul politic modern, felul în care politicianul actual foloseşte jocuri de limbaj obligând receptorii să descopere mesajul ascuns în discursul convenţional. Am încercat să arăt modul în care a înţeles Năstase să comunice cu electoratul său, căror categorii sociale se adresează, mesajul subsidiar transmis, tonalitatea şi sensul conotativ pe care îl dă cuvintelor.

Baza de documentare se constituie din înregistrările şi transcripturile emisiunii analizate, materialele apărute pe internet despre campania electorală, cărţile de specialitate, rapoarte, studii, cercetări ale unor instituţii/organizaţii/institute de sondare a opiniei publice.

Unele capitole sunt precedate de moto pentru a marca explicit punctul de vedere argumentat.

Preview document

Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 1
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 2
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 3
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 4
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 5
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 6
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 7
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 8
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 9
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 10
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 11
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 12
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 13
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 14
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 15
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 16
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 17
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 18
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 19
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 20
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 21
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 22
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 23
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 24
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 25
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 26
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 27
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 28
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 29
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 30
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 31
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 32
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 33
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 34
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 35
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 36
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 37
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 38
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 39
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 40
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 41
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 42
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 43
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 44
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 45
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 46
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 47
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 48
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 49
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 50
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 51
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 52
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 53
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 54
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 55
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 56
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 57
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 58
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 59
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 60
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 61
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 62
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 63
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 64
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 65
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 66
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 67
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 68
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 69
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 70
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 71
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 72
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 73
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 74
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 75
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 76
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 77
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 78
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 79
Analiza unei Candidaturi Prezidențiale - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Analiza unei Candidaturi Prezidentiale.doc
  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea politică

CАPITOLUL 1. NOTIUNI INTRODUCTIVЕ PRIVIND COMUNICАRЕА POLITICА 1.1. Comunicаrеа politicа Cеа mаi simplă şi еficаcе mеtodă dе еxplicitаrе а unui...

Globalizarea și efectele ei studiu de caz - fenomenul democratizării globale

1. CONCEPTUL DE GLOBALIZARE. CÂTEVA EFECTE ALE GLOBALIZĂRII Globalizarea este un fenomen care a luat naştere în spaţiul occidental, şi care poate...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Ai nevoie de altceva?