Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 14864
Mărime: 624.17KB (arhivat)
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Barbaros Corina
proiectul a fost prezentata la feaa si a obtinut nota 10

Cuprins

  1. 1.Multiculturalitate 2
  2. a)Definire conceptuala 2
  3. b)Tipuri de multiculturalism 2
  4. 2.Comunicare interculturala 3
  5. a)Definire conceptuala 3
  6. b)Elemente ale comunicarii interculturale 5
  7. c)Comunicarea si problema identitatii in plan cultural 7
  8. d)Conferinta internationala”De la multiculturalitate la dialog intercultural” 10
  9. 3.Conflicte etnopolitice in lume 12
  10. a)Introducere 12
  11. b)Tipologia interpretarilor si analiza teoretica a conflictelor etnoculturale 13
  12. c)Exemple de conflicte in lume 19
  13. d)Prevenirea conflictelor 20
  14. 4.Conflictul dintre Israel si Palestina 22
  15. 5.Bibliografie 28
  16. 6.Cuprins 29

Extras din proiect

a)Definire conceptuala

Multiculturalismul este discursul modernitatii tirzii, care prezinta, interpreteaza si reevalueaza experienta sociala a diversitatii si a diferentelor. In constructia identitatii sociale, multiculturalismul se opune strategiilor omogenizante ale modernitatii, considerindu-le pe acestea ca suficiente si opresive, punand accentul pe diferente si diversitate.

Ideologia multiculturalismului isi propune ajutarea comunitatilor in sustinerea culturilor lor diferite. Acest lucru insa nu inseamna ca multiculturalismul se opune schimbarii. Multiculturalismul liberal recunoaste ca schimbarea in lumea contemporana este inevitabila, deci scopul acestei politici nu este conservarea culturilor in starea lor primara. Multiculturalismul liberal izvoraste din dorinta de reusita a membrilor societatii. Iar aceasta reusita depinde de respectul si inflorirea grupurilor culturale ale indivizilor.

Multiculturalismul pretinde respect si apreciere din partea grupurilor pentru alte culturi din societate, pretinde toleranta unei comunitati fata de cealalta comunitate, si in acelasi timp pretinde dreptul individului de a parasi propriul grup cultural sau refuzul acestuia.

b)Tipuri de multiculturalism

In functie de interpretarile de baza a multiculturalismului, se poate vorbi despre multiculturalism:

-descriptiv

-normativ

-critic.

a)Multiculturalismul descriptiv: priveste multiculturalismul ca fapt, atitudine - acest tip de multiculturalism este considerat de Radtke drept cinic-culinar sau consumator . In acest sens multicultura se refera la diversitatea culturala a bunurilor din societatea de consum, in primul rand in industria culturii (arta, muzica, film), in domeniul comunicatiei si al serviciilor. Aceasta forma spectaculoasa, dar superficiala a diversitatii culturale este un rezultat al globalizarii, al productiei si consumului transnational. In acest caz toleranta culturala este doar o iluzie.

b)Cel mai des, multiculturalismul este abordat intr-un sens normativ: critica regulile anterioare privind diferentele sociale si culturale si pretinde noi norme in aceasta privinta. Conceptul de baza a multiculturalismului normativ este diferenta, care foarte des - spun criticii multiculturalismului - presupune grupuri inchise, sever delimitate. Radtke si Habermas accentueaza asupra faptului ca multiculturalismul ridicat la nivel politic intareste chiar acel lucru pe care vrea sa-l depaseasca, si anume categorii de identitate rigide, segregatia minoritatilor. Oponentii multiculturalismului sustin ca acesta duce la ghetoizarea minoritatilor si impiedica integrarea acestora in societatea majoritara.

Conform lui J. Raz, politica multiculturalismului accepta drepturile privind non-diferentierea, dar in actiunea politica considera ca importante doua judecati de valoare: a) libertatea personala si reusita depinde de apartenenta completa si neingradita la un grup cultural respectat; b) crede in pluralitatea valorilor, in special in valabilitatea acelor valori diferite care se materializeaza in practica diferitelor societati. Multiculturalismul pretinde recunoasterea egalitatii de catre comunitatea politica a tuturor comunitatilor culturale valabile. Statul - daca este multicultural - este format din diferite comunitati, si nu este proprietatea niciuneia.

c)Multiculturalismul critic, pornind de la faptul diversitatii culturale, reevalueaza conceptele si discursurile folosite de culturile majoritare si minoritare, cu scopul crearii unei culturi comune mai democratice si mai deschise. Multiculturalismul critic contesta regulile existente si accentueaza, in primul rand, importanta reprezentarilor si a institutiilor producatoare de intelesuri.

Comunicare interculturala

A vorbi despre comunicarea multiculturală în ziua de astăzi, când oamenii pot fi în contact cu semenii lor din celălalt capăt al lumii printr-un singur click de internet, cu ajutorul telefoniei mobile sau al mass-mediei, ştirile circulând mult mai rapid decât prin mijloacele tradiţionale, înseamnă a dori să îi cunoaştem mai bine pe semenii noştri, să-i înţelegem şi să-i acceptăm, şi comunicarea dintre noi să fie mai eficace. Contactele din ce în ce mai numeroase cu oamenii din alte ţări ne fac să reflectăm în primul rând asupra noastră, asupra eficienţei modului nostru de a comunica.

Globalizarea a făcut din comunicarea interculturală un fapt inevitabil. Lumea de azi este supusă unor schimbări rapide, interacţiunea dintre oameni capătă noi dimensiuni. Contactul şi comunicarea cu alte culturi sunt caracteristicile dominante ale vieţii moderne, lumea parcă nu mai poate trăi fără beneficiile tehnologiei, fără a putea lua legătura rapid cu persoana din celălalt capăt al ţării, fără a putea ţine o video-conferinţă, fără a putea cunoaşte care sunt ultimele ştiri de la ultima întâlnire a preşedinţilor la Bruxelles sau ultimele tendinţe în modă de la Milano. Toate aceste contacte cu ceilalţi, având scopuri fie economice, politice sau culturale, ne îndrumă spre un mod de comunicare mai deschis, spre o comunicare interculturală.

Pentru a înţelege mai bine ceea ce reprezintă multiculturalitatea, trebuie să luăm în considerare rolul important al contextului (social, cultural şi istoric) în relaţiile intra- şi extra-culturale, legătura multilaterală între cultură şi comunicare, complexitatea şi tensiunile implicate în relaţiile interculturale

a)Definirea conceptuala

Comunicarea multiculturală înseamnă interacţiunea directă între oameni de diferite culturi. Comunicarea multiculturală implică mult mai mult decât înţelegerea normelor unui grup, ea presupune acceptarea şi tolerarea diferenţelor.

O definiţie atotcuprinzătoare asupra multiculturalităţii sau interculturalităţii ne oferă Micheline Ray: „Cine spune intercultural, spune în mod necesar, plecând de la sensul plenar al prefixului inter-, interacţiune, schimb, deschidere, reciprocitate, solidaritate obiectivă.” . Importanţa prefixelor din noţiunile de multiculturalism, comunicare interculturală şi raporturi transnaţionale este analizată de Christian Giordano, care observă că „prefixele multi-, inter- şi trans- posedă între ele evidente afinităţi, dar şi subtile diferenţe de conotaţie” . Prefixul multi- accentuează diferenţa, chiar separarea dintre culturi, prefixul inter- presupune că întâlnirea dintre culturi este mai dinamică, indivizii au capacitatea de a defini, de a plasa şi negocia propria apartenenţă şi propria identitate culturală. Prefixul trans- indică capacitatea personală sau colectivă de a transcede graniţele culturale şi frontierele naţionale şi de a trece de la o apartenenţă şi de la o identitate la alta cu uşurinţă.

Comunicarea interculturală a luat naştere datorită interferenţei mai multor noţiuni comune, cum ar fi comunicarea cross cultural, comunicarea internaţională sau globală, relaţiile interculturale. Toate aceste noţiuni au fost subsumate unui concept mai larg, acela de Comunicare interculturală.

Termenul de comunicare internaţională se referă la studiul fluxului de comunicare media între ţări. O altă accepţiune a termenului vizează studiul comparativ al sistemelor comunicaţionale în masă şi studiul comunicării între guverne naţionale. Comunicarea internaţională se ocupă de putere, politică, procesul influenţei asupra altor naţiuni-state.

Comunicarea globală face trimitere la studiul transferului informaţiilor, datelor, opiniilor şi valorilor, de către grupuri, instituţii şi guverne, şi la problemele care apar pe baza transferului. Comunicarea cross cultural se referă în general la compararea fenomenelor între culturi diferite.

Preview document

Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 1
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 2
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 3
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 4
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 5
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 6
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 7
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 8
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 9
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 10
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 11
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 12
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 13
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 14
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 15
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 16
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 17
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 18
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 19
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 20
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 21
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 22
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 23
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 24
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 25
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 26
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 27
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 28
Multiculturalitate și comunicare interculturală - conflicte etnopolitice în lume - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Multiculturalitate si Comunicare Interculturala - Conflicte Etnopolitice in Lume.doc

Alții au mai descărcat și

Minorități: identitate și coexistență în spațiul european

Lucrarea încearca sa dezbata caracteristicile Europei în raport cu alte entitati continentale si prin ce este caracteristica o tara ca România în...

Școala de la Copenhaga - securitatea contemporană a Rusiei

1. Şcoala de la Copenhaga – O nouă abordare a problematicii securităţii Şcoala de la Copenhaga are ca obiect de studiu securitatea şi...

Armonizare a relațiilor inter - etnice - sfidări și oportunități

I. INTRODUCERE Recentele evenimentele politice din Republica Moldova au readus în prim plan problemele referitoare la relatiile inter-etnice,...

Conflicte Etnice

Introducere Toţi sunt egali în faţa legii şi în faţa lui Dumnezeu. Asta este o convenţie creată de noi, cei care formăm societatea. De ce nu l-am...

Conflicte Etno-Politice

1.Bazele conceptuale ale teoriei liberale a multiculturalităţii 2 1.1. Conceptul de multiculturalitate 2 1.2. Cultură şi comunicare...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Multiculturalitate și Comunicare Interculturală

Multiculturalitate și comunicare interculturală I. Termenul de multiculturalitate Multiculturalismul este discursul modernității târzii, care...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Te-ar putea interesa și

Multiculturalitate și comunicare interculturală

1.Conceptul de multiculturalitate Multiculturalitatea reprezintã convieţuirea diverselor grupuri socio-culturale într-un spaţiu social...

Multiculturalitate și comunicare interculturală

1. Bazele conceptuale ale teoriei liberale a multiculturalităţii După părerea lui Kymlicka,ineficacitatea relativă a metodelor de aplanare a...

Conflictul Etnopolitic din Liban

1. Conceptul de cultura si de multiculturalism Pentru fiecare om, cultura, in ansamblul ei, reprezinta mediul specific de existenta, dispozitivul...

Multiculturalitatea

1.Bazele conceptuale ale teoriei liberale a multiculturalităţii. După părerea lui Kymlicka,ineficacitatea relativă a metodelor de aplanare a...

Multiculturalitate și comunicare interculturală

1. Multiculturalitate. Definitie si clasificare Multiculturalitatea lumii este un fapt cunoscut si larg constientizat in zilele noastre....

Conflicte Etno-Politice

1.Bazele conceptuale ale teoriei liberale a multiculturalităţii 2 1.1. Conceptul de multiculturalitate 2 1.2. Cultură şi comunicare...

Ai nevoie de altceva?