Amenajarea Pensiunii Șanovițana

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 32607
Mărime: 671.08KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Falnita Eugen
UNIVERSITATEA DE VEST TIMISOARA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SECTIA ECONOMIA COMERTULUI, TURISMULUI SI SERVICIILOR

Cuprins

  1. CAPITOLUL I: Consideratii generale
  2. 1.1.Conceptul de turism . 2
  3. 1.2.Turismul în contextul serviciilor din economia românească . .3
  4. 1.3.Dimensiunile fenomenului turistic . 6
  5. 1.3.1.Turismul - un fenomen cu abordare multifuncţională. 6
  6. 1.3.2.Turismul - o experienţă umană .7
  7. 1.3.3.Turismul - o conduită socială .7
  8. 1.3.4.Turismul - un fenomen geografic .8
  9. 1.3.5.Turismul - afacere şi sursă de venit .8
  10. 1.3.6.Turismul - un complex de tip industrial .10
  11. 1.4.Conceptul de animaţie turistică .11
  12. 1.5.Clasificarea serviciilor de agrement.13
  13. 1.6.Rolul şi importanţa cazării turistice.16
  14. CAPITOLUL II: Cadrul natural al Judeţului Caraş - Severin
  15. 2.1. Delimitarea geografică a zonei cărăsene.20
  16. 2.2. Puncte de atracţie turistică în Judeţul Caras – Severin.29
  17. CAPITOLUL III: Amenajarea turistică a teritoriului
  18. 3.1. Semnificaţiile şi rolul conceptului de amenajare turistică.33
  19. 3.2. Metodologia amenajării turistice a teritoriului.34
  20. 3.2.1 Strategii de amenajare turistică.35
  21. 3.2.2 Tipologia şi caracteristicile amenajărilor turistice.36
  22. 3.2.3.Selecţia şi delimitarea teritoriului.38
  23. 3.2.4 Principii de amenajare turistică.41
  24. 3.3 Modele de amenajare turistică.42
  25. 3.4 Particularităţi în amenajarea turistică a zonelor periurbane.47
  26. CAPITOLUL IV: Amenajarea pensiunii Sanovitana din comuna Valiug
  27. 4.1. Aspecte generale despre Comuna Valiug.51
  28. 4.2. Memoriu general.52
  29. 4.3. Obiective turistice.59
  30. CAPITOLUL V: Concluzii .61
  31. BIBLIOGRAFIE
  32. ANEXE

Extras din proiect

CAPITOLUL I

CONSIDERAŢII GENEREALE

1.1.Conceptul de turism

Din punct de vedere etimologic,cuvântul „turism” provine din termenul englez „tour” (călătorie) sau „tatour”, ”to make a tour” (a călători, a face o călătorie, a colinda), care a fost creat in Anglia in jurul anilor 1700, pentru a desemna actiunea de a voiaja prin Europa, in general si in Franţa, in special. La randul său, acest termen englez derivă din cântul francez „tour” (călătorie, mişcare in aer liber, drumeţie in circuit, plimbare), fiind ulterior preluat de majoritatea limbilor europene, cu sensul de călătorie de agrement, recreere, destindere, plăcere.

Termenul francez are insă rădăcini şi mai adânci. El derivă din cuvântul grec „tournos” şi respectiv cel latin „turnus” şi înseamnă tot călătorie in circuit, spre deosebire de „periplu” , care se referă la călătoria in circuit, dar numai pe mare, în jurul unei insule, ţări,continent sau în jurul Pământului. A fost acceptată şi ipostaza originii ebraice a cuvăntului „tour”: în ebraica veche, termenul „tour” corespunde noţiunii de călătorie de descoperire, recunoaştere, explorare.

Din termenul „turism” a derivat şi termenul de „turist”, adică persoana care efectuează călătoria pentru plăcerea proprie.

De la aceste speculaţii lingvistice, mai târziu, spre finele secolului trecut şi începutul secolului nostru, s-a ajuns la adevăratele definiţii ştiinţifice ale noţiunilor de turism şi turist.

Turismul, ca orice activitate în plină evoluţie şi dezvoltare, a fost obiect de cercetare pentru numeroşi specialişti, care, o dată cu semnalarea lui ca fenomen, au încercat să-i stabilească dimensiunile în timp şi spaţiu, conţinutul, etc., adică să-l definească.

Primele încercări datează de la începutul secolului nostru. Astfel, R.Guyer-Freuler arăta că „turismul, în sensul modern al cuvântului, este un fenomen al timpurilor noastre, bazat pe creşterea necesităţii de refacere a sănătăţii şi schimbare a mediului de viaţă, pe naşterea şi dezvoltarea sentimentului de receptivitate pentru frumuseţea naturii”.

Englezul F.W.Ogilvie definea turiştii drept nişte persoane ce „...satisfac doua condiţii: sunt departe de casă pentru o perioadă ce nu depăşeşte un an şi cheltuiesc banii in acele locuri fără să-i căştige”, in timp ce compatriotul său A.C.Norwal consideră că „..turistul este acea persoană care intră într-o ţară străină pentru orice alt scop decât pentru a-şi stabili o reşedinţă permanentă sau pentru afaceri şi care-şi cheltuieşte, în ţara în care se stabileşte temporar, banii câştigaţi în altă parte...”

În 1940 profesorul elveţian dr.W.Hunziker a elaborat o definiţie a turismului, acceptată pe plan mondial: ”turismul este ansamblul de relaţii şi fenomene care rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atâta timp cât sejurul şi deplasarea nu sunt stabilite printr-o motivare permanentă şi o activitate lucrativă oarecare”.

Dicţionarul enciclopedic român propune următoare definiţie a turismului: ”Activitate cu caracter recreativ sau sportiv, constând îi parcurgerea, pe jos sau cu diferite mijloace de transport, a unor distanţe, pentru vizitarea regiunilor pitoreşti, localităţilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice, etc.” Dicţionarul turistic internaţional conţine şi el o formulare: ”Turismul reprezintă un ansamblu de măsuri puse în aplicare pentru organizarea şi desfăşurarea unor călătorii de agrement sau în alte scopuri, realizate fie prin intermediul unor organizaţii, societăţi sau agenţii specializate, fie pe cont propriu, pe o durată limitată de timp, precum şi industria care concură la satisfacerea nevoilor turiştilor” şi tot în acest dicţionar se precizează că: ”Turismul se distinge de călătorie prin aceea că implică pentru persoana în cauză, pe de-o parte, alegerea deliberată a ţintei, pe de alta, preocuparea exclusivă pentru satisfacerea plăcerii sale”.

Cu alte cuvinte, prin turism se înţelege în primul rând, ansamblul de activităţi prin care omul îşi petrece timpul liber călătorind în altă localitate sau ţară pentru a vizita oameni şi locuri, monumente si muzee, pentru a-şi îmbogăţii cunoştiinţele generale, pentru a se distra şi a face sport, pentru odihnă şi tratament etc., iar în al doilea rând, industria creată pentru satisfacerea tuturor bunurilor şi serviciilor solicitate de turisti la locul de destinaţie la un înalt nivel calitativ, şi în condiţiile în condiţiile protecţiei şi conservării resurselor turistice, în special şi a mediului înconjurător, în general.

Turismul reprezintă un fenomen economico-social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi, ca atare, influenţat de evoluţia ei. Adesăndu-se unor segmente largi si răspunzând pe deplin nevoilor acestora, turismul se detaşeaza printr-un înalt dinamism, atât la nivel naţional cât şi internaţional. De asemenea, prin caracterul său de masă şi conţinutul său complex, turismul atenuează un vast potenţial material şi uman, cu implicaţii importante asupra evoluţiei economiei şi societăţii, asupra relaţiilor intrnaţionale.

România dispune de un vast şi valoros potenţial turistic natural şi antropic, ca şi de o bogată tradiţie in domeniul călătoriilor, ceea ce argumentează pentru viitor înscrierea turismului între ramurile de bază ale economiei.

1.2. Turismul în contextul serviciilor din economia românească

O problemă a industrializării româneşti, în perioda industrializării socialiste a fost ponderea redusă a sevicii lor, dovedind menţinerea înapoierii ei în raport cu ţările industrializate.

România a deschis porţile, e drept oarecum în sens unic, turiştilor din întreaga lume, la mijlocul deceniului al şaptelea al secolului al XX-lea. Atracţia potenţialului natural deosebit a făcut ca, un timp, să-şi găseasca un loc în rindul primelor ţări, ca destinaţie turistică.

Pentru clienţii stăini, aceste prestaţii s-au conceput ca un turism industrializat, menit să dezvolte relaţii externe şi să aducă venituri bune. S-au folosit corelări cu diverse manifestări specifice (precum festivaluri de muzică uşoară-iniţiate în această perioadă-şi altele), dorite ca favorabile pentru imagine, s-au explotat benefic priorităţile româneşti în domeniul geriatriei (Dr.Ana Aslan). Din punct de vedere teritorial, s-a pus mai mult accent pe zona dobrogeană, dar valorificându-se şi potenţialul balneoclimateric şi montan în general.

Orientarea spre investiţii masive axate pe industrializare şi urbanizare (ca tendinţă generală în economie) s-au regăsit în această perioadă indirect în dezvoltare si a turismului, de exemplu prin amenajările executate – lacuri artificiale, viaducte, căi de transport, alte obiective importante de infrastructură, în concordanţă cu creşterea populaţiei îndeosebi la oraş. Activitatea comercială era încadrată în limitele legislative bine conturate, în scopul diminuării unor abuzuri şi activităţi ilicite, fapt care a reprezentat însă şi o oarecare încorsetare a afacerilor şi dezvoltării iniţiativei economice.

Preview document

Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 1
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 2
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 3
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 4
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 5
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 6
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 7
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 8
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 9
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 10
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 11
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 12
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 13
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 14
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 15
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 16
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 17
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 18
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 19
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 20
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 21
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 22
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 23
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 24
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 25
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 26
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 27
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 28
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 29
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 30
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 31
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 32
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 33
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 34
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 35
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 36
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 37
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 38
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 39
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 40
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 41
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 42
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 43
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 44
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 45
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 46
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 47
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 48
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 49
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 50
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 51
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 52
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 53
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 54
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 55
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 56
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 57
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 58
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 59
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 60
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 61
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 62
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 63
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 64
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 65
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 66
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 67
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 68
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 69
Amenajarea Pensiunii Șanovițana - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea Pensiunii Sanovitana.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de Amenajare Turistică a Teritoriului

Introducere Amenajarea turistică a teritoriului constituie un element ce direct sau indirect uneori, contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii....

Analiza Potențialului Turistic al Județului Iași

1.1. ZONA MUNICIPIULUI IAŞI Având în vedere că este vorba de un oraş, elementul de bază al fondului turistic este cel istoric şi cultural,...

Program de Valorificare a Potențialului Turistic al Stațiunii Vatra Dornei

Prin potenţialul său, atât natural cât şi antropic, staţiunea Vatra Dornei, respectiv depresiunea Dornelor, se impune atât pe plan naţional cât şi...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Amenajarea turistică în general și a pensiunii Sanovitana

1. AMENAJAREA TURISTICĂ A TERITORIULUI Desfăşurarea acţiunilor turistice, indiferent de forma lor - turismul de sejur sau itinerant, montan, de...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Amenajarea turistică în general și a pensiunii Sanovitana

1. AMENAJAREA TURISTICĂ A TERITORIULUI Desfăşurarea acţiunilor turistice, indiferent de forma lor - turismul de sejur sau itinerant, montan, de...

Amenajarea agroturistică a teritoriului

Introducere Desfăşurarea acţiunilor turistice, indiferent de forma lor - turismul de sejur sau itinerant, montan, de litoral sau balnear,...

Ai nevoie de altceva?