Amenajarea turistică a teritoriului

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4930
Mărime: 2.22MB (arhivat)
Publicat de: Celia Leonte
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ „DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL

Cuprins

  1. Cap 1. Motivaţia alegerii zonei 3
  2. Cap 2. Selecţia zonei 3
  3. 2.1. Aşezare geografică şi căi de acces 3
  4. 2.2. Potenţialul turistic al zonei 5
  5. 2.2.1. Resurse turistice naturale 5
  6. 2.2.2. Resurse turistice antropice 8
  7. 2.3. Cadrul socio – economic 9
  8. 2.3.1. Aşezări umane 9
  9. 2.3.2. Principalele ramuri 10
  10. 2.3.3. Agricultura 10
  11. 2.4. Infrastructura 11
  12. 2.5. Echipamente de cultură şi odihnă 13
  13. Cap 3. Determinarea indicelui de atractivitate al zonei 15
  14. Cap 4. Determinarea ariei de atracţie 16
  15. Cap 5. Determinarea capacităţii optime de primire 16
  16. Cap 6. Concepţia de amenajare a zonei 17
  17. 6.1. Amenajarea echipamentelor de cazare, alimentaţie, agrement, tratament 17
  18. 6.2. Alte dotări şi servicii aferente 19
  19. 6.3. Schiţa amplasărilor 20
  20. Harta zonei 21
  21. Bibliografie 21

Extras din proiect

Cap 1. Motivaţia alegerii zonei

• Opţiunea pentru tipul de amenajare ales

Comuna Şugag prezintă o zonă de mare interes turistic , rezultată atât din potenţialul natural cât şi din cel antropic.

În condiţia în care prin valorificarea potenţialului turistic se asigură veniturile necesare acoperirii cheltuielilor de funcţionare şi se realizează un profit cel puţin la limita de rentabilitate a funcţionării, dezvoltarea staţiunii turistice devine reală, dar este necesară dezvoltarea şi diversificarea ofertei turistice şi a infrastructurii de acces.

• Se doreste realizarea unei amenajari de tip montan univocal simpla.

Cap 2. Selecţia zonei

2.1. Aşezare geografică şi căi de acces

Comuna Şugag este aşezată în jumatatea de vest a ţării, pe versantul nordic al Carpaţilor Meridionali, în Munţii Şureanului şi la contactul acestor munţi cu Munţii Cindrel, separaţi de Valea Sebeşului, vale ce străjuieşte comuna în partea de est. În cadrul judeţului Alba ea este situată în partea sudică, fiind străbătută de paralela de 45º46’ latitudine nordică şi meridianul de 23º29’ longitudine estic.

Suprafaţa totală a comunei este de 25311 ha (250 km²), reprezentând 3,8% din suprafaţa totală a judeţului. Teritoriul său are o lungime de circa 50 km şi o lăţime de 3–4 km. Faţă de oraşele apropiate se află la o distanţă de 45 km de municipiul Alba-Iulia şi 29 km de oraşul Sebeş.

Comuna este alcătuită din 7 sate şi anume : Şugag , satul de reşedinţă a comunei, Arţi, Bîrsana, Dobra, Jidoştina, Mărtinie şi Tău-Bistra.

Comuna Şugag este situată în partea sud - estică a judeţului Alba, la 45042/ latitudine nordică şi 23035/ longitudine estică , în partea centrală a Carpaţilor Meridionali, între Munţii Şureanu şi Munţii Cindrel, având o altitudine ce variază între 500 mdM (localitatea Şugag) şi 2130 mdM (Munţii Cindrelului).

Comuna se află la 45 km de municipiul Alba Iulia, reşedinţa judeţului şi la 30 km de Sebeş, municipiul cel mai apropiat.

Din punct de vedere geomorfologic, Comuna Şugag este situată în bazinul hidrografic al râului Sebeş, care desparte Munţii Şureanu de Munţii Cindrel, diferenţiindu-se două trepte majore de relief:

♦ Zona de deal, cca 30 % din teritoriul comunei, fiind traversată de căi secundare şi poteci, care sunt utilizate pentru accesul la păşunile din munţi.

La nord de localitatile Pianu de Sus, Sebesel, Sasciori, Deal si Carpinis, situate la contactul dintre Muntii Sureanu si Cindrel si culoarele depresionare al Orastiei la Vest si al Apoldului la Est, se desfasoara o treapta de tranzitie constituita din dealuri piemontane. Acestea sunt cuprinse intre aproximativ 650 si 400 mdM si inainteaza catre Valea Muresului si cea a Secasului Mare sub forma unor promontorii, fragmentate de o serie de vai relativ largi.

♦ Zona de munte, ocupă cea mai mare parte din teritoriul comunei, cca 60 %.

2.2. Potenţialul turistic al zonei

Comuna Şugag prezintă o zonă de mare interes turistic , rezultată atât din potenţialul natural cât şi din cel antropic.

În condiţia în care prin valorificarea potenţialului turistic se asigură veniturile necesare acoperirii cheltuielilor de funcţionare şi se realizează un profit cel puţin la limita de rentabilitate a funcţionării, dezvoltarea staţiunii turistice devine reală, dar este necesară dezvoltarea şi diversificarea ofertei turistice şi a infrastructurii de acces.

Tradiții populare

"Zii bade cu fluiera"- Sărbătoarea păstoritului de pe Valea Sebeşului este o continuare în timp şi spaţiu a nedeilor de odinioară, care marchează începutul primăverii şi urcatul oilor la munte.

Bucuria noului anotimp, atrage an de an , la acest veritabil festival al folclorului, formaţii artistice din comună cât şi din judeţele învecinate. În comună există echipa de fluieraşi şi grup folcloric, care participă la evenimentele culturale organizate, în judeţ şi în ţară

Sărbatoarea are în centrul ei tradiţionalul ritual al pregătirilor pentru apropiatul plecat al oilor "amunte", eveniment deosebit prin care se marchează convenţia încheiată între crescătorii de oi, în vederea păstoririi în "bună înţelegere" în cadrul unor negocieri bazate pe încredere reciprocă şi cu adânci rădăcini în trecutul comun de existenţă a locuitorilor şi de folosinţă a munţilor.

Se aleg şefii "de munte" dintre cei mai buni gospodari, se tocmesc ciobanii , văcarii , copiii boitari şi binenţeles băciţele. Acum se stabilesc măsurile de recondiţionare a vechilor stâni şi a păşunilor respective pentru noul sezon, când proprietarii oilor se întâlnesc pentru curăţirea păşunilor , strângerea proviziilor de lemne, repararea gardurilor şi a inventarului stânei.

2.2.1. Resurse turistice naturale

Relief

Suprafaţa bazinului Văii Sebeşului, respectiv cursul superior (Frumoasa) şi cel mijlociu, cuprinde partea de vest a Munţilor Cindrel (vf.Cindrel - 2244 mdM), estul Munţilor Şureanu (vf. Şureanu - 2059 mdM) şi o mică porţiune din vestul Munţilor Lotrului (vf. Ştefleşti - 2242 mdM). În acest spaţiu larg, relieful este reprezentat printr-o succesiune de culmi prelungi ce coboară treptat din vârfurile situate la peste 2000 mdM altitudine până la aproximativ 650 - 700 mdM. Acestea sunt separate de o reţea numeroasă de văi, ce au dat naştere unor versanţi slab ori puternic înclinaţi. Marea majoritate a culmilor fac parte dintr-o serie de trepte largi, ce coboară lin de la sud spre nord, reprezentând resturi din cele trei platforme de eroziune bine conservate în tot lanţul carpatic: Borăscu, Gornoviţa şi Râul Şes.

Forma de relief predominantă în cuprinsul celor trei masive muntoase o constituie însă văile, care sunt foarte numeroase şi ale căror versanţi prezintă o gamă variată de înclinări şi de expoziţii. La înălţimi de peste 1750 m se întâlnesc văi glaciare, cu profil transversal în formă de U, ce coboară în prelungirea circurilor glaciare Gropata, Iezerul Mic, Iezerul Mare, Iujblea, Auşelu, Şureanu şi Cârpa, precum şi a celor de sub vârfurile Ştefleşti, Cristeşti, Piatra Albă, Balindru şi Conţu Mare.

Climă

Poziţia geografică determină existenţa unui climat continental moderat , acesta fiind determinat de circulaţia generală a aerului din direcţia nord-vestică , care aduce mase de aer umed, urmată de circulaţia sudică şi sud-vestică cu mase de aer cald şi circulaţia nord-estică cu mase de aer rece.

Din cauza diferenţei de nivel mare între bazininul inferior şi superior distingem trei zone climatice:

• Etajul montan inferior, pâna la 1000 m, caracterizat prin climă blândă. Precipitaţii între 600 - 800 mm.

• Etajul montan superior , între 1000 şi 1800 m, caracterizat prin climă temperat moderată , temperatura medie anuală 4 - 7 0C, precipitaţii între 800 - 1400 mm.

• Etajul alpin şi subalpin , peste 1800 m , cu o climă rece şi umedă, cu o iarnă de 6 luni , cu temperaturi medii anuale -2 şi + 20C, precipitaţii peste 1400 mm.

Temperatura medie multianuală: 8 - 90C

Hidrografia

Hidrografia teritoriului comunei Şugag se incadrează in bazinul râului Sebeş. Sebeşul este un râu tipic de munte, cu izvoarele in etajul subalpin, pe versantul sudic al culmii Cindrel, având o lungime de 93 km şi o suprafaţă a bazinului de 1289 km². De la izvoare până la vărsarea sa in lacul Oaşa, pe o lungime de 22 km, poartă numele de Frumoasa. De la confluenţa cu Tărtărăul pătrunde pe teritoriul comunei Şugag, delimitând-o spre est de judeţul Sibiu, având cursul in general indreptat pe direcţie sud-nord şi o lungime pe teritoriul Şugagului de aproximativ 50km.

Flora şi fauna :

Din cauza diferenţei de nivel mare între bazininul inferior şi superior distingem trei zone :

• Etajul montan inferior, pâna la 1000 m, caracterizat prin climă blândă. Zona forestieră cuprinde gorunete şi făget. Precipitaţii între 600 - 800 mm.

• Etajul montan superior , între 1000 şi 1800 m, caracterizat prin climă temperat moderată , Zona forestieră cuprinde păduri mixte de foioase şi răşinoase (molid şi brad). Flora erbacee care creşte la umbra deasă a codrilor este săracă, ea fiind alcătuită din târsa mică, horsti, rotunjoară, macrişul iepurelui, clopoţelul, degetarul şi brânduşa de munte. Spre limita superioară se întâlnesc tufişuri de afin, merişor şi ienupăr pitic.

• Etajul alpin şi subalpin , peste 1800 m , cu o climă rece şi umedă, cu o iarnă de 6 luni , precipitaţii peste 1400 mm. Zona forestieră cuprinde pajişti alpine şi arborete specific. Păşunile şi fâneţele existente, ca urmare a întinsei şi secularei activităţi pastorale sunt alcătuite din graminee (păiuş, păiuşul roz, ovăz auriu ).

Preview document

Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 1
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 2
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 3
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 4
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 5
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 6
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 7
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 8
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 9
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 10
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 11
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 12
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 13
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 14
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 15
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 16
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 17
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 18
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 19
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 20
Amenajarea turistică a teritoriului - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea Turistica a Teritoriului.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea turistică a stațiunii Băile Herculane

Motivatia alegerii zonei respective: Baile Herculane este cea mai renumita statiune balneoclimaterica. Este un oras mic situat pe cursul raului...

Amenajarea în scopuri turistice a zonei Cabanei Trei Brazi din stațiunea montană Predeal

CAPITOLUL 1. OPTIUNEA PENTRU TIPUL DE AMENAJARE Motivatia alegerii zonei Am ales ca zona pentru amenajare in scopuri turistice statiunea montana...

Amenajarea zonei montane Rânca

INTRODUCERE Zona Rânca este situată în partea de N-E a judeţului Gorj în bazinu hidrografic al râului Gilort, în zona de crestare a munţilor...

Amenajarea turistică a zonei Lacului Fundata

Introducere Turismul reprezintă un fenomen economico social propriu civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii. Prin conţinutul şi...

Proiect la amenajarea turistică a teritoriului - Orșova

Cap.1 Prezentarea generală Orşova este un municipiu din judeţul Mehedinţi, Banat, România. Este situat pe malul lacului de acumulare Porţile de...

Amenajarea în scopuri turistice a zonei Drajna, Județul Prahova

CAPITOLUL I OPŢIUNEA PENTRU TIPUL DE AMENAJARE I.1. Motivaţia alegerii zonei Drajna Aşezată într-o zonă cu vestigii istorice valoroase, comuna...

Amenajarea în Scopuri Turistice a Statiunii Baile Herculane

Cap. I Opţiunea pentru tipul de amenajare Motivaţia alegerii zonei respective Originea Bailor Herculane se întinde pe o durata de aproape doua...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Amenajare Turistică a Teritoriului

Introducere Amenajarea turistică a teritoriului constituie un element ce direct sau indirect uneori, contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii....

Proiect la amenajarea turistică a teritoriului - Orșova

Cap.1 Prezentarea generală Orşova este un municipiu din judeţul Mehedinţi, Banat, România. Este situat pe malul lacului de acumulare Porţile de...

Prezentarea Zonei Turistice Galati-Braila

CAP. I: NOTIUNI GENERALE PRIVIND AMENAJAREA TURISTICA A TERITORIULUI 1.1. Conceptul de amenajare turistica a unei zone Vitalitatea unui spaţiu...

Amenajarea turistică a teritoriului - amenajare periurbană Jilava - 1 Decembrie

1. Localizarea zonei și stabilirea tipului de amenajare Zona vizată pentru elaborarea planului de amenajare turistică se regăsește în județul...

Amenajarea turistică a teritoriului - Europa Nordică

CAPITOLUL 1 . Definiția și conținutul amenajării turistice teritoriale Potențialul turistic natural și antropic al unui teritoriu reprezintă...

Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia

Cap I Prezentarea generala a statiunii Statiunea Busteni I.1 Scurt Istoric În anul 1782, domnitorul Mihai Șuțu înființează cu 24 de familii de...

Amenajarea Turistică a Teritoriului Piatra Craiului

1. Poziţionarea zonei (delimitare teritorială) Munţii Piatra Craiului sunt situaţi în Carpaţii Meridionali şi fac parte, alături de culoarele...

Amenajarea Turistică a Teritoriului

Introducere Dezvoltarea societăţii umane a cunoscut sub influenţa factorilor geografici, istorici, politici, sociali, economici şi de mediu, forme...

Ai nevoie de altceva?