Analiza Principalelor Forme de Turism

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 25442
Mărime: 118.94KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Gheorghe Lămătic
Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor

Extras din proiect

Alegerea acestei teme de studiu s-a facut pe baza unor criterii subiective, dar si obiective dat fiind faptul ca a putea evidentia pozitia deosebita pe care o are turismul în structura mecanismului economic, si rolul sau activ în evolutia si modernizarea societatii este necesar în prealabil întelegerea, analiza si definirea principalelor trasaturi ale acestuia, respectiv a evalua locul pe care acesta îl are în ziua de azi în complexul mecanism al fluxurilor financiare.

Schimbarile continue din practica turistica au facilitat intensificarea cercetarilor cu privire la continutul si trasaturile definitorii ale acestui domeniu, au cerut formarea unui cadru metodologic unitar pentru înregistrarea si analizarea dimensiunilor efectelor pe care acesta le produce.

Înca din antichitate, populatia a urmarit dintotdeauna sa îsi largeasca orizonturile cunoasterii, calatorind cu scopul de a participa la Jocurile Olimpice, precum si pelerinajele la locurile de cult ale vremii, sau statiuni cu ape termale. Cu toate acestea nu putem face referire la o circulatie turistica organizata. Spre sfârsitul Evului Mediu, însa, se pare ca turismul ia o amploare semnificativa raportat la activitatile anterioare, primele circuite atestate istoric fiind cele întreprinse de tinerii europeni care la terminarea studiilor luau parte la o calatorie mai ampla cu scopul vizitarii marilor centre de atractie din Europa, tot atunci aparând pentru prima data notiunile de turism si turist

Iata ca forma turistica pe cont propriu, se poate spune ca a aparut cu mult înainte de cea organizata; totusi se poate face referire la o industrie turistica în adevaratul sens al cuvântului de abia din perioada începutului epocii moderne.

Continua activitate, profunzimea si dezvoltarea schimbarilor din toate sectoarele economiei nationale si internationale, precum si a societatii în sine, se observa în evolutia si interdependenta ramurilor economice, în repozitionarea sectoarelor componente în concordanta cu necesitatile procesului stiintific.

În conditiile dezvoltarii durabile a unei industrii, valorificarea superioara a resurselor turistice se impune cu pregnanta, ac în orice domeniu economic. Aceasta presupune atât o valorificare complexa si eficienta în contextul unui turism intensiv, cât si o protejare si o conservare a valorilor turistice.

Cunoasterea procedeelor de concretizare a cererii turistice, a cererii turistice, a continutului si particularitatilor fiecarei forme, a determinantilor tipici si desfasurarii lor, precum si a congruentelor dintre acestea, prezinta importanta pentru definirea strategiei în progresul turismului, pentru compunerea perspectivei unitare de circulatie a informatiilor si luare a deciziilor, pentru integrarea în sistemul categorial international.

Potentialul natural si antropic este sursa unor variate forme de turism, care în conditiile tarii noastre sunt reunite într-o gama deosebit de larga si este bine cunoscut ca faptul ca turismul, ca activitate economico-sociala este încadrat în sfera serviciilor. Realitatile lumii contemporane demonstreaza tendinta cresterii rolului serviciilor în viata economica si sociala a tarilor dezvoltate. Are loc o crestere continua a ponderii acestora în totalul investitiilor si fortei de munca ocupate, fenomen ce reclama gasirea celor mai rapide cai si mijloace de sporire a rentabilitatii serviciilor.

Dintre activitatile din sfera serviciilor, un rol important îl joaca turismul. Privit într-o viziune sistematica, acesta poate fi considerat atât ca sistem în raport cu întreaga economie nationala sau cu sfera serviciilor, cât si ca sistem care are ca subsistem toate organismele care concura la desfasurarea si realizarea activitatii de turism.

Lipsa cunoasterii si analizei proceselor, interdependentelor si formelor ce apar în industria turismului ca o consecinta a dinamicii sale, poate duce la o dezvoltare necontrolata a acestuia, implicând impacturi economice, socio-culturale si de mediu înconjurator grave; din aceasta cauza pentru a minimiza neajunsurile, societatea trebuie sa creeze un ansamblu de masuri si criterii pe care sa fundamenteze perspectiva unui turism stiintific.

Aceasta este de fapt si obiectivul lucrarii si anume urmarirea printru-un stagiu de practica la o agentie turistica a felului cum se aplica si se practica aceste notiuni de clasificare a formelor de turism, si daca se poate vorbi în practica de un turism fundamentat stiintific.

1. Industria turistica

1.1 Concepte etimologice si definitorii

Datorita cresterii tot mai mare a importantei pe care o are turismul în ultimul timp a dus inevitabil la cresterea dorintei de a defini cât mai clar si în forma completa a acestui fenomen.

Urmarirea stiintifica a acestui fenomen necesita luarea la în calcul a continutului economic si social pe care îl are, schimbarile de care are parte continuu ducând implicit la reformularea conceptelor cu care se lucreaza.

Turismul în linii mari apare ca un fenomen economico-social tipic civilizatiei contemporane bine împamântat în vita societatii si deci prin urmare influentat de cursul pe care aceasta o are, care se adreseaza unor grupuri sociale largi raspunzând în totalitate necesitatilor acestora, turismul iese în evidenta printr-un înalt dinamism atât pe plan national cât si international; totodata datorita caracterului sau de masa si prin continutul sau complex, turismul antreneaza un potential material si uman de o mare anvergura cu implicatii deosebite asupra cursului evolutionar al economiei si societatii si relatiilor interumane pe toate nivelurile.

În ceea ce priveste etimologia cuvântului TURISM acesta provine din termenul englezesc to tour- a calatori, având deci semnificatia de excursie, cu toate acestea cuvântul de fata deriva de la unul francez tour- calatorie cu scop de agrement, de recreere, care la rându-i provine din greaca tournos si din latina turnus pastrând semnificatia de circuit în sensul de calatorie.

Fenomenul datorita caruia un mare numar de persoane îsi paraseste temporar locul de resedinta si devine , pentru o perioada consumatoare de bunuri si servicii în alte localitati constituit de mult timp o atractie pentru cercetatori observându-se ca acest caracter de consumator al vizitatorului sporeste volumul veniturilor în zonele în care acesta se afla din cauza faptului ca turistul apeleaza pe lânga serviciile tipice cum ar fi cazarea si la altele de genul celor de comert sau de alimentatie sau de petrecere a timpului liber cu scopul de a dobândi diferite obiecte si bunuri cu specific local, sau de a profita de facilitatile specifice ale zonei vizitate.

Preview document

Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 1
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 2
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 3
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 4
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 5
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 6
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 7
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 8
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 9
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 10
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 11
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 12
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 13
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 14
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 15
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 16
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 17
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 18
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 19
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 20
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 21
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 22
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 23
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 24
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 25
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 26
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 27
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 28
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 29
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 30
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 31
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 32
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 33
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 34
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 35
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 36
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 37
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 38
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 39
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 40
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 41
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 42
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 43
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 44
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 45
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 46
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 47
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 48
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 49
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 50
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 51
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 52
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 53
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 54
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 55
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 56
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 57
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 58
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 59
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 60
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 61
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 62
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 63
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 64
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 65
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 66
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 67
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 68
Analiza Principalelor Forme de Turism - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Analiza Principalelor Forme de Turism.doc
  • PRIMA PAGINA.doc

Alții au mai descărcat și

Rentabilitatea în Turism

Introducere Factorii economici exteriori au facut ca în ultimii zece ani piata romaneasca a turismului sa se caracterizeze printr-o mare...

Analiza potențialului turistic și indicatorii economici a Germaniei

Introducere Am ales ca în acest proiect de grup sa analizăm potențialul și indicatorii economici privind partea de turism a Germaniei. Obiectivul...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Analiza și Previziunea Serviciilor Turistice în Țara Făgărașului

Valorificarea potenţialului turistic. Turismul montan are tradiţie în România. Primele cabane au fost construite la începutul secolului XIX în...

Funcțiile și tipologia serviciilor de cazare

Sectorul de cazare sau gazduire constituie o industrie dominanta in istoria calatoriilor deoarece, pe langa veniturile generate nemijlocit de...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Tehnica operațiunilor de turism

Analiza de pret a unui produs turistic Traseul programului turistic: Cluj Napoca - Gherla - Reghin - Tîrgu Mures - Odorheiu Secuiesc – Sighisoara...

Economia Turismului

8. Cap. 8. SERVICIILE TURISTICE Exprimat in general prin ansamblul activitatilor, relatiilor si masurilor determinate de organizarea si...

Te-ar putea interesa și

Adaptarea ofertei turistice la exigențele turismului montan - studiu de caz - Complex Clăbucet-Sosire Predeal

Introducere Între fenomenele economice şi sociale caracteristice epocii contemporane, se numǎrǎ şi dezvoltarea rapidă a turismului. Realizările...

Dezvoltarea Turismului pe Principii Durabile

INTRODUCERE În dezvoltarea economică de după cel de-al doilea război mondial, turismul, un sector important al economiei mondiale, a cunoscut o...

Studiul principalelor forme de turism

Introducere IntroducereIntroducere Introducere Turismul reprezintă astăzi, datorită conținutului și rolului său, un sector distinct de activitate...

Strategii de Dezvoltare și Diversificare a Activității Desfășurate la SC Continental SRL

CAPITOLUL I Locul şi rolul industriei turistice în cadrul economiei naţionale 1.1 Turismul – ramură activă a economiei naţionale româneşti...

Rentabilitatea în Turism

Introducere Factorii economici exteriori au facut ca în ultimii zece ani piata romaneasca a turismului sa se caracterizeze printr-o mare...

Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș

Cap. 1. Aspecte teoretice privind turismul Turismul se prezintă ca o activitate complexă, cu o multitudine de faţete, cu încărcătură economică...

Program de Valorificare a Potențialului Turistic al Județului Suceava

CAPITOLUL 1 LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI 1.1. Scurt istoric Situat intr-un cadru natural dominat de elemente bioclimatice central si...

Analiza Turismului în Argentina

INTRODUCERE Scopul acestei teme constă în acumularea unor noi cunoştiinte, competente şi familarizarea asupra obiectului de studiu. Turismul a...

Ai nevoie de altceva?