Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal

Proiect
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 8020
Mărime: 1.41MB (arhivat)
Publicat de: Horea Buzatu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Albu Ruxandra
A fost prezentat la materia numita Management turistic, in cadrul Universitatii Transilvania Brasov, Facultatea de Stiinte Economice, masterul de Administrarea Afacerilor in Turism.

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1 – ANALIZA OFERTEI 2
  2. 1.1. Resurse turistice naturale 4
  3. 1.2. Resurse turistice antropice 7
  4. CAPITOLUL 2 – ANALIZA CERERII 12
  5. 2.1. Clienţii 12
  6. 2.2. Sezonalitatea 14
  7. 2.3. Durata medie a sejurului 14
  8. CAPITOLUL 3 – ANALIZA CONCURENŢEI 15
  9. 3.1. Prezentarea staţiunii Poiana Braşov 15
  10. 3.2. Prezentarea staţiunii Bansko (Bulgaria) 18
  11. CAPITOLUL 4 – ANALIZA TENDINŢELOR 22
  12. CAPITOLUL 5 – ANALIZA SWOT A STAŢIUNII PREDEAL 24
  13. 4.1. Puncte tari 24
  14. 4.2. Puncte slabe 24
  15. 4.3. Oportunităţi 24
  16. 4.4. Ameninţări 25
  17. CONCLUZII 25
  18. BIBLIOGRAFIE 27

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

ANALIZA OFERTEI

Predealul este aşezat pe Valea Prahovei, lângă trecătoarea cu acelaşi nume din Carpaţii Meridionali, la altitudinea de 1.060 m, pe cea mai importantă trecătoare între Muntenia şi Transilvania, în acelaşi timp una din legaturile dintre Budapesta, capitala Ungariei, şi Bucureşti, capitala României. Prin Predeal trece Drumul Naţional DN1 şi o cale ferată electrificată pe două sensuri. Oraşul este delimitat de 4 masive: Postăvarul, Piatra Mare, Bucegi, Baiului.

- Latitudine nordică: 45º 30'

- Longitudine estică: 25º 26'

- Clima: continental-moderată

- Suprafaţă: 58,4 Km²

- Populaţie: 5642

- Religie: 92,5% ortodoxă, 4,5% romano-catolici

Localităţi componente:

• Predeal

• Pârâul Rece

• Timişul de Jos

• Timişul de Sus

Staţiunea se află pe o axă de circulaţie feroviară şi rutieră extrem de importantă care uneşte Bucureştiul cu Braşovul peste Pasul Predeal (1032 m); se găseşte la o distanţă de 140 km pe calea ferată faţă de Bucureşti, şi la 144 km de acelaşi oraş pe DN1 (E60), la 26 km şi, respectiv, 24 km de Braşov, la 81 km de Ploieşti, la 11 km de Buşteni şi 19 de Sinaia.

Aeroportul internaţional Otopeni se află la 123 km, iar cel naţional, de la Băneasa, la 136 km. Distanţa faţă de Bucureşti este de 143 km. Cel mai apropiat punct de frontieră se află la Giurgiu, la 207 km (rutier şi feroviar).

Scurt istoric:

-Până în 1874 intravilanul de astăzi al Predealului făcea parte din domeniul comunei Podul Neagului (azi parte a oraşului Comarnic), care cuprindea tot ţinutul de pe valea superioară a Prahovei. Până în anul 1833 comuna Podul Neagului şi-a avut reşedinţa la Podul Neagului, iar din 1833 la Buşteni.

-La 31 mai 1874 a fost semnată la Bucureşti convenţia dintre România şi Austro-Ungaria privind construirea liniei ferate Ploieşti-Braşov, cu joncţiunea la punctul Predeal.

-Aşezarea Predeal s-a format prin construcţia şi darea în folosinţă a liniei ferate şi a gării de la frontiera dintre România şi Austro-Ungaria, Gara Predeal.

-În 1880 Predealul a devenit sat în cadrul comunei Podul Neagului.

-În anul 1882 s-a făcut la Predeal joncţiunea liniei ferate Ploieşti-Predeal-Timişu de Sus-Braşov.

-Pe 7 mai 1885 Predealul, Azuga, Buştenii şi Poiana Ţapului s-au desprins de comuna Podul Neagului-Comarnic şi au format o singură comună sub numele de Predeal.

-În anul 1908 Buştenii şi Poiana Ţapului s-au desprins de Predeal, iar la 20 mai 1912 s-a desprins şi Azuga, Predealul devenind comună autonomă.

-Parohia ortodoxă din Predeal a fost înfiinţată în anul 1926.

-În anul 1930 Predealul număra 596 locuitori.

Amenajarea drumului Ploieşti-Predeal în anul 1846 a contribuit la popularea, mai ales cu grăniceri şi vameşi, în special a zonei de nord a schitului (fondat în anul 1774). Intrând în circuitul de interes naţional, oraşul Predeal creează la 1870, într-un local situat la răspântia drumului Joita, primul oficiu poştal, la numai 16 ani după ce s-au introdus mărcile poştale pentru francarea corespondenţei.

Darea în folosinţă a căii ferate Ploieşti-Predeal, în 1879, şi construirea staţiei de călători aduce Predealului un mult mai mare prestigiu. Noua împropietărire din 1881 duce la sporirea numărului de gospodării, populându-se mai ales zona de nord a oraşului Predeal, la Malul Ursului, apoi către Valea Joitei, poalele Clăbucetului Taurului, Susaiului şi Cioplei cu pante mai însorite. Data de 10 iunie 1879 marchează apariţia primei maşini cu aburi care a circulat între Ploieşti şi Predeal.

La 1880 Predeal, numită până la 1874 "Podul Neagului" şi unită cu Posada, Comarnic, devine comună. Predealul, Azuga, Buşteni şi Poiana Ţapului se desprind de aceasta şi formează o singură comună sub numele de Predeal, la 7 mai 1885, acoperind astfel o zonă de cca. 22 kilometri, până la apa Peleşului, din vârful Bucegiului, până la vârful Unghiei şi a şirului de munţi din părţile Doftanei. În Predeal şi împrejurimi întâlnim la tot pasul locuri sfinte legate nemijlocit de luptele duse pt. apărarea oraşului, în care s-au jertfit mii de militari români. Predealul este plin de locuri încărcate de istorie, peste care păşim nepăsători şi neştiutori, lucru care se transmite din păcate din generaţie în generaţie. În 1946 a devenit oraş, incluzând şi localităţile Pârâul Rece, Timişul de Sus şi Timişul de Jos

1.1. Resurse turistice naturale

Staţiune de odihnă de importanţă naţională, accesibilă în toate anotimpurile Predealul este un cunoscut centru al sporturilor de iarnă. Climat montan tonic-stimulativ, cu veri răcoroase ( temperatura medie în iulie este de 15°C) şi ierni friguroase (media lunii ianuarie este sub -5°C). Temperatura medie anuală este de 5°C şi media precipitaţiilor de 1000 mm anual. Stratul de zăpadă durează peste 100 de zile anual. Aerul curat, fără praf şi alţi agenţi alergici, bogat în ozon şi radiaţii ultraviolete, atmosfera ionizată şi presiunea relativ scazută a aerului sunt principalii factori de cură recomandaţi în tratamentul neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slăbite, pentru recuperarea ulterioară suprasolicitărilor fizice sau intelectuale, pentru tratamentul tulburărilor endocrine şi a problemelor de creştere a copiilor.

Preview document

Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 1
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 2
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 3
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 4
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 5
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 6
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 7
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 8
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 9
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 10
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 11
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 12
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 13
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 14
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 15
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 16
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 17
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 18
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 19
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 20
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 21
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 22
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 23
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 24
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 25
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 26
Evaluarea potențialului turistic al orașului Predeal - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Potentialului Turistic al Orasului Predeal.doc

Alții au mai descărcat și

Munții

1. FONDUL MORFOTURISTIC Muntii Lotrului fac parte din grupa centrala a Carpatilor Meridionali (extinsa intre valea Oltului la est si vaile Strei...

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Program de valorificare a potențialului turistic al Județului Sibiu

PROGRAM DE VALORIFICARE A POTENTIALULUI TURISTIC IN JUDETUL SIBIU I. LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI SIBIU a. Scurt istoric. Asezat in...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Reamenajarea stațiunii Voineasa

1. Localizarea zonei si alegerea tipului de amenajare Voineasa este o localitate montană din nordul judetului Valcea, la aproximativ 80 km de...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Amenajarea Teritorială a Municipiului Brașov

1. CONTEXTUL NATURAL SI SOCIO-ECONOMIC AL ORASULUI BRASOV 1.1. Localizare Brasov, capitala judetului cu acelasi nume, cu o populatie de 311.059...

Ai nevoie de altceva?