Județul Mureș

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 11830
Mărime: 190.96KB (arhivat)
Publicat de: Daciana Stoian
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Argument .pg.2
  2. Scurt istoric al judetului Mures .pg.3
  3. Potentialul turistic natural al zonei ...pg.5
  4. Potentialul antropic al zonei ..pg.12
  5. Bucataria specifica zonei pg.26
  6. Oferta de produs turistic pg.28
  7. Concluzii ..pg.32
  8. Bibliografie .pg.33
  9. Argument

Extras din proiect

ARGUMENT

Istoria meleagurilor muresene a fost foarte zbuciumata si bogata in evenimente, fiind marcata de numeroase vestigii arheologice si monumente istorice, raspandite in toata regiunea si care, prin caracterul lor de martori ai trecutului, de evocatori ai unor timpuri de demult apuse, se inscriu ca obiective de o deosebita importanta in patrimoniul turistic al tarii.

Cetatea Sighisoara, inaltata pe un deal, pare o stampa de epoca. Cand aici, pe Tarnava Mare, erau adusi colonisti germani – instariti cu drepturi si privilegii de neintalnit prin alte colturi de Europa – vremuri grele stapaneau atunci aceasta parte de lume, cu navalitori de prin stepele nemarginite ale Rasaritului, care se napusteau calari, distrugeau si omorau tot ce intalneau in cale, luau captivi. Ce se putea face in fata unui asemenea prapad? Se inaltau ziduri groase de piatra, cu turnuri inalte, din care se scrutau departarile, dar se trageau si cu archebuzele ori se arunca smoala topita. O astfel de poveste poate parea astazi simpla, dar ea fost traita veacuri la rand. Mai mult decat oricare alt burg tranilvanean, Sighisoara ne-a pastrat o palpitanta cronica a acelor vremi, din care nu au lipsit bataile de tunuri si incendiile, ciuma, arderile pe rug ori tradarile.

Dincolo de caracterul istoric al locurilor, de arhitectura deosebita a cladirilor, de dovezile de existenta care se duc in trecut, in epoca fierului si a bronzului, Muresul te atrage prin peisajele montane superbe si padurile seculare din rezervatii, prin lacurile ce te imbina la drumetii si plimbari cu barca sub clar de luna si, nu in ultimul rand, prin ospitalitatea localnicilor. Este locul in care poti veni tot timpul anului, atat pentru week-end, cat si pentru concedii prelungite, pentru ca trecutul si prezentul se impletesc armonios.

Daca atunci cand sunteti la volanul masinii in drum spre munte, simtiti nevoia unui popas, vizitati Muresul. Daca sunteti mare amator de vestigii istorice nu ocoliti Muresul. Daca sunteti iubitor al soarelui si doriti sa va recreati sub actiunea benefica a razelor lui pe malul lacului sunteti binevenit in Mures. Daca medicul va recomanda o “cura de sanatate” nu ocoliti Sovata.

Daca daca daca o mie de motive de a vizita Muresul: de la vechea Cetata Sighisoara, de la vechile biserici reformate, de la rezervatiile seculare, pana la festivalurile folclorice, drumetiile montane si posibilitatile de schi sau celebrele statiuni balneare.

Scurt istoric al judetuSCURT ISTORIC AL JUDETULUI MURES

Cercetarile istorico-arheologice certifica existenta activitatii umane pe meleagurile muresene inca din neoliticul timpuriu, de asemenea arheologia atesta o deplina continuitate a structurilor socio-culturale pentru perioada veche si straveche.

Epoca romana va integra Valea Muresului si a Tarnavelor intr-un vast complex statal, Imperiul Roman – puternivc individualizat in lumea veche. Asezarile fortificate descoperite la Targu Mures, Cristesti, Golesti, Sarateni, Sighisoara, Ideciu de Sus, Brancovenesti, Iernut, Lechinta, indica cu certitudine convietuirea populatiei dace cu romane precum si sinteza superioara a celor doua tipuri de civilizatii. Continuitatea populatiei pe aceste meleaguri este demonstarata si de asezarile de la Sintana de Mures (sec. III-IV), Cipau (sec. III-VIII), Band (sec. V-VII), Targu Mures (sec. IV-VI), Ludus (sec, V-VI), Valea Larga (sec. VII), Sangeorzu de Mures (sec. X-XI), Neagra (sec. XI).

Intre secolele X- XI teritoriul este cuprins in formatiunea politica condusa de Gelu Romanu si apoi de cea a lui Gyula. Dupa a doua jumatate a secolului XI si inceputul secolului XIII, regatul feudal maghiar isi intinde dominatia in Transilvania.

Incepand cu secolul al XII-lea sunt aduse in Transilvania, de catre regalitatea maghiara, secuii si mai apoi, de la inceputul secolului al XIII-lea sasii. Ulterior acestia se vor organiza in scaunul Mures 1409 – secui si Sighisoara 1337 – sasii.

Activitatea comuna (1848) a tinerilor romani, maghiari, secui si sasi a creat premisele colaborarii in lupta pentru schimbarea vechii oranduiri. Din nefericire, datorita conservatorismului aristocratic, a neintelegerii doleantelor romane, a persecutiilor si a actiunilor represive a garzilor nemesesti evenimentele au luat un curs nedorit, spre confruntarea militara.

Alaturi de alte lupte ale romanilor pentru unitate nationala, Memorandumul a fost una dintre cele mai cunoscute interventii politice in vederea constituirii statului national unitar roman.

Inca din 1493 in municipiul Targu Mures, sunt semnalate primele bresle. Pana la jumatatea secolului XVI orasul va inregistra un curs ascendent al dezvoltarii, intre 1601 si 1602 este remarcabila distrugerea aproape completa a asezarii de catre trupele generalului Basta. Abia la 1658 se poate vorbi despre refacerea cetatii, cu toate ca inca din 1616, princepele Gavril Bethlen va declara orasul municipiu. In preajma anului 1848, municipiul Targu Mures cuprindea bresle din domeniul croitoriei, cizmariei, faurarilor, lacatusilor, dulgherilor, cojocarilor, tabacarilor, etc. La sfarsitul secolului XVIII se construiesc centrala electrica, calea ferata spre Cluj, fabrica de cherestea si mobila, de spirt si zahar. In 1974 se infiinteaza prima intreprindere de constuctie si nu dupa mult timp rafinaria de titei.

Scurt istoric al judetului Mures

Perioada interbelica va aduce cu sine asfaltarea strazilor orasului, in proportie de 70%, construirea statiei de epurare a apelor uzate, precum si desavarsirea sistemului de cladiri necesare invatamantului.

O evolutie interesanta a avut-o zona municipiului Sighisoara. Inca de la 1376 sunt semnalate aici primele statute ale breslelor, iar pe la 1378 existau in Sighisoara 19 bresle cu 25 de branse mestesugaresti. Pe la 1843, la Sighisoara se va infiinta una dintre primele tesatorii mecanice din Transilvania.

Municipiul Sighisoara este “orasul muzeu” fiind singura cetate medievala din Europa locuita pana in zilele noastre. Cetatea este inconjurata de un zid ce protejeaza circa 150 de case, fiecare dintre acestea fiind un unicat arhitectural. Orasul este atestat de la 1280 sub numele de Castrum Rex. Sub pavaza Turnului cu Ceas se adaposteste casa in care a locuit, intre 1431 – 1435, Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran si tatal lui Vlad Tepes.

Potentialul turistic natural al zonei

Capitolul 1.

POTENTIALUL TURISTIC NATURAL AL ZONEI

ASEZARE GEOGRAFICA

Judetul Mures este situat în zona central-nordica a tarii în centrul Podisului Transivaniei, fiind cuprins între meridianele 23°55’ si 25°14’ longitudine estica si paralele 46°09’ si 47°00’ latitudine nordica. Judetul se întinde între culmile muntoase ale Calimanului si Gurghiului pâna în Podisul Târnavelor si Câmpia Transilvaniei. Axa fizico-geografica a judetului este raul Mures care strabate judetul de la NE catre SV pe o distanta de 140 km, râul împrumutând si numele Mures judetului.

Preview document

Județul Mureș - Pagina 1
Județul Mureș - Pagina 2
Județul Mureș - Pagina 3
Județul Mureș - Pagina 4
Județul Mureș - Pagina 5
Județul Mureș - Pagina 6
Județul Mureș - Pagina 7
Județul Mureș - Pagina 8
Județul Mureș - Pagina 9
Județul Mureș - Pagina 10
Județul Mureș - Pagina 11
Județul Mureș - Pagina 12
Județul Mureș - Pagina 13
Județul Mureș - Pagina 14
Județul Mureș - Pagina 15
Județul Mureș - Pagina 16
Județul Mureș - Pagina 17
Județul Mureș - Pagina 18
Județul Mureș - Pagina 19
Județul Mureș - Pagina 20
Județul Mureș - Pagina 21
Județul Mureș - Pagina 22
Județul Mureș - Pagina 23
Județul Mureș - Pagina 24
Județul Mureș - Pagina 25
Județul Mureș - Pagina 26
Județul Mureș - Pagina 27
Județul Mureș - Pagina 28
Județul Mureș - Pagina 29
Județul Mureș - Pagina 30
Județul Mureș - Pagina 31
Județul Mureș - Pagina 32
Județul Mureș - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Judetul Mures.doc
  • Judetul Mures.ppt

Alții au mai descărcat și

Strategii de dezvoltare în stațiunea Băile Govora

Turismul este un domeniu de activitate cu un profil complex, reunind un ansamblu de servicii şi bunuri proprii mai multor sectoare, fiind punctul...

Băile Tușnad

Localitate situata in partea central-estica a Romaniei (Judetul Harghita), pe raul Olt, in partea sudica extrema a Depresiunii Ciucului, altitudine...

Stațiunile Balneoclimaterice din România

CAPITOLUL I Turismul balnear –componentă majoră a turismului 1.1 Particularitaţile turismului balnear 1.2 Factori favorizanţi ai dezvoltării...

Stațiuni balneoclimaterice în România

Turismul balnear nu se adresează numai celor cu probleme medicale, ci şi celor care vor să se relaxeze, să-şi regăsească vitalitatea şi o bună...

Turismul în Carpații Orientali

Carpatii Orientali reprezinta unul din cele trei mari segmente montane ale muntilor Carpati de pe teritoriul României. Asa dupa cum indica si...

Turismul balnear - oportunitate de relansare pentru România

INTRODUCERE Prin poziţia sa geografică, România dispune de o mare varietate de resurse naturale, care dau posibilitatea practicării unei game...

Rețeaua de stațiuni balneo climaterice din România

Argument Turismul de tratament şi cură balneo-medicală este o forma specifică a turismului` de odihnă, care a cunoscut o mare dezvoltare îndeosebi...

Aportul minorităților la crearea patrimoniului turistic în județul Mureș

Componenta geografica a Judetului Mures Judeţul Mureş este situat în zona central-nordică a ţării în centrul Podişului Transivaniei, fiind cuprins...

Te-ar putea interesa și

Regimul comunist din România - crearea noilor elite politice - cazul județului Mureș

INTRODUCERE Comunism, „democraţie populară”, „epoca de aur” – există în mintea noastră atâtea denumiri pentru o perioadă pe care noi, cei tineri,...

Județul Mureș

Introducere Judetul Mures este atestat documentar in anul , an in care regele Sigismund de Luxemburg a rasplatit vitejia locuitorilor din Casin si...

Aportul minorităților la crearea patrimoniului turistic în județul Mureș

Componenta geografica a Judetului Mures Judeţul Mureş este situat în zona central-nordică a ţării în centrul Podişului Transivaniei, fiind cuprins...

Potențialul turistic al județului Mureș

1 INTRODUCERE 1.1 Localizarea si caracterizarea judeţului 1.1.1 Aşezarea geografica Judeţul Mureş este situat în zona central-nordică a ţării...

Dezvoltare rurală și regională Județul Mureș

I. Descrierea judetului Mures – Caracteristici generale Judetul Mureș este un judet aflat în regiunea Transilvania din România. A fost înființat...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Mureș

I. Caracteristicile fizico-geografice şi economico-sociale ale zonei. Judeţul Mureş se situează în partea central-nordică a ţării, mai exact în...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Mureș

I. Localizarea si caracterizarea generală a judetului Mures. Judeţul Mureş, pitoresc cadru natural al spaţiului carpato-danubian, este situat în...

Campania de relații publice Sighișoara

„In anul 1990, numarul turistilor straini era intr-un progres constant, dar absenta unei solide retele de societati turistice, starea deplorabila a...

Ai nevoie de altceva?