Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4083
Mărime: 2.94MB (arhivat)
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA “BABES BOLYAI” CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE GEOGRAFIE SPECIALIZAREA: GEOGRAFIA TURISMULUI

Extras din proiect

Caracteristici generale

Parcul National Yellowstone

Parcul National Yellowstone a fost intemeiat la data de 1 martie 1872 fiind primul parc national din lume. El se afla pe teritoriul a trei state federale nord americane iar 96 % din suprafata parcului se afla pe teritoriul statului Wyoming, 3 % pe teritoriul statului Montana si numai 1 % pe teritoriul statului Idaho.

Yellowstone National Park este cel mai mare parc national din Statele Unite si unul dintre cele mai mari din lume, avand suprafata de 8.987 km², ceea ce corespunde aproximativ cu suprafata insulei Corsica. Pe directia nord-sud parcul are o lungime de 102 km, iar pe directia est-vest 87 km.

Parcul cuprinde și o parte din munții Rocky Mountain, motiv pentru care are o altitudine medie de 2.440 m, punctul cel mai inalt fiind Eagle Peak cu altitudinea de 3462 m deasupra nivelului marii, iar punctul cel de cea mai joasa altitudine fiind in nord cu altitudinea de 1620 m deasupra nivelului marii. Numele parcului provine de la numele fluviului omonim, Yellowstone, care este apa curgatoare cea mai importanta de pe teritoriul parcului.

Printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone se pot enumera, prezenta frecventa a izvoarelor termale si a geyserelor, precum si existenta unor animale ca bizonul, ursi grizzli, lupi. In anul 1978 a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Parcul National Retezat

Situat in Carpatii Meridionali, Judetul Hunedoara, Parcul National Retezat are o suprafata de 54400 ha si o altitudine cuprinsa intre 800 si 2509 m.

Parcul a fost infiintat in anul 1935 pe suprafata initiala de 100 de kilometri patrati a fostului domeniu de vanatoare detinut de Casa Regala. Caprele negre erau protejate inca de pe atunci, pentru a fi apoi vanate, motiv pentru care de la inceputul veacului trecut fusesera stabilite zone in care pasunatul era interzis.

In prezent parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international, fiind recunoscut ca Rezervatie a Biosferei din anul 1979. Prin constituirea Parcului National Retezat se urmareste protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic si peisagistic.

Flora si fauna sunt diversificate. O treime din totalul speciilor de plante existente pe teritoriul Romaniei se regaseste in Retezat. Cele aproape 1.200 de specii de plante fac ca arealul sa fie renumit si in randul botanistilor. Interesul acestora pentru Retezat s-a manifestat inca din a doua jumatate a secolului al XVlll-lea.

De atunci si pana acum, in Retezat au fost descoperite 90 de feluri de plante specifice doar Carpatilor, iar mare parte dintre ele se pot gasi numai aici. De asemenea, in Retezat se afla cea mai mare concentratie de pinus cembra, numit popular zambru, un conifer din specia pinilor.

Parcul National Retezat adaposteste 55 de specii de mamifere (dintre care 22 sunt ocrotite de lege) si ofera conditii bune pentru supravietuirea celor mai importante dintre carnivorele mari ale Europei (lupi si rasi). Caprele negre, cerbii si capriorii sunt si ei bine protejati de munte. Portiunea calcaroasa a masivului este si acum folosita de ursi ca adapost pe timp de iarna.

Pisicile salbatice fac si ele parte din bogatia faunistica a zonei la care, recent, s-au adaugat si marmotele (20 de exemplare de marmota alpina din Alpii Austrieci au fost introduse in Parc in urma unei actiuni a Academiei Romane, in zona Lacului Gemenele. Acum, marmote se pot intalni in toate vaile si caldarile glaciare importante ale masivului). Numarul total al speciilor de animale care traiesc in Parcul National Retezat este de ordinul miilor.

Peisajul natural

Parcul National Retezat

Cu aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, Masivul Retezat detine aproape 40 la suta dintre lacurile glaciare de pe teritoriul Romaniei. Lacurile, alimentate de zapada topita a crestelor, ofera privelisti de vis.

Una dintre cele mai spectaculoase este cea de pe traseul dintre Bucura si Zanoaga. Taul Portii, Taul Agatat, Florica, Viorica, Ana si Lia se insira pe versantul sudic al Judelui, iar „caldarea“ formata intre Judele si Peleaga este dominata de Bucura, cel mai intins lac glaciar din Romania (aproape 9 hectare). Cel mai adanc lac glaciar este insa Zanoaga, 29 de metri; aici se inregistreaza si cel mai mare volum de apa, aproape 700.000 de metri cubi.

Dispunerea celor 58 de lacuri glaciare permanente in caldari, pe trepte de versanti, in complexe sau izolate si concentrarea lor intr-un singur masiv muntos atrage an de an nu numai admiratia turistilor, ci si atentia oamenilor de stiinta.

Lacurile si raurile sunt populate de pastravi iar in arealele calcaroase isi face simtita prezenta vipera.

30% dintre turistii care vin anual in Retezat sunt straini. Strainii spun ca vin in Retezat pentru doua lucruri importante: frumusetea peisajelor si „salbaticia“ zonei. Retezatul atrage ca un magnet pentru ca este impunator, spectaculos si primitor.

Parcul National Yellowstone

Grupand in perimetrul sau circa 10 000 de obiective atractive (dintre care 3000 de izvoare termale, vulcani noroiosi, peste 300 de gheizere active si solfatare), Yellowstone este regiunea cu cea mai ridicata activitate geotermala de pe teritoriul SUA si a 5-a din lume (dupa Siberia, China, Noua Zeelanda si Islanda), acoperind circa 2% din suprafata parcului, explicatia hidrotermalismului sau pronuntat rezidand din suprapunerea parcului peste reminiscentele unei zone vulcanice foarte active, ale carei ultime eruptii au creat o caldeira uriasa (care acopera aproape ½ din suprafata parcului). De altfel, in interiorul a 16 km² exista 5 arii termale, fiecare avand izvoare termale cu coloane de aburi, solfatare, terase de travertin si vulcani noroiosi (Norris Geyser Basin, Mamouth Hot Springs Terraces, West Thumb, Black Sand Basin si Old Faithful), ultimul alcatuit din trei bazinete de mai mici dimensiuni – Lower, Midway si Upper Geyser Basin, cel de-al treilea areal gazduind si cel mai cunoscut gheizer din lume si totodata atractia principala a parcului – Old Faithful. Activitatea sa este neintrerupta in cei peste 100 de ani de observatii permanente, caracteristicile sale dinamice fiind intr-o continua schimbare in functie de actiunea diferitilor agenti (cutremurele indeosebi, relativ frecvente in regiune). Astfel, in anul 2002, Old Faithful arunca intr-un interval de timp cuprins intre 1’30” si 5’ o coloana de apa fierbinte (circa 96 ̊C si continand intre 980-2200 litri), la o inaltime medie de 39 m (ecartul de variatie, dupa cutremurul din martie 2002, fiind cuprins intre 32 si 55 m) si la un interval cuprins intre 40 si 126 minute (intervalul mediu a fost in 2002 de 92’).

Preview document

Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 1
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 2
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 3
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 4
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 5
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 6
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 7
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 8
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 9
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 10
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 11
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 12
Parcul Național Retezat vs Parcul Național Yellowstone - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Parcul National Retezat vs Parcul National Yellowstone.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Protecția Juridică a Ariilor Protejate și a Monumentelor Naturii

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE Secţiunea I Consideraţii privind starea şi necesitatea de protecţie a mediului În ultimele două secole,...

Amenajarea rezervațiilor naturale - Parcul Retezat

Capitolul 1. Introducere Parcurile naţionale prin însuşi actul lor de naştere, au fost organizate în scopul de a conserva natura în beneficiul şi...

Turismul în ariile protejate din Județul Hunedoara

Introducere Ariile protejate sunt percepute încă de foarte mulţi oameni doar în sensul lor „conservaţionist” fiind considerate adevărate oaze ale...

Amenajarea Ariilor Protejate din România

1.1.PREZENTAREA GENERALA A MEDIULUI Prin calitatea mediului inconjurator se intelege starea acestuia la un moment dat rezultata din integrarea...

Parcul național retezat

Scurt istoric Parcurile nationale si rezervatiile sunt locuri unice,de pamant sau de apa dintr-o tara stabilite de catre guvern pentru a proteja...

Rezervații naturale de de glob

Impactul uman asupra naturii se resimte prin disparitia unor specii de plante si animale.Dintre speciile care au populat pamantul in epoca istorica...

Arii Protejate

Din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat de protecţia cadrului vieţii sale. Această afirmaţie, aparent bizară, este susţinută şi de...

Parcuri naționale și parcuri naturale

Cuvinte cheie Specie : Ansamblu de organisme animale sau vegetale cu anumite trăsături şi însuşiri ereditare comune; Rezervatie : Teritoriu...

Ai nevoie de altceva?