Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5998
Mărime: 51.19KB (arhivat)
Publicat de: Anca Nicolae
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maria Radu

Extras din proiect

In primul rand municipiul Cluj-Napoca este resedinta de judet, precum si capitala istorica a Transilvaniei.

Au existat cateva momente de referinta din istoria Clujului care au marcat evolutia urbana a acestei asezari transilvane ajunsa astazi la statutul de capitala culturala, academica, medicala si financiar-economica a Transilvaniei. Acest statut continua de fapt rolurile si pozitiile cheie ocupate de Cluj indecusul timpului.

Municipiul Cluj-Napoca este situat in zona centrala a Transilvaniei, avand o suprafata de 179,5 km², fiind situat in zona de legatura dintre Munţii Apuseni, Podisul Somesan si Campia Transilvaniei fiind o regiune cu aspect colinar. Relieful este majoritate deluros, restul mai putin de o treime fiind constituit din munti. Se remarca prezenta unui relief predominant de podis, campiile lipsesc cu totatlitate fiind suplinite de luncile raului Somes si a Ariesului Inferior.

Clima Clujului este placuta, de tip continental moderata. Este influentata de vecinatatea Muntilor Apuseni, iar toamna si iarna se resimt si influentele atlantice de la vest. Trecerea de la iarna la primavara se face, de obicei, la mijlocul lunii martie, iar cea de la toamna la iarna in luna noiembrie. Temperatura medie anuală din aer este de cca 8,2 °C. Temperatura medie in ianuarie este de - 3°C, iar cea a lunii iulie, de 19 °C.

Populatia orasului a oscilat in ultimii ani in jurul cifrei de 300 000 de locuitori (la recensamantul din 2002: 318 027, in scadere). Conform ultimului comunicat al Institutului National de Statistica, orasul avea la data de 1 ianuarie 2008 o populatie de 309 300 locuitori, fiind al treilea ca populatie din Romania, dupa Bucuresti si Timisoara.

In Cluj-Napoca, majoritatea populatiei este de etnie romana (79,46%), existand totodata o importanta minoritate maghiara (18,86%). Pe langa romani si maghiari, in oras locuiesc si comunitati tiganesti (0,96%), germane (0,22%) si ebraice (0,07%).

Conform INS din 1 iulie 2008 repartizarea populatiei privind durata medie de vieta, pe sexe este reprezentata de populatia masculina cu o pondere de 70,32 si de populatia feminina cu o pondere de 76,29.

In privinta repartizarii populatiei pe grupe de varsta avem urmatoarele ponderi:

- 0-14 ani 90652

- 15 - 59 ani 459611

- 60 ani şi peste 141726

Conform INS din 31 iulie anul 2007 Structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica aveau urmatoarea pondere :

Total 211

Hoteluri si moteluri 50

Hanuri turistice 1

Cabane turistice 7

Campinguri si unitati tip casuta 3

Vile turistice si bungalouri 33

Tabere de elevi şi preşcolari 1

Pensiuni turistice 16

Pensiuni agroturistice 94

Hoteluri pentru tineret 2

Hosteluri 2

Popasuri turistice 2

Clujul este cel de-al doilea mare centru financiar-bancar al Romaniei si unul dintre cele mai dezvoltate judete ale tarii. Potentialul sau economic este dat in egala masura de resursele locale, numarul mare si diversitatea agentilor economici, de pozitia geografica favorabila si de traditia si experienta pe care le detine in majoritatea sectoarelor de activitate. Clujul face parte din categoria judetelor cu o economie complexa si diversificata, cu o pondere importanta in economia nationala, fiind din acest punct de vedere cel mai important centru administrativ-teritorial din nord-vestul tarii. Potentialul economic al judetului este relevat de existenta a peste 28.700 de societati comerciale, din care 28.400 cu capital privat.

Sectorul serviciilor financiare şi cel IT sunt reprezentative la nivel local. In 2005, Cluj-Napoca a inregistrat doua importante tranzactii in domeniul IT, prin achizitionarea societatii Astral de catre UPC Europa si a societatii Sistec de catre grupul RTC. Anul 2005 a insemnat totodata dezvoltarea retelei si diversificarea serviciilor grupului financiar Banca Transilvania, care a deschis 100 de unitati, ajungand pe locul patru in tara dupa numarul de unitati. Pe langa acestea, Cluj-Napoca a dat nastere si altor companii romanesti importante precum Ardaf (asigurari), Brinel (IT), Farmec (cosmetice), Jolidon (lenjerie), Napolact (lactate), Ursus (bere) si altele. Societatile comerciale isi desfasoara deopotriva activitatea si in alte ramuri ale industriei, printre care cea alimentara, a constructiilor de masini, chimica, prelucrarea lemnului, sticlarie, textile, fainata, domeniile constructiilor, etc. Totodata, printre companiile multinationale straine care si-au deschis reprezentanta in Romania la Cluj-Napoca se numara Nokia, Perfetti Van Melle, Puma, ECCO, MOL, Aegon, Carion, MBI, Bechtel, Ranbaxy.

Economia judetului Cluj a avut si are la baza bogate resurse materiale, pozitia geografica avantajoasa, cu posibilitati facile de comunicatie pe caile feroviare si rutiere, rezerve importante de forta de munca de inalta calificare si traditie in numeroase domenii, capacitate deosebita de adaptare la cerintele pietei concurentiale, datorita puternicelor centre de scolarizare la toate nivelurile, precum si a celor de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica de care dispune.

Cluj-Napoca este centrul ofertei de facilitati si servicii si punct de plecare catre zonele vizate de turisti din judet. Aici isi au sediul numeroase agentii de turism, care ofera pachete interne si internationale, precum si circuite turistice interne si agentii rent-a-car, hoteluri, restaurante cu meniuri traditionale si internationale, pizzerii, cafenele si cluburi.

Municipiul are acces direct la magistralele feroviare şi rutiere care il traverseaza, lucru care asigura legatura cu principalele orase ale tari si centrele regionale, atat pentru calatori cat si pentru marfa.

Cluj-Napoca este traversat de drumul european E 60 (Bucuresti - Oradea - Budapesta - Viena). Totusi, lipsa legaturilor rutiere cu Coridorul 4 European (Arad - Deva - Alba Iulia - Targu-Mures - Brasov - Bucuresti - Constanta) impiedica intrarea orasului in circuitul european. De asemenea, lipsa interconectarii rapide cu partea de est (in special nord-est) a tarii (Coridorul 9 European) priveaza Clujul de legaturile necesare cu aria sa de influenta economica. Abundenta fluxului de tranzit si transport de marfa, cat si lipsa unei sosele de centura adecvate, augumenteaza traficul intern, perturband circulatia in municipiu si ridicand gradul de poluare.

Pe plan feroviar, municipiul are conexiuni feroviare directe cu toate orasele principalele din Romania, intretinute de compania nationala de transport feroviar de calatori, CFR. Concomitent, exista si doua trenuri internationale, pe ruta Cluj-Napoca - Budapesta Se poate mentiona ca in anul 2007 prin gara orasului au trecut 8 milioane pasageri. Orasul dispune si de doua gari secundare, Gara Mica Cluj-Napoca (situata in imediata apropiere a Garii Centrale) si Cluj-Napoca Est.

Preview document

Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 1
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 2
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 3
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 4
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 5
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 6
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 7
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 8
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 9
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 10
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 11
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 12
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 13
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 14
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 15
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 16
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 17
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 18
Piața hotelieră din Municipiul Cluj-Napoca - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Piata Hoteliera din Municipiul Cluj-Napoca.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ Privind Motivațiile Atitudinile și Preferințele Clienților în Raport cu Oferta Unităților Hoteliere

Introducere Argumentarea temei alese În conceperea acestei lucrări am pornit de la ideea că toată lumea a beneficiat de serviicle unui hotel, cel...

Practică cercetări de marketing - Hotel Ary

Introducere Privit din punctul de vedere al turistului, produsul turistic se refera la totalitatea experientelor pe care acesta le traieste din...

Plan de Marketing - Hotelul Victoria

CAP 1. PREZENTAREA UNITĂŢII Hotelul „Victoria”, hotel cotat la 3 stele este unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din municipiul Cluj-Napoca....

Atitudinea hotelurilor față de calitatea serviciilor furnizate

A.Descrierea unitatilor hoteliere din piata (Cluj) si a mediului de afaceri hotelier Scurt istoric al municipiului Cluj-Napoca Municipiul...

Hotel City Plaza Cluj

I. Diversitate, Eficienţă, Exclusivitate şi Autenticitate Pentru succesul activităților turistice, sunt esențiale elementele marketingului...

Analiza pieței la Hotel Ary

Amplasat in imediata apropiere a centrului municipiului Cluj-Napoca, Hotelul Ary**** te aduce la cativa pasi de cea mai frumoasa panorama asupra...

Plan de Marketing Hotelier

1 ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING 1.1 Analiza mediului intern de marketing Hotel modern de 3 stele, afiliat la unul dintre cele mai mari lanţuri...

SC Condor SA

CAPITOLUL 1 ALEGEREA DOMENIULUI DE MARKETING În economia de piaţă , esenţial pentru succesul unei firme este gradul de stăpânire al acesteia...

Ai nevoie de altceva?