Potențialul turistic al Greciei

Proiect
8.3/10 (6 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6461
Mărime: 117.87KB (arhivat)
Publicat de: Aureliana Radu
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. I. GRECIA-PREZENTARE GENERALA
  2. • Situaţia economică
  3. • Ritmul de dezvoltare
  4. • Priorităţi asupra turismului
  5. • Evoluţia dinamică a venitului, preţului
  6. • Ritmul creşterii economice
  7. • Situaţia balanţei de plăţi
  8. • Evoluţia ratei şomajului
  9. II. GRECIA –– TURISM EMITENT
  10. • Principalele destinaţii turistice
  11. • Motivaţii de călătorie
  12. • Forme de turism solicitate
  13. • Mijloace de transport utilizate
  14. III. GRECIA– TURISM RECEPTOR
  15. • Principalele oferte şi produse turistice – baza tehnico-materială
  16. • Motivaţii de călătorie
  17. • Forme de turism practicate, facilităţi
  18. • Mijloace de promovare
  19. • Mijloace de transport
  20. IV. INDICATORI TURISTICI
  21. V.CINCI ELEMENTE DEFINITORII PRNTRU GRECIA
  22. V I . RELAŢIILE TURISTICE ALE GRECIEI CU ROMÂNIA – ACORDURI, SCHIMBURI

Extras din proiect

I. GRECIA - PREZENTARE GENERALA

Motivaţiile de călătorie există încă din perioada preistorică, atunci când erau legate de procurarea hranei, evitarea pericolelor şi deplasarea către zone cu climat favorabil. Ulterior, a intervenit o motivaţie mult mai uternică, respective schimbul bunurilor, trocul.

Mai târziu, au fost improvizate primele mijloace de transport , majoritatea pentru uz militar şi au început să fie marcate distanţele pe principalele rute. Persanii au creat un adevărat sistem de drumuri şi au realizat primele mijloace de transport pe 4 roţi.

Primele date despre istoria europeană sunt legate de momentul intrării în scenă a poporului grec. Primii paşi, deşi ezitanţi, în dezvoltatrea civilizării omului primitiv către apogeul civilizaţiei au fost parcurşi de-a lungul erei bronzului, în perimetrul Mării Egee (2800-1100 î.Ch.).

Acesta este mediul în care s-au dezvoltat civilizaţiile cretană şi miceniană, vechii strămoşi ai grecilor de astăzi.

Contribuţia grecilor s-a manifestat pe două planuri. În primul rand aceştia au creat o monedă de schimb care a dus la mdificarea nevoilor călătorilor de a transporta bunuri pentru a face schimb la locul lor de destinaţie cu alte bunuri şi servicii, apoi prin intermediul limbii elene care a început să fie folosită şi cunoscută în întreaga zonă mediteraneană, fapt ce a facilitat comunicarea în timpul călătoriilor. Având în vedere faptul că, majoritatea satelor şi oraşelor greceşti erau localizate de-a lungul coastei, aproape toate călătoriile se efectuau pe mare. Aceştia călătoreau pentru a vizita principalele oraşe, printer care Atena şi participau la festivaluri şi evenimente sportive.

Grecia, prin situaţia sa geografică în Mediterana Orientală şi prin spiritul poporului care o locuieşte, a adunat de-a lungul numeroaselor secole ale istoriei sale un caracter stabil şi natural care îi leagă pe greci de strămoşii şi descendenţii lor. Din această cauză, poporul grec de astăzi, are datoria de a veghea asupra moştenirii trecutului şi de a apăra interesele ţării.

Grecia sau Republica Elenă cum mai este numită, este situată în Europa Mediteraneana între Peninsula Balcanică şi insulele din Marea Egee şi Marea Mediterană.

Limitele sale teritoriale sunt Bulgaria, Turcia, Marea Egee, Marea Mediterană, Marea Ionică, Albania şi Macedonia.

Grecia are o suprafaţă de 132.000 km2 şi o populaţie de 10.543.000 locuitori, având o densitate de 79.7 locuitori/km2.

Diviziunea administrativă este formată din 13 regiuni şi republica monarhistă Athos, organizarea statală fiind republică - regim parlamentar, cu limbă oficială greaca, iar religia principală ortodoxă.

Capitala ţării este Atena cu o populaţie de 3.096.775 locuitori, alte oraşe principale fiind: Salonic , Pireu, Patras, Iraklion şi Lanisa. Sărbătoarea naţională este pe 25 martie (aniversarea proclamării independenţei -1821). Moneda naţională este drahma =100 laptae, iar indicativul auto este GR.

Din punct de vedere cultural, Grecia este incununată cu o istorie mare şi o bogăţie culturală în literatura, arta şi muzica din vremea Greciei Antice aici fiind locul în care regăsim marii poeţi şi artişti ai lumii. Grecii sunt mândri de istoria lor, dar ştiu deasemenea să se distreze, înclinatia lor pentru petreceri datând încă de pe vremea lui Dionysos, cel ce a fost cunoscut ca fiind zeul viticulturii, zeul vinului, un zeu “străin în Grecia, adus tocmai din Tracia, în cinstea căruia s-au ţinut serbări însemnate, pentru că în cadrul lor au început reprezentaţiile teatrale la Atena, în timpul cărora, marile Dionysii, coruri de cântăreţi îmbrăcaţi în piei de capră executau imnuri - ditirambi, care erau începute de solişti, cărora le raspundea ulterior corul; cântul era însoţit de dansuri. Din aceşti ditirambi a luat fiinţă tragedia. Totodată, la serbările câmpeneşti în cinstea lui Dionysos se executau cântece comice, care erau începute tot de solist şi erau însoţite de dansuri. Aşa a luat naştere comedia.

Deşi trecerea timpului a păstrat poporul grec şi tradiţiile sale precum un vârf de lance între popoarele care alcătuiesc civilizaţia europeană şi mondială, aceasta a promovat în mod deosebit potenţialul turistic al acestei deja renumite regiuni pe glob.

Potenţialul industriei turistice elene a menţinut şi menţine în continuare un ritm alert de dezvoltare a economiei acestui stat.

Principalele resurse ale solului sunt legate de comerţul cu citrice şi măsline, alături de care, un rol important în economia ţării îl are turismul, Grecia având un PIB de 111,8 mld.$ adică 10.648 $ / locuitor, şi un PNB / locuitor valoarea PPC 10.930$.

Astfel, priorităţile de dezvoltare sunt îndreptate asupra economiei turismului care reprezintă una dintre resursele sigure ale Greciei, turismul internaţional reprezentând, la nivel mondial 30,5% din totalul exporturilor de serviicii şi 8% din totalul transporturilor de mărfuri.

Turismul fie pe plan naţional fie pe cel internaţional influenţează o serie de indicatori precum: evoluţia dinamică a veniturilor şi preţurilor la nivel naţional sau mondial, ritmul creşterii economice în funcţie de evoluţia pe care o are asupra unei regiuni turistice cu potenţial de dezvoltare pe o perioadă determinată; totodată încsările obţinute prin comercializarea serviciilor turistice şi a altor bunuri care fac obiectul economiei turistice nfluenţează situaţia balanţei de plăţi.

Evoluţia ratei şomajului este, deasemenea influenţată prin desfăşurarea activităţilor turistice, prin lărgirea potenţialului turistice la nivel mondial prin asigurarea unor noi locuri de muncă.

Încă din secolul XV, supra-numit un adevărat secol al package-tour-lui cu originea în Veneţia servicii precum: cazarea, alimentaţia, transbordările, călătoriile cu măgarul, plimbările, apoi primele fast-food-uri au creat un lanţ industrial turistic dezvoltat în zilele noastre.

Preview document

Potențialul turistic al Greciei - Pagina 1
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 2
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 3
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 4
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 5
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 6
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 7
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 8
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 9
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 10
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 11
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 12
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 13
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 14
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 15
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 16
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 17
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 18
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 19
Potențialul turistic al Greciei - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Potentialul Turistic al Greciei.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea Diversității Ofertei de Agrement Turistic în Municipiul Chișinău

Introducere În perioada actuală, când turismul a devenit o activitate de mare importanţă socială, economică şi, chiar politică, atât pe plan...

Turcia - Politici Turistice

REPUBLICA TURCIA ( TÜRKIYE CÜMHURIYETI) Motto: “Pace in tara, pace in lume” Turcia, tara asezata pe doua continente, la estul extreme al...

Rolul și locul turismul internațional în dezvoltarea economico-socială a Greciei

Capitolul I. STUDIU DE IMPACT AL TURISMULUI ASUPRA ECONOMIEI 1.1. Prezentarea generală a Greciei Capitala: Atena , 3.096.775 locuitori Situarea:...

Piața turistică a Greciei

I.Introducere si elemente de cadru general 1. Introducere Nume oficial : Republica Elena Nume oficial scurt: Grecia Nume local lung: Elliniki...

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Rolul și locul turismului internațional în dezvoltarea economico-socială a Greciei

CAPITOLUL I. Studiu de impact al turismului asupra economiei Greciei 1.1. Introducere. Dezvoltarea turismului atât ca modalitate de petrecere...

Locul Turismului în Economia Greciei

INTRODUCERE Grecia se afla intr-o zona geografica planetara privilegiata, inzestrata cu o frumusete naturala deosebita. Este tara indragita a...

Turismul și Serviciile Turistice

Capitolul I Turismul şi Serviciile Turistice 1.1 Apariţia turismului Analiza istorică a societăţii umane arată că turismul a existat în forme...

Te-ar putea interesa și

Probleme actuale privind oferta turistică a stațiunilor de litoral Mamaia și Halkidiki

INTRODUCERE La sfârşitul secolului XX şi începutul celui de-al treilea mileniu, industria turismului şi a călătoriilor reprezintă, pe plan...

Marketingul destinației turistice - Grecia

Introducere ‚Fermecătoare combinaţie de mare, soare şi oraşe antice scăldate în strălucirea luminii egeene, Grecia a încântat călători şi turişti...

Rolul și locul turismul internațional în dezvoltarea economico-socială a Greciei

Capitolul I. STUDIU DE IMPACT AL TURISMULUI ASUPRA ECONOMIEI 1.1. Prezentarea generală a Greciei Capitala: Atena , 3.096.775 locuitori Situarea:...

Studiu comparativ asupra ofertei turistice românești și a Greciei și posibilitățile de promovare

INTRODUCERE Din multitudinea de nevoi cărora omul trebuie să le facă, cea de turism este de ordin superior, manifestându-se evident numai după ce...

Rolul și locul turismului internațional în dezvoltarea economico-socială a Greciei

CAPITOLUL I. Studiu de impact al turismului asupra economiei Greciei 1.1. Introducere. Dezvoltarea turismului atât ca modalitate de petrecere...

Locul Turismului în Economia Greciei

INTRODUCERE Grecia se afla intr-o zona geografica planetara privilegiata, inzestrata cu o frumusete naturala deosebita. Este tara indragita a...

Turismul în Grecia

Turismul in Grecia Deşi trecerea timpului a păstrat poporul grec şi tradiţiile sale precum un vârf de lance între popoarele care alcătuiesc...

Salonic

CAPITOLUL . I. SALONIC 1. 1. Descrierea generală a destinaţiei turistice Salonic, cunoscut şi sub numele de Thessaloniki, Selânik, Salonika sau...

Ai nevoie de altceva?