Potențialul turistic al județului Gorj

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 116 în total
Cuvinte : 43869
Mărime: 5.64MB (arhivat)
Publicat de: Marcheta Niculescu
Puncte necesare: 12
Prezentarea tuturor obiectivelor turistice, manastiri, hoteluri, pensiuni, trasee turistice. Prezentat la Facultatea de Geografie din Cluj, Sectia Geografia Turismului

Extras din proiect

Potentialul Morfoturistic

Situat in partea de sud-vest a tãrii, judetul Gorj are o suprafatã de 5,602 Km2 care reprezinta 2,35% din suprafaţa ţării si o populatie de peste 350.000 locuitori din care 47% locuiesc în mediul urban. Reşedinţa de judet este municipiul Tg-Jiu. Gorjul se invecineaza cu judetele: Hunedoara (la nord), Valcea (in partea de est), Dolj (la sud), Mehedinti si Caras-Severin (la vest).

Relieful, foarte variat, se desfãsoarã în trepte bine delimitate de la nord la sud: zona montana (versantii sudici ai muntilor Godeanu, Vîlcan si Parîng) , cu altitudini ce trec peste 2200m (2519m- Vârful Parîngul Mare); zona dealurilor subcarpatice si Depresiunea subcarpaticã olteanã, cu înãltimi de 400- 700m ; zona Podisului Getic, care cuprinde platouri înguste ce coboarã usor spre sud, separate de vãi largi, cu terase si în subsolul cãruia se aflã, între alte bogãtii, lignit, petrol si gaze. între altitudinea maximã a vârfului Parîngul Mare si cea minimã din apropierea localitãtii Ionesti (100m) din sudul judetului, este o diferentã de nivel de 2418 m.Aici se gasesc urme ale glaciaţiei cuaternare (circuri, custuri, lacuri glaciare, morene), în partea centrală se desfăşoară zona subcarpatică, constituită din mai multe aliniamente de dealuri (mai importante: Sacelu, Mogos, Stroiesti, Bran) şi depresiuni (Polovragi, Novaci, Targu Jiu-Campu Mare ş.a.), iar în S, se află o porţiune a Piemontului Getic. Zona montanã reprezintã 30% din suprafata judetului, oferind iubitorilor de drumetii puncte de mare atractie. Principalele ape curgãtoare care strãbat judetul sunt Jiul, Motrul, Gilortul. În apropiere de Rovinari, unde s-a construit un mare baraj pentru retentia apelor, Jiul primeste un mãnunchi de afluenti (Tismana , Bistrita, Jalesul ,Amaradia) care-i sporesc debitul. Protejat de culmile înalte ale muntilor Parîng si Vâlcan , judetul Gorj are o climã relativ blândã, temperat-continentalã , cu influente submediteraneene în pãrtile de nord-vest si nord-est cu o temperaturã medie anualã de 10-11 grade C. La înãlþimi de peste 2000 m stratul de zãpadã se mentine peste 160 zile pe an. Tot în aceastã zonã se întâlnesc si câteva lacuri glaciare, cele mai cunoscute fiind lacurile Gâlcescu, Tauri, Slãveiul, Mija si Pasãrea.

Legatura intre Subcarpati si Podisul Getic este foarte strinsa; astfel marginea

sudica a Subcarpatilor Getici coincide cu inceputul Podisului Getic (Dealul Negru, Dealul Birzei, Dealul Bran).

Spre nord Carpatii Meridionali sunt delimitati de Subcarpatii Getici printr-un abrupt rezultat din ridicarea regiunii montane la sfirsitul Pliocenului (cu aproape 1.000 m).

Limita de est o reprezinta Dambovita (spre Subcarpatii Curburii), iar limita de vest Valea Motrului (spre Podisul Mehedinti).

Subcarpatii Getici sunt formati din roci neogene cutate, fiind in acest fel o regiune de orogen asemanatoare Carpatilor. Cutele (succesiunea de anticlinale si sinclinale) sunt mai slab exprimate comparativ cu Subcarpatii Curburii. Relieful de dealuri ii aseamana cu regiunile de deal si podis, iar altitudinile (pe alocuri de peste 1.000 m) cu regiunile montane. Pe alocuri apar si cute "diapire" (cu simburi de sare), cum ar fi la Ocnele Mari.

Altitudinea medie este de 500-600 m, mai coborita in partea de vest (400-500 m) si mai ridicata in est (700-1.000 m).

Altitudinea maxima din zona propriu zisa este de 1.018 m (Magura Matau), desi spre contactul cu muntele se intilnesc si inaltimi mai mari (1.150 m).

Altitudinea minima coboara sub 300 m in Depresiunea Tirgu Jiu. Subcarpatii Getici (asemanator sectorului de la curbura) se afla in prezent intr-o miscare de ridicare.

Caracteristica esentiala a Subcarpatilor Getici o reprezinta succesiunea - dinspre Carpatii Meridionali spre Podisul Getic - a cite doua siruri de depresiuni si doua siruri de dealuri, astfel:

a) in apropierea muntelui, un sir de depresiuni "submontane" puse in evidenta in cea mai mare parte de eroziune, cum ar fi Depresiunea Campulung (pe riul Tirgului), Arefu (pe Arges), Jiblea (pe Olt), Horezu, Polovraci (pe Oltet) si depresiunile submontane dintre Gilort si Motru (mai cunoscute fiind Novaci pe Gilort si Tismana pe riul cu acelasi nume;

b) un sir de dealuri, cu structura cutata, care prin pozitie au un caracter "intern" (dealuri subcarpatice interne), cum ar fi: Magura Matau (1.018 m), Dealul Carlige (871 m), Magura Slatioarei (767 m) si Dealurile Gorjului.

c) un al doilea sir de depresiuni ("intracolinare"), cum ar fi depresiunile intracolinare dintre Arges si Argesel si Depresiunea Tirgu Jiu-Campu Mare;

d) un alt sir de dealuri, situate spre exterior (dealuri "externe") foarte slab cutate, de unde incepe marginea Podisului Getic; Dealul Negru (581 m), Dealul Birzei (560 m), Dealul Bran (333 m).

O importanta aparte o au depresiunile situate la extremitati - Depresiunea Campulung (submontana) si Depresiunea Tirgu Jiu-Campu Mare (intracolinara).

Depresiunea Campulung este situata in partea de est a Subcarpatilor Getici, la poalele Muntilor Iezer, pe Riul Tirgului. Marginita la sud de Magura Matau, are un aspect tipic de depresiune submontana si o forma relativ alungita (asemanatoare unui "cimp lung"), aici a aparut si s-a dezvoltat orasul Campulung, prima capitala a Tarii Romanesti.

Depresiunea Tirgu Jiu - Campu Mare, situata in partea de vest a Subcarpatilor Getici, este marginita la nord de Dealurile Gorjului (dealuri subcarpatice interne), iar la sud de Dealul Bran (333 m, deal extern); spre est se intinde pina la Gilort, iar spre vest pina la Motru; depresiunea are altitudini reduse pentru o regiune subcarpatica (sub 300 m), este strabatuta de Jiu, si are aspectul unui "cimp mare" (de unde si denumirea de Campu Mare).

Muntii Parang sunt cei mai stancosi din grupa muntilor cuprinsi in spatial dintre Jiu, Strei si Olt. De la 2519 m alt.,ei domina zarile Gorjului si ale Valcii si se compara cu puternicele cetati ale Retezatului. Parangul are piscuri ce parca sfarteca norii, asa cum sunt Carja, Mandra, Stoienita, Setea Mare, Mohorul; el mai adaposteste lacuri glaciare cu ape curate ca lacrima: Rosiile, Calcescu, Mija, Lacul Verde, etc.; tot pe domeniul binecuvantat al Parangului se formeaza apele bogate si limpezi ale Lotrului, Gilordului si Jiului rasaritean; paduri nesfarsite, vegetatia din poieni si de pe golurile de munte, animalele sunt alte bogatii ale masivului.

Preview document

Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 1
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 2
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 3
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 4
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 5
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 6
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 7
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 8
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 9
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 10
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 11
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 12
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 13
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 14
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 15
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 16
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 17
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 18
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 19
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 20
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 21
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 22
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 23
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 24
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 25
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 26
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 27
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 28
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 29
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 30
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 31
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 32
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 33
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 34
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 35
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 36
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 37
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 38
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 39
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 40
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 41
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 42
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 43
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 44
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 45
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 46
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 47
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 48
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 49
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 50
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 51
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 52
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 53
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 54
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 55
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 56
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 57
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 58
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 59
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 60
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 61
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 62
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 63
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 64
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 65
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 66
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 67
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 68
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 69
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 70
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 71
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 72
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 73
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 74
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 75
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 76
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 77
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 78
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 79
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 80
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 81
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 82
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 83
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 84
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 85
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 86
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 87
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 88
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 89
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 90
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 91
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 92
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 93
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 94
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 95
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 96
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 97
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 98
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 99
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 100
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 101
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 102
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 103
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 104
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 105
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 106
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 107
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 108
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 109
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 110
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 111
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 112
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 113
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 114
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 115
Potențialul turistic al județului Gorj - Pagina 116

Conținut arhivă zip

  • Potentialul Turistic al Judetului Gorj.doc

Alții au mai descărcat și

Valorificarea potențialului turistic balnear în Județul Vâlcea

Introducere Alegerea temei “VALORIFICAREA POTENȚIALULUI TURISTIC BALNEAR ÎN JUDEȚUL VÂLCEA” a fost determintă de dorința de aprofundare a...

Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj

INTRODUCERE Baza materială a turismului, numită generic și structuri de primire turistice, cuprinde totalitatea mijloacelor materiale de care se...

Speoturismul - Model de Valorificare a Resurselor Naturale

ARGUMENT Lucrarea „Speoturismul - model de valorificare a resurselor naturale -” îşi propune să evideniţieze importanţa peşterilor în dezvoltarea...

Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural

Introducere Turismul ca fenomen economic se caracterizează prin faptul că se află la interferenţa dintre mai multe componente ale economiei...

Valorificarea turismului în Județul Gorj

Informatii Generale • Asezare: în partea sud-vestica a României ("Tara de Sus" a Olteniei), pe cursul mijlociu al Jiului, prin mijlocul sau...

Turismul Rural din România

Introducere Teritoriul ţării noastre prezintă o mare varietate de valori cultural istorice - artă populară, etnografie, folclor,...

Potențialul agroturistic al județului Vâlcea

Prima atestare documentară pentru judeţul Vâlcea este consfinţită in condica Mănăstirii Cozia, ca fiind ziua de 8 ianuarie 1392, zi în care Mircea...

Program de Organizare și Comercializare a Produsului Turistic cu Tema Descoperiți Mânăstirile din Oltenia

Descoperiţi mânăstirile din Oltenia Aspecte generale Oltenia este o regiune istorică din sud-vestul României delimitată la est de râul Olt, la...

Te-ar putea interesa și

Promovarea Județului Gorj pe Piața Turistică a Europei

INTRODUCERE Activităţile promoţionale în turism necesită investiţii importante din cauza întinderii geografice mari a pieţelor turistice,...

Promovarea Produsului Cultural Constantin Brâncuși

Rezumat Cuvinte cheie: turism cultural, comunicare în marketing, produs turistic cultural, mix de marketing, promovare, planificare promoţională,...

Proiect amenajări - județul Gorj

Contextul natural si socioceconomic Localizare si delimitare Judetul Gorj se gaseste in sud-vestul tarii, in nordul Olteniei, pe Jiul Mijlociu....

Potențialul turistic al spațiului rural și valorificarea lui în Subcarpații Getici

INTRODUCERE TURISMUL reprezintă prin conţinutul şi rolul său, un fenomen caracteristic civilizaţiei actuale, una din componentele majore ale...

Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj

Capitolul 1. Identificarea zonei si alegerea tipului amenajarii 1.1. Coordonatele zonei CLOSANI este un sat situat în amonte de confluenta...

Caracterizarea potențialului turistic al județului Gorj

Scurt istoric Situat în partea de sud – vest a României, în nordul Olteniei, pe cursul mijlociu al râului Jiu, judeţul Gorj a oferit condiţii...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Gorj

Localizarea si caracterizarea zonei : Judetul Gorj este situat în partea de sud-vest a tarii, în nord-vestul provinciei istorice Oltenia, este...

Valorificarea potențialului turistic al județului Gorj

Capitolul I – Localizarea şi caracterizarea zonei Judeţul Gorj este situat în partea de sud-vest a ţării, în nordul Olteniei, având ca vecine...

Ai nevoie de altceva?