Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 8935
Mărime: 174.56KB (arhivat)
Publicat de: Denisa Grigoraș
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Argument
  2. Capitolul 1. Politici de marketing
  3. 1.1. Politica de produs
  4. 1.2. Politica de preț
  5. 1.3. Politica de distribuție
  6. 1.4. Politica de promovare
  7. Capitolul 2.Strategii de marketing
  8. 2.1. Strategii de produs
  9. 2.2. Strategii de preț
  10. 2.3. Strategii de distribuție
  11. 2.4. Strategii de promovare
  12. Capitolul 3. Strategii și politici de marketing în cazul produsului turistic Bucovina
  13. 3.1. Prezentarea geografică a zonei turistice Bucovina
  14. 3.2. Turismul în Bucovina
  15. 3.3. Strategii și politici de marketing în cazul produsului turistic Bucovina
  16. Bibliografie
  17. Anexe

Extras din proiect

Argument

Tema pe care am ales-o pentru certificarea competenţelor este „Strategii şi politici de marketing în cazul produsului turistic Bucovina”. Lucrarea este structurată pe trei capitole: „ Politici de marketing”, „ Strategii de marketing” şi „ Strategii şi politici de marketing în cazul produsului turistic Bucovina”. Capitolul întâi „ Politici de marketing” este împărţit în patru subcapitole: „Politica de produs”, „Politica de preţ”, „Politica de distribuţie” şi „Politica de promovare”. Al doilea capitol „ Strategii de marketing” este împărţit de asemenea în patru subcapitole: „Strategii de produs”, „Strategii de preţ”, „Strategii de distribuţie” şi „Strategii de promovare”, iar al treilea capitol „ Strategii şi politici de marketing în cazul produsului turistic Bucovina” este împărțit în trei subcapitole: „Prezentarea geografică a zonei turistice Bucovina”, „Turismul în Bucovina” și

„ Strategii și politici de marketing în cazul produsului turistic Bucovina”.

În primul capitol am prezentat conţinutul politicilor de marketing. Conceptul de politică, indiferent de domeniul la care se face referinţă, acesta cuprinde un ansamblu coerent de strategii şi tactici (tehnici), precum şi programe (planuri) concrete de acţiune, prin intermediul carora se urmăreşte atingerea unor obiective genrale şi operationale stabilite de firmă.

Politica de marketing, este un cocept care integrează funcţiile firmelor, cu ajutorul carora ele pot să-şi atingă obiectivele de pătrundere pe piaţă , prin stabilirea factorilor care coordoneaza mobilizarea şi repartizarea resurselor în acest scop.

Politica de produs are patru etape: lansarea, creșterea, maturitatea si declinul.

Lansarea se caracterizează, de obicei, printr-o creștere lentă a vânzărilor, produsul fiind nou atât pentru operatorul turistic, cât și pentru consumatori, distribuitori si concurenți.

O altă etapă este creșterea care reprezintă o etapă crucială în care se constată dacă respectivul produs turistic reprezintă un succes sau un eșec pentru firma. În această fază operatorul turistic utilizează o serie de strategii pentru a susține cât mai mult timp creșterea rapidă a pieței prin:

- îmbunătățirea calității produsului;

- adăugarea de noi caracteristici și servicii turistice;

- pătrunderea pe noi segmente de piață turistică;

- utilizarea unor noi canale de distribuție;

- creșterea notorietății și îmbunătățirea imaginii datorită acțiunilor de promovare turistică.

Maturitatea este etapa în care vânzările și profitul ating nivelurile maxime, concurența este puternică, iar prețurile produsului turistic înregistrează un nivel comparabil cu al competitorilor.

O altă etapă este declinul.Declinul este stadiul în care produsul turistic parcurge o perioadă de diminuare semnificativă a vânzărilor și profitului din cauza apariției pe piața turistică a unor produse noi, retrângerii cererii turistice sau schimbării preferințelor turiștilor.

Preţul reprezintă valoarea unui bun sau serviciu atât pentru vânzător cât şi pentru cumpărător.

Preţul produsului turistic este de tip forfetar (global), fiind stabilit prin cumularea tarifelor serviciilor de transport, cazare, alimentaţie, agrement, tratament, asigurare, asistenţă turistică (ghid) etc. Având în vedere conţinutul eterogen al produsului turistic, considerăm că se impune asigurarea unei corelări a politicilor de preţ ale întreprinderilor care prestează serviciile înglobate în structura unui aranjament turistic.

În industria ospitalităţii, distribuţia constituie o componentă importantă a mixului de marketing, care cuprinde un complex de activităţi ce se desfăşoară în spaţiul şi timpul care separă prestatorul de servicii turistice de consumator.

Comercializarea produsului turistic se face prin distribuție directă (prestatorii de servicii turistice vând direct consumatorilor finali), sau indirectă (apare cel puțin un intermediar).

Promovarea în turism constă într-un ansamblu de demersuri de comunicare ce vizează transmiterea permanentă, pe diverse căi, a unor mesaje destinate informării atât a clienţilor potenţiali, cât şi a operatorilor de turism asupra caracteristicilor produselor şi serviciilor turistice oferite spre comercializare, cu scopul de a consolida o imagine pozitivă şi de a cultiva o atitudine favorabilă faţă de acestea şi firmă, respectiv de a determina, în mentalitatea şi obiceiurile de cumpărare şi consum ale turiştilor, modificări convenabile întreprinderii ofertante (emiţătoare sau beneficiară a mesajelor).

În al doilea capitol este vorba despre strategiile de marketing.

Înglobtă în strategia de marketing a firmei turistice, strategia de produs stabilește o serie de obiective specifice acestui sector precum: valorificarea superioară a potențialului turistic, atragerea unui număr cât mai mare de turiști interni și străini, contractarea efectelor sezonalității, consolidarea poziției deținute pe anumite piețe turisice interne și externe, lansarea unor noi produse turistice, obținerea unei competitivități sporite a produsuluituristic printr-un raport optim calitate-preț.

Stabilirea nivelurilor preţurilor produselor turistice este facilitată de fixarea clară a obiectivelor pe care firma îşi propune să le atingă.

Astfel, în funcţie de nivelul şi accesibilitatea preţurilor se pot distinge următoarele tipuri de strategii:

a) Strategia preţului ridicat – a “smântânirii”;

b) Strategia preţului scăzut sau a penetrării pieţei turistice;

c) Strategia preţurilor forfetare;

d) Strategia tarifelor diferenţiate;

e) Strategia preţurilor de aliniere;

f) Strategia preţului produselor captive sau a preţului “momeală”;

g) Strategia rabaturilor şi bonificaţiilor.

Complexitatea pieţei turistice, diversitatea tipologică a ofertanţilor şi concurenţa acerbă dintre aceştia, evoluţia permanentă a comportamentului de cumpărare al turiştilor impun elaborarea şi aplicarea simultană a mai multor strategii de distribuţie.

După stabilirea obiectivelor urmărite de politica promoţională şi după elaborarea bugetului promoţional, marketerul trebuie să decidă asupra strategiei de promovare. În funcţie de scopul urmărit prin activitatea de promovare întreprinderea poate utiliza variate strategii promoţionale.

În al treilea capitol am prezentat strategiile şi politicile de marketing în cazul produsului turistic Bucovina.

Turismul în Bucovina poate fi orientat spre mai multe direcţii: turism istoric şi religios, turism sportiv şi turism de agrement. Încărcată de o bogată şi îndelungată tradiţie românească, având vetre culturale de importanţă internaţională, Bucovina doreşte să revină în atenţia turiştilor ca o zonă de turism pur ecologic.

Crearea unei mărci turistice Bucovina trebuie să aibă în vedere faptul că este necesar ca acest produs să fie unul complet, care să includă:

- vizitarea unor atracţii culturale (mănăstiri, muzee, biserici, cetăţi etc.);

- tratament balnear, turism sportiv (vânătoare şi pescuit, parapantă, mountain-biking, treking, river-rafting);

- turism de odihnă şi recreere;

- turismul rural inclus în mai multe programe opţionale.

La sfârşitul lucrării am considerat necesar să prezint câteva hărţi cu Bucovina, cu amplasarea acesteia, cu staţiunile turistice.

Capitolul 1.Politici de marketing

1.1. Politica de produs

În general, în literatura de specialitate, produsul turistic este definit ca fiind o combinaţie de elemente tangibile şi intangibile, care are rolul de a satisface nevoile turistului pe parcursul întregului voiaj. Rolul primordial îl are cea de-a doua categorie, reprezentată de serviciile sau prestaţiile turistice prin intermediul cărora sunt valorificate componentele de tip tangibil, adică patrimoniul şi infrastructura turistică ale unei anumite zone.

Agenţiile de turism comercializează pachete de servicii turistice complementare (cazare, alimentaţie, transport, agrement, tratament, asigurare) oferite sub forma unor produse turistice distincte în măsură să atragă turiştii potenţiali

Produsul este orice lucru care satisface o nevoie sau o dorinţă şi care este oferit pe piaţă. Un produs poate fi oferit sub formă de bun material, serviciu, idee, persoană sau sub forma unei combinaţii a acestora.

Producătorii vad produsul ca un obiect fizic, consumatorii cumpără de fapt avantajele de care se bucură din partea bunului respectiv. În general, în definirea unui produs intervin urmatoarele elemente:

-componentele corporale - se referă la proprietăţile tehnice şi fizice concrete ale unui produs (greutate, volum, durata de viaţă);

- componentele acorporale - cuprind elementele ce nu au corp material nemijlocit : marca şi numele, instrucţiuni de utilizare, preţul, serviciile asigurate pentru produs (instalarea, termenul de garanţie, service-ul) ;

-comunicaţiile referitoare la produs - includ ansamblul informaţiilor transmise cumpărătorului potenţial : acţiuni de merchandising, promovare la locul vânzării, publicitate) cu scopul de a facilita prezentarea produsului şi a impulsiona decizia de cumpărare.

Preview document

Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 1
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 2
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 3
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 4
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 5
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 6
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 7
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 8
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 9
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 10
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 11
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 12
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 13
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 14
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 15
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 16
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 17
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 18
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 19
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 20
Stategii și Politici de Marketing în Cazul Produsului Turistic Bucovina - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Stategii si Politici de Marketing in Cazul Produsului Turistic Bucovina.doc

Alții au mai descărcat și

Optimizarea mixului de marketing în cadrul unei agenții de turism

ARGUMENT Marketingul desemnează tot ceea ce trebuie făcut de o firmă în conformitate cu mediul său intern şi extern, pentru satisfacerea...

Rolul agențiilor de turism în promovarea serviciilor românești

Introducere „Orice pas al unei călătorii devine o aventură a cunoaşterii; la fiecare pas mori şi învingi de bucurie, ineditul te face să renaşti,...

Calitatea Serviciilor Turistice

Capitolul I CALITATEA ŞI DETERMINANŢII CALITĂŢII SERVICIILOR TURISTICE 1.1 CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE Conceptul de calitate a fost...

Rezervarea spațiilor de cazare

Activităţile de rezervare reprezintă primul contact al clientului cu hotelul. Impresia pe care o creează acest sector reprezintă primul element de...

Protejarea Resurselor Turistice

Argument Turismul este ansamblul relaţiilor şi faptelor constituite din deplasarea şi sejurul persoanelor pentru care locul de sejur nu este nici...

Management Hotelier - Front Office

Organizarea unui hotel (front-office) Pentru a asigura clienţilor o gamă largă de servicii, un hotel este împărţit de regulă, în mai multe...

Tehnici de Promovare a Vânzărilor în Domeniul Hotelier

Argument principal Motivaţie Am ales să abordez această temă datorită importanţei promovării în cadrul domeniului hotelier, astfel prin această...

Calitatea Serviciilor Turistice din România

NOTIUNI INTRODUCTIVE – „SERVICII” 1.1. Conceptul de “Serviciu” In standardul ISO 9000, in completarea definitiei date produsului se mentioneaza:...

Te-ar putea interesa și

Valorificarea potențialului turistic din arealul rural sud-bucovinean

Introducere Această lucrare reprezintă un studiu privind dezvoltarea turismului și componentelor sale asupra ariei rurale Sud-Bucovinene.Aceasta a...

Ai nevoie de altceva?