Transport Turism

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 16063
Mărime: 1.13MB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I. ASPECTE GENERALE ŞI REGLEMENTAREA TRANSPORTULUI RUTIER 4
  3. 1.1. Apariţia, esenţa şi rolul transportului rutier în cadrul activităţii de turism 4
  4. 1.2. Infrastructura tehnica a transporturilor turistice rutiere 6
  5. 1.3. Clasificarea tipurilor de transport rutier, trăsăturile sale specifice şi tipuri de asigurări de răspundere civilă contractate 10
  6. CAPITOLUL II INFRASTRUCTURA A TRANSPORTULUI RUTIER ÎN REPUBLICA MOLDOVA ŞI ROMÂNIA. 19
  7. 2.1. Infrastructura tehnica a transporturilor turistice rutiere din Republica Moldova şi România 19
  8. 2.2. Analiza turismului dintre Republica Moldova şi România care s-au deplasat cu transportul rutier. 27
  9. 2.3. Tendinţe ale dezvoltării turismului automobilistic din Republica Moldova şi România 33
  10. CONCLUZII 41
  11. BIBLIOGRAFIE 42
  12. ANEXE 44

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea temei investigate şi gradul de studiere a acesteia. Diviziunea internaţională a muncii în orice formaţii social-economice reprezintă tendinţa mondială obiectivă, o bază a formării relaţiilor economice internaţionale, a economiei naţionale şi, în special, a transporturilor. În etapa actuală de dezvoltare a economiei mondiale aceste procese de integrare au o deosebită importanţă.

Transporturile reprezintă o ramură fundamentală, ce se dezvoltă o dată cu alte ramuri ale economiei şi reflectă schimbările care au loc în întregul sistem al economiei mondiale.

Transportul auto (transporturile rutiere), ca ramură, are o influenţă deosebită asupra structurii economice şi sociale, asupra dezvoltării oricărui stat, concurează cu succes cu alte moduri de transport, în special la transporturile de mărfuri în cadrul relaţiilor economice externe, demonstrând avantajele sale incontestabile. Astfel, din an în an transportul auto valorifică un volum tot mai mare de mărfuri transportate, intrând treptat într-o concurenţă dură cu principalul său concurent – transporturile feroviare.

Ţinând cont de cele relatate mai sus, scopul tezei constă în relevarea transportului auto internaţional de pasageri în scopuri turistice dintre republica Moldova şi România, precum şi în analiza parcului mijloacelor de transport şi a structurii lui, a fluxurilor de turişti.

Pentru atingerea acestui scop autorul prezentei lucrări a realizat următoarele sarcini:

a) aprecierea situaţiei actuale şi a perspectivelor de dezvoltare a transportului auto în Republica Moldova şi în România;

b) determinarea rolului şi locului diferitelor moduri de transport, aprecierea infrastructurii transportului rutier şi organizarea administrării în domeniu, restructurarea, reformarea şi asigurarea activităţilor de import-export; relevarea principalelor tendinţe de reglementare şi gestionare a transportului auto internaţional de pasageri;

c) cercetarea tendinţelor ce au loc pe piaţa internaţională a serviciilor de transport auto, a mecanismelor economico-organizatorice şi de drept în Republica Moldova, perfecţionarea activităţilor în domeniul transportului auto al Republicii Moldova în cadrul relaţiilor economice externe;

e) studierea elementelor de administrare a activităţilor de transport auto internaţional în contextul integrării Republicii Moldova în sistemul european al transportului auto de pasageri, prin participarea ţării noastre la diferite acorduri şi convenţii internaţionale în acest domeniu;

f) determinarea obiectivelor de realizare a eficienţei transportului auto internaţional.

Baza metodologică o constituie teoria caontractelor de transport internaţional, teoria logisticii şi distribuţiei elaborate în lucrările savanţilor străini şi autohtoni. În studiu au fost utilizate de cercetare, cum ar fi analiza şi sinteza economicostatistica.

CAPITOLUL I. ASPECTE GENERALE ŞI REGLEMENTAREA TRANSPORTULUI RUTIER

1.1. Apariţia, esenţa şi rolul transportului rutier în cadrul activităţii de turism

Funcţia civilizaţiei este aceea de a produce bunăstare, bogăţie, de a ne feri de boli, foamete, de a crea posibilitatea de a trăi într-un habitat prielnic; de a produce bunuri şi servicii, precum şi cunoştinţe. De fapt, civilizaţia înseamnă avuţie, pe care, statele, dacă o posedă deţin implicit şi putere şi această deţinere a puterii poate facilita apariţia de instrumente de dominaţie.

Se poate pune întrebarea—au jucat transporturile un rol important în creşterea gradului de civilizaţie şi implicit a puterii societăţilor şi naţiunilor în care acestea au fost dezvoltate?

Voi încerca să argumentez răspunsul la această întrebare analizând legătura care există între saltul înregistrat de diverse naţiuni şi dezvoltarea transporturilor în ariile geografice pe care le deţinea naţiunea respectivă şi voi căuta să prezint faptul că o modificare sau un progres înregistrat în domeniul transporturilor a atras după sine o şi dezvoltare a societăţii respective.

În ce priveşte transportul pe cale terestră, primul animal folosit la transportarea poverilor este asinul, care este originar din Africa de Nord-Est şi care a fost folosit în Nord- Estul Africii, Egiptul Superior, Bazinul Mediteranean şi în Orientul Apropiat şi Îndepărtat, chiar înainte mileniul al III-lea î.e.n.. Începând cu această perioadă deplasarea negustorilor se realiza în grupuri, mai mulţi negustori se uneau, utilizând mai multe animale de povară şi aceste grupuri transportau regulat mărfuri pe rutele caravaniere în Europa de Est, Africa de Nord, China şi India. Aceşti negustori se deplasau în grup pentru că exista teama de a fi prădaţi de tâlhari, precum şi datorită faptului că deplasarea, realizându-se lent era plictisitoare şi astfel aveau companie. Inventarea roţii a fost una din cele mai importante dezvoltări tehnologice ale omenirii, fiind de o importanţă fundamentală pentru comerţ şi călătorii. Roata a fost inventată de sumerieni în jurul mijlocului mileniului al IV-lea î.e.n.. Geografic, roata a fost inventată şi folosită iniţial în zona cuprinsă între Tigru şi Eufrat, deoarece fermierii din această zonă doreau să-şi poată valorifica surplusul de produse, care era destinat susţinerii locuitorilor din oraşe şi au căutat să găsească mijloace de transport care să poată satisface această nevoie de deplasare.

Transportul rutier este o formă de transport terestru şi totodată un subsistem al sistemului naţional al transporturilor care asigură deplasarea în spaţiu a mărfurilor şi persoanelor cu ajutorul vehiculelor (mijloace de transport autopropulsate) şi a mijloacelor tractate (remorci, trailere).

O serie de factori influenţează dezvoltarea turismului automobilistic: producţia industriei de automobile; evoluţia preţului energiei; dezvoltarea întreprinderilor care închiriază automobile si tarifele practicate; reţeaua rutieră şi de autostrazi; facilităţi vamale şi de frontieră.

Avantajele transportului rutier sunt: autonomia în alegerea rutelor pe care turiştii vor călători în circuitele lor sau spre destinaţiile de vacanţă pentru care au optat; o disponibilitate mai mare a mijlocului de transport pe perioada unui sejur în cadrul unei anumite destinaţii turistice; o posibilitate mai mare pentru turistul automobilist de a controla traseul ales, plecarea şi timpul de sosire, precum şi orice oprire făcută pe parcurs; uşurinţa în transportul bagajelor personale şi în utilizarea acestora fără constrângeri de vreun fel; facilitarea accesului pentru atingerea mai multor destinaţii; dorinţa turistului de a cunoaşte cât mai multe într-un interval cât mai scurt primează faţă de comoditatea călătoriei, uneori, chiar şi faţă de distanţă, făcând ca autoturismul, prin accesibilitatea pe care o asigură, să fie preferat altor mijloace de transport; diminuarea costului personal, când două sau mai multe persoane călătoresc cu acelaşi automobil.

Transporturile rutiere se realizeaza cu urmatoarele mijloace: autocare si microbuze pt transporturile de grup; autoturisme proprietate personala pt transporturile individuale si familiale; autoturisme inchiriate in sistem “rent-a-car”, cu sau fara sofer, pt transport individual autoturisme inchiriate sau comandate in sistem de taximetrie transport in comun.

Transportul cu autocarul sau microbuzul: poate fi considerat corespondentul transportului automobilistic adaptat la turismul de grup, pret rezonabil, accesibil, o contributie importanta la

dezvoltarea turismului, ameliorare semnificativa a echipamentelor si serviciilor (confort, climatizare, radio, TV, bar, ghizi, asistenti), securitatii; adaptare la necesitatile turismului, coeficientul de utilizare a capacităţii autocarelor depăşeşte 75%, fiind superior celor din transportul feroviar şi aerian, clientela turismului cu autocarul este formată, în special, din tineri sau din membrii unor asociaţii, întreprinderi, tariful se calculeaza in functie de capacitatea autocarului sau microbuzului, distanţa efectiv parcursă, numărul de ore sau zile efective, taxele rutiere, parcarea, întreţinerea autovehiculului.

Preview document

Transport Turism - Pagina 1
Transport Turism - Pagina 2
Transport Turism - Pagina 3
Transport Turism - Pagina 4
Transport Turism - Pagina 5
Transport Turism - Pagina 6
Transport Turism - Pagina 7
Transport Turism - Pagina 8
Transport Turism - Pagina 9
Transport Turism - Pagina 10
Transport Turism - Pagina 11
Transport Turism - Pagina 12
Transport Turism - Pagina 13
Transport Turism - Pagina 14
Transport Turism - Pagina 15
Transport Turism - Pagina 16
Transport Turism - Pagina 17
Transport Turism - Pagina 18
Transport Turism - Pagina 19
Transport Turism - Pagina 20
Transport Turism - Pagina 21
Transport Turism - Pagina 22
Transport Turism - Pagina 23
Transport Turism - Pagina 24
Transport Turism - Pagina 25
Transport Turism - Pagina 26
Transport Turism - Pagina 27
Transport Turism - Pagina 28
Transport Turism - Pagina 29
Transport Turism - Pagina 30
Transport Turism - Pagina 31
Transport Turism - Pagina 32
Transport Turism - Pagina 33
Transport Turism - Pagina 34
Transport Turism - Pagina 35
Transport Turism - Pagina 36
Transport Turism - Pagina 37
Transport Turism - Pagina 38
Transport Turism - Pagina 39
Transport Turism - Pagina 40
Transport Turism - Pagina 41
Transport Turism - Pagina 42
Transport Turism - Pagina 43
Transport Turism - Pagina 44
Transport Turism - Pagina 45
Transport Turism - Pagina 46
Transport Turism - Pagina 47
Transport Turism - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Transport Turism.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea evenimentelor în cadrul Hotelului West Plaza

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales să abordez această temă pentru a redactarea lucrarea de disertație a fost din dorința de a atrage atenția...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Rolul transportului aerian în dezvoltarea turismului în Franța

INTRODUCERE Transportul deţine un rol foarte important în cadrul industriei turistice. El reprezintă de fapt legătura dintre casă, destinaţie,...

Tendințe în Evoluția Transporturilor Turistice Interne și Internaționale

Introducere Turismul a constituit la începutul secolului XX un privilegiu al claselor avute, pentru ca în ultimile decenii sa înregistreze o...

Management în Transport

Capitolul 1 Transporturile si dezvoltarea economica 1.1 Obiectul si importanta activitatii de transport Functionarea normala a vastului si...

Transporturile turistice în Republica Moldova

Introducere Analizînd definiţia turismului observăm că a face sau a practica turismul, înseamnă a te deplasa şi deci se cere necesitatea de a...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Bacău

CAPITOLUL 1: INTRODUCERE Dezvoltarea amplă a turismului în ultimele decenii, ampla lui extindere pe plan naţional şi internaţional, avântul...

Rolul transporturilor în dezvoltarea activităților turistice

Capitolul I: Rolul şi importanţa transporturilor turistice 1.1. Locul transporturilor în economie Prin intermediul transporturilor se realizează...

Piața turistică - Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Capitolul I Elemente de cadru general • Denumirea oficială şi conducătorul Denumirea oficială a ţării este Regatul Unit al Marii Britanii şi al...

Primul Pas pe Aeroportul Honolulu este Începutul unei Vacanțe de Vis în Hawaii

Capitolul 1: PREZENTAREA GENERALĂ A REGIUNII TURISTICE HAWAII Prin destinaţie turistică se poate înţelege o ţară, o regiune din cadrul unei ţări,...

Ai nevoie de altceva?