Turism Rural

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 19817
Mărime: 13.99MB (arhivat)
Publicat de: Liviu Manea
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. I. TURISMUL RURAL 3
  3. I.1. Mediul rural ca destinaţie turistică: turismul rural şi turismul alternativ 3
  4. I.2. O încercare de definire a turismului rural 6
  5. I.3. Dezvoltarea turismului rural 9
  6. II. MARKETINGUL TURISTIC 12
  7. II.1. Importanţa sa pentru turism 12
  8. II.2. Analiza cererii turistice 15
  9. II.3. Analiza ofertei turistice 15
  10. III. STRATEGII DE MARKETING ALE TURISMULUI RURAL 18
  11. III.1. Elementele componente ale turismului rural 20
  12. III.2. Calitatea ca element de diferenţiere a produsului turistic rural 26
  13. III.3. Comercializarea ofertei turistice rurale 26
  14. IV. POTENŢIALUL TURISTIC AL ZONEI SEBIŞ 28
  15. IV.1. Aşezare geografică 28
  16. IV.2. Trasee turistice ale zonei Sebiş 28
  17. V. STUDIU DE CAZ – S.C.ROFLAV S.R.L. SEBIŞ, MOTEL ONYX 36
  18. V.1. Prezentarea agentului economic 36
  19. V.2. Produsul turistic 37
  20. V.3. Serviciul de alimentaţie publică 39
  21. V.4. Analiza pieţii 41
  22. V.5. Politica de marketing 42
  23. V.6. Indicatori economico-financiari 42
  24. CONCLUZII 44
  25. BIBLIOGRAFIE 45

Extras din proiect

INTRODUCERE

Este necesar să se scoată în relief rolul revitalizator al turismului rural in zonele rurale, împiedicând depopularea şi creând venituri suplimentare pentru populaţie. Turismul rural este un factor important de dezvoltare economică, socială şi umană pentru lumea rurală "şi este, în acelaşi timp, o alternativă la vacanţele obişnuite.

Fără îndoială, turismul actual este sinonim cu activitatea economică şi, astfel, produce o serie de efecte pozitive şi negative asupra vieţii sociale.

Încă din anii '60 şi '70, în Europa se experimentează o tendinţă de specializare în oferta turistică, atât prin apariţia de noi motivaţii în cerere, cât şi prin epuizarea modelelor turistice tradiţionale. Această tendinţă este deja o realitate socială şi de piaţă în anii '80.

Noua structură socială, consecinţele turismului de masă şi cunoaşterea mediului înconjurător au creat climatul favorabil finanţării formelor de turism mai individualizate, specializate şi ecologice.

Turismul de masă a fost, în principiu, o mare oportunitate de afaceri, dar curând a generat diferite probleme cauzate de carenţele iniţiale - inexistenţa asumării de riscuri ambientale şi de planificare, ceea ce a dus la o creştere necontrolată şi speculativă.

La sfârşitul secolului al XX-lea societatea noastră se caracterizează printr-o economie bazată pe informaţii şi servicii, localităţi cu o cerere mai mare, pe preferinţa turiştilor de a-şi petrece vacanţele individual, nu în grupuri şi există, totodată, o nevoie de reînnoire a schimburilor umane. Aceste noi condiţionări reclamă necesitatea unei noi oferte turistice diversificate, de calitate, care să poată satisface cereri din ce în ce mai precise.

Unul din factorii fundamentali, creator al schimbării sociale, va fi relaţia specifică dintre om şi natură, atât de influenţată de mişcarea ecologistă care, mai mult decât moda, s-a extins în societate, marcând un stil de viaţă.

Pentru turism, mediul înconjurător nu mai reprezintă un obstacol, ci acum este o resursă, o oportunitate. Turismul a încetat să mai fie un prădător al secolului nostru. Turismul poate fi unicul mijloc de evitare a degradării mediului înconjurător.

„Resursele turistice de care dispun ţările sunt formate din spaţiu, bunuri şi valori. Este vorba de resurse care nu pot fi utilizate la voia întâmplării fără a se risca degradarea, sau chiar distrugerea lor”.

Satisfacerea nevoilor turistice nu trebuie să constituie o ameninţare pentru interesele sociale şi economice ale locuitorilor din regiunile turistice, nici pentru mediul înconjurător, în special pentru resursele naturale, nici pentru atracţia turistică, locurile istorice şi culturale.

Toate resursele turistice aparţin patrimoniului umanităţii. Comunităţile naţionale şi întreaga comunitate internaţională trebuie să desfăşoare eforturile necesare pentru păstrarea lui.

Din toate ideile menţionate anterior putem deduce că se impune promovarea turismului compatibil pe deplin cu protecţia mediului înconjurător.

Mathieson şi Vall (1982) semnalau două tipuri de impact al activităţii turistice: impactul economic (beneficii din turism, turism şi dezvoltare, turism şi structură economică, influenţa în PNB) şi impactul fizic (turismul şi mediul înconjurător, turismul şi sănătatea, impactul turismului asupra ecosistemelor, turismul şi resursele).

I. TURISMUL RURAL

I.1. MEDIUL RURAL CA DESTINAŢIE TURISTICĂ: TURISMUL RURAL ŞI TURISMUL ALTERNATIV

Climatul creat de o societate în continuă schimbare, tot mai conştientă de aspectele ecologice, care reclamă o nouă calitate a vieţii şi care ţine seama de efectele negative ale turismului masiv, a pus bazele renaşterii turismului în zonele rurale.

Renaşterea turismului rural se produce în principal din diverse motive:

- Există o nouă cerere pentru o formă deosebită de vacanţe, caracterizata printr-o mai bună calitate a mediului înconjurător şi pentru noi destinaţii non-turistice;

- Călătoria la sfârşit de săptămână sau zilele libere din săptămână sunt din ce în ce mai importante;

- Se produce criza agriculturii;

- Există o presiune din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea turismului rural;

- Se consideră că turismul rural poate impulsiona economia rurală.

Motivele pentru care se manifestă tendinţe de extindere ale turismului rural s-ar putea clasifica în modul următor:

- Satisfacerea noilor necesităţi şi exigenţe ale turiştilor Diversificarea ofertei turistice se produce pentru a răspunde traiectoriei ascendente a cererii europene, conjugată cu forma de viaţă în care timpul de relaxare este din ce în ce mai mare. Tendinţa cantitativă (preţ, amplitudinea ofertei) va face loc celei calitative, caracterizată prin respectarea mediului înconjurător, servicii de calitate, primire personalizată.

- Soluţionarea problemelor de concentrare a turiştilor în spaţiu şi timp. O dată cu apariţia şi consolidarea noilor forme turistice se poate contribui la o mai mare amplitudine şi răspândire geografică a activităţilor turistice, atenuându-se presiunea exercitată asupra serviciilor tradiţionale.

- Dezvoltarea anumitor regiuni şi zone din Uniunea Europeană. Turismul rural trebuie să contribuie la corectarea inegalităţilor teritoriale, revitalizând dezvoltarea locală.

- Posibilitatea creării de noi profesiuni şi servicii. Turismul rural oferă oportunitatea ca agricultorii să obţină câştiguri şi venituri suplimentare.

- Contribuţia la îmbunătăţirea competitivităţii globale a economiei turistice şi a locurilor de muncă în sector.

Însă sub eticheta de turism rural utilizată cu insistenţă în mijloacele de comunicaţie de către industria relaxării, se ascunde o enormă tipologie a ofertei care, în anumite ocazii, abia se diferenţiază de cea convenţională.

Conform diverselor publicaţii ale Centrului European de Formare Ambientală şi Turistică (CEFAT - NATOUR), ideea pro-ambientalistă a dus la proliferarea de termeni care se referă la un „turism diferit”, mai „ecologic", de „interior”.

Pe piaţă au apărut noi tipuri de produse turistice ca turismul rural, agroturismul, turismul de aventură, ecoturismul, turismul cultural şi turismul sportiv.

Pe de altă parte, este frecventă apariţia articolelor referitoare la acest tip de produse, iar marketingul consideră acest fenomen ca fiind un segment important al cererii care solicită „calitate ambientală” şi „ecologie”. Rezultatul este un şir fără sfârşit de termeni care pot crea confuzii marii majorităţi a publicului.

Analizând termenii menţionaţi în paragraful anterior se pot întâlni similitudini şi diferenţe. În general, punctele comune de identificare sunt amplasarea fizică (mediul rural şi/sau natural reprezintă locul unde se află cazarea şi activităţile care sunt asociate acestei forme de turism) şi activitatea (propunerea oricăreia dintre aceste faţete este asociată cu conceptul de vacanţe şi relaxare activă). Fără îndoială, conţinutul fiecărei activităţi este acela care diferenţiază un concept de altul. Conţinuturile educative, sportive, culturale vor fi prioritare în funcţie de obiectivele stabilite.

Prin turism interior se înţelege turismul care se îndreaptă spre localităţile care nu sunt pe coastă. Diferenţa principală dintre turismul interior şi cel rural provine din faptul că turismul rural trebuie să se dezvolte menţinând habitatul şi activitatea obişnuită a locuitorilor care primesc vizitatori. În acest context, se poate vorbi de agroturism sau turism ecologic, fără de care nu există turism rural. Aceasta este cauza care face ca acest tip de ofertă să menţină preocuparea populaţiei pentru activitatea agrară, în adevăratul sens al cuvântului, preocupare ce cuprinde agricultura, creşterea vitelor, producţia forestieră

CEFAT (1994) stabileşte, în publicaţia Dezvoltarea turistică în mediul rural, anumite diferenţe care au fost amplificate de alte documente ale Secretariatului General al Turismului.

Preview document

Turism Rural - Pagina 1
Turism Rural - Pagina 2
Turism Rural - Pagina 3
Turism Rural - Pagina 4
Turism Rural - Pagina 5
Turism Rural - Pagina 6
Turism Rural - Pagina 7
Turism Rural - Pagina 8
Turism Rural - Pagina 9
Turism Rural - Pagina 10
Turism Rural - Pagina 11
Turism Rural - Pagina 12
Turism Rural - Pagina 13
Turism Rural - Pagina 14
Turism Rural - Pagina 15
Turism Rural - Pagina 16
Turism Rural - Pagina 17
Turism Rural - Pagina 18
Turism Rural - Pagina 19
Turism Rural - Pagina 20
Turism Rural - Pagina 21
Turism Rural - Pagina 22
Turism Rural - Pagina 23
Turism Rural - Pagina 24
Turism Rural - Pagina 25
Turism Rural - Pagina 26
Turism Rural - Pagina 27
Turism Rural - Pagina 28
Turism Rural - Pagina 29
Turism Rural - Pagina 30
Turism Rural - Pagina 31
Turism Rural - Pagina 32
Turism Rural - Pagina 33
Turism Rural - Pagina 34
Turism Rural - Pagina 35
Turism Rural - Pagina 36
Turism Rural - Pagina 37
Turism Rural - Pagina 38
Turism Rural - Pagina 39
Turism Rural - Pagina 40
Turism Rural - Pagina 41
Turism Rural - Pagina 42
Turism Rural - Pagina 43
Turism Rural - Pagina 44
Turism Rural - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Turism Rural.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajare Agro-Turistica

INTRODUCERE Stresul citadin îndeamnă tot mai mult pe locuitorii marilor oraşe să evadeze pentru a regăsi, fie şi pentru câteva zile, frumuseţea şi...

Proiect pensiune agroturistică

În general, dezvoltarea economico-socială zonală ( locală) din perspectiva durabilității, are ca premise și componente naturale, demografice și...

Turismul Rural în România

Ca urmare a locului ocupat în economiile naţionale şi rolului îndeplinit în dezvoltarea acestora, turismul este considerat unul dintre cele mai...

Optimizarea Fluxurilor Tehnologice în Bucătăriile Pensiunilor Agroturistice

INTRODUCERE Bucătăria reprezintă arta şi tehnică preparării alimentelor destinate consumului uman, ea poate cuprinde toate noţiunile practice...

Turismul Rural din România

Introducere Teritoriul ţării noastre prezintă o mare varietate de valori cultural istorice - artă populară, etnografie, folclor,...

Rolul Turismului Rural Românesc în Dezvoltarea Durabilă

INTRODUCERE Activitatea turistică se înscrie între fenomenele ce s-au impus în mod deosebit pe plan mondial, dezvoltarea sa spectaculoasă...

Turism Gastronomic

1. INTRODUCERE Multă vreme, până în prima jumatate a secolului XX, gastro¬nomia a fost un apanaj şi o preocupare a elitelor. Dar, de prin anii...

Pensiune turistică

I.Introducere Agroturismul este acea formă de turism în care persoana (sau grupul) se deplasează, cazează și își desfășoară activitatea într-un...

Te-ar putea interesa și

Turismul Rural în România pe Exemplul Obcinele Bucovinei

CAPITOLUL I TURISMUL RURAL. NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Definirea noţiunii de turism rural Turismul rural este un fenomen nou şi vechi în acelaşi...

Turism rural oportunitate și-sau afacere - Pensiunea Turistică Phoenix Simeria

INTRODUCERE În cadrul contemporan actual tot mai mulți oameni doresc sa călatorească și să cunoască locuri și persoane noi. Mulți dintre ei...

Necesitatea Dezvoltării Turismului Rural și Perspectivele Integrării Acestuia pe Piața Turistică Europeană

INTRODUCERE Serviciilor le revine actualmente un rol esenţial în cresterea economică. Această tendinţă manifestată pe plan mondial este sensibil...

Marketing Agroturistic

1.1 Marketingul în turism Economia serviciilor, în care se încadreaza si activitatile de turism, constituie un sector productiv, care este...

Turismul Cultural în România și Oltenia de Nord

INTRODUCERE Turismul în zone rurale, complementar altor f 616d311g orme de turism, contri¬buie la sustinerea acestuia, oferindu-i conditiile...

Dezvoltarea turismului rural în județul Vâlcea

INTRODUCERE Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în...

Turismul Rural în România și în Europa

CONSIDERATII GENERALE Activitatea turistică se numară printre cele câteva fenomene de ordin socio-economic ce s-au impus in epoca contemporană,...

Promovarea turismului rural din Republica Moldova pe piața mondială

CAPITOLUL I PROMOVAREA PRODUSULUI TURISTIC RURAL: NOŢIUNI INTRODUCTIVE Promovarea turismului rural presupune : comunicarea, transmiterea de...

Ai nevoie de altceva?