Turism și ecoturism Vâlcea

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 10181
Mărime: 1.58MB (arhivat)
Publicat de: Robert R.
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI

Cuprins

  1. Cuprins:
  2. Prezentare generala. Judeţul Vâlcea 3
  3. Relief. Clima. Hidrografie. Vegetaţie 3
  4. Scurt istoric 4
  5. Turismul in Judeţul Vâlcea 5
  6. Trăsături/caracteristici turism 5
  7. Turismul balnear 6
  8. Staţiunea Băile Olăneşti. 6
  9. Staţiune a Baile Govora 7
  10. Călimăneşti – Căciulata. 7
  11. Zona Ocnele Mari - Ocniţa 8
  12. Turism montan, rural si agroturismul 8
  13. Turismul cultural şi monahal 10
  14. Turismul activ (sportiv, de vânătoare şi pescuit) 12
  15. Staţiune a Voineasa 13
  16. INFRASTRUCTURA DE CAZARE ŞI RESURSELE UMANE 13
  17. Infrastructura de cazare 13
  18. Unitaţi de cazare turistică existente 13
  19. Capacitatea de cazare turistică existenta 14
  20. Capacitatea de cazare in funcţiune 15
  21. Turişti cazaţi in total 15
  22. Turişti români cazaţi 16
  23. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare 16
  24. Circulaţia turistică 17
  25. Ecoturismul in Judeţul Vâlcea 17
  26. Parcul Naţional Cozia 19
  27. Masivul Buila-Vanturarita 19
  28. Proiectul ecoturistic de 4 milioane euro în Tara Lovistei 20
  29. Legile si obiectivele Strategiei de dezvoltare a turismul in Judeţul Vâlcea 23
  30. Legea nr. 5/2000 23
  31. Obiective si priorităţi 24
  32. Analiza SWOT a turismului din Judeţul Vâlcea 25
  33. ANEXE 27
  34. Anexa 1.Pestera Liliecilor 27
  35. Anexa 2.Piramida de pamant(Goranu) 27
  36. Anexa 3.Castrul Roman 28
  37. Anexa 4.Manastirea Horezu 28
  38. Anexa 5.Manastirea Cozia 29
  39. Anexa 6. Manastirea Arnota 29
  40. Anexa 7.Manastirea Frasinei 30
  41. Anexa 8. Manastirea Turnu 30
  42. Harta Turistica Valcea 31
  43. Bibliografie: 32

Extras din proiect

Prezentare generala. Judeţul Vâlcea

Relief. Clima. Hidrografie. Vegetaţie

Judeţul Vâlcea este situat în partea central - sudică a României la 175 de km de Bucureşti şi este aşezat între paralelele 48° 28’ şi 48°36’ latitudine nordică şi între meridianele 23° 37’ şi 24° 30’ longitudine estică.

Relieful judeţului Vâlcea cuprinde teritorii care aparţin unor variate regiuni geografice: cca.33% munţi, cca.20% dealuri şi despresiuni subcarpatice, cca. 45% dealuri piemontane şi cca.2%. Relieful include toate formele, de la munţi înalţi de 2300 m, în nordul judeţului, Munţii Coziei, Munţii Lotrului, sectorul vestic al Munţilor Făgăraş până la dealurile, depresiunile subcarpatice şi podisul piemontan cu o altitudine de câteva zeci de metri, în zonă Drăgăşani.

Dispunerea în benzi de la vest către est a culmilor muntoase înalte şi a înălţimilor Sub-Carpaţilor, a dealurilor piemontane pe direcţie nord-sud, aspectul văilor şi al depresiunilor, prezenţa luncilor râurilor pe lungimea principalelor cursuri de ape, particularităţile geomorfologice ale formelor de relief indică o mare varietate a acestora, rezultând sectoare bine definite, caracterizate de mari unităţi fizico-geografice: Carpaţii Meridionali, Sub-Carpaţii Getici, Platoul Getic, cu o structură geologică complexă a de la cele mai vechi roci cu structură cristalină până la cele mai tinere, pliocene şi cuaternare.

Clima judeţului Vâlcea este temperat-continentală,puternic influenţată de fragmentareă accentuată a reliefului, de expunerea versanţilor, de regimul radiaţiei solare şi regimul eolian.

Temperatură medie anuală în Vâlcea este de 10,60 grade C, cu precipitaţii normale a căror medie anuală este cuprinsă între 500 şi 900 mm şi vânturi de mică intensitate cu viteze moderate.Aceste caracteristici,precum şi umiditatea relativa a aerului ce variază între 71 şi 78%, precum şi numărul mare de zile cu insolaţie maximă favorizează răspăndirea viţei de vie, a nucului şi a altor pomi fructiferi.

Judeţul Vâlcea este brăzdat de o puternică reţea hidrografica.Întreagă reţea de ape curgătoare aparţine bazinului hidrografic al râului Olt, care străbate teritoriul judeţului în trepte, asemenea reliefului începând din nord, de la Raul Vadului şi până la Tighină, în S,pe o distanţă de cca.130 km.

Pricipalele tipuri de lacuri din judeţul Vâlcea sunt cele de origine glaciară din bazinul superior al Lotrului (Zănoagă Mare, Calcescu, Iezerul -Parâng, Găuri) şi cele din bazinul Latoritei (Iezerul Latoritei, Muntinelul Mic, Cioară, Singuraticul), lacurile sărate de la Ocnele Mari şi Ocniţă (formate în urmă prăbuşirii unor saline) şi lacurile de acumulare de pe răul Olt şi Lotru (Daiesti, Raureni, Govora, Vidră, Brădişor, Malaia).

Solurile existente pe teritoriul judeţului Vâlcea sunt variate: soluri podzolite, brune - valorificate prin păşunile naturale, soluri brune acide şi brune podzolite dar şi soluri agilo-iluviale favorabile culturilor furajere, leguminoase,pajiştilor naturale şi livezilor de pomi fructiferi. Solul regiunii este degradat de conţinutul redus şi foarte redus de fosfor şi azot, de aciditatea puternică şi moderată, de compactarea solului, poluare cu petrol şi pesticide.

Vegetaţia este bogată, dispusă în etaje, corespunzătoare altitudinii şi datorită diversităţii reliefului şi condiţiilor pedoclimatice existenţe pe teritoriul judeţului. Aproape jumătate din teritoriul judeţului este acoperit de păduri de stejar, fag conifere sau altă vegetaţie forestieră.

Faună este reprezentată de specii care cresc în pădure şi prezintă interes economic: ursul, cerbul, căprioară, mistreţul, bursucul, lupul, potârnichea. Elementele mediteraneene se fac simţite şi în faună: scorpionul carpatic, viperă cu corn, lepidopteră.

Dealurile din jurul oraşului sunt acoperite cu păduri de gorunete făgete şi făgete. Pe lângă speciile dominante că fagul şi gorunul, apăr şi carpenul, teiul, frasinul, jugastrul, ulmul şi salcâmul. Etajul de arbuşti este format din alun, lemn câinesc, corn, şoc şi iederă ca plantă agăţătoare. Vegetaţia ornamentala din parcurile şi zonele de versant cuprinde: bradul argintiu, molidul, pinul, zadă, arinul, plopul şi salcia.

Scurt istoric

Atestarea documentară a judeţului Vâlcea dateaza din 8 ianuarie 1392, fiind cuprinsă în Condica Mănăstirii Cozia, unde se conservă hrisovul dat de domnul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân (1386-1418), care dăruia mănăstirii toate drepturile asupra ”albinaritului din judeţul Vâlcea ”.

Urme de locuire a zonei apar însă şi mai devreme. Depozitul fosilifer descoperit la Bugiuleşti (comuna Tetoiu), datează de 2.000.000-1.800.000 de ani şi face dovadă celei mai îndepărtate urme de locuire pe continentul european, Australanthropus olteniensis reprezentând prima verigă a antropogenezei din Europa.

Cercetările de la Ocniţă au dus la identificarea anticei cetăţi dacice Buridava, vechi centru militar, politic, religios şi economic deosebit de important, menţionat şi de geograful grec Ptolemeu în sec. II, sub denumirea de Burida-Ven-Sioi, situat în apropierea masivului de sare de la Ocnele Mari. Malurile Oltului au fost martorele trecerii cuceritorilor români, care au lăsat în urmă vestitul sistem de fortificaţii « Limes Alutanus », descoperit şi studiat de istoricul Vasile Parvan.

Mircea cel Bătrân (1386-1418) a zidit între 1386-1388 Mănăstirea Cozia, monument de arhitectură medievală românească, pe plan triconic, cu o savantă decoraţie a faţadelor. Cozia a fost principalul model al arhitecturii religioase din Valahia vreme de patru secole. În chiliile sale şi-au găsit adăpost mari cărturari precum Fios-Filotei, Mardarie Cozianul, Ghenadie Cozianul, Grigore Ieromonahul şi alţii. Două morminte voievodale adăpostesc osemintele marelui ctitor Mircea cel Bătrân şi ale lui Teofana, mamă lui Mihai Viteazul (1593-1601).

La Mănăstirea Govora era tipărită prima carte în limbă romană, în anul 1640. Cartea era intitulată « Pravila de la Govora» şi cuprindea o colecţie de învăţăminte laice. În 1705 este înfiinţată tipografia de limbă romană pe lângă Episcopia de Râmnic.

Preview document

Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 1
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 2
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 3
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 4
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 5
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 6
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 7
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 8
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 9
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 10
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 11
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 12
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 13
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 14
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 15
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 16
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 17
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 18
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 19
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 20
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 21
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 22
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 23
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 24
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 25
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 26
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 27
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 28
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 29
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 30
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 31
Turism și ecoturism Vâlcea - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Turism si Ecoturism Valcea.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul vâlcean - între prezent și perspectivă

CAPITOLUL I PREZENTARE GENERALĂ A JUDEŢULUI VÂLCEA 1.1.Aşezarea geografică. Caracteristici generale. Judeţul Vâlcea este o unitate...

Județul Neamț

Cadrul natural Invecinat cu judetele Suceava la nord, Harghita la vest, Bacau la sud si cu judetele Iasi si Vaslui la est, Judetul Neamt este...

Identificarea Resurselor Agroturistice din Localitatea Calimanești

Capitolul 1 1.1 Identificarea resurselor agroturistice din localitatea Calimaneşti Prezentarea localităţii: Istoric Despre această aşezare...

Analiza și Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Galați

I.CONSIDERAŢII GEOGRAFICE GENERALE: I.1.Aşezarea geografică Judeţul Galaţi este situat în partea central-estică a ţării noastre, desfăşurându-se...

Județul Mureș

ARGUMENT Istoria meleagurilor muresene a fost foarte zbuciumata si bogata in evenimente, fiind marcata de numeroase vestigii arheologice si...

Valorificarea potențialului turistic în Județul Dolj

1.1 Asezare In ansamblul teritorial al Romaniei judetul Dolj are o pozitie sudica-sud-vestica, axata pe cursul inferior al raului Jiu de la care...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Suceava

Cap. 1 LOCALIZAREA ŞI CARACTERIZAREA JUDEŢULUI 1.1. Scurt istoric Judeţul Suceava a marcat istoria românilor cu momente memorabile, începând cu...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Te-ar putea interesa și

Turismul Balnear în România

Introducere Balneologia şi climatologia, sunt ştiinţe tradiţionale care studiază si valorifică remediile oferite de natură (ape minerale, climat,...

Strategia turistică a Județului Sibiu

INTRODUCERE Turismul este “cartea de vizită” cea mai convigătoare, (guvernată de principiul Apostolului Toma “să pipăi cu mâna mea, să văd cu...

Studiu geografic în Parcul Național Buila Vanturarita

Introducere Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, viitor sit al Reţelei Ecologice Europene Natura 2000, a fost înfiinţat prin HG 2151/2004 şi este...

Dezvoltarea turismului rural în județul Vâlcea

INTRODUCERE Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Vâlcea - zona Drăgășani

INTRODUCERE Turismul reprezintă o ramură importantă a economiei naționale, acționând astfel ca un element dinamizator al întregului sistem...

Ecoturism Parcul Național Cozia

Introducere Prevenirea si nu numai : abandonarea deşeurilor de tot felul, braconajul, recoltarea până la epuizare a unor specii de flora rară,...

Abordarea teoretică a conceptelor de turism rural și agroturism

CAPITOLUL I ABORDARE TEORETICĂ A CONCEPTELOR DE TURISM RURAL ŞI AGROTURISM 1.1 Conceptul de turism rural Fenomenul turismului rural nu este unul...

Proiect de reamenajare în scopuri turistice a stațiunii

INTRODUCERE Inclus relativ recent printre necesitatile de consum ale omului modern, cuantificat ca indicator al calitatii vietii, turismul isi...

Ai nevoie de altceva?