Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4916
Mărime: 176.38KB (arhivat)
Publicat de: Vasile Manolache
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Padurean
A fost prezentat in cadrul facultatii de Comert,la ASE la disciplina economia turismului

Extras din proiect

I Localizarea şi caracterizarea judeţului Caraş-Severin

Judeţul Caraş-Severin este situat în partea de sud-vest a României, având suprafaţa de 8.514 kmp, fiind astfel, al treilea judeţ din ţară ca mărime, după Timiş şi Suceava, respectiv 3,6% din teritoriul ţării.

Relieful este dominat de munţi, care ocupă 64,4% din suprafaţa judeţului;Munţii Banatului, Munţii Ţarcu-Godeanu şi Munţii Cernei, restul fiind dealuri şi câmpii. Cea mai mică altitudine a judeţului se găseşte în zona localităţii Drencova, fiind de aproximativ 76m iar maximul se înregistrează în Vârful Gugu din munţii Godeanu la 2.291m.La sfârşitul anului 2007 suprafaţa agricolă ocupa 46,6%, pădurile şi alte terenuri cu vegetaţie forestieră ocupau 48,3 %, apele şi bălţile ocupau doar 1, 2% iar alte suprafeţe ocupau 3.9% din suprafaţa totala după modul de folosinţă.

Caras-Severinul este al doilea judeţ al României prin bogăţia fondului forestier, iar din aceste date rezultă că fiecărui locuitor îi revine un hectar de pădure.

Limitele judeţului, îl despart de vecinii săi care sunt: la sud şi sud-vest Iugoslavia, nord-vest judeţul Timiş, nord-est judeţul Hunedoara, la est judeţul Gorj, iar la sud-vest judeţul Mehedinţi.

Populaţia judeţului cuprinde 376.347 locuitori, majoritatea aparţinând localităţilor urbane (56,4%). Predomină populaţia românească (86,56%), dar în Caraş-Severin trăiesc reprezentanţi a peste 30 de etnii: rromi reprezintă 2,4% din populaţia judeţului; croaţii 1,9%; germanii 1,8%; sârbii 1,8%; maghiarii 1,8% ; ucrainienii 1,1%; cehii 0,7%; slovacii 0,1% iar alte etnii reprezintă doar 0,2%.

Judeţul Caraş-Severin are două municipii:Reşita, reşedinţa judeţului si Caransebeş, 6 oraşe: Anina, Băile Herculane, Bocşa, Moldova-Noua, Oraviţa, Otelu-Rosu şi 69 comune cu 287 sate, din care 6 sate apartin de municipii si oraşe, iar localităţile care aparţin de municipii si oraşe sunt 14.

Economia este industrial-agrară. Tradiţiile cele mai importante şi cunoscute peste graniţele ţării aparţin industriei miniere, siderurgiei, construcţiilor de maşini, exploatării lemnului, dar nu mai puţin agriculturii şi turismului.

Referitor la căile de acces, judeţul Caraş-Severin are un singur aeroport civil, la Caransebeş, un port la Dunăre în Moldova Nouă, fiind traversat de către un singur drum european, E70, dinspre Nord către Sud-Est. Reţeaua de drumuri publice este în lungime totală de 1949,166 km, formată din: 558,366 km drumuri naţionale, 882,500 km drumuri judeţene şi 501,166 km drumuri comunale. Principalele artere: DN58A, DN58B, DN68, DN67D, DN57. Ca acces feroviar, în acest judeţ s-a construit prima cale ferată din ţară , de 62,5 km numindu-se "linia cărbunarilor" de la Oraviţa la Baziaş (1846). La momentul de faţă, judeţul dispune de 344 km de cale ferată (aparţinând Magistralei 900). Rutier, există două puncte de trecere a frontierei, către Serbia: Năidaş (DN57) şi Moldova Veche.

Din punct de vedere economico-social, în judeţ întâlnim 8967 şomeri înregistraţi în 2007, număr aflat în crestere faţă de anul 2006 unde au fost înregistraţi 8017 şomeri, cu o rată a şomajului de 6,8% pentru 2007 Astfel, se poate concluziona că judeţul se afla în dezvoltare din 2001 până în 2006, rata şomajului fiind în scădere, însă în 2007 judeţul prezintă o situaţie descrecătoare, deoarece rata şomajului a luat proporţii crescătoare.

Structura economică a judeţului s-a bazat pe minerit şi industrie grea însă în ultimii ani s-a extins industria uşoară, înfiinţându-se numeroase întreprinderi mici şi mijlocii care au ca obiect de activitate confecţii îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Populaţia stabila la 1 iulie 2006 a fost de 330.517, dintre care în zona urbană au fost înregistrate 186.943 de persoane, iar în zona rurală au fost înregistrate 143.574 de persoane.

Produsul intern brut în 2006, în judeţul Caraş-Severin a înregistrat valoarea de 4445.2, din produsul intern brut al României care a fost de 344650.6.

Din punct de vedere al nivelului veniturilor voi analiza câştigul mediu net lunar pe activităţi.

Totalul pe judeţ în 2007 a fost de 848 RON.Din anul 2000 ,în care câştigul salarial era de 185,0457 RON,a avut o evoluţie crescătoare pâna în anul 2007.

În agricultură si vânătoare ,în anul 2007, câştigul salarial a fost de 710 RON, în silvicultură a fost de 845 RON, în industria prelucratoare a fost de 725 RON, în energie electrică, gaze, apă, câştigul salarial a fost de 1352 RON,în cosntrucţii a fost de 933 RON, în comerţ câştigul a fost de 579 RON, în domeniul hotelurilor si restaurantelor a fost de 508 RON, în învăţământ a fost de 1002 RON , iar în sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial a fost de 779 RON.

Din punctul meu de vedere judeţul Caraş-Severin este foarte dezoltat din punct de vedere al reliefului, este dominat în mare parte de munţi, este al treilea judeţ ca suprafaţă din România, ceea ce reprezintă un atuu.

Din punct de vedere economico-social, se simte criza economica şi în acest judeţ, deoarece numărul şomerilor din 2007 a crescut faţă de 2006 cu 950 de persoane.

Preview document

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 1
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 2
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 3
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 4
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 5
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 6
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 7
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 8
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 9
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 10
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 11
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 12
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 13
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 14
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Caras-Severin.doc

Te-ar putea interesa și

Politica de Dezvoltare Regională în România

Introducere Politica de dezvoltare regională este una din politicile cele mai importante şi mai complexe ale Uniunii Europene, statut ce decurge...

Plan de afaceri - pensiunea turistică Zeus - Băile Herculane

CAPITOLUL 1 - Obiectul studiului 1.1 Ideea proiectului Proiectul are ca obiectiv crearea unei pensiuni turistice în localitatea Băile Heculane,...

Valorificarea potențialului turistic al județului Caraș-Severin

1. Localizarea si caracterizarea zonei Situat in partea de sud-vest a Romaniei, Judetul Caras-Severin are suprafata de 8514 kmp, fiind al treilea...

Instituții și politici europene

Partea I I Concepte de baza privind politica de dezvoltare regionala Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Caraș-Severin

Cap.I Localizarea şi caracterizarea geografică şi economică a judeţului Caras Severin Aşezarea geografică Caraş-Severin este un judeţ în regiunea...

Regiunea de Dezvoltare Vest România

Regiunile de Dezvoltare ale Romanaiei sunt importante pentru dezvoltarea economiei si binenteles pentru cresterea nivelului de trai,ceea ce cu toti...

Turismul Religios și Posibilități de Dezvoltare a Acestuia în Județul Caraș-Severin

CAPITOLUL I LOCUL ŞI ROLUL TURISMULUI RELIGIOS ÎN DEZVOLTAREA REGIONALĂ/LOCALĂ În concordanţă cu aspectele mai sus prezentate, privind...

Dezvoltarea regională a României

Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in...

Ai nevoie de altceva?