Captarea Energiei Solare din Judetul Călărasi

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1582
Mărime: 267.80KB (arhivat)
Publicat de: Dorian Paraschiv
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dinu toma
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDCINA VETERINATĂ BUCURESTI

Cuprins

  1. 1. Introducere (tema referatului, obiective).
  2. 2. Metodolgia de lucru.
  3. 3. Rezultatele obtinute

Extras din referat

ENERGIA SOLARA

Soarele este doar una dintre miliardele de stele, dar este sursa de energie a tuturor fiintelor vii de pe intregul Pamant. Energia solara care ajunge pe Pamant in 40 de minute ar fi de ajuns pentru a acoperi nevoia de enrgie pe un an a intregii omeniri.

Energia solara este energia radianta produsa in interiorul Soarelui in urma reactiilor de fuziune nucleara. Ea este transmisa pe Pamant intr-o cuanta de energie numita foton, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Pamantului.

Puterea energiei solare intr-un punct al planetei depinde, intr-un mod complicat, de ziua anului, momentul zilei si de latitudinea acelui punct.

Omul utilizeaza intr-o asa masura combustibilul pe baza de materie fosilizata- petrolul si carbunele- incat rezervele naturale se vor epuiza in a doua parte a secolului viitor. Mai demult s-a crezut ca centrala atomica este o solutie alternativa, dar gradul sau de periculiozitate este demonstrat de catastrofa nucleara de la Cernobal, din 1986. S-a demonstrat ca sursele de energie care ar putea inlocui combustibilul fosil, energia solara ofera siguranta si acuratetea cea mai mare.

Radiatia solara

Atmosfera reflecta aproximativ 30% si absoarbe 20% din radiatia solara; astfel, pe suprafata solului ajung doar 50% din ea. Chiar si asa insa aceasta cantitate este de 170 de milioane de ori mai mare decat productivitatea marilor centrale.

In zonele tropicale aceasta cauzeaza arderea tufisurilor, focul izbucnind datorita focalizarii razelor solare prin picaturile de roua, care se comporta ca niste lentile optice. Grecii au utilizat energia solara inac din 400 i.e.n pentru aprinderea focului, folosind globuri de stila pline cu apa. In 200 i.e.n ei foloseau oglinzi concave in acest scop.

In cuptorul solar modern, lumina solara este folosita pentru a gati, o oglinda (reflectorul) focalizeaza razele soarelui pe mancare sau pe vas. In unele cuptoare solare in loc de oglinda concava se foloseste un sistem de oglinzi plate pentru a directiona razele soarelui pe alimente.

Cladiri incalzite de Soare

Intr-o oarecare masura, orice casa din Judetul Calarasi este incalzita de Soare, dar unele dintre ele sunt proiectate pentru a folosi act mai bine aceasta sursa de energie gratuita. Aceste case au ferestre mari pe partea unde cad razele Soarelui la amiaza, si pe partea mai racoroasa, mai mici. in multe locuri se monteaza obloane sau jaluzele, confectionate din material izolant termic, care se inchid noaptea, astfel se pastreaza calduara primita in timpul zilei. Aceasta se numeste folosirea pasiva a enegiei solare.

Bateriile solare

Bateriile solare sunt niste instrumente electronice, care utilizeaza fenomenul fotoelectric pentru producerea energiei electrice. Intr-o fotocelula se genereaza o tensiune mica, de aceea trebuie legate mai multe asrfel de celule in serie, pentru ca bteria solara sa se poata folosi ca sursa de energie. Fototcelulele sunt niste placi subtiri din materiale semiconductoare, de obicei siliciu. Unele sunt facute din galiu, arseniu, care sunt tot semiconductoare. Astfel de celule au randamentul mai scazut, dar sunt functionale si la temperaturi mult mai ridicate. De aceea se folosesc pentru alimentarea ceu energie a satelitilor, mai expusi radiatiei solare.

Curent fara retea de transport la distanta

In locurile mai putin accesibile, mai izolate de lume, cea mai mare parte a curentului necesar unei gospodarii este furnizata de panourile solare. O paret din curentul astfel generat este folosita pentru incarcarea unor acumulatori, astfel alimentarea cu energie electrica nu se intrerupe odata cu lasarea serii.

Daca se va realiza proiectul maret al inginerului American Dr. Peter Glaser, in secolul XXI un sistem de centrale cosmice va furniza cantitatea de energie electrica necesara omenirii. Dupa conceptia Dr. Glaser, in jurul pamantului s-ar roti o flota de 40 de sateliti (SPS), centrale solare generatoare de energie din radiatia solara. Energia generata in fotocelule va fi transformata in microunde si acestea ar fi transmise spre statii de receptie terestre. Aici a-sr realiza retransformarea microundelor in energie electrica. Potrivit Biroului european pentru Navigatia Cosmica, 40 de SPS-uri ar acoperi un sfert din necesarul energiei electrrice a Uniunii Europene in jurul anului 2040.

Exista insa o problema: aceasta radiatie de microunde, de putere mare ar arde orice pasare sau om intalnit in acale care nu s-ar afla intr-o aeronava din metal. Cu toate acestea multi savanti sunt extremi de convinsi ca mare parte a energiei va fi furnizata in viitor de centralele cosmice.

Panouri termice solare

Centrale solare

O centrala solara este o centrala electrica functionand pe baza energiei termice rezultata din absorbtia energiei radiatiei solare. Centralele solare termice, in functie de modul de constructie pot atinge randamente mai mari la costuri de investitii mai reduse decat instalatiile pe baza de panouri solare fotovoltaice, necesita in schimb cheltuieli de intretinere mai mari. Totodatata sunt exploatabile economic doar in zone cu foarte multe zile insorite pe an.

Exista mai multe metode pentru utilizarea energiei continute in radiatia solara in scopul producerii de energie electrica.

Auguste Mouchout a folosit o parabolica pentru a produce abur pentru primul motor solar cu aburi in 1866.

Aceste centrale utilizeaza oglinzi concave pentru a concentra razele solare pe suprafata absorbanta. Oglinda sau suprafata absorbanta isi vor modifica orientarea in functie de pozitia soarelui. Centralele solare cu jgheaburi parabolice colecteaza energia cu oglinzi distribuite pe suprafete mari ce concentreaza radiatia pe suprafete absorbante situate in centrul focal al fiecarei oglinzi, pe cand cele cu turn, toate oglinzile au acelasi punct focal situat in turn.

Elementele componente principale ale sistemului de incalzire:

- Colectorul solar are placa colectoare construita dintr-un panou din cupru sau aluminiu.

Tevile sunt atasate de placa de baza prin ultrasunete sau prin brazare. Placa captatoare este protejata de un geam (geam de protectie solara), foarte transparent si caracterizat prin indice de transmisivitate foarte ridicat. Rama captatorului solar poate fi din aluminiu sau tabla inox, iar cutia protejata cu vata minerala sau alte materiale termoizolante. În circuitul captatorului solar se poate utiliza un lichid cu punct de înghet scazut (agent de lucru), sau poate fi folosita chiar apa.

Preview document

Captarea Energiei Solare din Judetul Călărasi - Pagina 1
Captarea Energiei Solare din Judetul Călărasi - Pagina 2
Captarea Energiei Solare din Judetul Călărasi - Pagina 3
Captarea Energiei Solare din Judetul Călărasi - Pagina 4
Captarea Energiei Solare din Judetul Călărasi - Pagina 5
Captarea Energiei Solare din Judetul Călărasi - Pagina 6
Captarea Energiei Solare din Judetul Călărasi - Pagina 7
Captarea Energiei Solare din Judetul Călărasi - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Captarea Energiei Solare din Judetul Calarasi.docx

Ai nevoie de altceva?