Floruri în Produse Alimentare

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4914
Mărime: 25.30KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1. Introducere

Acest referat cuprinde date asupra contaminarii produselor lactate cu floruri. Documentarea aspra acestei probleme am facut-o din cinci carti care contineau date cu privire la aceste aspecte, o revista de specialitate si cinci site-uri de pe internet.

In acest referat sunt tratate aspecte generale despre produsele lactate si proprietatiile fluorului si fluorurilor. Sunt prezentate cateva surse de contaminare, limitele in care concentratia in fluor a solului, apei, aerului sunt admise. Metode de identificare si dozare a fluorului si a fluorurilor din alimente, precum si metode de diminuare a contaminarii.

Toate podusele alimentare pot fi contaminate cu diferiti compusi.

Produsele lactate pot fi contaminate cu compusi anorganici, ca de exempu floruri.

(1) Laptele reprezinta produsul de secretie al glandelor mamare, fiind un sistem dispers eterogen, in care sarurile minerale si lactoza formeaza solutii adevarate, substantele proteice se gasesc in stare coloidala, iar grasimea sub forma de emulsie. In laptele crud, imediat dupa mulgere, aceste componente constituie un amestec omogen.

Compozitia chimica a laptelui, foarte complexa, este cea care determina proprietatiile particulare acestui aliment care contine, practic aproape toate substantele necesare organismului uman si animal, intr-o forma usor asimilabila.

Laptele contine:

- 87.55% apa (mediul de dispersie pentru celelalte componente)

- lipide in proportii variabile (dependente de rasa, individ, stare de sanatate, anotimp, faza de lactatie si modul de alimentatie al animalului) cuprinse intre 2.8-4%, continutul lor in fluor nu este semnificativ.

- substante azotate proteice 3.4% cu importanta majora ca de exempu cazeina care este o fosfoproteinna cu caracter eterogen si contine numerosi aminoacizi: metionina, lizina, treonina, triptofan; in lapte, cazeina este combinata cu fosfatul de calciu formand fosfocazeinatul de calciu. Aceasta contine 20% din totalul de fluor al laptelui.

- substante azotate neproteice: aproximativ 5% formate din: uree, acid uric, amoniac, creatina

- lactoza: in proportie de 2.84-7.66%

- substante minerale: in proportie de 0.75% (fosfat de calciu, cloruri alcaline, carbonati si oligoeelemente: litiu, strontiu, vanadiu, crom si cobalt)

- vitamine: A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, PP, C, acid pantotemic, acid folic, papaaminobenzoic, colina

- enzime: lactoperoxidaza, fosfataza acida si alcalina, amilaza, esteraza, lipaza, xantin-oxidaza, aldehidraza sau reductaza indirecta (de origine mamara); catalaza (cu dubla origine mamara si microbiana); reductaza directa (de origine microbiana)

- anticorpi: aglutinine, precipitine, hemolizine, bacteriolizine, opsonine, anticorpi antitoxici

(2)Laptele este materia prima pentru mai multe produse derivate. Acestea sunt: laptele praf, laptele condensat, iaurt, chefir, sana, samantana (proaspata emulsionata “chautylly”, dulce pentru frisca, maturata, plastica), unt (extra fin, fin, de bucatarie, concentrat, usor din zer, semi-unt, topit, sarat, praf, fara colesterol), frisca, inghetata(de fructe, cu fructe, de lapte, cu frisca, casata, prafee, spuma, lacto, sufleuri, mellarine, dietetica hipercalorica, dietetica, de iaurt) etc.

Laptele contine fluor in diferite cantitati, iar in acest scop s-au facut diferite investigatii care au dus la concluzia ca laptele contine aproximativ 0.1 mg F/ kg produs.

Fluorul este situat în sistemul periodic în perioada 2, grupa 7, subgrupa principală. Este un nemetal tipic. În compuşi îşi manifestă numai gradul de oxidare -1.

Fluorul este un gaz de culoare slab verzuie, cu miros foarte patrunzator si iritant. In conditii normale se lichefiaza la –188.90C, trecand intr-un lichid de culoare galbena deschisa.

Fluorul este cel mai reactiv dintre elementele cunoscute. El se combina direct cu hidrogenul si formeaza acidul fluorhidric. La rece reactia este foarte lenta, ea devine insa rapida si chiar violenta la temperaturi inalte. Deasemenea se combina direct cu bromul, iodul, sulful, fosforul, arsenul, carbonul, siliciul etc (cu exceptia oxigenului si azotului) si cu aproape toate metalele, reactia se desfasoara in functie de temperatura si de reactivitatea elementului. Aurul si platina sunt atacate de fluor numai la temperatura inalta. Deasemenea se combina cu unele gaze rare.

Compuşii fluorului cu metalele sînt săruri puţin solubile în apă. Numai florurile de Na, K, NH4, Al şi Ag sunt bine solubile în apă.

Preview document

Floruri în Produse Alimentare - Pagina 1
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 2
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 3
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 4
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 5
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 6
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 7
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 8
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 9
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 10
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 11
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 12
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 13
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 14
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 15
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 16
Floruri în Produse Alimentare - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Floruri in Produse Alimentare.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat

Diabetul zaharat este o boala de metabolism cu evolutie cronica, determinate genetic sau dobandita, caracterizata prin perturbarea metabolismului...

Managementul calității - laptele de consum

1.Prezentarea produsului Laptele reprezintă o emulsie de grăsimi,într-o soluţie apoasă care conţine numeroase alte substanţe ,unele sub formă...

Mărfurile din Sticlă

INTRODUCERE Exigenţele pe care trebuie să le satisfacă ambalajele depind de felul mărfii, de masa sa, de dimensiunile sale, de forma sa, de...

Ai nevoie de altceva?