Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2813
Mărime: 675.09KB (arhivat)
Publicat de: Eugen Stoica
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Plantaţiile viticole se înfiinţează numai în areale viticole delimitate. La alegerea terenului se ţine cont de factorii climatici, orografici, litologici,pedologici, social-economici şi tehnico-organizatorici. Referitor la înfiinîarea plantaţiilor viticole, trebuie să ţinem cont de ,, Legea viei şi a vinului,,

Podgoria Tirol se află încadrată în zona viticolă a dealurilor şi colinelor pericarpatice a Banatului. Zona este de favorabilitate mijlocie care dispune de resurse heliotermice moderate de 1,75-2,25, cu un bilanţ termic global de 3500-3800 0C, insolaţia reală de 1300 ore, care asigură o perioadă de vegetaţie de 165-170 zile. Zona permite cultivarea în condiţii de eficienţă a soiurilor cu maturare timpurie şi mijlocie, Victoria, Silvania, Chasselas dore, Muscat de Hamburg.

Organizarea terenului

Organizarea terenului presupune : Împărţirea terenului în unităţi de exploatare, stabilirea reţelei de drumuri, amplasarea zonelor de întoarcere a agregatelor agricole, amenajarea reţelei de alimentare cu apă, amplasarea reţelei de canale şi conducte pentru irigare. Ca unitate de exploatare pentru o suprafaţă de 1,6 ha se înfiinţează o parcelă care poate fi dreptunghiulară sau pătrată. Lăţimea parcelei este de regulă de 100-200 m, aceasta fiind impusă de lungimea spalierului. Lungimea parcelelor depinde în primul rănd de panta terenului fiind cuprinsă între 100-300 m.

Alegerea şi descrierea soiurilor

Pentru zona Tirol se recomandă ca vinuri roşii superioare de calitate Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noire, ca vinuri albe superioare de calitate Chardonnay, Sauvignon iar de larg consum Riesling italian, ca vinuri de masă Victoria, Muscat Adda şi Muscat Hamburg.

Caracteristicile principalelor soiuri pentru struguri de masă şi vin recomandate a se cultiva în zona Tirol

Soiul Epoca de coacere Tipul florii Frunza Greutatea strugurelui în g Greutatea bobului în g Culoarea bobului

Cabernet Sauvignon V-VI Normale 5 lobi 80-150 0,7-1,5 Neagră

Merlot IV-V Normale 5 lobi 50-200 0,9-1,8 Neagră

Pinot noire IV-V Normale 3-5 lobi 110-130 1,0-2,8 Neagră

Sauvignon V Normale Întreagă 3 lobi 80-300 1,0-1,3 Verzuie

Chardonnay IV-V Normale Întreagă 3-5 lobi 100-250 1,7-1,8 Verde-gălbuie

Muscat Adda IV-V Normală 5 lobi 300-400 2,5-3,5 Neagră

Muscat Hamburg IV-V Normală 3-5 lobi 110-400 2,1-2,4 Neagră

Riesling italian IV-V Normale 3 lobi 120-140 1,0-1,9 Verde-gălbuie

Cabernet Sauvignon este un vin de culoare rşie-rubinie sau purpurie închisă, asemănătoare vişinilor supracoapte, care prin maturare şi învechire capătă o uşoară tentă cărămizie, fără ca intensitatea colorantă să scadă semnificativ. Parfumul şi aroma de strugure bine copt subliniază şi mai mult tipicitatea vinului. Armonic constituit, corpolent, cu un extract bogat şi cu o astringentă destul de agresivă cănd este tănăr,vinul degajă o personalitate inconfundabilă. Odată cu trecerea anilor, buchetul cu care se înobilează vinul, completează discret aroma vinului. Senzaţia postgustativă a vinului este savuroasă şi nuanţată de mirosuri de vanilie şi cireşe amare.

Merlot are o culoare roşie, cu reflexe violacee. Mirosul şi aroma imprimă vinului o notă agreabilă. Merlotul, la tinereţe, este constituit cu moderaţie din alcool şi aciditate, este suficient de extractiv şi prezintă o anumită nuanţă de vegetal. Cu timpul el devine mai plin, mai savuros, şi mai buchetat.

Pinot noire are o culoare mai mult sau mai puţin rubinie, intensă, care trece uşor la roşu-cărămiziu chiar şi printr-o maturare de scurtă durată. Impresile olfactive şi aroma vinului sunt caracteristice. Pinotul are o savoare plăcută şi se impune printr-un rafinament şi o fineţe mai rar întălnite la vinurile roşii.

Sauvignon, este un vin de culoare galben verzui strălucitoare, cu miresme şi aromă de pepene galben dat la copt şi gust amplu şi persistent. Este renumit prin savoarea şi fineţea sa. Cănd conţine zahăr remanent, este şi mai bine apreciat de specialişti şi consumatori.

Riesling italian este un vin galben-verzui, tinzănd spre galben-pai sau galben-auriu după mai mulţi ani de păstrare. Este plin de prospeţime, cu multă fructuozitate, miros plăcut şi aromă de strugure copt.

Pregătirea terenului pentru plantare

În zona Tirol fiind terenuri cu pante de pănă la 4-5 % nu sunt necesare lucrări de amenajare deosebite, deoareca pericolul eroziuni solului este foarte redus.

Pregătirea terenului în această zonă în vederea plantării viţei de vie presupune următoarele lucrări tehnologice :

- Defrişarea, prin care se elimină vegetaţia lemnoasă de pe terenul destinat plantării (arbori, arbuşti, butuci, pomi etc.)

- Nivelarea terenului se execută după defrişare, înainte de desfundare cu mijloace mecanice. Prin nivelare se urmăreşte aplatizarea ridicăturilor de pămănt şi a microdepresiunilor.

- Fertilizarea de bază este necesară deoarece viţa de vie ocupă terenul o perioadă îndelungată de timp şi datorită volumului mare de producţie care se obţine, consumă cantitîţi mari de elemente nutritive. Gunoiul de grajd se administrează sub formă de gunoi semifermentat în doze de 80t/1,6 ha. Dozele de îngrăşăminte chimice pentru 1,6 ha la fertilizarea de bază sunt in jur de 200 kg P2O5 şi 250 kg K2O. Amendamente calcaroase sunt necesare pentru o parcelă de 1,6 ha în cantitate de 10 t CaCO3.

- Desfundatul terenului constă în mobilizarea solului pănă la 60-70 cm adăncime, cu inversarea şi amestecarea orizonturilor.

- Pichetarea terenului este lucrarea prin care se stabileşte locul unde va fi plantată fiecare viţă, mărimea şi forma spaţiului de nutriţie rezervat acesteia.

Preview document

Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 1
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 2
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 3
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 4
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 5
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 6
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 7
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 8
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 9
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 10
Înființarea unei plantații viticole cu soiuri mixte de struguri pe o suprafață de 1,6 ha în zona Tirol - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Infiintarea unei Plantatii Viticole cu Soiuri Mixte de Struguri pe o Suprafata de 1,6 ha in Zona Tirol.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?