Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1415
Mărime: 66.90KB (arhivat)
Publicat de: Amalia Iordache
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Grozea Ioana

Extras din referat

Face parte din: Ord. Lepidoptera, Fam. Tortricidae

Sin.:Grapholitha funebrana Tr.

Este raspandit in toate zonele de stepa si silvostepa. La nivel mondial este cunoscut in Europa, Asia, America. În ţară este frecvent în toate plantaţiile de prun.

Descriere. Adultul are aripile anterioare de culoare brunã-închisã, cu dungi transversale pe margini. Spre vârf prezintã câte o zonã cenuşie deschisã,cu o linie de 4 pete negricioase, dispuse transversal. Aripile posterioare sunt brune cenuşii, cu franjuri scurti. Anvergura aripilor este de 13 - 16 mm.

Oul este eliptic sau discoidal, alb-transucid, cu dimensiuni de 0,6-0,7mm

Larva maturã este de culoare rozã sau roşcatã, cu capul, placa toracicã şi analã brun-închis sau negre. Lungimea corpului de 10 – 14.

Pupa este brunã cãrãmizie, cu dimensiuni de 8 - 12 mm lungime.

c

Laspeyresia funbrana Tr. - viermele prunelor

a - adult; b - prunã atacatã; c – larvã.

Biologie si ecologie. Dupa cercetarile efectuate in tara noastra a rezultat ca viermele prunelor are doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva intr-un cocon matasos,in crapaturile scoartei pomilor,in resturile vegetale, sub frunzele cazute sau in sol in apropierea coletului.In zonele cu temperature ridicate dezvolta inca o generatie.In primavera, la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie,larvele se transforma in pupe.

Dezvoltarea pupala dureaza doua saptamani, primii fluturi apar la sfarsitul lunii aprilie sau in prima decada a lunii mai,in zonele de stepa si silvostepa,odata cu inceputul scuturarii petalelor la soiurile cu inflorire timpurie.In subzonz stejarului si fagului,primii fluturi se inregistreaza in decadele a doua sau a treia a lunii mai.Fluturii zboara crepuscular de dimineata si numai in zilele cand temperature aerului a depasit 10ºC. Zborul adultilor se esaloneaza pe o perioada de 5-7 saptamani ,maximum zborului fiind dupa 15 zile de la aparitie,iar depunerea primelor oua se inregistreaza la 10-20 de zile de la aparitia fluturilor si corespunde fenofazei cand fructul are marimea unui sambure de maslina.Ouale sunt depuse in proportie de 70-90% pe calota inferioara a fructelor.Depunerea oualor se esaloneaza pe o perioada de 25-30 de zile,timp in care femela depune 40-60 oua. In functie de factorii climatici,incubatia dureaza 12-18 zile.

Preview document

Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 1
Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 2
Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 3
Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 4
Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 5
Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 6
Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 7
Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 8
Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 9
Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Laspeyresia Funebrana Treitshke - Viermele Prunelor.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?