Biblioteca

Prepararea Carnatilor de Casa

Referat / Agronomie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 7
Marime arhiva: 2.94Mb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Agronomie
Nota pe site: 8 Prepararea Carnatilor de Casa, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Prepararea Carnatilor de Casa.doc

Extras din document:

TRADIŢIA CÂRNAŢILOR DE CASĂ
Alături de friptura si sarmale, cârnaţii sunt un aliment nelipsit de pe masa de Crăciun tradiţionala româneasca. Multe gospodine aleg sa prepare cârnaţii in casa, după reţete moştenite din bătrâni. Daca te-ai întrebat, cândva, cum au ajuns oamenii sa prepare cârnaţi, ti-am pregătit un articol despre istoria acestui aliment.
Cuvântul “carnat” vine din limba latina, de la “salsus”, care însemnă sărat sau conservat. În acele vremuri, oamenii nu cunoşteau puterea refrigerării pentru a păstra carnea o vreme îndelungata, aşa ca prepararea cârnaţilor era un mod de a rezolva aceasta problema.
Cârnaţii uscaţi s-au născut ca urmare a descoperirii condimentelor noi, care ajutau la îmbunătăţirea aromelor şi la conservarea cărnii. Reţeta s-a diferenţiat de la o tara la alta şi chiar de la un oraş la altul şi felurile diferite de cârnaţi erau influenţate, în principal, de condimentele care erau disponibile in zona respectiva.
Unele ţări din lume care aveau perioade de climat rece, precum ţările din nordul Europei, putea sa păstreze cârnaţii proaspeţi fără refrigerare, in timpul lunilor reci.
De asemenea, ei au inventat un mod de a afuma cârnaţii, pentru a-i păstra şi in timpul lunilor mai calde. În schimb, tarile din climate mai calde, din sudul Europei, au inventat cârnaţii uscaţi, care nu aveau nevoie deloc de refrigerare.
Cârnaţii sunt unul din felurile cele mai vechi de mâncare. În mod tradiţional, producătorii de cârnaţi aduc la un loc pentru crearea cârnaţilor atât organe şi carne cât si alte elemente, cum ar fi grăsimea animala.
Ulterior, sunt folosite mai multe metode pentru conservarea cârnaţilor pentru o perioada cât mai mare de timp.
Carnatul este un produs creat foarte simplu : se ia o bucata de intestin de animal si se umple cu carne tocata iar apoi fie se afuma, fie se consuma in forma rezultata.
Pasul 1 : PREGATIREA MAŢELOR
Figura 1
Pentru pregătirea cârnaţilor de casa,se întrebuinţează de cele mai multe ori matele de porc. După îndepărtarea intestinului gros si a vezicii urinare,se separa intestinul subţire. Separarea se face de la partea cea mai apropiata de stomac,aranjând matele în aşa fel, încât o parte să atârne in afara vasului.
Maţele se separa în felul următor:se stoarce conţinutul(în direcţia de la stomac în celalalt capăt), se rupe capătul şi trăgând cu mână stânga,se scoate grăsimea de pe intestin cu mână dreaptă şi se scufunda maţele în cratiţa cu apa.
Pentru a se lucra mai uşor,matele se împart in doua. Fiecare jumătate se pune în doua şi se stoarce conţinutul trăgând maţele între doua degete şi apăsându-le de la mijloc spre capetele deschise.
După aceea maţele se spăla cu apa rece şi oţet.
Maţele spălate se întorc pe dos şi se curăţă de mucoasa astfel:se întind pe o scândura neteda şi se rad cu partea netăioasă a unui cuţit care se tine în mâna dreaptă.
La început se apăsa mai încet şi din ce în ce mai tare. Cu mâna stângă se trage maţul curăţat în partea opusă a mişcării cuţitului.
Intestinul gros al porcului este foarte cutat(încreţit), de aceea pentru a putea fi curăţat operaţiunea se face identic ca la intestinul subţire, se taie în bucăţi de 50-60 cm.
Aceste bucăţi se spălă astfel mai uşor de conţinut după care se întorc pe dos.
După ce maţele au fost curăţate de mucoase, se spală şi se lasă în apa rece doar daca se folosesc imediat la fabricarea cârnaţilor.
Pentru o păstrare mai îndelungata a maţelor se sărează. Maţele prinse în legături, se sărează bine şi se aşează într-o lada sau alt recipient prin fundul căruia se poate scurge zeama sărată pe care o lasă(daca aceasta nu se elimina matele se alterează).


Previzualizare pagini: (7)

  Comentarii:

  UNIVERSITAEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE ZOOTEHNIE


  Documente similare:
  Preview document similar
  Ambalaje in Industria Agroalimentara - Carnatii
  Proiectul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 165.24 KB.
  Preview document similar
  Proiect Diploma - Carnati Porc
  Licenta contine 161 pagini in format doc cu o marime totala de 316.64 KB.
  Preview document similar
  Tenologia Abatorizarii si Preparatelor din Carne
  Cursul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 28.82 KB.
  Preview document similar
  Preparate din Carne Crude - Afumate
  Referatul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 23.75 KB.
  Preview document similar
  Observatii privind Tehnologia Producerii si...
  Proiectul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 52.01 KB.
  Preview document similar
  Ambalaje - Membrana Naturala si Artificiala la...
  Referatul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 1.88 MB.
  Carti recomandate:
  Andrei-Nicolae Videscu
  Din cuprins: Traditii si obiceiuri de Sarbatori; Taierea porcului; Meniuri pentru masa de Revelion; Preparate din carne de porc; Meniuri din carne de pasare; Salate si sosuri; Retete cu peste; Preparate din vanat; Dulciuri si bauturi Printre retetele incluse veti regasi si: caltabosi, lebar, carnati, sarmale in foi de vita sau in foi de... citeste tot
  Franz Doppler, Roman Eibensteiner
  Metode profesioniste de producere a carnatilor, salamurilor si leberului.
  Gata cu gustul de fabrica al produselor de serie: cartea va ofera cunostinte tehnice concentrate, indrumari practice si retete testate pentru carnati, salamuri si leber cu o nota speciala! citeste tot
  Franz S. Wagner
  Toate informatiile privind condimentele, saramura potrivita, precum si tehnicile adiacente - afumarea, maturarea - necesare fabricarii produselor din carne nu sunt informatii pe care le detine toata lumea. Aceasta carte vi le dezvaluie pe toate, pas cu pas! Din cuprins: Calitatea produsului brut
  Tehnologia afumarii: diferitele metode de... citeste tot