Biblioteca

Procedee de Desmucilaginare si Dezodorizare a Uleiurilor Vegetale

Referat / Agronomie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 12
Marime arhiva: 19.14Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Agronomie
Nota pe site: 8 Procedee de Desmucilaginare si Dezodorizare a Uleiurilor Vegetale, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Procedee de Desmucilaginare si Dezodorizare a Uleiurilor Vegetale.doc

Extras din document:

Uleiurile brute rezultate după îndepărtarea impurităţilor mecanice grosiere şi fine prin decantare şi/sau filtrare, conţin substanţe de însoţire, care influenţează negativ calitatea comercială a acestora ( calitatea senzorială), cu efecte tehnologice nefavorabile şi reduc stabilitatea la păstrare.
Principalele substanţe de însoţire solubile în ulei sau care se găsesc sub formă de soluţii şi suspensii coloidale modificatoare ale proprietăţilor senzoriale sunt:
- Mucilagiile (fosfatide, albuminoide, răşini etc.) – sunt substanţe cu structură asemănătoare …. naturale, conferă uleiului aspectul tulbure;
- Acizii graşi liberi – imprimă gustul astringent;
- Pigmenţii coloranţi (clorofile şi carotenoide) – modifică culoarea uleiurilor ;
- Substanţe odorante (aldehide, cetone, sterine, hidrocarburi) – imprimă un gust neplăcut;
- Cerurile şi gliceridele acizilor graşi saturaţi – provoacă tulburare uleiurilor.
Rafinarea este procesul în care se elimină substanţele nedorite îmbunătăţindu-se calitatea uleiului: se reduce aciditatea liberă; se ameliorează gustul, mirosul şi culoarea; creşte transparenţa; se măreşte durata de conservare.
În timpul rafinării se îndepărtează şi substanţe valoroase, cum ar fi: fosfatide, vitamine liposolubile, sterine, producându-se pierderi de ulei neutru.
Metoda de rafinare aleasă şi conducerea procesului tehnologic trebuie să asigure menajarea pe cât posibil a substanţelor nutritive, o bună purificare şi pierderi minime de ulei neutru. Operaţiile tehnologice implicate în rafinarea uleiurilor brute se desfăşoară pe baza proprietăţilor fizice şi chimice a fiecărei grupe de substanţe de însoţire. Scopul fiecărei operaţii are ca efect principal îndepărtarea unei grupe de substanţe de însoţire, dar în cadrul ei se manifestă şi efecte complementare asupra altor categorii de substanţe. De exemplu în neutralizarea alcalină se îndepărtează acizi graşi liberi, dar în acelaşi timp se desăvârşeşte eliminarea mucilagiilor şi are loc o decolorare şi o dezodorizare preliminară.
Schema de operaţii unitare de rafinare a uleiurilor comestibile
Desmucilaginare
Neutralizare
Spălare
Uscare
Decolorare
Vinterizare
Desodorizare
Desmucilaginarea, denumită şi delecitinizarea are drept scop eliminarea mucilagiilor. Compoziţia medie a mucilagiilor s-a stabilit prin hidroliză acidă şi este următoarea: fosfatide – 20% , albumicide- 16%, răşini- 7,5%, hidraţi de carbon – 12,6%, substanţe minerale - 12,9%, apă - 30%.În compoziţie intră şi cantităţi mici de acizi graşi liberi, steroli, tocoferoli, etc.
Conţinutul de mucilagii este determinat de tipul seminţelor oleaginoase şi de maturitatea seminţelor,precum şi de tipul uleiului.
Prezenţa mucilagiilor în ulei, în special a fosfatidelor manifestă următoarele influenţe, în cursul prelucrării acestuia:
- La depozitarea şi transportul uleiului brut, fosfatidele uşor hidrolizabile (80- 90%), la un conţinut de umiditate de 0,15%, se depun pe fundul rezervorului şi a mijloacelor de transport;
- La neutralizare fosfatidele spumează, antrenând ulei în soapstock şi au posibilitatea să se formeze şi să stabilizeze emulsii greu de îndepărtat în operaţiile ulterioare.
- La decolorare inhibă activitatea agentului decolorant datorită caracterului hidrofil, absorbindu - se preferenţial la suprafaţă, în raport cu uleiul; în acest fel scade randamentul de decolorare;
- La vinterizare şi hidrogenare, aceleaşi efecte sunt observabile asupra adjunantului de cristalizare, respectiv asupra catalizatorului;
- La dezodorizare uleiurile se închid la culoare şi capătă un miros dezagreabil.
Dezmucinalizarea este operaţia preliminară în procesul de rafinare al uleiului dar se practică ca şi operaţie în sine, în cazul obţinerii lecitinei, la purificarea uleiurilor destinate producerii de lacuri şi uleiuri sicative.
Eliminarea fosfatidelor din ulei trebuie să se facă rapid şi cât mai complet, prin metode diverse, care se clasifică în funcţie de natura uleiului şi a proceselor implicate, astfel:
- Fizico-chimice: hidratare, tratament cu adsorbanţi;
- Fizice: tratament termic;
- Chimice: tratament cu acid sulfuric, clorhidric, fosforic sau citric,tratament alcalin;
- Enzimatice: procedeul enzymax.


Previzualizare pagini: (12)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Fiziologia Plantelor
  Cursul contine 9 pagini in format doc cu o marime totala de 26.74 KB.
  Preview document similar
  Aroma de Citrice
  Proiectul contine 27 pagini in format doc cu o marime totala de 1.41 MB.
  Preview document similar
  Tehnologia Uleiului
  Proiectul contine 23 pagini in format doc cu o marime totala de 341.11 KB.
  Preview document similar
  Eficienta Economica a Culturii de Floarea Soarelui
  Proiectul contine 46 pagini in format doc cu o marime totala de 86.86 KB.
  Preview document similar
  Tehnologia de Cultivare
  Proiectul contine 38 pagini in format doc cu o marime totala de 71.21 KB.
  Preview document similar
  Proiectarea Ansamblului Design de Produs - Design de...
  Proiectul contine 22 pagini in format doc cu o marime totala de 372.26 KB.
  Carti recomandate:
  Gheorghe Ghetu
  Terapia prin uleiuri este o metoda de tratament si profilaxie a afectiunilor cu ajutorul uleiurilor naturale (vegetale), animale si eterice care sunt inhalate, administrate nazale sau prin piele (masaj, comprese, bai). Intr-un timp nu prea indepartat stramosii nostri cunosteau foarte multe despre insusirile uleiurilor, fapt confirmat si de... citeste tot
  Ernst Schrott, Cynthia-Lina Bolen
  IN INDIA, PRODUSELE COSMETICE, SIMPLE SI EFICACE, PREPARATE PE BAZA DE PRODUSE NATURALE, PRECUM SI EXERCITIILE FIZICE SI DE RELAXARE SUNT, DE GENERATII, SECRETUL FEMEILOR PREOCUPATE DE FRUMUSETEA LOR.
  Bazele acestei "cosmetici naturale" provin din textele milenare ale marii culturi vedice. Retetele si terapiile propuse in aceasta... citeste tot
  George Puia Negulescu, Gheorghe Mencinicopschi, Serban Puia Negulescu
  Este esential pentru a slabi si a ne mentine greutatea normala sa adoptam o dieta diversificata si echilibrata, care sa ne poata asigura minimum 50 de nutrienti esentiali pe care organismul nu-i poate sintetiza si anume: - 9 aminoacizi esentiali, constituienti ai proteinelor: izoleucina, leucina, lizina, fenilalanina, treonina, triptofan,... citeste tot