Specii de Pesti

Imagine preview
(8/10)

Acest referat descrie Specii de Pesti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Agronomie, Biologie

Extras din document

MORUNUL(Huso huso)

-Morunul este cel mai mare pește din apele României,Marea Neagră și Marea Caspică;

-face parte din familia sturionilor;

-poate ajunge la peste o tonă greutate și aproximativ 9 metri lungime;

-asemenea exemplare trăiesc până la 75 ani

-de obicei morunii măsoară 2-2,5 metri și cântăresc până la 80 kg.

-culoarea corpului este în general ,cenușie,iar abdomenul este alb.

-morunii din Marea Neagră au culoarea mai închisă,aproape neagră

-fiind un pește migrator,morunul se deplasează ,începând cu luna martie ,în râuri și fluvii pentru reproducere

-unele exemplare ajung în fluvii vara sau toamna ,unde rămân și pe timpul iernii

-altele iernează în mare ,la o adâncime de 60-70 metri.

-se hrănesc cu moluște,creveți ,hamsii și guvizi.

-atât icrele ,cât și carnea morunului sunt foarte scumpe și apreciate

NISETRUL (Acipenser gueldenstaedti)

-nisetrul face parte din familia sturionilor

-corpul îngroșat în partea din față și îngust spre coadă.Este acoperit de 5-19 plăci dorsale,28-50 de plăci laterale și 6-14 plăci ventrale

-botul este scurt ,rotunjit și lat

-coloritul este de obicei galben- cenușiu.La exemplarele pescuite în Dunăre coloritul închis ,în timp ce nisetrul din Dunăre are o culoare gălbuie.

-lungimea variază între 80 cm-1,2 m,există, însă și exemplare care măsoară până la 2 metri și cântăresc 60 kg

-maturitatea sexuală apare la 8-14 ani la mascul și la 10-20 de ani la femelă

-este un pește marin migrator ,

-se reproduce în fluvii ,unde se deplasează primăvara,în martie –mai

-o femelă de 15 kg depune până la 1 mil de icre de culoare cenusie –negricioasă.

-parcurge distanțe foarte lungi ,pentru a se înmulții în fluvii

-puii trăiesc în Dunăre până în iunie-iulie ,când se deplasează spre mare

-până la 2-3 ani ,aceștia rămân la gurile fluviului Dunărea

-se hrănește cu crustacei,polichete,rareori mănâncă pește ,și anume guvizi

CEGA(Acipenser ruthenus)

-face parte din familia Acipenseridae

-răspândit în România:Mureș,Someș,primavara intră din Dunăre în Jiu ,Olt,Argeș.Prut,Siret,Tisa

-are lungimea cuprinsă între 40-60 cm(excepțional 1,25 m)

-greutatea 1-4 kg(excepțional 15 kg)

-corpul alungit,aproape cilindric

-bot ascuțit ,lungueț cu gura inferioară

-are mustăți franjurate care ating extremitatea anterioară a gurii

-coada nesimetrică

-corpul are 12-17 scuturi dorsale ,58-70 laterale și 12-18 abdominale

-culoarea pe spate este cafenie cu nuanțe cenușii verzui pe spate,gălbuie pe burtă

Fisiere in arhiva (1):

  • Specii de Pesti.docx