Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2933
Mărime: 24.76KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Beceanu Dumitru
Materii Prime Vegetale

Extras din referat

Terapia cu struguri si vinuri medicinale

Terapiile naturiste s-au dovedit de nenumarate ori un mijloc de a avea si de a mentine un organism sanatos. Strugurii si curele pe baza de struguri, dintodeauna au fost apreciate pentru calitatile lor nutritive si terapeutice, oferind si o solutie eficace in tratarea a numeroase boli.

La romani, viticultura si vinificatia au o traditie puternica si un trecut istoric care se pierde in negura timpurilor. Dovezile scrise, cele arheologice fac dovada practicarii acestei nobile meserii inca de pe vremea dacilor.

Strugurii

Strugurii au fost apreciati pentru calitatile lor alimentare, curative, descoperinde-se pana astazi formule si retete care pot vindeca boli grave si uneori greu tratabile.

Prin consumarea strugurilor si a sucului proaspat pot realiza adevarate miracole, pot preveni si trata diverse boli prin stimularea si intarirea sistemului imunitar.

Strugurii sunt un aliment-medicament deoarece : este foarte usor digerabil, cu efect tonic-aperitiv energic, remineralizant, vitaminizant, diuretic, colagog, cu proprietati in reglarea functiilor metabolice, eliminator al acidului uric, hipotensor si diminuator al colesterolului din sange. In Antichitate, medicii foloseau pielitele boabelor de struguri cu sare pentru tratarea inflamatiilor plamanilor si al ficatului.

Dupa insusirile pe care le au, strugurii sunt indicati pentru : anemie, demineralizare, surmenaj, covalescenta, sarcina, obezitate, artritism, nefrite, reumatism, guta, litiaza biliara si urinara, enterite, dermatoze, colesteromie, hepatite, hemoragii, etc.

Exista 3 grupe de struguri :

1.Struguri in stare proaspata (pentru masa), care contin : apa (72-73%), zaharuri (16-22%- glucoza si levuloza), acid tartric liber, acizi organici (0,30-0,35%), saruri minerale (potasiu, mangan, zinc, iod,siliciu, brom, calciu, sodiu, clor, arsenic, etc.), provitamiva B (0,06mg la 100 g), vitaminele B1, B2, B5, B6, C (7mg/100 g). Valoarea a 100 g struguri este de 70-90 kcal.

2. Struguri pentru stafide

3. Struguri pentru vin.

Terapia cu struguri proaspeti

Curele de struguri fac organismul foarte receptiv la remediile naturale si provoaca un drenaj foarte puternic. Pentru aceste cure, strugurii trebuie sa fie proaspeti, copti, cu carcelul verde si subtire. Inainte de consum, strugurii trebuie spalati cu apa rece din abundenta si consumati intre mese( cu 1-2 ore inaintea meselor principale)

In functie de gravitatea bolii, exista tipurile de cure :

- Cura scurta (2-3 zile) – aceasta cura se foloseste pentru bolile de : rinichi, ficat, intestine si se recomanda consumarea zilnica a 750-1500g struguri.

- Cura medie (dureaza 15 zile) – se recomanda in cazul afectiunilor de : ficat, rinichi, intestine, mai putin afectiunilor maligne. La aceasta cura se incepe cu 1 kg de struguri/zi, ajungandu-se treptat la 2-3 kg pe zi.

- Cura lunga (2-6 saptamani) – este recomandata in afectiuni maligne. La aceasta cura, treptat se ajunge la 3-4 kg de struguri pe zi.

Strugurii sunt folositi in urmatoarele afectiuni:

- Hipertensiune – doar formele usoare ale acesteia.

- Boli hepatice – cura trebuie facuta o data pe an, evitandu-se consumul de alimente grase.

- Afectiuni biliare – cura este recomandata in tratamentul colecistitei, profilaxia si tratamentul litiazei biliare in forme usoare.

- Digestia lenta – se recomanda ca strugurii sa fie consumati cu 30 de minute inainte de masa.

- Constipatie – strugurii stimuleaza digestia, cojile strugurilor imping din colon materiile reziduale.

- Guta – strugurii in cantitate mare mobilizeaza si elimina din organism acidul uric.

- Tulburari hormonale la femei – strugurii au efect asupra gonadelor si a glandelor corticosuprarenale care secreta o buna parte din hormonii frumusetii feminine, de aceea strugurii sunt indicati contra imbatranirii premature a pielii, in acnee, etc.

- Anemie – sunt recomandati in special strugurii rosii si negri deoarece contin substante antianemice si un plus de vitamine din complexul B care ajuta la fixarea fierului.

- Hemoroizi – strugurii cu tot cu coaja ajuta contra constipatiei.

- Covalescenta – strugurii sunt un aliment care digera foarte usor si refac ce au distrus medicamentele de sinteza si normalizeaza digestia.

- Intoxicatiile diverse – strugurii stimuleaza rinichii, dar si colonul ; in plus ei au capaacitatea de mobilizare a toxinelor din organism.

- Boli maligne – se recomanda consumarea pulpei bobului de strugure, fara seminte si pielite, sau numai sucul proaspat.

- Obezitate – este o coala de nutritie, metabolism si dereglari endocrine care consta in cresterea anormala a greutatii corporale ; este cauzata de acumularea de grasimi in diferite organe si tesuturi, de aceea se recomanda cura de struguri datorita continutului mare de potasiu si nivelul scazut de sare, care fac din strugure un bun diuretic.

- Afectiuni cardiace – strugurii negri sunt mai bogati in polifenoli (substante cardioprotectoare) care intaresc muschii inimii si regleaza functiile ei.

- Cuperoza – pigmentii strugurilor reprezinta vitamina PP care protejeaza vasele sangvine capilare si este esentiala pentru evitatea aparitiei cuperozei, vergeturilor.

Alte proprietati curative ale strugurilor :

- impiedica procesul de putrefactie din intestin si limiteaza actiunea toxinelor, fiind unul dintre cei mai puternici detoxifianti naturali ;

- cresc cantitatea de urina ;

- fortifica musculatura si tonifica pielea ;

- consumul de struguri face sa dispara senzatia de foame ;

Terapia cu suc de struguri

Prelucrarea (zrobirea si stoarcerea) strugurilor ajunsi la maturitate deplina de coacere (must) sau aflati in faza de agurida (struguri recoltati inainte de coacere, acri) produsul rezultat se numeste suc de struguri.

Mustul este sucul dulce de strugurii copti care nu a inceput sa fermenteze.

Cura de suc de struguri este recomandata pentru proprietatile ei terapeutice cu actiune farmacologica interna si externa fiind supranumit si « laptele vegetal ». Un litru de suc de struguri insumeaza 800-900 de calorii si este echivalent cu 1,300 litri lapte, 650 g carne, 10 oua, 1,5 kg cartofi, etc.

Sucul de struguri este folosit in urmatoarele afectiuni :

- obezitate, celulita, afectiuni ale articulatiilor ;

- boli infectocontagioase, acnee, anemie, alergie ;

- afectiuni urinare, scleroza, intoxicatii ;

- afectiuni metabolice si digestive ;

- adenomul si hipertrofia benigna a prostatei ;

- afectiuni metabolice la copii si diverse probleme degestive.

Preview document

Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale - Pagina 1
Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale - Pagina 2
Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale - Pagina 3
Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale - Pagina 4
Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale - Pagina 5
Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale - Pagina 6
Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale - Pagina 7
Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale - Pagina 8
Terapia cu Struguri și Vinuri Medicinale - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Terapia cu Struguri si Vinuri Medicinale.doc

Te-ar putea interesa și

Obținerea siropului de struguri

Cap. 1 Materii prime 1.1 Generalitati Se stie ca plantele au fost pentru stramosii nostri principala sursa de hrana, jucand un rol important in...

Ai nevoie de altceva?