Abordarea bazată pe efecte în noul concept operațional

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2426
Mărime: 12.01KB (arhivat)
Publicat de: Eleonora Roman
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Experienţa acumulată de NATO în operaţiile din Kosovo şi Afganistan, în perioada de după Războiul Rece, a reliefat necesitatea crescută în transformarea forţelor militare ale NATO, în scopul atingerii coerenţei acţiunilor, al integrării şi adaptării lor la specificul noului mediu de securitate.

Imperativul transformării a fost formulat la Praga, reafirmat la Istanbul şi apare ca o constantă în aproape toate luările de cuvânt sau mesajele Secretarului General NATO.

În contextul strategic în care acţionăm în prezent, şi în care vom acţiona în viitor, transformarea nu reprezintă un slogan sau o opţiune, ci o necesitate.

Definiţie - Abordarea operaţiilor din perspectiva efectelor este o aplicare coerentă şi cuprinzătoare a diferitelor instrumente ale Alianţei, combinate cu o cooperare practică cu actorii non-NATO implicaţi pentru a obţine rezultatele necesare atingerii obiectivelor planificate şi a obiectivului final NATO.

Ideea centrală a EBAO este folosirea diferitelor instrumente pentru a produce efecte care modifică comportamentul şi capabilităţile diverşilor actori în spaţiul de angajare, pentru a se realiza obiectivele Alianţei.

Viziunea Strategică reprezintă rezultatul activităţii Comandanţilor Strategici în domeniul transformării, şi a fost reafirmată în Mai 05 prin “Directiva Comitetului Militar către Comandanţii Strategici privind continuarea activităţilor în domeniul transformării”

Concepţia operaţiilor întrunite viitoare ale Alianţei (CAFJO), ca şi produs al Directivei CM, asigură legătura dintre directivele generale existente, incluzând Directiva Politică Generală, şi conceptele specifice care conduc la un set corect de capabilităţi menit să asigure Alianţei acele forţe apte să desfăşoare cu succes operaţii în viitor.

În procesul de redactare a acestui document, s-a descoperit că formularea unui concept unic atotcuprinzător care să explice cum va acţiona Alianţa în viitor nu este nici posibilă, nici utilă, deoarece procesul de transformare are loc într-un context strategic complex şi multidimensional. Este nevoie de o abordare integratoare a securităţii şi de o familie de concepte în sprijinul acestei abordări, precum şi de o combinaţie de capabilităţi care să conducă la succesul acţiunilor.

CAFJO a fost dezvoltat ca o activitate conceptuală a Comandanţilor Strategici şi a beneficiat de nivelul avansat al activităţilor de transformare ale naţiunilor. El a fost trimis pentru revizuire la Cartierului General al NATO şi statelor membre şi corespunde cu CPG şi cu Directiva pentru Transformare a MC.

Abordarea operaţiilor din perspectiva efectelor vizează combinarea acţiunilor militare şi non-militare care influenţează comportamentul general şi capabilităţile actorilor într-un teatru de operaţii pentru atingerea obiectivelor strategice şi realizarea statutului dorit. Se referă în principal la planificare, execuţie şi evaluarea operaţiilor prin care se urmăreşte obţinerea anumitor efecte. Aceasta presupune acţiuni militare care să fie armonizate coerent cu cele ale altor organizaţii internaţionale, guvernamentale sau non-guvernamentale care acţionează în zonă. Aceste acţiuni duc la obţinerea efectului dorit asupra sistemului mai ales în plan cognitiv legat explicit de obiectivele strategice şi rezultatul final. O evaluare eficientă pe durata execuţiei permite comandanţilor de la nivelele respective să-şi adapteze planurile într-un mediu în schimbare.

La nivel strategic, EBAO urmăreşte să realizeze o aplicare coerentă şi cuprinzătoare a diverselor instrumente, recunoaşterea importanţei factorilor politici, sociali şi economici în afara dimensiunii militare indispensabile. Intre altele, EBAO depinde de o interacţiune şi de relaţii de lucru mai bune cu organizaţiile participante relevante, la toate nivelele. Aceste relaţii sunt necesare în toate etapele crizei; trebuie să existe pe perioada de planificare a misiunii, să se menţină şi extindă pe toată durata dislocării şi trebuie să continue şi după finalizarea cu succes a misiunii iar responsabilităţile militare au luat sfârşit sau au fost preluate de autorităţile locale sau de altă organizaţie internaţională. EBAO nu doreşte să definească rolul vreunui actor într-o anumită situaţie, deoarece interacţiunea nu implică nici controlul militar al organizaţiilor civile şi nici invers. Totuşi, deoarece acţiunile unuia îi pot influenţa pe alţii, pentru a asigura sinergia este crucial să se înţeleagă interdependenţa.

Scopul CAFJO constă în:

- Traducerea direcţiilor în concepte şi capabilităţi generale, ceea ce va acţiona ca o busolă pentru continuarea activităţilor de transformare.

- Introducerea unei abordări integratoare care să asigure succesul acţiunilor în viitor şi descrierea modului în care conceptele sunt convertite în capabilităţi.

Două caracteristici principale ale contextului strategic sunt complexitatea şi multidimensionalitatea. Din descrierea contextului strategic se pot extrage următoarele deducţii:

- Reacţia militară la evenimente trebuie să includă structuri şi efecte non-militare.

- Alianţa va avea nevoie de capabilităţi care să promoveze stabilitatea, să descurajeze adversarii, să înlăture atacurile şi, la nevoie, să înfrângă adversarul în orice situaţie.

Preview document

Abordarea bazată pe efecte în noul concept operațional - Pagina 1
Abordarea bazată pe efecte în noul concept operațional - Pagina 2
Abordarea bazată pe efecte în noul concept operațional - Pagina 3
Abordarea bazată pe efecte în noul concept operațional - Pagina 4
Abordarea bazată pe efecte în noul concept operațional - Pagina 5
Abordarea bazată pe efecte în noul concept operațional - Pagina 6
Abordarea bazată pe efecte în noul concept operațional - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Abordarea Bazata pe Efecte in Noul Concept Operational.doc

Ai nevoie de altceva?