Focoase High Explosive Anti-Tank

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1506
Mărime: 716.23KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” Sibiu

Cuprins

  1. 1 Principiul de functionare
  2. 2 Avantaje si dezavantaje
  3. 3 Tendinte actuale si perspective
  4. 4 Concluzii
  5. 5 Bibliografie

Extras din referat

Focoasele „high explosive anti-tank” sunt incarcaturi explosive directionale care folosesc efectul Munroe pentru a crea un jet de metal cu viteza mare care poate sa strapunga blindajul.

1 Principiul de functionare

Principiul de functionare (principiul Munroe sau Neumann) se refera la faptul ca energia este eliberata direct de pe suprafata unui exploziv, astfel directionarea explozivului va concentra energia acestuia intr-un spatiu gol care daca are forma conica, fa forma un jet de plasma.

In actualitate proiectilul HEAT se compune dintr-un bloc de cupru modelat în forma conica cu varful spre spate si înconjurat de explozibil chimic. Acestă parte din proiectil se numește reactor. Inaintea conului de cupru este cap gol al proiectilului și in varf o siguranta de activare, asezata la o distanta determinata pentru a avea un efect maxim destructiv.

(1) trigger, (2) conductive cone, (3) aerodynamic fairing, (4) conical liner, (5) body, (6) explosive, (7) conductor and (8) detonator. The rocket motor consists of a (9) nozzle block, (10) nozzle and (11) motor body with (12) propellant in front of (13) the motor rear and (14) ignition primer. The booster charge includes the (15) fin, (16) cartridge, (17) charge, (18) turbine, (19) tracer and (20) foam wad.

Datorita efectului Munroe la impactul cu blindajul la distanta optima detoneaza explozibilul si topeste cuprul din centru varfului orientat in spate, spre baza care este orientata în fata. Urmand legile hidrodinamice, cuprul și gazele exploziei formează un jet de plasmă semi-solid de înaltă temperatură și viteză care topeste instantaneu mai mulți centimetri de blindaj creând un mic orificiu prin care injectează plasma în interiorul tancului anihilând piloții.

Jetul are o viteza supersonic a (de 25 de ori mai mare decat viteza sunetului) in material solid si erodeaza exclusiv zona de contact dintre armura si jet.

Punctul de detonatie a proiectilului este critic pentru eficienta acestuia. Daca proiectilul este detonat prea aproape de suprafata tintei nu exista suficient spatiu pentru ca jetul de particule sa se dezvolte complet. Astfel la proiectilele HEAT mai moderne s-a implementat un system “standoff” sub forma unei sonde in fata proiectilului astfel incat acesta sa detoneze la distant potrivita fata de suprafata blindajului. Exista si posibilitatea ca proiectilul sa detoneze la o distant prea mare, jetul de particule dispersandu-se dupa 2 metri.

Cu cat este diamentrul mai mare cu atat creste eficienta proiectilului. In general proiectilele HEAT folosite in al doilea razboi mondial penetrau armura pana la 150% 200% din diametrul lor, acest numar a crescut in fiecare an ajungand in present pana la 700%.

Proiectilele HEAT sunt mai putin eficiente daca se invart in jurul axei lor, forta centrifuga dispersand jetul. Astfel proiectilele HEAT trebuie trase din arme fara ghinturi (aruncator de grenade anti tanc, tunul tancurilor, artilerie etc)

2 Avantaje si dezavantaje

Chiar daca avantajele proiectilelor HEAT sunt evidente, exista si anumite dezavantaje precum: calibrul proiectilelor Heat care sunt folosite de tancuri sau artilerie este limitat de calibrul tevii tunului respective. Un alt dezavantaj ar fi precizia (un tanc rusesc T-62 care trage de la distant de 1000 de metri asupra unei tinte care se misca cu viteza de 19 km/h are o probabilitate de 70% de a lovi tinta cu un proiectil Armour piercing fine stabilized discarding sabot si o probabilitate de numai 25% cand trage cu un proiectil HEAT); acest dezavantaj este foarte vizibil in cazul in care conflictul se duce in camp deschis unde se poate executa focul de la distante mari.

3 Tendinte actuale si perspective

Totusi tancurile moderne folosesc mai des proiectile APFSDS datorita avantajelor pe care le au in fata proiectilelor HEAT.

Efectele acestor dezavantaje au fost diminuate prin implementarea principiului de functionare a proiectilelor HEAT pe rachete ghidate prin laser sau prin alte mijloace (PARS 3 LR, NAG-antitank guided misile, BGM-71 TOW anti-tank missiles , javelin rockets etc)

Preview document

Focoase High Explosive Anti-Tank - Pagina 1
Focoase High Explosive Anti-Tank - Pagina 2
Focoase High Explosive Anti-Tank - Pagina 3
Focoase High Explosive Anti-Tank - Pagina 4
Focoase High Explosive Anti-Tank - Pagina 5
Focoase High Explosive Anti-Tank - Pagina 6
Focoase High Explosive Anti-Tank - Pagina 7
Focoase High Explosive Anti-Tank - Pagina 8
Focoase High Explosive Anti-Tank - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Focoase High Explosive Anti-Tank .doc

Ai nevoie de altceva?