Instalatie compactare slam

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3022
Mărime: 219.28KB (arhivat)
Publicat de: Fabian Dragomir
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitrescu Veronica
Universitatea Valahia Targoviste - Facultatea de Igineria Materialelor, Mecatronică şi Robotică - Specializarea: Inginerie Ecoomică - Anul V

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. 1. Amplasamentul obiectivului 3
  3. 2. Date specifice proiectului 3
  4. 3. Surse de poluanţi şi protecţia factorilor de mediu 6
  5. 4. Prevederi pentru monitorizarea mediului 13
  6. 5. Bibliografie 14
  7. 6. Anexă 15

Extras din referat

Prin realizarea instalaţiei de compactare a şlamului se va pune în practică sistarea depozitării de lichide şi se vor depozita numai deşeuri în stare solidă, nepericuloase, cu u volum redus.

1. AMPLASAMENTUL OBIECTIVULUI.

Instalaţia de compactare şlam este amplasată in cadrul S.C. ERDEMIR ROMÂNIA S.R.L. Târgovişte, în hala de neutralizare a apelor provenite de la decaparea benzilor electrotehnice, între axele B – C şi stâlpii de susţinere 2 – 4.

Hala de neutralizare are ca vecinătăţi:

- La Vest: magazia de piese de schimb;

- La Est: bazinul de neutralizare;

- La Nord: laminorul de benzi electrotehnice;

- La Sud: rampa CF.

2. DATE SPECIFICE PROIECTULUI

2.1 Oportunitatea investiţiei

A fost iniţiată acţiunea de schimbare a tehnologiei de prelucrare a deşeurilor rezultate de la neutralizarea soluţiilor de decapare, prin introducerea în fluxul tehnologic a unui concentrator şi a unei prese – filtru care permit obţinerea deşeurilor respective sub formă de turte de şlam.

2.2 Descrierea obiectivului

Instalaţia de compactare a şlamului este achiziţionată pentru a realiza separarea suspensiilor solide din apele neutralizate, provenite de la decaparea benzilor electrotehnice. Instalaţia are ca principal echipament o presă – filtru, care separă suspensiile solide sub forma unor turte de şlam. Instalaţia mai cuprinde un echipament de dozare a agentului de neutralizare, un decantor cu plăci, care realizează o concentrare a soluţiilor neutralizate, o staţie de dozare a agentului de sedimentare şi pompe de vehiculare a soluţiilor. Toată instalaţia de compactare a şlamului constituie partea finală a neutralizării, care înlocuieşte practic iazul decantor şi asigură eliminarea la canalizare a soluţiei fără poluanţi.

2.3 Descrierea fluxului şi a tehnologiei de compactare

Apele reziduale şi soluţiile concentrate provenite din procesele de decapare acidă de la degresarea electrolitică ale benzilor din oţel silicios sunt dirijate in staţia de neutralizare (linia de neutralizare acidă). Aici are loc procesul de neutralizare a apelor de spălare şi a soluţiilor concentrate acide, cu lapte de var cu o concentraţie de 5%.

Dozarea soluţiei de Ca(OH)2 se face prin intermediul unei bucle de reglare care cuprinde aparatul de măsură (pH - metru) şi un microprocesor care comandă o electrovalvă. Omogenizarea soluţiei se realizează cu agitatoare mecanice.

Soluţia neutralizată, conţinând suspensii (0,3%) de CaSO4 şi Fe(OH)3 este preluată de pompa de şlam (tip NEMO cu dublă membrană) şi introdusă în decantorul (îngroşător) cu plăci. În conducta de aspiraţie a pompei de şlam este injectat agentul de floculare (care are rolul de a grăbi separarea particulelor de şlam de apele reziduale). Acesta este preparat în prealabil în rezervorul pentru electrolit , prin dizolvarea în apă a unui polimer care asigură omogenizarea soluţiei, în camere de amestec prevăzute cu agitatoare mecanice şi reglare automată a debitului de polielectrolit injectat in vederea obţinerii efectului maxim de aglutinare a suspensiilor.

Decantorul de şlam este format din două corpuri distincte, fiecare având la partea superioară un set de plăci înclinate (destinate majorării suprafeţei de separare a particulelor solide de lichid) şi la partea inferioară câte o pâlnie de decantare gravitaţională a suspensiilor.

Din decantor, şlamul cu 3 – 4% solid, ajunge într-un vas tampon, din care este pompat în presa – filtru.

În presa – filtru are loc o compactare a şlamului transformându-l în turte solide de maxim 25 mm grosime, care ajung într-o benă de evacuare, după care sunt transportate cu o basculantă în depozitul ecologic de deşeuri nepericuloase.

Sistemul de presare se realizează prin închiderea hidraulică cu cilindru de presare care împinge şi închide plăci de polipropilenă, ci dimensiuni de 800x800 mm, la presiuni de circa 15 bar. Plăcile sunt rezistente la factorii chimici, mecanici şi termici specifici procesului. La golirea presei – filtru, plăcile se deplasează automat, viteza de deplasare este reglabilă hidraulic. În cazul unor turte de şlam care rămân lipite pe plăci, se poate opri deplasarea plăcilor şi îndepărta complet turtele de filtrare uşor aderente.

Preview document

Instalatie compactare slam - Pagina 1
Instalatie compactare slam - Pagina 2
Instalatie compactare slam - Pagina 3
Instalatie compactare slam - Pagina 4
Instalatie compactare slam - Pagina 5
Instalatie compactare slam - Pagina 6
Instalatie compactare slam - Pagina 7
Instalatie compactare slam - Pagina 8
Instalatie compactare slam - Pagina 9
Instalatie compactare slam - Pagina 10
Instalatie compactare slam - Pagina 11
Instalatie compactare slam - Pagina 12
Instalatie compactare slam - Pagina 13
Instalatie compactare slam - Pagina 14
Instalatie compactare slam - Pagina 15
Instalatie compactare slam - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Instalatie Compactare Slam.doc

Ai nevoie de altceva?