Droguri

Referat
8.8/10 (5 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 26594
Mărime: 105.09KB (arhivat)
Publicat de: Roza Chiș
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. I. INTRODUCERE 1
  2. II. INFORMATII GENERALE 2
  3. II.1. ISTORIC 2
  4. II.2 CLASIFICARE 4
  5. II.3. CARACTERISTICI 7
  6. III. CONSUMUL DE DROGURI 11
  7. III.1. DROGURILE IN SOCIETATE 11
  8. III.1.1.Drogurile si familia 11
  9. III.1.2.Cauze si efecte al e consumului de droguri
  10. in societate 14
  11. II.1.3. Consumul de droguri la nivelul intregii tari 18
  12. III.2.PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI 20
  13. III.3. TERAPIE ANTIDROG 22
  14. III.3.1 Programe antidrog 22
  15. III.3.2 Centre antidrog – Activitate 25
  16. III.3.3 Legislatia antidrog 26
  17. III.4. POZITIA ASISTENTULUI SOCIAL 28
  18. IV. TEORII PRIVIND CONSUMUL DE DROGURI 31
  19. IV.1. TEORII BIOLOGICE 31
  20. IV.2. TEORII PSIHOLOGICE 32
  21. IV.3. TEORII SOCIOLOGICE 41
  22. IV.4 TEORII SI DATE MEDICALE 53
  23. V. STUDIU DE CAZ ASUPRA EFECTELOR DROGURILOR IN PLAN SOCIAL 59
  24. VI. O NOUA STRATEGIE ANTIDROG 71
  25. VII.BIBLIOGRAFIE 76

Extras din referat

I) INTRODUCERE;

„Însoţindu-ne încă din zorii umanităţii, drogul continuă să fascineze, să suscite interes, să reclame contramăsuri, dar să şi pună întrebări cărora nu li s-a răspuns deocamdată mulţumitor.”

Una dintre cele mai importante noţiuni în ceea ce priveşte drogul, este însăşi definirea conceptului.

Din punct de vedere etimologic, drog, este un cuvânt de origine olandeză – droog.

O primă definiţie a drogului, ce se regăseşte şi în Dicţionarul Explicativ Român este: „drogul reprezintă acea substanţă de origine vegetală, animală sau minerală, care se întrebuinţează la prepararea unor medicamente şi ca stupefiant” .

Lato sensu, drogul a fost definit de către Jenică Drăgan ca fiind „orice substanţăutilizată în terapeutică, datorită unor proprietăţi curative, dar al cărei efect este câteodată, incert şi nociv pentru organismul uman”. Totuşi această definiţie este mult prea vagă, generalizând medicamentele.

Din punct de vedere farmacologic, drogul este substanţa utilizată de medicină şi a cărei administrare abuzivă (consum) poate crea dependenţă fizică şi/sau psihică ori tulburări grave ale activităţii mentale, percepţiei, comportamentului, cunoştinţei.

Sensul clasic al termenului este considerat a fi (definiţia dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii), „acea substanţă care, odată absorbită de un organism viu, poate modifica una sau mai multe funcţii ale acestuia” .

În conformitate cu unele recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, substanţele sau clasele de substanţe psihoactive (drogurile) care produc asemenea modificări şi generează dependenţa, sunt următoarele: acoolul, opiaceele, derivatele cannabisului, sedativele şi hipnoticele, cocaina, halucinogenele, tutunul, solvenţii volatili, alte substanţe psihoactive şi substanţe din diferite clase, utilizate în asociere.

Potrivit documentelor internaţionale, prin drog se înţelege „stupefiantele supuse controlului internaţional, prin Convenţia Unică privind Stupefiantele, din 1961 (tablourile I şi II)” şi „substanţele psihotrope al căror control internaţional este prevăzut de Convenţia privind Substanţele Psihotrope, încheiată în anul 1971 (tablourile I, II, III şi IV)” .

Psihotrope sunt considerate toate substanţele de origine naturală (vegetală, animală ori minerală) sau de sinteză, susceptibile să modifice într-un mod oarecare activitatea psihicului şi comportamentului uman. „Ele acţionează direct asupra sistemului nervos central, influenţând inegal selectiv sau global, atât funcţiile psihice instinctive cât şi procesele mintale şi emoţionale.”

În fabricarea anumitor droguri sunr folosite unele substanţe chimice, denumite precursori, ce sunt prevăzute în Tabelul IV din Legea nr. 143/ 2000. Precursorii sunt „substanţe chimice folosite în fabricarea ilicită a drogurilor, sărurile acestora precum ţi amestecurile ce conţina astfel de substanţe” . Regimul juridic al acestor substanţe este reglementat de Legea nr. 300/ 2002.

Un aspect foarte important al conceptelor, în materia traficului şi consumului de droguri, îl reprezintă argoul. Această atenţie acordată în ultimul timp argoului se justifică pe deplin prin intensitatea cu care „toxicomanii de pretutindeni recurg la criptarea activităţilor prohibite ori blamabile” .

Frecvent întâlnite în practică, aceste denumiri simbolice au un caracter nelimitat şi vor fi evidenţiate în Secţiunea a III-a a acestui capitol, la fiecare categorie de drog.

II. INFORMATII GENERALE:

II.1 ISTORIC

Tentatia de a ajunge la stari de euforie isi are radacina in timpuri de mult apuse, chiar pe vremea dacilor si a romanilor se fumau anumite ierburi cu efecte afrodisiace si halucinogene (canepa indiana).

Drogurile sunt substante

artificiale create de oamenii de stiinta in anumite situatii limita. Cauzele au fost de regula razboaiele. Efectele drogurilor erau "benefice" pentru armatele diverselor popoare care trebuiau sa reziste in regim de razboi, de multe ori fara hrana si fara apa. Asa au luat nastere substantele excitante - droguri in forma primara. Tot razboaiele au dus la dezastre umane. Astfel, in secolul al XVII-lea s-a descoperit morfina, un medicament care calma durerile provocate de rani. Cu timpul s-a realizat ca morfina administrata in mod repetat duce foarte repede la dependenta fizica si psihica. S-a cautat un inlocuitor si prin derivarea morfinei cu opium-ul s-a descoperit heroina, care intial se credea ca nu da dependenta asa de mare ca morfina. In realitate, dependenta de heroina este de sapte ori mai mare decat cea de morfina.

Dupa primul razboi mondial, aceste substante au inceput sa fie consumate in toata lumea. Pana la sfarsitul anilor '30, ele erau legale. Comercializarea lor, in timp, a dus la profituri enorme scoase in afara legii, drogurile au devenit o sursa inestimabila pentru piata neagra. Flagelul comertului ilicit de stupefiante pornit din America de Sud si Orientul Mijlociu a cuprins intreaga planeta.

Romania, prin asezarea sa geografica este tara de tranzit dinspre Orientul Mijlociu catre Europa de Vest. Ca orice tara de tranzit, in timp, a devenit si consumatoare.Vanzatorii de iluzii au dus standardul mortii albe si prin baruri, discoteci, case de tigani si chiar la colt de strada. Traficul de stupefiante a devenit cea mai rentabila afacere din Romania, castigandu-se astfel sume fabuloase.

Impactul a fost foarte mare in randul tinerilor care din curiozitate, teribilism sau solidaritate fata de anturaj, au inceput sa consume.

Societatea romaneasca a fost luata prin surprindere de acest flagel al drogurilor, ivindu-se astfel probleme foarte grave atat in justitie, cat si in lumea medicala. Reactiile stangace si intarziate ale autoritatilor au favorizat fenomenul toxicomaniei care a ajuns sa fie devastator. Ce poate fi mai trist si mai ingrijorator decat sa vezi cum un copil de 13-14 ani, alearga innebunit dupa o doza de heroina? sau, cum o femeie insarcinata intrata in perioada de sevraj ii porunceste violent partenerului de viata sa-i prepare doza?; ce poate fi mai tragic decat sa vezi cum un prunc nevinovat se zbate in pantecele mamei sale, "cerand" portia de drog? Nimic nu poate fi mai deprimant decat locuinta ori cateva haine si un pat cu asternuturi invechite si arse, cateva cuie batute in perete, unde candva erau asezate tablouri (vandute mai apoi), o atmosfera infiorator de apasatoare. Locuinta unui toxicoman este gura iadului - anti-camera mortii totale

"unde viermele nu doarme... plansul si crasnirea dintilor".

Fenomenul toxicomaniei ia amploare pe zi ce trece. Desi dependentii de droguri sunt considerati niste delicventi, ei sunt in realitate oameni bolnavi, ajunsi in stare de iresponsabilitate pentru faptele lor. Incorsetati de suferinta, dispretuiti si marginalizati, se topesc incet, dar sigur. Se sting neintelesi de nimeni, sufletele lor zdrobite de durere, se zbat intre minciuna si adevar, intre zi si noapte. Pe ei nu-i poate ajuta nimeni. Nimeni in afara de Dumnezeu.

II.2 CLASIFICARE

În literatura de specialitate şi în practică există numeroase clasificări ale drogurilor, având la bază diferite criterii, cele mai cunoscute fiind: după efectul produs asupra SNC, după originea lor, după regimul juridic al substanţelor sau după dependenţa genrată.

A. Clasificarea drogurilor în funcţie de efectul asupra SNC, se consideră în general cea mai adecvată fiind cea utilizată în practică de organismele ONU, preliată şi de Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală – Interpol.

În conformitate cu acest criteriu, drogurile se clasifică astfel:

1. substanţe stimulente sau psihoanaleptice;

2. substanţe depresoare sau psiholeptice;

3. substanţe perturbatoare (halucinogene) sau psihodisleptice.

1. Stimulentele sunt substanţe care accelerează activitatea SNC. Din această categorie fac parte: frunzele arbustului de coca, crack-ul, khat-ul, amfetaminele, anorexigenele şi psihostimulenţii. Acestea se subclasifică în:

→ stimulente ale veghii – amfetamina, cofeina, cocaina, cathina. În doze moderate acestea întreţin starea de veghe, cresc activitatea mintală şi crează o senzaţie de bine.

→ stimulente ale umorii – substanţe ce îndepărtează starea depresivă.

2. Depresoarele sunt substanţe care încetinesc activitatea SNC în general ele având efecte analgezice şi sedative. Principalele substanţe ce fac parte din această categorie sunt: opiul şi derivaţii săi (morfina şi heroina), medicamente pe bază de opiu sau derivaţi ai acestuia, morfinice de sinteză, barbiturice, tranchilizante şi hipnoticele.

3. Halucinogenele sunt substanţe care perturbă activitatea SNC şi provoacă alterări ale percepţiei, temporale şi spaţiale. În fapt ele „deformează senzaţiile şi percepţiile celui care le utilizează” . În această categorie sunt cuprinse: cannabisul, LSD 25, mescalina şi altele.

Preview document

Droguri - Pagina 1
Droguri - Pagina 2
Droguri - Pagina 3
Droguri - Pagina 4
Droguri - Pagina 5
Droguri - Pagina 6
Droguri - Pagina 7
Droguri - Pagina 8
Droguri - Pagina 9
Droguri - Pagina 10
Droguri - Pagina 11
Droguri - Pagina 12
Droguri - Pagina 13
Droguri - Pagina 14
Droguri - Pagina 15
Droguri - Pagina 16
Droguri - Pagina 17
Droguri - Pagina 18
Droguri - Pagina 19
Droguri - Pagina 20
Droguri - Pagina 21
Droguri - Pagina 22
Droguri - Pagina 23
Droguri - Pagina 24
Droguri - Pagina 25
Droguri - Pagina 26
Droguri - Pagina 27
Droguri - Pagina 28
Droguri - Pagina 29
Droguri - Pagina 30
Droguri - Pagina 31
Droguri - Pagina 32
Droguri - Pagina 33
Droguri - Pagina 34
Droguri - Pagina 35
Droguri - Pagina 36
Droguri - Pagina 37
Droguri - Pagina 38
Droguri - Pagina 39
Droguri - Pagina 40
Droguri - Pagina 41
Droguri - Pagina 42
Droguri - Pagina 43
Droguri - Pagina 44
Droguri - Pagina 45
Droguri - Pagina 46
Droguri - Pagina 47
Droguri - Pagina 48
Droguri - Pagina 49
Droguri - Pagina 50
Droguri - Pagina 51
Droguri - Pagina 52
Droguri - Pagina 53
Droguri - Pagina 54
Droguri - Pagina 55
Droguri - Pagina 56
Droguri - Pagina 57
Droguri - Pagina 58
Droguri - Pagina 59
Droguri - Pagina 60
Droguri - Pagina 61
Droguri - Pagina 62
Droguri - Pagina 63
Droguri - Pagina 64
Droguri - Pagina 65
Droguri - Pagina 66
Droguri - Pagina 67
Droguri - Pagina 68
Droguri - Pagina 69
Droguri - Pagina 70
Droguri - Pagina 71
Droguri - Pagina 72
Droguri - Pagina 73
Droguri - Pagina 74
Droguri - Pagina 75
Droguri - Pagina 76
Droguri - Pagina 77
Droguri - Pagina 78
Droguri - Pagina 79
Droguri - Pagina 80
Droguri - Pagina 81
Droguri - Pagina 82
Droguri - Pagina 83
Droguri - Pagina 84
Droguri - Pagina 85

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de licenta.doc

Alții au mai descărcat și

Asistența socială a persoanelor dependente de alcool

1.INTRODUCERE Majoritatea oamneilor invata sa bea alcool de la prieteni, parinti, rude.Observa efectele consumului, faptului ca e ceva placut si...

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Consumul de droguri în rândul tinerilor

1.Stabilirea temei de cercetare Această cercetare abordează tema Consumului de droguri în rândul tinerilor. a) Motivarea temei de cercetare Am...

Te-ar putea interesa și

Drogurile

Capitolul I TRAFICUL ŞI CONSUMUL ILICIT DE DROGURI (PREVENIREA) 1.1 Strategia Uniunii Europene în prevenirea şi combaterea traficului şi...

Combaterea Drogurilor pe Legea 143 din 2000

Introducere Lupta contra morţii albe este astăzi, mai mult ca niciodată, o exigenţă fundamentală a societăţii noastre. Drogurile reprezintă sursa...

Metodologia cercetării traficului și consumului de droguri

Aflarea adevărului este cel mai anevoios proces într-o societate, mai ales cum este societatea de astăzi, în care oamenii amestecă în proporţii:...

Traficul și consumul ilicit de droguri

CAPITOLUL I. NOȚIUNI INTRODUCTIVE Secțiunea I. Traficul de droguri. Noțiune și Cadrul legal O sursă de insecuritate în sociatatea de astăzi o...

Combaterea Traficului Ilicit de Droguri prin Mijloace de Drept Penal după Anul 1990, în România

CAPITOUL I. CONSIDERATII PRIVIND ORIGINEA CONSUMULUI SI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI 1. Aspecte de ordin general privind traficul ilicit de...

Studiu privind atitudinea românilor fata de comerțul cu droguri în țara noastră

Introducere “Din cauza dorinței de a scăpa din insipida viață cotidiană, din ce în ce mai mulți oameni caută evadarea în opiu, hașiș, marijuana,...

Traficul și consumul ilicit de droguri

Argument În ceea ce privește consumul de droguri în societatea românească a devenit o problemă din ce în ce mai acută . În România, în ultimii ani...

Consumul de Droguri

1. INTRODUCERE Abuzurile de droguri, prin lege, sunt interzise publicului larg. Majoritatea tarilor restrâng uzul câtorva droguri recreationale,...

Ai nevoie de altceva?