Norway.today - structură dramatică

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Artă
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1681
Mărime: 15.39KB (arhivat)
Publicat de: Ioana Codrina V.
Puncte necesare: 5
Analiza structurii dramatice a piesei "norway.today" de Igor Bauersima

Extras din referat

AUTORUL

Igor Bauersima, născut la Praga în 1964, a crescut în Elveţia şi a lucrat, din 1969, ca arhitect, muzician – cântă la saxofon cu formaţia sa Recrash W , scriitor şi regizor de film şi de teatru. Vorbeşte ceha, rusa, germana, dar şi engleya şi franceza. De scris, scrie mai ales în germană, dar şi în engleză. În 1993 împreună cu actorii Pascal Ulli, Alexandru Seibt, şi Sattes Ingrid au fondat OFF OFF Bühne, un grup de teatru alternativ. De atunci, a scris şi pus în scenă pentru această companie nouă piese de teatru.

La începutul anilor 2000, Anna Badora, directoaea de la Düsseldorfer Schauspielhaus îi comandă o piesă a cărei sursă de inspiraţie o găseşte într-un articol din Der Spiegel, care relata despre sinuciderea a doi tineri, o austriacă şi un norvegian. După ce au încheiat mai întâi o întelegere pe internet, cei doi s-au aruncat de de la o înălţime de 610 metrei, de pe stânca numită Scaunul Predicatorului. Pentru Bauersima a urmat o perioadă de documentare pe site-urile de socializare. În anul 2001, norway. today, montată chiar de autor a paticipat la festivalul de la Mülheim, iar în stagiunea următoare a devenit una dintre cele mai jucate piese din Europa.

Premii

• Premiul pentru cea mai bună producţie de teatru alternativ la Festivalul de Impulse 1998 în Renania de Nord-Westfalia

• Invitatie la Zilele Mülheim Theatre în 2001

• Cel mai bun autor tânăr în stagiunea 2001/2002, cu "norway.today" - pentru "Theater Heute"

TEXTUL

Încă din titlu, acţiunea este fixată în zilele noastre. Cei doi protagonişti, Julie şi August, chiar dacă locuiesc în colţuri diferite de lume, sunt reprezentanţii unei generaţii crescute în spaţiul virtual al Internetului, unde distanţele par să se anuleze, iar comunicarea pare sa fie instantanee. Cu toate acestea, în spatele anonimatului, poate să stea orice, căci ceea ce afişează profilurile virtuale e lipsit de substanţă şi consistenţă şi arareori cunoaşterea partenerului de conversaţie de pe chat e posibilă în realitate. De aici şi senzaţia de „făcătură” pe care o are în permanenţă August, în ceea ce priveşte viaţa, căci : „aici nu se întâmplă nimic adevărat”.

Preview document

Norway.today - structură dramatică - Pagina 1
Norway.today - structură dramatică - Pagina 2
Norway.today - structură dramatică - Pagina 3
Norway.today - structură dramatică - Pagina 4
Norway.today - structură dramatică - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Norway.Today - Structura Dramatica.doc

Ai nevoie de altceva?