Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Artă
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2840
Mărime: 146.23KB (arhivat)
Publicat de: Madalina P.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dana Apostolache

Extras din referat

DESCRIEREA MONUMENTULUI :

Satele din judeţul Sibiu sunt pline de biserici construite din lemn, multe dintre acestea având picturi interioare şi chiar exterioare, în pridvor. Una dintre aceste nestemate ale patrimoniului cultural românesc este şi Biserica de lemn „Sf. Ioan Evanghelistul” din satul Apoldu de Jos.

Primele pomeniri despre existenţa unei biserici în Apoldul de Jos, le găsim la conscripţia Klein , unde e pomenită existenţa unei biserici şi a cinci preoţi uniţi: Popa Mojszi, Oprea, Ioan, Akam, Nicula şi 240 de locuitori. Tot aici ne sunt date şi veniturile bisericii

Biserica de lemn „Sf. Ioan Evanghelistul” din satul Apoldul de Jos este a fost ridicata in jurul anului 1770 si declarata monument istoric fiind incadrat pe noua Lista a Monumentelor Istorice/2004 cu cod : SB-II-m-B-12311.

O legenda locala spune ca intregul edificiu ar data de pe vremea lui Mihai Viteazu si ca ar fi fost construit initial in Ocna Sibiului.Dupa aproape doua secole,intr-o noapte,acesta ar fi fost adus in sat de credinciosi,cu carele trase de boi,pe un drum laturalnic,pe la sfarsitul sec.XVII. De-a lungul timpului se remarca in anul 1977 realizarea unei restaurari mai ample,moment in care fundatia din piatra a fost consolidata,iar talpile de lemn inlocuite.

Vedere de ansamblu

Vedere laterală

Intrarea în biserică

Îmbinări

Absida altarului

Clopotniţa

Biserica nouă şi biserica veche

* exterior : plan dreptunghiular cu absida decroşată, boltă cilindrică, talpă de stejar sprijinită pe soclu de piatră de aproape 1 metru inaltime,turn clopotniţă în exterior şi închidere absidală a laturii de apus a pronaosului.

Biserica este în formă de navă cu acoperiş continuu peste întregul edificiu, în două ape principale dreptunghiulare şi câte trei ape triunghiulare la capete, având colţurile rotunjite. Învelitoarea actuală este din şindrilă. Intrarea se face pe latura de nord, fără a fi precedată de un pridvor.

Turnul-clopotniţă separat,aşezat în partea de nord-vest a edificiului,este construit din lemn de brad, aşezat orizontal,avand o bază pătrată şi un acoperiş piramidal. O particularitate a turnului-clopotniţă este poala dublă a acoperişului, aşezată sub balconul în care se găsesc clopotele, pentru a permite scurgerea apei pluviale şi a proteja partea inferioară a clopotniţei. De la bază porneşte o scara de acces. Acoperişul are o învelitoare din şiţă de brad.

Biserica este construită din grinzi întregi de brad, aşezate orizontal, fiecare grindă corespunzând lungimii pereţilor, cu lăţimi variind între 12-15-22-30 cm. Pentru elementele de susţinere / rezistenţă s-au folosit bârne de stejar: talpa, tocurile uşilor, stâlpul şi grinda de susţinere a cafasului, sprijinul scării spre cafas.

Întreaga structură sprijină pe o bază de piatră de râu. Altarul şi pridvorul au forma unor poligoane cu cinci laturi, altarul fiind decroşat.

Sistemul de îmbinare al bârnelor/grinzilor este în coadă de rândunică, fără a avea o execuţie foarte îngrijită. La colţurile de nord şi sud ale naosului, în partea superioară,capetelt grinzilor sunt prelungite sub forma unor console, pentru a mări rezistenţa cununii grinzilor principale.

Preview document

Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 1
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 2
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 3
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 4
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 5
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 6
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 7
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 8
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 9
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 10
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 11
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 12
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 13
Sfântul Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Sf Mucenic Ianudrie - Ianuarie Episcopul.doc

Ai nevoie de altceva?