Aspecte practice privind auditul operațiilor din asigurarea directă, coasigurare și reasigurare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4071
Mărime: 27.65KB (arhivat)
Publicat de: Gicu Păun
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Procospciuc Ana
aspecte privind auditul asigurarilor

Extras din referat

Specificul auditului în societăţile de asigurări este determinat de specificul operaţiilor de asigurări efectuate de acestea şi, ca rezultat, de legislaţia ce reglementează această activitate, de particularităţile în organizarea şi ţinerea contabilităţii şi raportării financiare, calculului rezultatelor financiare şi ale impunerii fiscale.

Reglementarea de stat a activităţii de audit se efectuează de către Ministerul Finanţelor, Consiliul de suprave¬ghere a activităţii de audit şi Camera de Licenţiere, care cuprinde asigurarea normativă, certificarea şi licenţierea.

În contextul armonizării legislaţiei Republicii Moldova la cerinţele Directivelor Uniunii Europene, din 1 ianuarie 2008 a intrat în vigoare Legea privind activitatea de audit, nr.61-XVI din 16.03.2007 , care stabileşte cadrul juridic referitor la organizarea acestei activităţi de către societăţile de audit şi auditorii întreprinzători individuali, reglementează exercitarea profesiei de auditor.

La elaborarea Legii privind activitatea de audit ca bază au servit următoarele obiective:

• concretizarea entităţilor care sunt obligate să auditeze rapoartele sale financiare;

•înaintarea cerinţei faţă de auditori privind elaborarea procedurilor interne de control al calităţii;

• înfiinţarea unui organ independent de supraveghere a activităţii de audit.

Activitatea de audit se bazează pe următoarele principii: independenţă; onestitate şi obiectivitate; compe¬tenţă profesională şi conştiinciozitate; confidenţialitate şi comportament profesional; respectarea standardelor profesionale.

Societatea de audit poate fi constituită sub formă de societate cu răspundere limitată sau de societate pe acţiuni de tip închis. Cea mai mare parte a valorii aporturilor la capitalul social al societăţii de audit aparţine auditorilor şi/sau societăţilor de audit rezidente sau nerezidente. Auditorul poate desfăşura activitate de audit în calitate de angajat al societăţii de audit, de auditor întreprinzător individual cu statut de persoană juridică sau de auditor întreprinzător individual fără statut de persoană juridică.

Societatea de audit, auditorul întreprinzător individual sunt obligaţi să respecte principiile de organizare şi desfăşurare a activităţii de audit indiferent de tipul de proprietate, forma de organizare juridică în conformitate cu standardele de audit, cu actele legislative şi cu alte acte normative care reglementează aceste principii.

Conform prevederilor art.14 al Codului privind conduita profesională a auditorilor şi contabililor din Republica Moldova, scopurile profesiei de auditor rezidă în desfăşurarea activităţii în corespundere cu cele mai înalte standarde de profesionalism, atingerea celui mai înalt nivel de performanţă a serviciilor prestate şi în respectarea cerinţelor intereselor publice. Scopurile menţionate impun patru necesităţi de bază ale utilizatorilor de servicii, şi anume:

- Autenticitate - societatea are nevoie de informaţie autentică şi de sisteme informaţionale adecvate.

- Profesionalism - auditorii trebuie să fie recunoscuţi de clienţi, patroni şi alte părţi interesate ca fiind profesionalişti în domeniul auditului şi contabilităţii.

- Calitatea serviciilor prestate - necesitatea asigurării corespunderii nivelului serviciilor prestate de auditori celor mai înalte standarde de performanţă.

- Încredere - utilizatorii serviciilor prestate de auditori trebuie să fie siguri de existenţa unui cadru de conduită profesională, care reglementează prestarea unor astfel de servicii.

Potrivit art.4 al Legii privind activitatea de audit, auditul poate fi obligatoriu sau solicitat. Auditul obliga¬toriu al rapoartelor financiare anuale se efectuează la entităţile de interes public, iar cel solicitat se efectuează la cererea acţionarilor sau asociaţilor, a conducerii entităţii auditate, a investitorilor, a creditorilor, a organelor de stat, a instanţei de judecată.

Conform art.10 al Legii privind activitatea de audit, societatea de audit, auditorul întreprinzător individual sunt obligaţi să elaboreze şi să respecte politica şi procedurile de control al calităţii lucrărilor de audit, în conformitate cu cerinţele standardelor de audit şi ale Codului privind conduita profesională a auditorilor şi contabililor, care sunt aprobate şi puse în aplicare de către conducătorul societăţii de audit, auditorul întreprin¬zător individual.

Politica generală şi procedurile de control al calităţii lucrărilor de audit trebuie comunicate personalului societăţii de audit într-o formă care să permită o asigurare rezonabilă că această politică şi proceduri au fost înţelese şi se aplică în procesul auditului. Un sistem eficient de control al calităţii este necesar să fie format din politici create pentru atingerea obiectivelor menţionate şi din proceduri necesare pentru implementarea şi monitorizarea modului de respectare a acestor politici.

Natura politicilor şi procedurilor create de fiecare societate de audit pentru respectarea Standardului Naţional de Audit 220 „Controlul calităţii lucrărilor de audit” depinde de diferiţi factori, precum mărimea şi caracteristicile operaţionale ale acesteia.

Obiectivele de bază ale politicii de control al calităţii ce este aplicată de societatea de audit conform recomandărilor Standardului Naţional de Audit 220 „Controlul calităţii lucrărilor de audit” reprezintă :

- Cerinţe profesionale - personalul societăţii de audit trebuie să respecte principiile de independenţă, onestitate, obiectivitate, confidenţialitate şi comportament profesional.

- Aptitudini şi competenţă - societatea de audit este obligată să angajeze personal care a atins şi urmează standardele profesionale tehnice, precum şi menţine competenţa profesională necesară pentru exercitarea funcţiilor la nivel cuvenit.

- Desemnarea - lucrările de audit trebuie încredinţate personalului care dispune de pregătire profesională tehnică şi experienţă suficientă, necesară în circumstanţele create.

- Delegarea - include gestiunea adecvată, supravegherea şi controlul calităţii exercitării lucrărilor de audit la toate nivelurile în scopul obţinerii unei asigurări rezonabile că lucrările executate corespund standardelor respective de calitate.

- Consultanţa - procedură care, atât în cadrul societăţii de audit, cât şi în afara acesteia, trebuie efectuată de persoane ce posedă conoştinţe respective.

- Acceptarea şi păstrarea clienţilor - prin această procedură se efectuează o apreciere a clienţilor potenţiali şi o examinare permanentă a clienţilor existenţi. Societatea de audit, la primirea unei hotărâri de acceptare sau păstrare a clientului, va lua în consideraţie dacă în urma acordării serviciilor clientului dat va menţine independenţa sa, precum şi onestitatea conducerii clientului.

- Monitorizarea permanentă a sistemului de control al calităţii lucrărilor de audit este efectuată de persoane competente şi acoperă atât gradul de adecvare al sistemului, cât şi eficacitatea modului de operare a acestuia. În cazul în care rezultatele indică faptul că un raport ar putea fi inacdevat sau că s-au omis unele proceduri în timpul efectuării auditului, societatea de audit trebuie să determine ce măsuri ulterioare sunt adecvate pentru a le aduce în conformitate cu standardele profesionale relevante şi cu cerinţele legale. Cel puţin o dată pe an rezultatele monitorizării calităţii lucrărilor de audit sunt aduse la cunoştinţă conducerii societăţii de audit sau consiliului de administraţie al acesteia, ceea ce permite adoptarea, acolo unde este cazul, a măsurilor necesare, în concordanţă cu rolurile şi responsabilităţile specifice acestora.

Preview document

Aspecte practice privind auditul operațiilor din asigurarea directă, coasigurare și reasigurare - Pagina 1
Aspecte practice privind auditul operațiilor din asigurarea directă, coasigurare și reasigurare - Pagina 2
Aspecte practice privind auditul operațiilor din asigurarea directă, coasigurare și reasigurare - Pagina 3
Aspecte practice privind auditul operațiilor din asigurarea directă, coasigurare și reasigurare - Pagina 4
Aspecte practice privind auditul operațiilor din asigurarea directă, coasigurare și reasigurare - Pagina 5
Aspecte practice privind auditul operațiilor din asigurarea directă, coasigurare și reasigurare - Pagina 6
Aspecte practice privind auditul operațiilor din asigurarea directă, coasigurare și reasigurare - Pagina 7
Aspecte practice privind auditul operațiilor din asigurarea directă, coasigurare și reasigurare - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Practice Privind Auditul Operatiilor din Asigurarea Directa, Coasigurare si Reasigurare.docx

Alții au mai descărcat și

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Asigurări și Reasigurări

1. OBIECTIVELE CURSULUI Cursul oferă bazele teoretice referitoare la cunoaşterea necesităţii apariţiei activităţii de asigurare, la sensul unor...

Asigurări Sociale

Statul „bunăstării”: concept şi modele Politicile sociale reprezintă o disciplină de studiu a serviciilor sociale şi a statului bunăstării....

Ai nevoie de altceva?