Biblioteca

Istoria Asigurarilor

Referat / Asigurari
Informatii Referat:
Numar de pagini: 21
Marime arhiva: 37.01Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Asigurari
Nota pe site: 8 Istoria Asigurarilor, 8 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Istoria Asigurarilor.doc

Extras din document:

CAPITOLUL I.
Asigurările – de la începuturi până în 1870
Dezvolatrea societăţii civile şi complexitatea tot mai mare a activităţilor economice desfăşurate au determinat, pe de o parte, acumularea de avere, dar, pe de alta parte şi creşterea pericolelor la care erau supuse viaţa şi avuţia unui individ. În consecinţă, la sfârştul secolului XIX, în România s-au dezvoltat considerabil mecanismele de asigurare.
Primele realizări practice ale ideii de asigurare, în accepţiunea modernă a acestei noţiuni, au apărut în Principatele Române după tratatul de la Adrianopole din anul 1829, trata care a oferit Principaelor libertatea comecială şi, în special, libertatea de a exporta cereale în Occident. De atunci, o bună parte a exporturilor de cereale ale Principatelor Române a luat drumul Europei Occidentale. Această nouă orientare a exporturilor a inaugurat in Principatele Române o epocă de dezvoltare rapidă a producţiei de cereale şi, în general, a economiei naţionale. Intensificarea relaţiilor comerciale cu Occidentul nu era posibilă, însă, fără introducerea unor instituţii şi întreprinderi economice auxiliare, strict necesare pentru o dezvoltare normală a vieţii economice, printre care se numărau, în primul rând, societăţile de asigurări.
În decursul primei jumătăţi a secolului al XIX-lea şi chisr mai înainte, pe teritoriile româneşti s-a constatat existenţa unor forme rudimentare de asigurare, în principal sub forma asigurărilor mutuale, în cadrul corporaţiilor de meşteşugari şi de comercianţi. Insă, începând cu ce-a de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi-au făcut apariţia instituţii ce practicau asigurtările în acelaşi mod şi pe aceleaşi baze ca şi cele din ţările Europei Occidentale.
Aceste instituşii de asigurări puteau fi împărţite în trei categorii:
- Societăţi mutuale de asigurări
- Societăţi anonime româneşti de asigurări
- Agenţii ale societăţilor străine de asigurări
1. Societăţi mutuale de asigurări
“Societatea pentru facilitarea înmormântărilor” a fost fondată în anul 1852 de către preotul bisericii evagheliste din Bucureşti, pastorul Neumeister. Statutele acestei societăţi au fost revizuite în anul 1863 şi au fost aprobate prin decretul regal nr. 1266 din 3.10.1864. Societatea afost lichidată în anul 1942, după 90 de ani de activitate.
Scoplu acestei societăţi era, în principal, de a subvenţiona cheltuielile de înmormântare ale membrilor săi.
Orice persoană majoră, indiferent de religie, putea fi membră a acestei societăţi, în următoarele condiţii:
- trebuia să plătească pentru înscriere şi pentru cartea de membru 14 lei şi apoi, regulat, 1 leu şi 5 centime
- pentru asigurarea ambilor soţi se plătea, lunar, dublul taxei
- pentru copiii care nu ămpliniseră încă vârsta de 14 ani, se plăteau 12 centime pe lună.
Persoanele bolnave nu erau admise a membre ale societăţii. După 10 ani de contribuţie, taxa era redusă la jumătate. Pentru săraci se acordau reduceri, chiar de la început. Cei care întârziau cu plata taxelor mai mult de trei luni îşi pierdeau dreptul la asistenţă, iar cei care întârziau mai mult de un an, erau excluşi din cărţile societăţii.
Societatea acorda, în caz de deces al unui membru, 300 de lei pentru adulţii care erau membri de cel puţin trei luni şi de 100 de lei pentru copiii care nu împliniseră încă vârsta de 14 ani. Pentru înmormântarea persoanelor care fuseseră membrii mai mult de opt ani se oferea gratuit maşina societăţii.
Societatea era condusă de un preşedinte, loc ocupat de drept de către preotul bisericii, un secretar şi patru casieri, aleşi de Adunarea Generală.
Această societate număra, în anul 1886, 723 de membrii, atingând în acel moment punctul maxim, întrucât după această dată numărul de membrii s-a diminuat continuu.
Societatea a fost lichidată din lipsă de capital, întrucât acesta, fiind plasat în împrumuturi, şi nu în bunuri mobile sau imobile, a căror valoare nominală putea creşte pe măsură celeul se deprecia, s-a diminuat ca valoare reală într-o asemenea măsură încât în decursul ultimilor ani nu reprezenta decât sume infime.
2. Societăţi anonime româneşti de asigurare
Începând cu anul 1859, pentru a putea funcţiona, o societate anonimă trebuia să obţină de la instituţiile statului o autorizaţie prealabilă şi aprobarea statutelor sale.


Previzualizare pagini: (21)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Evolutia Asigurarilor pe Plan Mondial si in Tara...
  Referatul contine 28 pagini in format doc cu o marime totala de 92.42 KB.
  Preview document similar
  Asigurarile de Bunuri
  Referatul contine 84 pagini in format doc cu o marime totala de 1.88 MB.
  Preview document similar
  Asigurarile de Bunuri
  Proiectul contine 14 pagini in format doc, ppt cu o marime totala de 1.95 MB.
  Preview document similar
  Istoria Asigurarilor in Romania
  Referatul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 32.52 KB.
  Preview document similar
  BT Asigurari
  Proiectul contine 33 pagini in format doc cu o marime totala de 223.02 KB.
  Preview document similar
  Asigurari de Viata de Tip Unit-Linked
  Proiectul contine 51 pagini in format doc cu o marime totala de 155.04 KB.
  Carti recomandate:
  Helmut Thoma, Horst Kachele
  Practica psihanalitica are multe fatete, pe care incercam sa le ilustram prin exemple tipice. Inregistrarile audio redau focarele dialogului, deci focarul respectiv. Pentru a putea intelege in ansamblu procesele terapeutice care se intind pe o perioada mai lunga, trebuie sa avem o viziune detasata. Pentru a vedea fenomenul, a auzi cuvinte, a... citeste tot
  Tiplic Ioan Marian
  Din cuprins: Consideratii privind cronologia evului mediu romanesc; Istoria perioadei de final a migratiilor si a inceputului evului mediu transilvanean vazuta din perspectiva arheologica (sec. VIII-XI); Transilvania de la Gelou quidam blachus la voievodat; Istoria evului mediu timpuriu transilvanean: intre mit si realitate istorica;... citeste tot
  Gustavo-Adolfo Loria-Rivel
  Structurata ca un curs, lucrarea se adreseaza cadrelor medicale care doresc sa lucreze in Spania, medicilor si studentilor interesati sa obtina burse de studiu sau sa urmeze cursuri si stagii de specializare in aceasta tara. Notiunile teoretice sunt expuse clar, fiind completate de micile ghiduri de conversatie aflate la finalul fiecarui... citeste tot