Reasigurarea

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 14738
Mărime: 67.49KB (arhivat)
Publicat de: Carolina Vereș
Puncte necesare: 7

Extras din referat

CAPITOLUL 1

CONCEPT

Functia principala a unui asigurator este de a-l proteja pe asigurat impotriva pierderilor majore potentiale. Reasiguratorul furnizeaza o protectie similara asiguratorului.

De acea reasigurarea joaca un rol foarte important, daca nu vital, pe piata asigurarilor. Acest rol poate fi reflectat prin urmatoarele trei atribute:

1. Furnizeaza capacitate.

2. Creaza stabilitate.

3. Consolideaza pozitia financiara.

Furnizeaza capacitate.

Motivul initial pentru care s-a nascut reasigurarea este acela ca ea furnizeaza capacitate.

In fiecare ramura de asigurare exista riscuri care, din cauza marimii sau naturii lor, nu pot fi retinute de catre o societate de asigurari. Astfel de riscuri sunt numeroase: avioanele cu reactie fiind unul dintre cele mai bune exemple.

Pe o anumita piata de asigurari, aceste riscuri sunt asigurate prin impartirea riscului asigurat de catre societatile de asigurare, adica fiecare societate isi asuma o parte din respectivul risc, atat cat poate ea retine, iar partea care ramane este asigurata de catre alte societati de asigurare. Aceasta practica este denumita coasigurare.

Pe alte piete de asigurare, societatea de asigurare asigura intregul risc, si ofera o parte din suma respectiva spre asigurare altor societati de asigurare sau reasigurare, retinand numai acea parte pe care o poate absorbi.

Astfel, cand suma de asigurare a unui singur risc sau a unui grup de primejdii care formeaza un singur risc depaseste limita pe care o poate absorbi o societate, este necesar ca societatea respectiva sa apeleze la reasigurare.

Urmatoarea diagrama explica tranzactia:

Asiguratorul

original

Riscul este pasat catre

Asigurator O parte din risc este transmisa

Reasigurator

catre

Risc 10

milioane lire £

Asigurare Retine 2 milioane lire £

Cedeaza 8 milioane lire £

Reasigurare Accepta 8 milioane lire £

Creaza stabilitate.

Urmatorul motiv important pentru reasigurare este aducerea la acelasi nivel a rezultatelor societatii de asigurare pe o perioada determinata de timp.

Oscilatiile mari ale rezultatelor unei societati de asigurare pot fi foarte daunatoare imaginii sale publice si de asemenea pot provoca ingrijorare in randul actionarilor sai. Rezultatele fluctuante apar ca urmare a acumularii catorva daune de dimensiuni mari intamplate pe parcursul unei perioade determinate sau ca rezultat al unei daune subite, foarte mare, de natura catastrofala. Reasigurarea minimizeaza aceasta fluctuatie prin limitarea expunerii riscurilor individuale la daune si restrictionarea daunelor la care este supus un portofoliu.

Urmatoarea diagrama ilustreaza aceasta functie:

Portiunea hasurata indica participarea reasigurarii la rezultatul perioadei respective. Reasiguratorul ia parte la rezultatele societatii de asigurare prin participarea la profitul acesteia (partea hasurata de deasupra liniei) si prin contributia la pierderi (partea hasurata aflata dedesubt). Rezultatul este o rata a daunei stabilizata (reprezentata de linie) de-a lungul perioadei de asigurare acoperita.

Consolideaza pozitia financiara.

Cealalta functie principala a reasigurarii priveste aspectul financiar. Unul din etaloanele de masura folosite de catre organele de control a activitatii de asigurare este solvabilitatea societatilor de asigurare. Aceasta se calculeaza procentual prin raportarea capitalului si a rezervelor societatii la venitul obtinut. Autoritatile impun o limita a solvabilitatii sub care societatile nu pot opera. Aceasta limita este denumita “rata minima de solvabilitate”.

Exemplul urmator ilustreaza folosirea reasigurarii ca mijloc de imbunatatire a solvabilitatii sale, deci a situatiei sale financiare.

Capitalul unei societati impreuna cu rezervele insumeaza 30,000,000 dolari. Ea subscrie anual prime de asigurare in valoare de 200,000,000 de dolari.

Ea nu apeleaza la reasigurare, rata sa de solvabilitate fiind de 15%, adica 30 milioane / 200 milioane x100.

Daca ea ar apela la resigurare, care ar necesita o cedare de prime reasiguratorilor in valoare de 150,000,000 de dolari anual, rata sa de solvabilitate ar deveni 60%, adica 30 milioane /(200 milioane - 150 milioane) x 100.

Prin cedarea a 75% din venitul obtinut din prime reasiguratorilor, societatea si-a crescut rata de solvabilitate cu 300%.

Forme si tipuri de reasigurare.

Reasigurarea se incheie in multe tipuri si forme. Urmatoarea diagrama prezinta cateva din aceste forme si tipuri care vor fi prezentate detaliat in capitolele urmatoare.

Preview document

Reasigurarea - Pagina 1
Reasigurarea - Pagina 2
Reasigurarea - Pagina 3
Reasigurarea - Pagina 4
Reasigurarea - Pagina 5
Reasigurarea - Pagina 6
Reasigurarea - Pagina 7
Reasigurarea - Pagina 8
Reasigurarea - Pagina 9
Reasigurarea - Pagina 10
Reasigurarea - Pagina 11
Reasigurarea - Pagina 12
Reasigurarea - Pagina 13
Reasigurarea - Pagina 14
Reasigurarea - Pagina 15
Reasigurarea - Pagina 16
Reasigurarea - Pagina 17
Reasigurarea - Pagina 18
Reasigurarea - Pagina 19
Reasigurarea - Pagina 20
Reasigurarea - Pagina 21
Reasigurarea - Pagina 22
Reasigurarea - Pagina 23
Reasigurarea - Pagina 24
Reasigurarea - Pagina 25
Reasigurarea - Pagina 26
Reasigurarea - Pagina 27
Reasigurarea - Pagina 28
Reasigurarea - Pagina 29
Reasigurarea - Pagina 30
Reasigurarea - Pagina 31
Reasigurarea - Pagina 32
Reasigurarea - Pagina 33
Reasigurarea - Pagina 34
Reasigurarea - Pagina 35
Reasigurarea - Pagina 36
Reasigurarea - Pagina 37
Reasigurarea - Pagina 38
Reasigurarea - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Reasigurarea.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu Privind Activitatea Societății de Asigurare Reasigurare Ardaf

INTRODUCERE Lucrarea intitulată "Studiul privind activitatea societăţii de asigurarea reasigurare ARDAF" este structurată în 4 capitole:...

Sisteme de Reasigurare

Capitolul 1 Concepte teoretice privind reasigurarea 1.1 Conceptul de reasigurare şi evoluţia reasigurărilor Reasigurarea reprezintă operaţiunea...

Reasigurarea proporțională și reasigurarea neproporțională

Reasigurarea este operatia prin care un asigurator cedeaza o parte din raspunderile asumate, altor asiguratori. Ea constituie, astfel, un mijloc de...

Riscurile aferente societăților de asigurare și reasigurare

Riscurile aferente societatilor de asigurare si reasigurare Caz particular SC ARDAF SA Cap 1. Riscurile care se pot acoperi prin asigurari Daca...

Contractul de Reasigurare

Cap.1. Reasugurarea Apariţia reasigurării ca fenomen şi reasigurătorilor ca societăţi specializate de asigurare reunite în vederea desdăunării...

Reasigurarea

Definirea reasigurării Reasigurarea este o formă de transfer al riscurilor de la o companie de asigurări către o companie de reasigurare, deoarece...

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare

I.Denumire şi formă Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania - UNSAR a fost constituită în anul 1994 ca...

Forme și Metode de Reasigurare Folosite în Practica Internațională

1.Prezentare Generală Cresterea Si Diversificarea Activitatii Economice Si Implicit A Schimburilor Internationale De Valori Au Dus La Crearea Si...

Ai nevoie de altceva?