Referat piața asigurărilor din România

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5709
Mărime: 511.43KB (arhivat)
Publicat de: Petru Sîrbu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristina Protopopescu
Piata Asigurailor din Romania dupa Raportul CSA 2009

Extras din referat

1. Care a fost evolutia numarului de societati de asigurare din Romania. ? Ma intereseaza sa stiti cate societati de asigurare exista in prezent si sa faceti comparatii cu momente din trecut: de exemplu, anii 1991, 1995 si 2001.

Activitatea din domeniul asigurărilor de bunuri, persoane şi răspundere civilă, desfăşurată în ţara noastră, se întinde pe o perioadă de peste 130 de ani, care poate fi împărţită în trei etape distincte:

-Asigurările în perioada 1871 - 1948 - Societăţi de asigurări private

-Asigurările în condiţiile economiei planificate 1949-1990

-Asigurările după 1990

Asigurările în perioada 1871 - 1948 - Societăţi de asigurări private

13 martie 1871 a fost constituită prima societate de asigurare „Dacia” cu un capital social de 3 milioane de lei şi având ca membrii fondatori personalităţi marcante ale vieţii politice, sociale şi economice: B. Boerescu, T.F. Negroponte, G. Gh. Cantacuzino, Menelas Ghermani, Th. Mehedinţeanu, St. Ioanide, C. Deroussi, V.C. Porumbaru şi Alexandru Zissu.

1873 a fost înfiinţata societatea de asigurări „România” cu un capital social de 2 milioane lei. Aceasta s-a bucurat de sprijinul unor personalităţi de prim rang: Beizadea D. Grigore Ghica, principele Al. B. Ştirbei, Mihail Kogălniceanu.

1881 cele două societăţi „Dacia” şi „România” au fuzionat şi au creat societatea „Dacia - România” care a devenit una din cele mai puternice societăţi de asigurare din ţara noastră din acea perioadă.

1882 a fost înfiinţată societatea de asigurări „Naţionala” cu un capital de 3 milioane lei. Printre fondatorii societăţii se pot enumera: I. Marghiloman, D. Sturza, P. Grădişteanu, Gh. C. Filipescu, J. M. Elias, Emil Constantinescu, Menelas Ghermani, Teodor Rosetti, N. I. Crissoveloni, Ioan S. Brătianu şi alţii.

1897 a fost înfiinţată la Brăila, societatea „Generala”, de cercurile comerciale din Brăila şi Galaţi, cu colaborarea băncii Marmorosch, Blank & Co.

1907, a fost înfiinţată societatea „Agricola”, care practica asigurări legate de agricultura şi alte tipuri de asigurări; în 1930 a fuzionat cu „Fonciera” - Cluj, devenind astfel „Agricola – Fonciera”.

1920, s-a constituit societatea „Steaua României”, cu un capital de 2 milioane de lei, care în 1932 a fuzionat cu „Ancora”, ajungând la 12 milioane de lei capital; în 1936 a preluat portofoliul românesc al societăţii „Phoenix” din Viena, aflata în lichidare, majorând capitalul la 20 de milioane.

1923, a fost înfiinţată societatea „Asigurarea Românească”, cu un capital de 4 milioane de lei; extinderea activităţii sale în asigurările de viaţă fără examinare medicală (asigurări populare) i-a adus bune rezultate. Conform datelor din acea perioadă, societatea se afla în anul 1937 în topul societăţilor de asigurări.

Istoria asigurarilor in Romania, a inceput sa fie scrisa anterior anului 1871, prin manifestari ale protectiei pe baze mutuale, ce au aparut in Transilvania inca din secolul al XIV-lea.

In anul 1744 a aparut la Brasov, Casa de Incendiu, organizata prin fuzionarea a mai multe asociatii mutuale.

In anul 1848 ia fiinta Institutul General de Pensii, organizatie ce isi face apartitia tot la Brasov, ca asociatie mutuala care asigura membrilor o pensie anuala.

Dupa tratatul de la Adrianopole din anul 1829, au aparut in Bucuresti, la Iasi si in porturile dunarene, reprezentante ale unor companii straine din Austria, Italia, Anglia si Ungaria. Aceste reprezentante practicau asigurari de transport, de incendiu si asigurari de viata.

Anul 1871 este un an de referinta pentru asigurarile din Romania, prin faptul ca in luna martie, printr-un Inalt Decret Domnesc s-a infiintat prima societate de asigurari romaneasca, DACIA, cu un capital social de 3 milioane lei.

In anul 1873, a fost creata a doua societate romaneasca de asigurari, ROMANIA, cu un capital social de 2 milioane lei.

Aceste societati romanesti de asigurari, aveau ca membri fondatori si ca membri in consiliile lor de administratie, personaliatati marcante ale scenei politice, economice si sociale din acea vreme.

In anul 1881, cele doua societati romanesti de asigurari au fuzionat si au creat o singura societate, DACIA - ROMANIA, care a devenit o societate puternica.

Un an mai tarziu, s-a infiintat, tot de care mari personalitati ale vietii socio-politice si economice, societatea NATIONALA, care avea un capital social de 3 milioane lei.

Urmare a crearii acestor societati de asigurari si a dezvoltatii pietei locale a asigurarilor, rand pe rand reprezentantele companiilor straine de asigurari au inceput sa se retraga, cedandu-si portofoliile societatilor romanesti.

In anul 1897, prin colaborarea cu Banca Marmorosch, a fost intemeiata la Braila, societatea GENERALA, care era specializata in asigurarile pentru transporturi maritime. Compania italiana "Assicurazioni Generali" din Trieste a participat la subscrierea capitalului societatii GENERALA, ajutand-o pe aceasta sa obtina recunoasterea politelor si cedarea in reasigurare pe pietele internationale de asigurari. Ulterior societatea GENERALA si-a mutat sediul la Bucuresti si si-a diversificat portofoliul, inclusiv in domeniul asigurarilor de viata. In anul 1935, luand in considerare volumul de prime incasate, GENERALA se situa in fruntea societatilor de asigurare din Romania.

In anul 1906, s-a infiintat societatea AGRICOLA, care practica in principal asigurari agricole dar si alte tipuri asigurari si care a fuzionat in anul 1930 cu societatea FONCIERA din Cluj, formand societea AGRICOLA - FONCIERA.

In anul 1911 s-a infiintat societatea PRIMA ARDELEANA, iar in anul 1920 s-a creat societatea STEAUA ROMANIEI care, in anul 1932 a fuzionat cu societatea ANCORA. Compania formata in urma acestei fuziuni, a preluat in anul 1936 portofoliul corespunzator participatiei romanesti la societatea PHOENIX din Viena, care era in lichidare.

In anul 1923, s-a infiinta la Chisinau societatea Vulturul, creata de fostii membri ai sectiunii de asigurari a Centralei Cooperativelor din Basarabia, cu un capital de numai 740 mii lei. In acelasi an (1923) a luat fiinta societatea ASIGURAREA ROMANEASCA, cu un capital de 4 milioane lei si care era specializata in asigurari de viata fara examinare medicala. Rezultatele din primele de asigurare obtinute de societate, au plasat-o in anul 1937 pe locul sase in cadrul societatilor din acea perioda.

Asigurarile practicate de societatile de asigurare pana la inceputul Primului Razboi Mondial, era asigurari de incendiu si asigurari de viata, asigurarile de transport limitandu-se numai la transporturile fluviale, iar asigurarile impotriva grindinei s-au practicat foarte putin timp si la o scara foarte restransa.

Preview document

Referat piața asigurărilor din România - Pagina 1
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 2
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 3
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 4
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 5
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 6
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 7
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 8
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 9
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 10
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 11
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 12
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 13
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 14
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 15
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 16
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 17
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 18
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 19
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 20
Referat piața asigurărilor din România - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Referat Piata Asigurarilor din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de Asigurare

Introducere Încă din cele mai vechi timpuri un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată cu...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Asigurări și Reasigurări

1. OBIECTIVELE CURSULUI Cursul oferă bazele teoretice referitoare la cunoaşterea necesităţii apariţiei activităţii de asigurare, la sensul unor...

Te-ar putea interesa și

Evoluția și Caracteristicile Asigurărilor de Viață în România

Abstract (Summary) Life insurance is a very important type of insurance on the insurance market, but also an insurance product that should be...

Piața Asigurărilor în Uniunea Europeană

PIAŢA ASIGURĂRILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ CAP I. CADRUL GENERAL AL PIEŢEI ASIGURĂRILOR ÎN UE (PIAŢĂ UNICĂ) Piaţă asigurărilor reprezintă locul unde...

Studiu comparativ pe piața asigurărilor - ING și Grawe

Capitolul 1. Piaţa asigurărilor de viaţă în România 1.1. Scurt istoric al asigurărilor din România Istoria asigurărilor în România, a început să...

Istoria asigurărilor în România, Europa și America

Introducere Încă din timpuri străvechi, oamenii au fost preocupaţi să prevină şi să suporte în comun pagubele generate de producerea unor...

Asigurarea lucrărilor de construcții - montaj

I Conceptul de asigurare Asigurarea – constituie un sistem de relaţii economice, care implica aportul unui număr de persoane fizice şi juridice în...

Asigurările de Viață

Introducere Referatul meu îşi propune să studieze asigurările de viaţă. După cum bine ştim, capacitatea de a realiza un venit poate fi considerată...

Proiect Management Strategic - Studiu de Caz Omniasig

1. Istoric si activitate In 1995 cand si-a inceput activitatea, Omniasig avea o singura sucursala si 12 angajati. Astazi, Omniasig a devenit...

Apariția asigurărilor în România

INTRODUCERE Asigurările au apărut odată cu dezvoltarea unor evenimente probabile, dar nesigure, care pot amenința atât persoanele cât si bunurile...

Ai nevoie de altceva?