Ingineria întreprinderii asistate de calculator

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Automatică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1573
Mărime: 198.53KB (arhivat)
Publicat de: Arcadian Miron
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Georgescu Florin
Valahia Targoviste

Cuprins

  1. 1.Introducere
  2. 2.Planificarea
  3. 3.Diagrama Gantt
  4. 3.1.Avantajele si dezavantajele diagramei Gantt
  5. 4.Exemplu -extinderea firmei
  6. 4.1.Descrierea problemei
  7. 4.2.Realizarea diagramei Gantt in Microsoft Visio
  8. 5.Concluzii
  9. 6.Bibliografie

Extras din referat

Introducere

Ingineria aplică imaginația, judecata și disciplina intelectuală a cunoștințelor umane existente pentru a crea sau folosi tehnologia în mod util și eficient.

Prin fabricație sau "proces de producție" se înțelege transformarea fizică sau chimică a materialelor, substanțelor sau componentelor în noi produse sau componente, printr-o serie de procese. Materialele, substanțele sau componentele sunt materii prime care pot fi produse ale altor activități de fabricație sau sunt produse ale agriculturii, silviculturii, pescuitului, mineritului și industriei extractive etc.

Importanța tehnologiei pentru dezvoltarea economică este larg recunoscută, având în vedere impactul pe care îl poate avea tehnologia asupra succesului, supraviețuirii sau insuccesului activității economice a companiilor, în special într-un mediu de concurență intensivă și globală.

Asadar ingineria examinează fiecare aspect al întreprinderii, incluzând procesele afacerii, fluxul de informații și structura organizațională. Ea se poate axa, fie pe dezvoltarea întreprinderii ca întreg, fie doar pe dezvoltarea și integrarea unor anumite componente ale afacerii.

Planificarea

Planificarea este un proces prin care organizaţiile încearcă să anticipeze schimbările şi să se adapteze în aşa fel încât să asigure atingerea obiectivelor organizaţionale. Mulţi teoreticieni ai managementului consideră că planificarea reprezintă cea mai importantă sarcină a managerilor.

Planificarea este o activitate orientată spre viitor şi reprezintă procesul de stabilire a obiectivelor şi a ceea ce trebuie făcut pentru a atinge aceste obiective.Managerii decid ce trebuie făcut, când trebuie făcut, cum trebuie făcut şi cine trebuie să o facă. (George A. Steiner)

Provocarea în procesul planificării constă în a lua decizii care să asigure cu succes viitorul organizaţiei. Planificarea este un proces care nu se încheie odată cu crearea unui plan, ci continuă cu implementarea acestuia, ţinându-se cont de faptul că, în etapa de implementare şi control, planul poate necesita îmbunătăţiri sau modificări menite să îl facă mai eficient. Planificarea este o activitate de luare de decizii care reprezintă baza procesului de management şi care îi ajută pe manageri să organizeze, conducă şi controleze oferind organizaţiei o ţintă şi o direcţie.

Relaţia dintre planificare şi celelalte funcţii ale managementului este ilustrată în figura următoare:

Diagrama GANTT

Diagrama Gantt este un instrument de planificare, elaborat în 1917 de Henry L.Gantt, inginer şi sociolog de origine americană. Frecvent utilizată în managementul de proiect, o diagramă Gantt oferă o ilustrare grafică a unui program de activităţi, care ajută la planificarea, coordonarea şi monitorizarea unor sarcini specifice dintr-un proiect. Diagramele Gantt se pot realiza în versiuni simple, cu ajutorul unui grafic făcut pe o hârtie, sau în versiuni mai complexe, cu ajutorul unor aplicaţii software de management al proiectului.

Forma grafică a unui astfel de instrument de planificare constă într-o matrice pe a cărei axă orizontală este reprezentată perioada de timp pe care se întinde proiectul, împărţită în unităţi de măsură (spre exemplu zile, săptămâni sau luni), şi pe a cărei axă verticală sunt reprezentate sarcinile din proiect (spre exemplu, dacă proiectul ar consta în dotarea calculatorului cu un nou software, principalele sarcini ar putea fi: realizarea unei cercetări de piaţă, alegerea soft-ului, instalarea soft-ului, etc.).

În cadrul unei diagrame Gantt, fiecărei sarcini îi este alocat un rând. Timpul în care este estimat să se finalizeze o sarcină este reprezentat printr-o bară orizontală. Marginea din stânga marchează începutul preconizat pentru acea sarcină, iar marginea din dreapta marchează sfârşitul preconizat.

Sarcinile pot evolua relativ la alte sarcini în mod secvenţial, paralel sau prin suprapunere temporară.

Pe măsură ce proiectul avansează, diagrama este adusă la zi, prin umplerea barelor pe o lungime corespunzătoare procentului din sarcina care a fost îndeplinit. Se poate evalua astfel imediat stadiul în care se află proiectul, trăgând o linie verticală în dreptul datei curente. Sarcinile finalizate vor rămâne cu totul în partea stângă a liniei. Sarcinile în desfăşurare vor fi întretăiate de linie, şi dacă partea plină este la stânga liniei, înseamnă că sunt în întârziere faţă de planificare, pe când, dacă partea plină merge pănă în dreapta liniei, înseamnă că sunt înaintea planificării. Sarcinile viitoare rămân cu totul în dreapta liniei.

Atunci când se realizează o diagramă Gantt, se introduce un număr rezonabil de sarcini (nu mai mult de 15 sau 20), în aşa fel încât diagrama să încapă pe o singura pagină. În cazul în care este vorba de un proiect mai complex, se pot realiza diagrame subordonate care să detalieze încadrarea în timp a tuturor sub-sarcinilor care formează o sarcină principală. De asemenea, pentru o echipă de proiect este foarte util ca în dreptul unei sarcini să fie trecuţi şi responsabilii pentru respectiva sarcină.

De multe ori într-un proiect există evenimente care nu reprezintă o sarcină şi care se pot evidenţia în cadrul unei diagrame Gantt. Aceste momente reprezintă nişte “borne” (milestones) şi de obicei sunt marcate pe diagramă sub forma unor triunghiuri cu vârful în sus.

Preview document

Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 1
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 2
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 3
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 4
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 5
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 6
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 7
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 8
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 9
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 10
Ingineria întreprinderii asistate de calculator - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Ingineria Intreprinderii Asistate de Calculator.docx

Te-ar putea interesa și

Proiectarea Sistemelor Informaționale

INTRODUCERE În perioada de tranziţie la economia de piaţă o importanţă deosebită capătă automatizarea proceselor de prelucrare a informaţiei....

Proiecte economice - firma Infosoft Group SRL

1. Analiza macromediului 1.1.Mediul politic 1.1.1. ForCele politice ce acCioneaza si consecinCele acestora 1.1.1.1. Partidele politice...

Analiza sistemelor de organizarea procesuală a producției în condițiile automatizării la SC Artego SA

CAPITOLUL I SISTEME DE PRODUCŢIE 1.1. Scurtă prezentare a evoluţiei sistemelor de producţie Dezvoltarea producţiei de bunuri materiale a făcut...

Sisteme de Organizare și Automatizare a Producției

1. Scurta prezentare a evolutiei sistemelor de productie Dezvoltarea productiei de bunuri materiale a facut obiectul multor dezbateri teoretice,...

Modelarea Numerică a Regimurilor de Funcționare ale Mașinii Asincrone

1. Introducere Maşinile electrice reprezintă componente de bază ale oricărui sistem electroenergetic. Progresul în industriile de vârf este strâns...

Noi metode și mijloace de producție în tehnica CAD-CAM

Noul model de producţie este unul suprasimbolic şi diferă în mod dramatic de cel materialist, de masă. Aşa cum timpul este unul dintre cele mai...

Sistem Expert în Medicină

Introducere Sistemul Expert permite identificarea bolilor şi este îndreptat spre luarea unor decizii. În medicină luarea unei decizii apare...

Modelarea Geometrică și Proiectarea Asistată de Calculator

CAPITOLUL I Modelarea geometrică şi proiectarea asistată de calculator Una dintre activităţile cheie în orice proces de design de produs este de...

Ai nevoie de altceva?