Auditul Intrumentelor Financiare Derivate

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2101
Mărime: 16.37KB (arhivat)
Publicat de: Grigore Duma
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Ion

Extras din referat

Instrumentele financiare derivate sunt instrumente financiare a căror valoare depinde de sau derivă din valoarea altui activ, cum ar fi o acțiune, o obligațiune, o marfa sau un indice al prețurilor acțiunilor. Instrumentele financiare derivate fluctuează în tandem cu activul de bază. Ele pot fi utilizate atât în scopuri speculative, cât și pentru a reduce sau a controla un risc nedorit. Opțiunile si contractele futures sunt instrumente financiare derivate standardizate însă există și instrumente financiare derivate care sunt create special pentru a satisface anumite cerințe

Un instrument derivat este un instrument financiar care îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- valoarea sa se modifica ca urmare a variatiilor unei anumite rate de dobânda, a pretului unui instrument financiar, a pretului unor marfuri, a unui curs de schimb valutar, a unui indice de preturi sau rate, a unui rating de credit sau indice de credit sau a altei variabile, cu conditia ca, în cazul unei variabile nefinanciare, aceasta sa nu fie specifica unei parti contractual (uneori denumita “baza” sau “element suport”);

- nu solicita nicio investitie initiala neta sau solicita o investitie initiala neta care este mai mica decât cea necesara pentru alte tipuri de contracte de la care se asteapta reactii similare la modificarile conditiilor de piata; si

- este decontat la o data viitoare.

Exemple de tipuri de instrumente derivate sunt :

- contractele ferme de schimb la termen (forward),

- contractele swap de valute,

- contractele futures si

- instrumentele conditionale (optiunile cumparate sau vândute).

Una dintre caracteristicile definitorii ale unui instrument derivat este faptul ca necesita o investitie neta initiala a carei valoare este mai mica decât cea care ar fi necesara în cazul altor contracte de la care se asteapta sa reactioneze identic la factorii pietei.

Optiunile se încadreaza în definitia instrumentelor derivate deoarece prima platita, indiferent de exercitarea sau nu a optiunii, este mai mica decât investitia ce ar fi necesara pentru obtinerea instrumentului financiar de baza cu care este corelata optiunea.

În cazul contractelor cu instrumente derivate, angajamentele de cumparare sau vânzare aferente acestora se înregistreaza în conturi în afara bilantului (cont 8039 “Alte valori în afara bilantului”, analitic distinct), în momentul încheierii contractelor.

În general, valoarea justa initiala a instrumentelor derivate este zero, cu exceptia optiunilor pentru care valoarea justa initiala este data de valoarea primei platite sau încasate, caz în care contravaloarea acestora se evidentiaza în conturile bilantiere corespunzatoare de creante, respective datorii.

Operatiunile de schimb la vedere sunt operatiunile de cumparare si de vânzare a valutelor, cu decontarea în termenul stabilit în general prin reglementari sau conventii ale pietei respective, de regula maxim de doua zile lucratoare de la data încheierii tranzactiei, la cursul de schimb stabilit între parti (curs SPOT).

Operatiunile de schimb la termen (FORWARD) sunt considerate operatiunile de cumparare si de vânzare a valutelor, cu decontare dupa termenul stabilit în general prin reglementari sau conventii ale pietei respective, de regula mai mult de doua zile lucratoare de la data încheierii tranzactiei, la cursul de schimb stabilit între parti (curs FORWARD).

Operatiunile SWAP sunt operatiuni de cumparare si vânzare simultana a unei sume în valuta, cu decontarea la doua date, de valori diferite (de regula SPOT si FORWARD) la cursurile de schimb stabilite (SPOT si FORWARD) la data tranzactiei.

Contractele bazate pe marfa care dau oricareia dintre partile contractante dreptul de decontare în Numerar sau prin alte instrumente financiare se considera instrumente financiare derivate, cu exceptia cazurilor în care:

a) acestea au fost încheiate si continua sa îndeplineasca cerintele asteptate ale entitatii privind cumpararea, vânzarea sau utilizarea produsului de baza;

b) acestea au fost initial destinate unui astfel de scop; si

c) se asteapta ca acestea sa fie decontate prin livrarea marfii.

Preview document

Auditul Intrumentelor Financiare Derivate - Pagina 1
Auditul Intrumentelor Financiare Derivate - Pagina 2
Auditul Intrumentelor Financiare Derivate - Pagina 3
Auditul Intrumentelor Financiare Derivate - Pagina 4
Auditul Intrumentelor Financiare Derivate - Pagina 5
Auditul Intrumentelor Financiare Derivate - Pagina 6
Auditul Intrumentelor Financiare Derivate - Pagina 7
Auditul Intrumentelor Financiare Derivate - Pagina 8
Auditul Intrumentelor Financiare Derivate - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Auditul Intrumentelor Financiare Derivate.doc

Ai nevoie de altceva?