Halifax Bank of Scotland

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3027
Mărime: 98.84KB (arhivat)
Publicat de: Sava Militaru
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marius Apostoaie
Universitatea Alexandru Ioan Cuza FEAA

Cuprins

  1. Istoric 1
  2. Structura băncii HBOS 3
  3. Actionariat 6
  4. Noutati 6
  5. Bibliografie 9

Extras din referat

Halifax Bank of Scotland

Istoric

HBOS este o companie bancară şi de asigurări din Marea Britanie, filială ce aparţine în totalitate grupului bancar Lloyds fiind preluată în luna ianuarie 2009. Halifax Bank of Scotland este companie de holding pentru Bank of Scotland care coordonează brandurile Bank of Scotland şi Halifax în Marea Britanie precum şi HBOS Australia şi divizia de asigurări a grupului.(HBOS Insurance and Investment Group Limited ).

HBOS a fost fomată în 2001 prin fuziunea Halifax Public Limited Company şi Company of the Bank of Scotland iar această operaţiune a fost caracterizată ca fiind crearea celei de a cincea forţe în sistemul bancar britanic. Totodată, HBOS este şi cea mai mare bancă care acordă credite ipotecare din Marea Britanie .

Desi oficial, HBOS nu este o abreviere a unor cuvinte specifice, se presupune că acesta provine de la Halifax Bank of Scotland. Sediul companie este situat in Edinburgh, Scoţia acesta fiind precedentul sediu al Bank of Scotland.Sediul operaţional era localizat în Halifax, New Yorkshire, Anglia, fostul sediu al Halifax.

In 2006, HBOS a acceptat actul reorganizaţional al grupului HBOS, un act privat al parlamentului care a raţionalizat structura corporativă a băncii. Actul permitea ca HBOS să transforme Company of the Bank of Scotland intr o companie publică limitată care a devenit principala filială a HBOS.

In martie 2008 acţiunile HBOS au scăzut cu 17% datorită unor zvonuri false conform cărora HBOS ar fi cerut bancii Angliei un ajutor financiar. Pe 17 septembrie 2008, la puţin timp după colapsul Lehman Broather s pretul actiunilor HBOS au suferit fluctuaţii cuprinse intre 88si 220 puncte per acţiune contrar asigurărilor date de Autoritatea Serviciilor Financiare referitoare la lichiditatea si expunerea către criza creditelor. Totuşi, mai tarziu in acea zi, BBC a anunţat că HBOS este in discutii avansate cu Lloyds TSB pentru a crea o ,,superbancă cu 38 milioane de clienţii.

Pentru a evita colapsul unei alte bancii guvenul a anunţat că preluarea HBOS de către Llods TSB poate avea loc ignorând legea competiţiei.

Pe 18 septembrie 2008 termenii ofertei propuse de Lloyd TSB au fost anunţati.

Inţelegerea a fost ratificată pe 19 ianuarie 2009 , principalele condiţii fiind ca trei sferturi din actionarii HBOS şi jumătate din acţionarii Lloyds TSB să voteze pentru iar guvernul britanic să permită derogarea de la legea competiţiei.

Grupul a devenit parte a Lloyds Banking Grup prin preluarea sa de către Lloyds TSB. Acesta a avut loc în data de 19 ianuarie 2009 după ce ambele adunări generale ale acţionarilor au aprobat preluarea. HBOS continuă să funcţioneze ca o organizaţie independentă cuprinsă în noul grup deşi viitorul apropiat este de aşteptat ca aceasta să fie restructurată.

Pe 13 octombrie 2008 fostul prim-ministrul Gordon Brown a anuntat că guvenul trebuie să fie un pilon de stabilitate şi o acţiune neîntalnită: trezoneria va imprumuta 37 miliarde de lire sterline pentru a evita prabusirea sistemului bancar britanic, banii fiind destinaţi pentru Royal Bank of Scoatland, Lloyds TSB si HBOS.

Grupul bancar Lloyds a cominicat presei că HBOS a avut pierderi in valoare de 10,8 miliarde lire sterline pe anul 2008.

Trezoreria ar infuza 37 miliarde lire sterline în Royal Bank of Scotland Group Plc, Lloyds TSB si HBOS Plc, pentru a evita colapsul sectorului financiar din Marea Britanie sau "colapsul bancar". Alistair Darling a declarat ca Marea Britanie ar putea beneficia de planul de salvare al guvernului, pentru ca vor avea un anumit control în RBS, în schimbul a aproximativ 20 miliarde lire sterline din partea contribuabilului. Guvernul dobândeşte 8.6 miliarde dolari din acţiuni preferenţiale şi de subscriere si 25.7 miliarde dolari din acţiuni ordinare. Astfel, intenţia de a acumula 15 miliarde lire sterline (18,9 miliarde de euro, 25.8 miliarde de dolari) de la investitori, care urmează să fie subscrise de către guvern. Banii contribuabililor vor achizitiona actiuni de la RBS in valoare de 5 miliarde de ire sterline.

Banca Barclays creştea cu 6.5 miliarde de lire sterline doar de la investitori, în loc de ajutorul de stat. Reuters a raportat ca Marea Britanie ar putea injecta 40 miliarde lire sterline (69 miliarde dolari) în 3 bănci, inclusiv Barclays.

Andy Hornby, fostul director executiv al HBOS şi Stevenson Coddenham, fostul preşedinte, au venit în faţa comisiei de trezorerie Commons să răspundă pentru aproape-colapsul bancii. Dl Hornby a spus: "Îmi pare foarte rău ce s-a întâmplat la HBOS. Lucrurile care s-au intamplat au afectat actionarii, dintre care multi ne sunt colegi, a afectat comunitatile in care traim, a afectat vizibil platitorii de taxe si ne pare foarte rau pentru evenimentele pe care le-au adus.”

Preview document

Halifax Bank of Scotland - Pagina 1
Halifax Bank of Scotland - Pagina 2
Halifax Bank of Scotland - Pagina 3
Halifax Bank of Scotland - Pagina 4
Halifax Bank of Scotland - Pagina 5
Halifax Bank of Scotland - Pagina 6
Halifax Bank of Scotland - Pagina 7
Halifax Bank of Scotland - Pagina 8
Halifax Bank of Scotland - Pagina 9
Halifax Bank of Scotland - Pagina 10
Halifax Bank of Scotland - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Halifax Bank of Scotland.docx

Te-ar putea interesa și

Concurența în domeniul asigurărilor

Conceptul de concurenţă s-a format şi este folosit în orice tip de relaţii sociale. Reglementările juridice l-au preluat din vocabularul uzual,...

Managementul Riscurilor Bancare

INTRODUCERE În ultimele două decenii ale secolului XX, studiul băncilor şi activităţii bancare a constituit, pentru cercetători, unul dintre cele...

Tendințe în evoluția serviciilor de asigurări - studiu de caz - ING Group

INTRODUCERE De-a lungul timpului, multi oameni întelepti au facut referiri, în cugetarile lor, la asigurari. Motivul este legat de grija oamenilor...

Asigurările de viață

CAPITOLUL I PIATA ASIGURARILOR DE VIATA IN PERIOADA 2001-2007 1.1 Introducere in asigurarile de viata Inca din antichitate, oamenii s-au...

Asigurări de viață și ING

I. NOTIUNI GENERALE 1.Definirea asigurarii de viata; Viata noastra este amenintata de multe riscuri, unele mai mari, altele mai mici, care ne...

Globalizarea

INTRODUCERE Globalizarea este în zilele noastre unul dintre fenomenele cele mai discutate şi disputate în acelasi timp, iar plaja discursurilor...

Sistemul bancar din Marea Britanie

Cap.I. Caracteristici ale sistemului bancar britanic I.1. Scurt istoric Istoricul sistemului bancar englez este de un real interes, deoarece...

Sistemul bancar al Marii Britanii

INTRODUCERE Analiza sistemelor bancare contemporane evidenţiază că acestea sunt structurate pe două nivele, respectiv banca centrală şi băncile de...

Ai nevoie de altceva?