Impactul TVA asupra Activității Economice

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7342
Mărime: 38.12KB (arhivat)
Publicat de: Nae Timiș
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adina Martin
UNIVERSITATEA “ ALEXANDRU IOAN CUZA” FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. 1. ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA TVA 1
  2. 2. ELEMENTE TEHNICE ALE TVA 5
  3. 2.1 Sfera de aplicare a taxei pe valoare adăugată 5
  4. 2.2 Operaţiuni scutite de plata TVA 6
  5. 2.3 Plătitorii de TVA 7
  6. 2.4 Regimuri de impozitare şi cote de impunere 8
  7. 2.5 Regimul deducerilor 10
  8. 2.6 Faptul generator şi exigibilitatea TVA 12
  9. 2.7 Obligaţiile plătitorilor de TVA 13
  10. 2.8 Sancţiunile şi drepturile plătitorilor de taxă pe valoarea adăugată 15
  11. 3. IMPLICAŢII ALE TVA ASUPRA ACTIVITĂŢII ÎNTREPRINDERII 16
  12. 3.1 Efecte ale TVA asupra trezoreriei întreprinderii 16
  13. 3.2 Efecte ale TVA asupra pragului de rentabilitate şi intervalului de siguranţă 17
  14. CONCLUZII
  15. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

IMPACTUL TVA ASUPRA ACTIVITĂŢII ECONOMICE

1. ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA TVA

Codul fiscal defineşte taxa pe valoare adăugată ca fiind un impozit indirect care se datorează bugetului de stat. Din acestă definiţie rezultă că o carcateristică a taxei pe valoare adăugată este faptul că reprezintă un impozit indirect, adică un impozit general de consum, care se stabileşte asupra operaţiunilor privind livrările de bunuri sau prestării de servicii efectuate cu plată, precum şi importul de bunuri, fiind suportat de consumatorul final.

Până în iulie 1993, impozitul pe circulaţia mărfurilor a deţinut locul principal în cadrul impozitelor indirecte. În alte ţări acest impozit este numit cifra de afaceri( taxa generală pe vânzări ) şi a fost instituit după primul război mondial fiind aşezat asupra deverului total al întreprinderilor industriale şi comerciale.

Dacă se are în vedere veriga la care se încasează, impozitul pe cifra de afaceri poate fi cumulativ (multifazic) sau unic (monofazic).

Impozitul cumulativ constă în impunerea mărfurilor la toate verigile prin care acestea trec de la producător până când ajung la consumator, ceea ce determină încasarea unui impozit cu atât mai mare cu cât marfa trece prin mai multe verigi. Acest impozit mai poartă numele de “impozit în cascadă” sau “în piramidă”.

Impozitul unic (monofazic) constă în încasarea lui o singură dată indiferent prin câte verigi trece marfa până când ajunge la consumator. Acest impozit se încasează fie la vânzarea mărfurilor de către producător purtând numele de taxă de producţie, fie la vânzarea mărfurilor prin comerţul cu ridicata sau cu amănuntul când poartă numele de impozit pe circulaţie sau impozit pe vânzare.

Dacă se ţine seama de baza de calcul, impozitul pe cifra de afaceri poate avea forma impozitului pe cifra de afaceri brută şi a impozitului pe cifra de afaceri netă. În primul caz impozitul se determină prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii totale a mărfurilor vândute, ceea ce însemnă că de fapt se calculează impozit şi asupra impozitelor plătite la verigile anterioare, ducând la o fiscalitate ridicată. În al doilea caz, impozitul se calculează numai asupra diferenţei între preţul de vânzare şi preţul de cumpărare, adică numai asupra valorii adăugate, ceea ce este mai echitabil.

Datorită efectelor sale negative, impozitul pe circulaţia mărfurilor a fost în repetate rânduri dezbătut şi criticat în literatura de specialitate; ca urmare s-a ajuns la concluzia înlocuirii sale cu taxa pe valoarea adăugată, care iniţial a purtat numele de impozit pe cifra de afaceri netă.

Denumirea de taxă pe valoare adăugată este inadecvată, deoarece taxa nu trebuie confundată cu impozitul. Apoi, nu în toate cazurile este vorba de valoare adăugată, ci uneori numai de preţ adăugat, astfel denumirea cea mai corectă ar fi aceea de impozit pe cifra de afaceri netă.

Taxa pe valoare adăugată este practic un impozit indirect nou pe plan mondial, experimentat şi adoptat iniţial în Franţa din iniţiativa lui M. Lauré în anul 1954. În anii următori această taxă s-a extins în mai multe ţări din Europa, America Latină, Africa etc.

Taxa pe valoare adăugată nu se aplică în S.U.A. şi Australia, care practică un sistem de impozitare asupra vânzărilor.

La propunerea Comisiei Financiare a Comunităţii Europene, taxa pe valoare adăugată a fost adoptată la 1 ianuarie 1970 de către toate ţările Pieţei Comune, înlocuind impozitul pe circulaţia mărfurilor care conduce la impunerea în “cascadă”.

Taxa pe valoare adăugată este de fapt un impozit indirect asupra consumului, cu caracter general, calculată şi aplicată în fiecare stadiu al circuitului bunurilor şi serviciilor de la producţia primară până la stadiul consumului final. La fiecare stadiu al circuitului economic, taxa pe valoare adăugată se încasează prin includerea ei în preţul de vânzare, astfel are loc creşterea corespunzătoare a acestui preţ.

Taxa pe valoare adăugată se aplică o singură dată produselor, indiferent dacă sunt bunuri de consum sau mijloace de producţie, ca şi executărilor de lucrări şi prestări de servicii.

Practic, aceasta se aplică numai asupra diferenţei dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare, respectiv numai asupra a ceea ce se numeşte valoare adăugată, de către fiecare agent economic participant la procesul de producţie şi de circulaţie a mărfii respective.

Acest tip de impozit indirect înlocuieşte impozitul pe circulaţia mărfurilor care prezintă unele inconveniente. În primul rând, aşezarea acestui impozit se făcea pe produs, pe diferitele trepte ale desfăşurării ciclului economic, fapt ce determină calcularea lui în cascadă, aplicându-se din treaptă în treaptă, pe măsură ce un produs parcurgea mai multe stadii în diferite societăţi comerciale în vederea realizării, începând de la materia primă, semifabricate şi până la obţinerea produsului finit. Prin urmare, cu cât acest circuit este mai lung, cu atât acest impozit, aplicându-se pe fiecare treaptă, devenea mai mare. În al doilea rând, impozitul pe circulaţia mărfurilor se prezintă într-o structură de mai multe cote diferenţiate, ceea ce complica munca de calculare şi de verificare. Majoritatea ţărilor cu economie de piaţă avansată au înlocuit impozitul pe circulaţia mărfurilor cu taxa pe valoare adăugată.

Taxa pe valoare adăugată prezintă următoarele caracteristici:

- Caracter universal - se aplică asupra tuturor bunurilor, lucrărilor şi serviciilor din economie.

- Neutralitate – afectează preţul final al unui bun sau serviciu, în momentul în care acesta ajunge la consumatorul final, indiferent de numărul de operaţiuni care preced livrarea la consumatorul final.

- Transparenţă – permite fiecărui cetăţean sau patron să cunoască exact şi concret care este mărimea impozitului şi a obligaţiei de plată ce-i revine.

- Unicitate – taxa este aceeaşi ca mărime,indiferent de circuitul pe care îl parcurge materia primă până la produsul finit respectiv, pe la câţi agenţi economici trece până se obţine o anumită marfă, ceea ce înseamnă că nu depinde de mărimea (fazele) circuitului economic şi evită cumulul impozitării.

Preview document

Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 1
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 2
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 3
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 4
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 5
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 6
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 7
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 8
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 9
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 10
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 11
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 12
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 13
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 14
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 15
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 16
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 17
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 18
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 19
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 20
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 21
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 22
Impactul TVA asupra Activității Economice - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Impactul TVA asupra Activitatii Economice.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Impozitele indirecte și influenta lor

Argument Impozitele reprezintă preluarea unei părți din veniturile și averea persoanelor fizice sau juridice la dispoziția statului în vederea...

Evaziunea Fiscală

INTRODUCERE Dimensiunea economiei subterane nu poate fi măsurată cu precizie, cifrele variind de la o sursă la alta, dar totuşi efectele se fac...

TVA - Alocare și Impact

INTRODUCERE Pentru a-si desfasura activitatile, statul are nevoie de venituri pe care si le asigura din impozite prelevate atat de la persoanele...

Impactul TVA asupra Activității Economice

Cap 1. Scurt istoric privind introducerea TVA Taxa pe valoare adăugată apare pentru prima dată în Franţa, din iniţiativa lui M.Laure, legea care...

Impactul TVA asupra activității economice

CAP. 1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND T.V.A. 1.1. SCURT ISTORIC AL TVA Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect datorat la bugetul...

Taxa pe valoare adăugată - caracteristici, impact economic

Introducere Fiecare a auzit macar o data termenul de TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata). Ea apare scrisa pe aproape toate documentele legate de...

Impactul TVA asupra activității economice

1. Caracterizare generală TVA Una din cele mai moderne şi eficiente componente ale politicii fiscale din ţările europene occidentale o reprezintă...

Impactul TVA asupra activităților economice

Cap.1 Considerații generale privind T.V.A. 1.1 Apariția și evoluția T.V.A. Taxa pe valaoare adăugată este un impozit indirect datorat bugetului...

Ai nevoie de altceva?