Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2010
Mărime: 17.69KB (arhivat)
Publicat de: Grigore Lupu
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA DIN ORADEA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

Cuprins

  1. CAP. I Scurt istoric 3
  2. CAP. II Tipuri de banci comerciale 4
  3. CAP. III Rolul bancilor comerciale 5

Extras din referat

BIBLIOGRAFIE 10

CAP I. Scurt istoric

Primele banci in acceptiunea moderna le regasim in: 1071 la Venetia cand Dogele Michele al XI infiinteaza Banca de Venezia cu scopul de a face operatiuni de administrarea bunului public pentru cetate: 1341 la Barcelona, 1407 la Genova, strans legata de viata economica din bazinul mediteranean.

Abia in sec XVII se formeaza dupa acest model banci si in vestul europei: 1609 la Amsterdam, 1619 la Hamburg, 1635 la Rotterdam, 1668 Banca Suediei, 1694 Banca Angliei

Rolul banci a sporit pe masura dezvoltari societati, la sfarsitul sec XIX dar mai ales la inceputul sec XX cand aceasta dezvolta si celelalte functii:de efectuare a platilor, de transferuri valutare externe.

In tara noastra, sistemul bancar s-a organizat la sfarsitul sec XIX inceputul sec XX si cuprindea: 1857-Banca Moldovei, 1864-Casa de Depuneri si consemnatiuni, reorganizata sub forma Casa de Economi si Consemnatiuni in 1880-Banca Nationala a Romaniei, 1894-Banca Agricola, 1897-Banca Generala Romana, 1898-Banca de Scont a Romaniei, 1899-Banca Comertului din Craiova, 1904-Banca de Credit Romana, 1906-Banca Comerciala Romana, 1911- Banca Romaneasca.

CAP II. Tipuri de bănci comerciale

Banca Comerciala asigura legatura efectiva cu economia:constituie depozite si finanteaza agentii economnici prin acordarea de credit. La randul lor bancile comerciale pot fi :

1. BANCILE UNIVERSALE care au activitate diversificata, efectueaza toate tipurile de operatiuni bancare.Bancile universale s-au dezvoltat initial in Germania si Japonia si apoi in alte tari europene.

2. BANCILE SPECIALIZATE , instituti de credit cu un statul legal special,axate fie pe realizarea unor anumite operatiuni, fie pe finantarea unui anumit sector al economiei.Bancile specializate in mod traditional realizeaza finantarea unui sector al economiei, acesta fiind bancile de ramura ca de exemplu:

2.1. Banci agricole-finanteaza exploatarile agricole sub forma creditelor pe termen lung pentru utilaje agricole sau imbunatatiri funciare si sub forma creditelor pe termen scurt pentru seminte si furaje.

2.2. Banci de comert exterior care mijlocesc decontarile internationale privind importul si exportul, faciliteaza o serie de operatiuni valutare, de credit de garantie si de comision privid sprijinirea dezvoltari comertului exterior.

2.3. Banci ipotecare realizeaza crediterea pe termen lung pt constructia sau cumpararea de imobile.In tarile dezvoltate aceste banci emit obligatiuni ipotecare negociate pe piata financiara.

2.4. Casele de economii- sunt banci ale populatiei, avand ca obiectiv principal de activitate atragerea economiei banesti ale populatiei.

2.5. Coperativele de credit- sunt banci create de mici producatori ce acorda imprumuturi doar membrilor coperatori pentru productia sau pentru scopuri personale.

2.6. Bancile de leasing-au aparut in SUA (1952) specializate in finantarea indirecta a investitiilor, inchirierea de catre agenti economici, pe baza de contract a unor echipamente care se afla in proprietatea banci, in schimbul unor chirii.

Leasingul efectuat de bancile de leasing are caracteristicile unor relati de credit, deoarece:

-prezinta plasarea fondurilor constituite de catre banca;

-chiria incasata are caracterul unor bobanzi;

-operatiunea de leasing este garantata cu insusi echipamentul de productie, similar garantari creditului bancar.

2.7. Bancile de factoring -specializate in acordarea de credite prin preluarea creantelor de la creditori, urmand sa incaseze aceste creante de la debitori. Creditul de factoring se acorda pe baza facturilor ce atesta livrarea marfurilor, prestarea servicilor executarea lucrarilor si a contractului comercial.

3. BANCILE DE AFACERI-pe langa acordarea de credite au ca obiect de activitate achizitionarea de active financiare.

Rolul bancilor de afaceri nu este numa acela de intermediari ele implicanduse direct cu propriile resurse in activitatea clientilor lor, fie prin participarea la capital fie prin preluarea creditelor obligatori ale acestora.

Exista mai multe tipuri de banci de afaceri, in functie de gradul de implicare in activitatea clientilor lor;cele care detin controlul asupra intreprinderi se numesc banci de portofoliu.

CAP III. Rolul băncilor comerciale

Apariţia băncilor moderne este strâns legată de dezvoltarea comerţului cu cetăţile îndepărtate şi acumularea capitalului monetar în special pe această bază , expresie a dezvoltării producţiei manufacturiere şi a expansiunii generale a economiei Legate de nevoile comerţului şi desfăşurând principalele operaţiuni prin intermediul efectelor comerciale , în mod firesc băncile au primit atributul de comerciale

În epoca contemporană , locul şi rolul băncilor în economie este strâns legat de calitatea lor de intermediar principal în relaţia economii investiţii , relaţie hotărâtoare în creşterea economică

Preview document

Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 1
Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 2
Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 3
Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 4
Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 5
Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 6
Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 7
Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 8
Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 9
Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Industria Bancara Contemporana - Rolul Bancilor Comerciale.doc

Te-ar putea interesa și

Relația Banca Centrală - bănci comerciale în contextul economiei de piață

Apariţia şi organizarea băncilor centrale Apariţia băncilor, în accepţiunea modernă a termenului, a avut loc după anul 1100, atunci când comerţul,...

Acivitatea băncilor comerciale pe piața de capital

INTRODUCERE Sistemul bancar este una din cele mai importante structuri ale economiei de piaţă. Băncile sunt mediatori la distribuirea capitalului,...

Industria bancară contemporană - rolul băncilor comerciale

Apariţia băncilor moderne este strâns legată de dezvoltarea comerţului cu cetăţile îndepărtate şi acumularea capitalului monetar în special pe...

Management Bancar

Studiul 1 - Natura si clasificarea riscului bancar 1.1. Definire si clasificare În partea întâi am definit conceptul general de risc, conform...

Ai nevoie de altceva?