Biblioteca

Instrumentele de Plata si de Credit Internationale Utilizate in Republica Moldova

Referat / Banci
Informatii Referat:
Numar de pagini: 14
Marime arhiva: 146.22Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Banci
Nota pe site: 8 Instrumentele de Plata si de Credit Internationale Utilizate in Republica Moldova, 8 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Ana Berdila
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Instrumentele de Plata si de Credit Internationale Utilizate in Republica Moldova.doc

Din cuprins:
INTRODUCERE 3
1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND INSTRUMENTELE DE PLTĂ ŞI DE CREDIT UTILIZATE ÎN AFACERILE INTERNAŢIONALE 4
2. ANALIZA INSTRUMENTELOR DE PLTĂ ŞI DE CREDIT UTILIZATE ÎN
REPUBLICA MOLDOVA 5
3. UTLIZAREA INSTRUMENTELOR DE PLATĂ ŞI DE CREDIT INTERNAŢIONALE : PERSPECTIVE DE VIITOR 13
CONCLUZII 14
BIBLIOGRAFIE 15

Extras din document:

INTRODUCERE
Actualitatea temei de cercetare Caracteristica generala a instrumentelor de plată şi de credit utilizate în sistemului bancar al Republicii Moldova reprezintă o importanţă majoră în comerţul internaţional, care, implică fluxuri masive de mărfuri şi de bani, fapt ce justifică importanţa unei bune comunicări între parteneri şi necesitatea acurateţei semnalului transmis. Pe cît de important este ca mărfurile livrate să fie în calitatea şi cantitatea dorită la momentul dorit, pe atît de imortant este ca fluxul echivalent de plată a acestor mărfuri,să intervină cu calitatea şi la momentul dorit de ambele părţi.
Scopul cercetarii constă în analiza instrumentelor de plată şi de credit. Este efectuată analiza concurenţei dintre avantajele fiecărui instrument.
Sarcinele referatului reprezintă investigaţiile efectuate referitor la caracteristica generală a instrumentelor de plată şi de credit în sistemului bancar al Republicii Moldova Sarcinele referatului permite elaborarea unor recomandări, a unor măsuri referitoare la evitarea unor riscuri economice sau valutare
Obiectul cercetarii cuprinde cele mai importante instrumente de plată şi de credit internaţionale foloste în Republica Moldova(cecul, cambia şi biletul la ordin).
Subiectul cercetarii reprezintă aspectele fiecărui instrument de plată şi de credit, concepte, reguli uniforme, contribuţia fiecăruia la reducerea riscului valutar, coordonata principală fiind riscul valutar si efectele acestuia asupra activităţii pe piaţa monetară a Republicii Moldova.
Metodologia de cercetare aplicată în lucrare are la bază utilizarea metodelor ştiinţifice de cercetare, cum sunt: analiza economică, metoda grafică, metoda sintezei şi metoda comparaţiei.
Baza informaţională a cercetării o constituie publicaţiile, lucrări ştiinţifice şi de informare, şi datele statistice furnizate de Banca Naţională a Moldovei, precum şi alte publicaţii de ordin juridic şi statistic ce ţin de subiectul de cercetare.
Structura referatului. Referatul cuprinde trei capitole: Cap.I “Aspecte teoretice privind instrumentele de plată şi de credit utilizate în afacerile economice internaţionale”, Cap. II “ Analiza instrumentelor de plată şi de credit utilizate în Republica Moldova ”, Cap. III “ Utilizarea instrumentelor de plată şi de credit internaţionale: perspective de viitor ”, concluzii şi bibliografie.
CAP. I ASPECTE TEORETICE PRIVIND INSTRUMENTELE DE PLATĂ ŞI DE CREDIT UTILIZATE ÎN AFACERILE ECONOMICE INTERNAŢIONALE
În economiile de piaţă moderne agenţii economici dispun de o varietate de metode pentru a face plăţi. Astfel, de regulă, ei aleg instrumentul de plată pe care îl consideră adecvat necesităţilor lor, din perspectiva vitezei de execuţie, a costurilor de tranzacţie, a caracteristicilor locale precum şi a cadrului legal care reglementează obligaţiile de plată.
De exemplu plăţile de detaliu (retail payments) pot fi decontate fie prin utilizarea numerarului, a cecurilor, a cardurilor de credit, a cardurilor de debit sau a ordinelor de transfer credit, fiecare dintre ele putînd implica operaţii manuale, telefonice, poştale sau pe suport magnetic. Pentru plăţile cu valoare mare şi/sau urgente, în general corelate cu schimbul instrumentelor financiare, de regulă sunt utilizate sisteme electronice de transfer de fonduri mult mai dezvoltate din punct de vedere tehnologic.
Din punctul de vedere al tehnologiei implicate, transferurile de fonduri pot fi clasificate fie după modul în care sunt prezentate instrucţiunile de plată – pe suport hîrtie sau nonhîrtie – fie după canalele de transmisie ale acestora – manual, telefonic, telex, electronic sau prin alte forme de telecomunicaţii. Cu cele două suporturi sunt asociate următoarele instrumente de plată:
- instrumente de plată pe suport hîrtie: ordine de transfer debit (cambia, biletul la ordin, cecul), ordine de transfer credit (ordinul de plată)
- instrumente de plată pe suport nonhîrtie: cardul, debitul direct
Adoptînd o uniformizare, pe plan mondial, în ceea ce priveşte utilizarea mijloacelor, instrumentelor sau tehnicilor de plată , forurile internaţionale ce activează în domeniu au vizat şi vizează în continuare reducerea riscurilor majore ţinînd cont de faptul că o eliminare totală acesta nu este posibilă din punct de vedere practic.În Republica Moldova marea majoritate a transferurilor de fonduri sunt făcute pe suport hîrtie, adică este vorba despre cambie, bilet la ordin şi cec.
CAP. II ANALIZA INSTRUMENTELOR DE PLATĂ ŞI DE CREDIT UTILIZATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
2.1 Cambia şi biletul la ordin - instrumente de plată şi credit pe termen scurt cu rol de garantare a plăţilor
Plata prin utilizarea cambiei şi biletului la ordin se numără printre cele mai vechi tehnici de plată, oferind un grad de securitate ridicat părţilor implicate. Factorii determinanţi care au dus la crearea cambiei şi biletului la ordin au fost: a)marea densitate de monede; b)nesiguranţa transporturilor; c) interzicerea exportului de capitaluri. Emisiunea, circulaţia, negocierea cambiilor şi biletelor la ordin sunt legate atît de activitatea în domeniul relaţiilor de schimb internaţionale, cît şi de o serie de operaţiuni cu caracter necomercial, executate de persoane fizice sau juridice.


Previzualizare pagini: (14)

  Comentarii:

  Referat la RVFI


  Documente similare:
  Preview document similar
  Moneda Credit Banci
  Cursul contine 34 pagini in format doc cu o marime totala de 80.45 KB.
  Preview document similar
  Instrumente de Plata Internationale
  Proiectul contine 28 pagini in format doc cu o marime totala de 94.61 KB.
  Preview document similar
  Instrumente de Plata Electronice
  Referatul contine 23 pagini in format doc cu o marime totala de 41.8 KB.
  Preview document similar
  Creditul
  Referatul contine 40 pagini in format doc cu o marime totala de 84.58 KB.
  Preview document similar
  Instrumente de Plata - SC Over Stil SRL
  Proiectul contine 92 pagini in format doc cu o marime totala de 2.39 MB.
  Preview document similar
  Modalitati de Plata si Credit
  Proiectul contine 58 pagini in format doc cu o marime totala de 470.6 KB.
  Carti recomandate:
  George Soros
  Dincolo de celebritatea castigata prin speculatiile sale financiare, George Soros ne prezinta in cartile sale un chip mult mai complex: acela al unui analist versat al realitatilor economice, al unui filantrop preocupat de soarta celor din jur si de mersul societatii in care traieste, dar si al unui ganditor de o veritabila dimensiune... citeste tot
  Oana (Pana) Mionel
  In prezent, traim intr-o lume financiara foarte interesanta, unica in felul ei, si totusi atat de diferita, caracterizata de piete financiare din ce in ce mai sofisticate, de inovatia produselor financiare si de o competitie acerba intre investitorii financiari globali. Asa cum Oana Mionel surprinde in aceasta carte, schimbarea atitudinala... citeste tot
  Dumitru A. P. Florescu, Adrian Bordea, Roxana Popa
  ,,Paginile adunate in topul prefatat analizeaza o problema ce a suscitat un interes acut in ultima perioada: aspectul clauzelor abuzive in contractele de credit bancar. Cunoasterea regimului aplicabil clauzelor abuzive, modul in care acestea sunt formulate de catre profesionisti, precum si modalitatea in care sunt ocrotite drepturile si... citeste tot