Istoricul Bank of America și CityBank

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3865
Mărime: 16.16KB (arhivat)
Publicat de: Alistar Bejan
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru

Extras din referat

Bank of America este cea mai mare banca comerciala din Statele Unite ale Americii, atat din punctul de vedere al depozitelor cat si in ceea ce priveste capitalizarea bursiera (valoarea de piata a companiei, market capitalisation).

Istoricul companiei:

Inainte de a deveni Bank of America in 1998, ea a fost cunoscuta ca North Carolina Nation Bank, prescurtata "NCNB",asa cum i se spunea in orasul unde a fost fondata, Charlotte,Carolina de Nord,care, ulterior, a luat numele de NationsBank. In 1998, NationsBank a achizitionat in San Francisco BankAmerica si a redenumit compania Bank of America.

Bank of Italy:

De-a lungul istoriei Statelor Unite, mai multe banci au fost incorporate si consolidate in Bank of America. Cea mai semnificativa dintre acestea a fost Bank of Italy, fondata de Amadeo Gianinni, fiul unor imigranti italieni in SUA, intr-un saloon transformat in San Francisco la 9 am, luni, 17 octombrie 1904. Din prima zi,el a atras 28 depozite totalizand 8780 $. La cutremurul din 1907,el a reusit sa scoata toti banii afara din cladirea in flacari si si-a condus banca de la o masa, in strada. Spre sfarsitul anilor '20, Gianinni i-a propus lui Orra E. Monette, presedintele si fondatorul Bank of America din Los Angeles o fuziune intre cele doua entitati. Banca din Los Angeles inregistrase o crestere spectaculoasa datorita dezvoltarii unui sistem de locatii unde isi oferea produsele,in special cele de retail, clientilor sai (branch banking sistem), face-to-face. Fuziunea a fost definitivata la inceputul anului 1929, iar noua companie si-a luat numele de BankAmerica, sub conducerea lui Gianinni, ca presedinte si a lui Monnette ca vice-presedinte.

Succesul din California:

Gianinni dorea sa construiasca o banca nationala care sa se extinda in aproape toate statele vestice dar si in domeniul asigurarilor, sub egida companiei sale afiliate, Transamerica Corporation. Insa in 1956 a fost adoptata Bank Holding Company Act prin care se interzicea bancilor detinerea unor sucursale non-bancare de genul companiilor de asigurari. Astfel, Bank of America si Transamerica au fost separate, cea din urma continuandu-si activitatea in industria asigurarilor.

Asadar, reglementarile bancare federale i-au interzis BankAmericii activitatile bancare interstatale si bancile domestice ale acesteia din afara Californiei au fost fortate sa formeze o companie separata care ulterior a devenit First Interstate Bancorp si a fost achizitionata de Wells Fargo & Company in 1996. Insa BankAmerica nu a asteptat schimbarea reglementarilor bancare din 1980 pentru a-si extinde din nou activitatea bancara inafara Californiei. Tehnologiile vremii au facut posibila crearea cartilor de credit care sa faca legatura cu conturile bancare. In 1958, banca a creat BancAmericard-ul care si-a schimbat numele in VISA in 1975. Celelalte banci s-au aliat in emiterea MasterCharge-ului (acum MasterCard) pentru a concura cu BancAmericard-ul.

Extinderea inafara Californiei:

BankAmerica s-a extins inafara Californiei in 1983 prin achizitia Seafirst Corporation din Seattle, Washington si a sucursalei sale Seattle-First National Bank. Seafirst a fost in pragul sechestrului de catre guvernul federal dupa ce a devenit insolvabila datorita unor serii de plasamente gresite in industria petrolului. BankAmerica a continuat sa opereze cu noua sa sucursala sub numele de Seafirst si nu ca BankAmerica pana la fuziunea din 1998 cu NationsBank.

In perioada 1986-1987, BankAmerica s-a confruntat cu pierderi uriase datorate unor imprumuturi acordate Lumii A Treia,mai precis in America Latina. Ca urmare,compania si-a concediat Directorul General Executic (chieff executive officer), Sam Armacost. Desi Armacost il acuzase pe predecesorul sau, A.W.Clausen de producerea piederilor, acesta a fost totusi numit sa-l inlocuiasca pe Armacost. Pierderile suferite au avut ca rezultat un declin urias a stocurilor bancii, facand-o vulnerabila in fata pericolului de a fi absorbita. First Interstate Bancorp din Los Angeles (care a fost fondata din bancile pe care BankAmerica le detinuse anterior) a lansat o asemenea oferta de in toamna lui 1986,pe care compania a refuzat-o categoric, de a-si vinde sucursala FinanceAmerica lui Chrysler si a firmei de brokeraj Charles Schwab and Co inapoi domnului Schwab.

In perioada prabusirii rezervelor pietei din 1987 ( stock market crush), cunoscuta in istorie ca Black Monday, pretul actiunilor BankAmerica a scazut la 8$ insa din 1992 acesta a inregistrat un salt extraordinar, devenind unul din principalii beneficiari de pe urma acestei semi-decade.

Preview document

Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 1
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 2
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 3
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 4
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 5
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 6
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 7
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 8
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 9
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 10
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 11
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 12
Istoricul Bank of America și CityBank - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Istoricul Bank of America si CityBank.doc

Ai nevoie de altceva?