Monografie BNP Paribas

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2195
Mărime: 90.26KB (arhivat)
Publicat de: Mugurel Marian
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. 1. Istoric pag.2
  2. 2. Acţionariat pag.3
  3. 3. Structură pag.5
  4. 4. Noutăţi pag.6
  5. 5. Webografie pag.8

Extras din referat

1. Istoric

La originea BNP se găseşte Banque de Paris care a fost fondată în 1869 din iniţiativa unui grup de bancheri şi investitori format din Adrien Delahante, Edmond Joubert şi Henri Cernuschi, şi care îşi are sediul în apropierea operei pe strada d’Antin, Paris

După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, statul francez a decis să realizeze reconstrucţia naţională cu ajutorul băncilor de credit. René Pleven, care ulterior a devenit ministru de finanţe, a lansat o reorganizare masivă a industriei bancare. Legea adoptată la 2 decembrie 1945 a redefinit cadrul de reglementare a industriei şi a hotărât naţionalizarea a Banque de France şi a celor patru bănci franceze leader de retail: BNCI (Banque Nationale du Commerce et de l’Industrie ), CNEP (Comptoir National d’Escompte de Paris), Crédit Lyonnais şi Société Générale. Aceasta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1946. Fig.1 Clădirea BNP din Paris

Acţiunile acestor societăţi au fost transferate statului francez care şi-a asumat dreptul de proprietate asupra instituţiilor financiare. Consiliile de Administraţie s-au dizolvat şi au fost numiţi doisprezece noi directori pentru fiecare bancă. BNCI şi CNPE au fuzionat în 1966 pentru a forma BNP. BNP a fost privatizată în 1966. Iniţial întreprindere financiară din Paris şi din Ţările de Jos, compania financiară Paribas, a devenit pur şi simplu Paribas în 1998. Claude de Kemoularia a fost un important executiv în bancă între anii 1960 şi 1970.

În 1999, BNP şi Société Générale au dus o luptă complexă pe piaţa bursieră. Oferta propusă de Société Générale pentru Paribas a reuşit să conducă la o fuziune între BNP şi Paribas, devenind pe 22 mai 2000 BNP Paribas.

Pe 9 august 2007, BNP Paribas a devenit primul grup financiar care a recunoscut impactul pe care îl are criza financiară asupra fondurilor Această zi a fost văzută ca începutul crizei creditelor şi a reacţiilor rapide ale băncilor care salvează soarta altor mari bănci europene, cum ar fi UBS

La 6 octombrie 2008, BNP a preluat 75% din activităţile băncii Fortis care a întâmpinat probleme, în Elveţia şi 66% în Luxemburg, devenind noul acţionar majoritar al grupului pentru guvernul belgian Pe 12 decembrie, vânzările de acţiuni Fortis au fost suspendate de către un ordin judecătoresc de la Curtea de Apel

Pe 14 decembrie 2008, BNP a anunţat că ar putea pierde 350 milioane EUR ca o victimă a fraudei Madoff Banca a declarat că nu a investit direct în fondurile speculative, dar managerul este expus prin intermediul activităţilor sale pe piaţă şi a împrumuturilor acordate la anumite fonduri care au investit în fondurile speculative ale lui Madoff.

Bernard Madoff este un celebru broker de pe Wall Street- New York, fost director (neexecutiv) NASDAQ New York stock exchange. Acesta a devenit cel mai mare escroc din istorie prin fraudarea clienţilor săi cu o sumă ce se ridică la 65 miliarde de dolari.

La sfârşitul lunii ianuarie, guvernul belgian şi BNP au negociat pentru un parteneriat de 75% din Fortis Bank Belgia. Fortis Asigurări Belgia ar fi reintegrată în Fortis Holding.

La 11 februarie, acţionarii Fortis au decis că Fortis Bank Belgia şi Fortis Asigurări nu ar trebui să devină proprietari ai BNP Paribas. Cu toate acestea, achiziţia a fost finalizată şi BNP Paribas a luat 75% din acţiuni, redenumind şi o nouă filială BNP Paribas Fortis. După aceasta, doar Fortis Asigurări a fost lăsat în Fortis Holding fiind redenumită ca Ageas, o afacere care a avut asigurare în toată Europa şi Asia. Restul din Fortis Bank Olanda a rămas în mâinile guvernului olandez care a fuzionat cu alte companii sub numele de ABN AMRO.

2. Acţionariat

BNP Paribas este un lider european în domeniul bancar şi financiar, oferind servicii pe o scară globală, cu acoperire internaţională largă şi o prezenţă puternică în toate centrele financiare cheie.

Statul francez a devenit cel mai mare acţionar în cadrul BNP Paribas, după ce societatea pentru achiziţia participaţiilor de stat (SPPE) a preluat un pachet de 17,03% în cadrul băncii franceze.

SPPE a preluat peste 187 milioane de acţiuni preferenţiale fără drept de vot, emise de BNP Paribas la preţul total de 5,1 miliarde dolari, potrivit autorităţii pieţelor financiare.

Statul francez este acum cel mai mare acţionar în carul BNP Paribas, depăşind AXA (4,83%), însă nu deţine drepturi de vot.

BNP Paribas a dat cel mai mare bonus dintre băncile franceze

Cel mai mare bonus acordat de o bancă franceză se ridică la 10 milioane de euro, potrivit cotidianului francez Le Figaro, care citează surse din piaţă.

Suma va fi acordată de BNP Paribas unui trader din Londra, care va primi o parte a bonusului sub formă de acţiuni, plata urmând a fi eşalonată pe o perioada de trei ani. Cel mai mare bonus platit de banca rivală Société Générale este de 6,5 milioane euro, potrivit ziarului francez.

Principalul obstacol pentru băncile din Franţa în acordarea de bonusuri a fost necesitatea de a împăca atât opinia publică indignată de excesele industriei financiare, cât şi angajaţii din sector, care trebuiau plătiţi suficient de bine pentru a fi convinşi să nu meargă la concurenţă.

Preview document

Monografie BNP Paribas - Pagina 1
Monografie BNP Paribas - Pagina 2
Monografie BNP Paribas - Pagina 3
Monografie BNP Paribas - Pagina 4
Monografie BNP Paribas - Pagina 5
Monografie BNP Paribas - Pagina 6
Monografie BNP Paribas - Pagina 7
Monografie BNP Paribas - Pagina 8
Monografie BNP Paribas - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Monografie BNP Paribas.doc

Te-ar putea interesa și

Monografia sistemului bancar din Franța

Introducere: Tema de fata "Monografia sistemului bancar din Franta" a fost selectata plecand de la certitudinea nevoii abordate potrivit aparitiei...

Monografie BNP Paribas

BNP Paribas , cu numele întreg Banque National de Paris, este una dintre băncile naţionale cu capital de stat din Franţa, difersificată din punct...

Economie Bancară - Monografia Băncii BNP Paribas

Scurt istoric: BNP Paribas este primul grup bancar european, născut la 23 mai 2000, în urma fuziunii Băncii Naţionale din Paris (BNP) şi Paribas....

Ai nevoie de altceva?