Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 13945
Mărime: 100.13KB (arhivat)
Publicat de: Aurelian Crișan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. Capitolul 1. Rolul Birourilor de Credit în contextul Basel II.4
  3. Capitolul 2. Biroul de Credit în România.7
  4. 2.1. Obiectul de activitate, servicii, acţionariat.8
  5. 2.2. Protecţia datelor de către Biroul de Credit.10
  6. 2.3. Evoluţia activităţii Biroului de Credit.14
  7. 2.4. Introducerea scoringului.18
  8. Capitolul 3. Biroul de Credit în SUA.23
  9. 3.1. Biroul de Credit Equifax.27
  10. 3.2. Experian preia ExCB-biroul de credit din România.29
  11. Capitolul 4. Biroul de Credit şi Centrala Riscurilor Bancare.32
  12. Concluzii.34
  13. Bibliografie.35

Extras din referat

Introducere

Numeroase studii privind rolul registrelor de credit, fie ele teoretice sau empirice, arată că, prin difuzarea de informaţii privind debitorii către un birou de credit, băncile contribuie la reducerea efectelor selecţiei adverse şi a hazardului moral, ajută la evaluarea mai judicioasă a riscului de credit, îmbunătăţesc accesul solicitanţilor de credit la resursele băncilor şi susţin stabilitatea financiară a sistemului bancar. Autorităţile de supraveghere folosesc informaţia colectată prin registrele publice de credit atât pentru susţinerea activităţilor on-site, cât şi a celor off-site. Printre cele mai des întâlnite funcţionalităţi ale registrelor publice de credit se numără determinarea expunerilor agregate pe fiecare debitor faţă de sistemul bancar, aprecierea profilului de risc al instituţiilor de credit, monitorizarea activităţii de provizionare şi analiza tendinţelor evoluţiilor sistemice în activitatea de creditare. Multe dintre registrele publice de credit au fost create ca răspuns la apariţia unor crize bancare, cauzate de falimentul unor mari debitori. Monitorizarea nivelului de concentrare a creditelor şi informarea băncilor din sistem asupra acestor riscuri reprezintă, deci, un obiectiv de bază pentru majoritatea registrelor de credit. O funcţie importantă în cadrul operaţiunilor off-site o reprezintă determinarea profilului de risc al instituţiilor de credit. Finalitatea acestui obiectiv constă în selectarea instituţiilor de credit agreate în cadrul operaţiunilor de politică monetară. Registrele publice de credit contribuie şi la evaluarea modului în care băncile îşi provizionează creditele acordate. În acest sens, pot fi identificate acele instituţii de credit care duc o politică de provizionare necorespunzătoare prin monitorizarea diferenţelor sistematice de clasificare a creditelor acordate de bănci diferite aceluiaşi debitor. În procesul de monitorizare a riscului sistemic, analiza tendinţelor în activitatea de creditare favorizează identificarea factorilor care pot impieta asupra stabilităţii financiare şi chiar cuantificarea efectelor sistemice folosind modele de stress-testing.

Biroul de credit este o instituţie care sprijină participanţii la sistem prin furnizarea de infomaţii reale, actualizate şi consistente referitoare la persoane fizice care au contactat credite de la bănci sau societăţi financiare, au achiziţionat un produs în sistem leasing sau au fost asigurate împotriva riscului de neplata de o societate de asigurări.

Birourile de credit există în numeroase ţări, de pe toate continentele lumii. Astfel, în Marea Britanie există trei birouri de credite: Experian, Equifax şi Callcredit. Ele au fost înfiinţate în anul 2001 şi în prezent colaborează cu TransUnion, instituţia omoloagă din Statele Unite ale Americii.

În anul 1990 este înfiinţată Asociaţia Europene a Birourilor de Credit (ACCIS), care cuprinde în prezent 33 de membri constând în birouri de credit din 24 de ţări din Europa şi 7 birouri de credit asociate de pe alte continente.

CAPITOLUL 1

Rolul birourilor de credit în contextul Basel II

Existenţa unui de sistem de raportare a creditelor, complementar raportărilor obişnuite făcute de bănci, este justificată de faptul că riscul de credit este cel mai important şi reprezintă de cele mai multe ori cauza principală a crizelor bancare. Acest instrument pune la dispoziţia autorităţii de supraveghere informaţii preţioase atât la nivel de sistem bancar – evoluţia în dinamică a creditelor şi a calităţii acestora, a distribuţiei sectoriale şi pe scadente –, cât şi la nivelul fiecărei instituţii de credit. Totodată, băncile care raportează astfel de date beneficiază, la rândul lor, de informaţii care le permit să identifice clienţii cu datorii la alte bănci şi performanţele acestora în onorarea obligaţiilor.

În ce priveşte Biroul de credit, acesta are drept scop să sprijine băncile în luarea deciziei de a acorda sau nu credite clienţilor lor. În general, acesta cuprinde toate creditele, indiferent de dimensiuni, iar în unele ţări raportorii şi beneficiarii de informaţii sunt nu numai băncile, ci şi societăţile de leasing şi alţi furnizori de servicii financiare.

Birourile de credit sunt deosebit de utile băncilor în legătura cu clienţii de retail, la care dimensiunea relativ mică a creditelor scapă raportărilor către sistemele de credite operate de autoritatea de supraveghere. Ele contribuie prin informaţiile oferite la realizarea unei calităţi superioare a portofoliului de credite al băncilor încă din faza deciziei de acordare a împrumutului.

În contextul BASEL II, rolul registrelor de credit în scopuri de supraveghere a căpătat o nouă dimensiune, respectiv valorificarea superioară a informaţiilor incluse în aceste baze de date prin utilizarea lor în procesul validării modelelor interne de rating. În acest sens, trebuie evidenţiată utilitatea registrelor de credit în cadrul activităţii de verificare a estimărilor cu rezultatele efective („backtesting”) şi elaborarea de referenţiale („benchmarking”) pentru evaluarea riscului de credit.

Ideea unei astfel de funcţionalităţi este de natură recentă, fiind evidenţiată, în special, în câteva studii teoretice precum Artigas (2004) şi Powell, Mylenko, Miller şi Majnoni (2004). Totuşi, evaluarea companiilor nefinanciare pe baza unor sisteme de rating nu este o practică nouă pentru unele dintre autorităţile de supraveghere din Europa. După ştiinţa noastră, Comisia Bancară Franceză şi Banca Italiei folosesc sisteme de rating pentru corporaţii încă din anii ’70, respectiv ’90 în scopul evaluării eligibilităţii instrumentelor de debit emise de corporaţii, aprecierii profilului de risc al portofoliului de credite sau pentru studii de cercetare.

Preview document

Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 1
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 2
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 3
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 4
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 5
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 6
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 7
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 8
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 9
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 10
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 11
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 12
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 13
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 14
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 15
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 16
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 17
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 18
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 19
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 20
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 21
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 22
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 23
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 24
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 25
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 26
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 27
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 28
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 29
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 30
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 31
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 32
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 33
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 34
Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Particularitati ale Activitatii Birourilor de Credit in Lume.doc

Alții au mai descărcat și

Procesul de benchmarking - o aplicație la produsele de creditare

Rezultatele prezentate in aceasta lucrare se bazeaza pe un exercitiu care ia in calcul principalele 4 produse de creditare. Aceasta lucrare...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Piața Capitalurilor în România

CAPITOLUL I PIETELE DE CAPITAL  CONCEPT, CAPITALUL FINANCIAR SI CAPITALUL REAL 1.1. Conceptul de bursa Bursa este unul din stâlpii economici...

Analiza pieței cardurilor de credit din România

Cap. 1. Consideraţii generale privind cardurile de credit 1.1. Scurt istoric al cardurilor de credit Schimburile în natură, monedele din aur sau...

Particularități ale Activității Birourilor de Credit în Lume

Capitolul 1 Trăsături ale Birourilor de credit din lume Biroul de credit este compania care colectează informaţii despre comportamentul de plată...

Particularități ale activității birourilor de credit în lume

Capitolul 1. Cаrаcteristici generale ale birourilor de credit Biroul de credit reprezintă entitatea care are ca principаlă аctivitate colectareа...

Activitatea de Retail Banking în Franța

CAP.1. Caracteristicile sistemului bancar din Franta 1.1. Istoria Evoluţia sistemului bancar francez este determinată de reglementările din...

Ai nevoie de altceva?