Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 7711
Mărime: 36.77KB (arhivat)
Publicat de: Gherasim Manole
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tatiana Mosteanu
Universitatea “Valahia” din Targoviste Facultarea de Stiinte Economice

Cuprins

  1. 1. CONCEPTUL DE INFLAŢIE 3
  2. 2. CAUZE ŞI FORME DE MANIFESTARE 5
  3. 2.1 Inflaţia declarată (forte) 6
  4. 2.1.1 Intrarea în inflaţie 6
  5. 2.1.2 Inflaţia prin cerere 6
  6. 2.1.3 Inflaţia prin costuri 8
  7. 2.1.4 Inflaţia structurală 9
  8. 2.1.5 Procesul de dezvoltare a inflaţiei 10
  9. 2.1.5.1 Inflaţia deschisă 10
  10. 2.1.5.2 Inflaţia ascunsă 11
  11. 2.1.6 Ieşirea din inflaţie 11
  12. 2.1.6.1 Hiperinflaţia 11
  13. 2.1.6.2 Deflaţia 12
  14. 2.1.6.3 Stabilizarea 13
  15. 2.2 Inflaţia târâtoare (lentă) 13
  16. 3. EFECTELE ECONOMICE ŞI SOCIALE ALE INFLAŢIE 14
  17. 3.1 Evoluţii economice 14
  18. 3.2 Consecinţele sociale ale inflaţiei 16
  19. 4. BIBLIOGRAFIE 18

Extras din referat

INFLAŢIA - FORMĂ DE MANIFESTARE A DEZECHILIBRELOR MONETARE

1. CONCEPTUL DE INFLAŢIE

Unul din obiectivele esenţiale ale politicii economice este, în cazul majorităţii statelor contemporane, combaterea sau măcar limitarea inflaţiei. Cu toate acestea, nu numai definirea şi măsurarea inflaţiei, ci şi însăşi natura fenomenului inflaţionist actual, precum şi mijloacele cele mai potrivite de luptă contra inflaţiei continuă să provoace numeroase controverse. Deşi există diferenţieri între diversele curente de gândire economică, socială şi politică privind natura şi efectele inflaţiei, se poate vorbi de un consens privind necesitatea controlării inflaţiei şi evitării procesului inflaţionist.

Sensul iniţial al noţiunii de "inflaţie" este legat de ideea de "umflare", de "creştere", însă de o creştere dăunătoare. De obicei, se consideră că această stare provine din existenţa unei cantităţi excedentare de monedă, dar inflaţia nu este legată numai de fenomenele monetare.

În analizele moderne o altă idee as¬ociată noţiunii de "inflaţie" este aceea că inflaţia constituie un fenomen dinamic, care apare în mişcare, în cazul în care echilibrul este perturbat, pentru a fi regăsit din nou. Limbajul economic contemporan este foarte sugestiv în această privinţă, cuprinzând expresii ca "presiuni inflaţioniste", "tensiuni inflaţioniste" (fenomene inflaţioniste minore şi parţiale) toate acestea sugerând că inflaţia aparţine domeniului dinamicii economice. Deci, inflaţia este un fenomen care se desfăşoară în timp şi care reflectă anumite "forţe" contrare care întreţin sau dereglează o mişcare prealabilă.

Inflaţia este o expresie a fenomenului de accelerare, adică a unui fenomen de creştere a vitezei diverselor procese, în particular a vitezei de circulaţie a monedei şi a vitezei de creştere a preţurilor.

Potrivit definiţiei clasice a inflaţiei, aceasta este un fenomen care constă, în esenţă, în apariţia în circulaţie a unei cantităţi excedentare de monedă, care creează un dezechilibru.

Ideea că inflaţia înseamnă o cantitate excedentară de monedă şi că acest excedent dereglează viaţa economică este foarte veche. Acest lucru este confirmat de întreaga istorie monetară a secolului XIX şi a primelor decenii ale secolului XX. Într-adevăr, de fiecare dată când, în istorie, autorităţile au decretat cursul forţat al monedei, desfiinţând astfel convertibilitatea în aur a biletelor de hârtie, ele au desfiinţat prin aceasta mecanismul de delimitare a emisiunii monetare. Aceste măsuri au fost adoptate, de obicei în perioade critice - de război sau de după război -, când cheltuielile statelor au fost foarte mari şi desfiinţarea legăturii cu aurul (reprezentată de convertibilitate) a permis acoperirea acestor cheltuieli prin emisiuni monetare, ceea ce a provocat de fiecare dată inflaţie.

Acest tip de inflaţie - cunoscut sub denumirea de " inflaţie monetară" - este definit prin celebra "ecuaţie a schimbului" lui I. Fisher:

M x V = P x T

unde: M = masă monetară V = viteza de circulaţie a monedei

P = nivelul general al preţurilor T = volumul tranzacţiilor

Conform acestei ecuaţii, dacă masa monetară “M” creşte foarte mult, fără nici o măsură, celelalte elemente ale schimbului monetar vor suferi consecinţele. Astfel, presupunând că “M” este factorul cauzal, şi anume, proporţional cauzal al modificării lui “P”, se obţine o primă definiţie a inflaţiei.

În acest context, s-ar putea spune că teoria cantitativă, în forma sa cea mai simplă, dar şi cea mai veche, este tocmai expresia fenomenului inflaţionist. Deoarece, conform acestei teorii, volumul tranzacţiilor, “T”, nu poate creşte, pentru că se află întotdeauna la nivelul maxim permis de factorii de producţie existenţi, iar viteza de circulaţie a monedei, “V”, de asemenea, nu se modifică, fiind legată de obiceiuri, gusturi, preferinţe, etc. care, pe termen scurt rămân neschimbate. În consecinţă, creşterea masei monetare duce în mod necesar la creşterea preţurilor.

Indiferent de forma inflaţiei, aceasta este generată în principal de fenomenul de disparitate. Fenomenul inflaţiei este provocat nu de faptul că un anumit element - masa monetară - creşte în mărime absolută, ci de faptul că modificarea respectivă are loc în discordanţă faţă de alte elemente ale schimbului monetar.

Esenţa inflaţiei constă în disparitatea dintre evoluţia monetară, "umflată" artificial, pe de o parte şi evoluţia naturală a economiei reale, pe de altă parte. Din această cauză, termenul de "inflaţie" se aplică şi altor variabile decât moneda. Se vorbeşte, de exemplu, de "inflaţie bugetară", de "inflaţie salarială", care sunt asociate în mod evident cu inflaţia monetară, dar care pot fi şi fenomene independente.

"Inflaţia bugetară" desemnează o situaţie în care volumul veniturilor şi cheltuielilor bugetului naţional cresc mai repede decât alte elemente. "Inflaţia bugetară" este disparitatea dintre creşterea elementelor bugetului şi alte variabile ale economiei.

"Inflaţia salarială" apare într-o societate care cedează presiunilor puternice ale sindicatelor, ceea ce face ca salariile să crească într-o măsură mai mare decât alte variabile ale economiei.

Înseamnă că se pot găsi atâtea forme de inflaţie câte posibilităţi teoretice de asociere a două câte două variabile economice există. Inflaţia este un fenomen rezultat numai prin raportare.

În lucrările economice actuale, inflaţia este definită, de regulă, prin creşterea preţurilor deşi, de obicei se precizează că nu orice creştere a preţurilor este inflaţionistă.

În mod evident, pentru a face distincţie între o creştere de preţuri neinflaţionistă şi una inflaţionistă, e necesar să se ia în considerare, în primul rând, gradul de generalitate al creşterilor de preţuri. În economie pot avea loc creşteri sau reduceri de preţuri sau pot exista preţuri ce nu se modifică; există situaţii în care corelarea tuturor mişcărilor de preţuri antrenează o creştere a nivelului general al preţurilor, caz în care există inflaţie şi situaţii în care, deşi au loc creşteri ale preţurilor anumitor bunuri, nu există o creştere generală a preţurilor şi deci nu există inflaţie. Rezultă că inflaţia este o mişcare de antrenare, în care se majorează nivelul mediu al tuturor preţurilor. Însă, gradul de generalitate al creşterilor de preţuri nu este un criteriu suficient pentru definirea inflaţiei. Pentru a exista inflaţie, mai trebuie ca majorarea generală de preţuri să fie o creştere care nu conţine în sine, însăşi principiul care să o oprească.

Maniera corectă de a defini inflaţia constă în a spune că aceasta este o tendinţă de creştere generalizată şi accelerată a preţurilor.

Preview document

Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 1
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 2
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 3
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 4
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 5
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 6
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 7
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 8
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 9
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 10
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 11
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 12
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 13
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 14
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 15
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 16
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 17
Prețuri și concurență - Inflația, factor de influență a nivelului prețului - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Preturi si Concurenta - Inflatia, Factor de Influenta a Nivelului Pretului.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Plan de Marketing la Compania Altex

1. Profil; istoric Altex este liderul pietei de electronice, electrocasnice, IT&C si multimedia din România, cu peste 125 de magazine deschise in...

Creditare bancară pe termen scurt

Evoluţia sistemului bancar românesc în perioada 2005-2006 1.1 Repere importante ale evoluţiei activităţii băncilor româneşti şi ale creditului...

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața de Tutun din România

CAP.1. ANALIZA STRUCTURALĂ A INDUSTRIEI TUTUNULUI DIN ROMÂNIA „We believe strongly that tabacco never be marketed to youth. It should only be...

Analiza Strategiei de Țintire a Inflației în România

Introducere Am ales această temă atât de utilă şi fundamentală pentru economia fiecărei ţări din întreaga lume din dorinţa de a aduce un plus de...

Dezechilibrul Inflaționist

CAPITOLUL 1. INFLAŢIA. ABORDĂRI TEORETICE 1.1. Definirea inflaţiei Inflaţia este un dezechilibru care atinge toate economiile naţionale. De...

Realizarea politicii de preț în cadrul întreprinderii

CAP. I - Sistemul de factori determinanți în realizarea politicii de preț la întreprindere Prețul reprezintă una din pârghiile...

Managementul Proiectelor - SC Ergostyle SRL

A.Iniţiere şi definire 1. Scrisoare de invitaţie la selecţia de proiecte în cadrul organizaţiei(memo) Invitaţie la Concurs de selecţie de...

Plan de Afaceri SC ErgoStyle SRL

1. Prezentare generală S.C. ErgoStyle S.R.L. , formă juridică - societate cu răspundere limitată -, cu capital integral privat românesc şi având...

Ai nevoie de altceva?