Studiu de Caz al Impactului Inovațiilor Financiare asupra Politicii Monetare Conduse de FED

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1714
Mărime: 119.81KB (arhivat)
Publicat de: Sergiu Vereș
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ionescu Gheorghe

Extras din referat

Perspectivele politicii monetare sunt un motor important al activității pe piețele derivatelor financiare. Deşi băncile centrale de obicei controlează doar o singură rată a dobânzii specifică, cea pe termen scurt, acţiunile lor au un impact asupra întregului spectrului de randamente şi asupra altor clauze. Acest lucru creează o cerere naturala pentru instrumentele derivate care ar putea fi folosite pentru acoperirea împotriva riscului schimbărilor în ratele dobânzii de politică monetară. Instrumentele financiare derivate pe rata dobânzii pe termen scurt sunt atractive din acest motiv, având în vedere că tranzacţionarea acestor instrumente implică cheltuieli mult mai mici de numerar pentru o anumită expunere la risc față de contractarea unui împrumut cu rata dobânzii la vedere. În plus, acestea sunt de asemenea disponibile pentru comercianţii care, în virtutea dimensiunii lor limitate sau a rating-ului de credit mai mic, nu pot participa direct pe piața spot. Derivate pe piaţa monetară tind să fie extrem de lichide, permiţând astfel comercianţilor de a intra simplu avantajos și rapid pe poziții şi cu impact minim asupra preţurilor.

Această caracteristică explorează legătura dintre politica monetară si cifra de afaceri în tranzacţionarea la bursă cu derivate financiare relaționate cu ratele dobânzilor pe termen scurt al depozitelor pe termen componente ale agregatului monetar M3, manifestându-se efectul de substituție cu concretizare în modificarea cererii de monedă. Rezultatele indică faptul că schimbările în structura expectativelor cu privire la rata dobânzii tind să aibă un impact considerabil asupra activităţii de tranzacţionare cu instrumente derivate pe piaţa monetară. În contrast, schimbările anticipate la nivelul ratei dobânzii spot nu par să aibă niciun efect asupra cifrei de afaceri. Fluctuațiile ratei dobânzii care nu au fost anticipate de la începutul lunii par a deteriora activitatea în unor contracte, dar nu şi în altele provocând incertitudine cu privire la cursul viitor al politicii monetare asociată cu cifra de afaceri mai mare, în timp ce diferenţele de opinie între comercianţi reduc viteza de tranzacţionare, în unele contracte-cheie.

Pentru Statele Unite, există unele dovezi ale unui "diviziune a muncii" dintre contractele pe fonduri federale, care sunt de preferat atunci când sunt adoptate poziţii pe termen foarte scurt de către banca centrală, şi instrumente financiare derivate pe depozite în eurodolari pe trei luni, care tind să fie folosite în general pentru schimbul riscul ratei dobânzii. Contractele futures pe EONIA nu joacă acelaşi rol în zona euro ca cele futures pe fondurile federale, existând tendința ca riscul ratei dobânzii pe termen scurt să fie tranzacţionate folosind swap EONIA.

Contractele futures şi opţiunile pe rata dobânzii pe termen scurt sunt printre cele mai activ tranzacţionate contracte financiare din lume. În prima jumătate a anului 2010, unul din cinci instrumente financiare derivate tranzacționate pe o bursa organizată aveau activul suport o rată a dobânzii pe termen scurt. Indiferent de acțiunea întreprinsă, cifra de afaceri rezultată din operarea cu derivate pe ratele dobânzilor la termen scurt tranzacţionabile la bursă a crescut considerabil la începutul anului 2010.Pe termen scurt, riscul ratei dobânzii poate fi, de asemenea, tranzacţionat Over The Counter (OTC) folosind o varietate de instrumente, cum ar fi contracte forward pe rata dobânzii sau swap-uri. Din păcate, date privind activitatea în contractele încheiate în cadrul OTC sunt disponibile numai la frecvenţe relativ scăzute. Ca o consecință, analiza care urmează se limitează la tranzacţionare futures si options cu trimiteri la piața OTC.

Derivatele financiare cele mai strâns legate de acţiunile băncii centrale sunt contractele privind ratele dobânzilor la depozitele overnight. Probabil varianta cea mai cunoscută a unor astfel de contracte sunt contractele futures şi opţiunile pe fonduri federale, care se bazează pe media ratelor dobânzii la overnight în luna de expirare. Indexarea mediilor lunare ale ratelor de dobândă, mai degrabă decât alegerea punctelor procentuale ale ratelor la un moment dat în timp elimină cea mai mare parte a impactului asupra preţurilor de decontare a de zi cu zi si a fluctuaţiilor ratelor overnight, ce nu au legătură cu monetară politică.

Preview document

Studiu de Caz al Impactului Inovațiilor Financiare asupra Politicii Monetare Conduse de FED - Pagina 1
Studiu de Caz al Impactului Inovațiilor Financiare asupra Politicii Monetare Conduse de FED - Pagina 2
Studiu de Caz al Impactului Inovațiilor Financiare asupra Politicii Monetare Conduse de FED - Pagina 3
Studiu de Caz al Impactului Inovațiilor Financiare asupra Politicii Monetare Conduse de FED - Pagina 4
Studiu de Caz al Impactului Inovațiilor Financiare asupra Politicii Monetare Conduse de FED - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz al Impactului Inovatiilor Financiare asupra Politicii Monetare Conduse de FED.docx

Ai nevoie de altceva?