Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4138
Mărime: 114.55KB (arhivat)
Publicat de: Alistar Dicu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stoica Ovidiu
Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Cuprins

  1. Capitolul 1. Trilema financiară din perspectiva lui Dirk Schoenmaker 3
  2. 1.1 Stabilitatea financiară 5
  3. 1.2 Integrarea financiară 7
  4. 1.2 Supravegherea integrată 8
  5. Capitolul II. Trilema elaborată după modelul lui R.A Mundell și J.M Fleming 9
  6. 2.1 Trilema imposibilă( Trilema incompatibilităților) 11
  7. Studiu de caz : Trilema în Europa 13
  8. Concluzii 14
  9. Bibliografie 16

Extras din referat

Capitolul 1. Trilema financiară din perspectiva lui Dirk Schoenmaker

Progresele Uniunii Europene cu privire la integrarea financiară europeană și la libreralizarea circulației capitalurilor ce sunt într-o corelație cu o relativă rămânere în urmă cu privire la suprevegherea financiară, au stârnit curiozitatea cu privire la potențialele pericole, ceea ce i-a determinat să găsească o soluție rezistentă de supraveghere financiară, potrivită pentru provocările de actualitate.

În literature de specialitate se vorbeste despre anumite incompatibilități care sunt cunoscute sub denumirea de trilema stabilității financiare. Dirk Schoenmaker este unul dintre autori care a vorbit despre această trilemă în anul 2008.

Dirk Schoenmaker demostrează în cărțile sale de specialitate imposibilitatea garantării în condițiile existenței a unor sisteme financiare și integrate (cum ar fi de exemplu în cazul Uniunii Europene)a unui sistem financiar stabil, și a menținerii preocupărilor politicilor cu privire la garantarea stabilității financiare.

Într-un al studiu de al său Schoenmaker, și Osterloo(2008) sunt de părerea că piețele financiare integrate reprezintă un pericol cu privire la stabilitatea sistemului financiar și European, în situația unei supravegheri financiare și naționale.

În anul 2011, Dirk Schoenmaker spune în lucrările sale că necesitatea asigurării stabilității financiare în cadrul comunităților va determina autoritățile europene să opteze fie pentru autonomia politicilor financiare și naționale, fie pentru integrarea financiară.

În anul 2010, același autor susține în publicațiile sale că în Uniunea Europeană, stabilitatea financiară nu înseamnă doar o preocupare națională, ci una europeană, deoarece reprezintă principala amenințare din partea sistemului bancar și European, care la nivelul comunitar este foarte important și de asemenea este foarte integrat.

Conform unor statistici efectuate de către Banca Centrală Europeană, 46 de grupuri bnacare europene importante care desfășurau activități transfrontaliere semnificative, dețineu o pondere de 68% din totalul activelor agregate ce aparțineau sistemului bancar European, ceea ce înseamnă că problemele ce pot apare în cadrul acestor bănci la nivel național transmite cu ușurință în cadrul spațiului comunitar.

Ponderea cea mai mare cu privire la capitalul social, o dețin băncile comunitare care fac parte din sistemelor bancare ce aparțin noilor state membre, cum ar fi : Europa Centrală și în special cea din Est.

Piața bancară unică a fost creată pe premise că majoritatea băncilor efectuează afaceri în țara de domiciliu și că se extind doar în țările din Uniunea europeană. Însă această premisă nu mai este valabilă, deoarece multe bănci europene precum Unicredit, BNP Paribas, Deutsche Bank, desfășoară la momentul actual mai multe afaceri transfrontariele decât în țară de domiciliu.

O trilemă relevantă cu privire la sectorul financiar este cea invocată de către Schoenmaker în anul 2009. Acest autor explică în publicațiile sale incompatibilitatea cu privire la Zona Euro, de a adopta un sistem stabil în condițiile unui sistem financiar integrat și unor politici de stabilitate financiară.

Unii analiști vobesc despre o altă trilemă din Zona Euro, mai exact despre imposibilitatea adoptării celor 3 obiective în mod simultan, și anume: stabilitatea finanțelor publice, monedă unică, și de asemenea angajamentul BCE de a păstra o inflație scăzută. Criza financiară din anii 2007-2009 subliniază necesitatea de a gestiona stabilitatea financiară.

Bibliografie

1. Stoica Ovidiu, Politici financiare europene, Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza.

2. Roman Angela, Politici monetare, Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iași, 2009, 2014.

3. Elena Bojeșteanu , Relații Monetar –Financiare Internaționale, Academia de Studii Economice, București, 2009.

4. Schoenmaker, D. (2011). “The Financial Trilemma”, Economics Letters, 111.

5. Drik Schoenmarker, Governance of International Banking: The Financial Trilemma, The New York, Oxford University Press.

6. Badi H. Baltagi, Joao F. Gomes, Costas Meghir, Pierre-Daniel Sarte, Roberto Serrano, Economics Letters, Publisher Elsevier, volumul 111.

7. Maurice Obstfeld, Trilemmas and Tradeoffs: Living with Financial Globalization, University of California, Berkeley, 2014.

8. http://www.bursa.ro/

9. http://www.zf.ro/

10. http://www.bnr.ro/

Preview document

Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 1
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 2
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 3
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 4
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 5
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 6
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 7
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 8
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 9
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 10
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 11
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 12
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 13
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 14
Trilema stabilității financiare și relevanța sa în contextual integrării europene - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Trilema stabilitatii financiare si relevanta sa in contextual integrarii europene.docx

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Ai nevoie de altceva?